Presađivanje monstere u novu posudu

Presadivanje monstere u novu sadilicu3474535610

Presađivanje Monstere savršen je način da biljci date prostor za rast i osvježite hranjive tvari u tlu. Presađivanje Monstera deliciosa također može pomoći da zapanjujuće lišće poraste i ojača, dajući mu veliku, svježu bazu iz koje će crpiti hranjive tvari i potporu. Monsteru treba presađivati ​​svake godine ili dvije kako bi se održalo zdravlje biljke.

Za presađivanje monstere odaberite novu posudu koja ima drenažni otvor na dnu. Također će vam trebati prozračna, organska mješavina za saksije. Nakon što nabavite svoje zalihe, nježno izvucite biljku Monstera iz postojećeg lonca. Ako debelo korijenje kruži oko kugle tla, pažljivo ih olabavite. Stavite korijensku kuglu Monstere u novu sadilicu. Provjerite je li baza stabljike oko 2cm ispod vrha vrha nove sadnice (dodajte zemlju ispod korijenske kugle ako biljka sjedi prenisko). Strane napunite svježom mješavinom za zalivanje. Temeljito zalijte. Uživajte u svojoj novoposađenoj Monsteri!

Postoji nekoliko problema koji se mogu pojaviti prilikom presađivanja Monstere . Čitajte dalje kako biste saznali sve o procesu!

Presađivanje Monstere deliciose

Presađivanje Monstere Deliciose uzgojene u kontejnerima važan je proces njege biljaka za zdrav rast. Pristup svježem tlu omogućuje širenje tvrdog korijena, dajući povećanu potporu vinovoj lozi s debelim stabljikom i širokom lišću.

Mlade Monstere općenito se presađuju u malo veće posude svake godine u kasnu zimu/rano proljeće. Presađivanje u veći lonac nastavlja se sve dok biljka ne postane onoliko velika koliko želite. Monstera koja je bila u loncu od 20cm oko godinu dana mogla bi se posaditi u veći lonac od 25cm. Nedavno sam presadio svoju Monsteru široku 25cm u širu posudu od terakote od 30cm. Biljke koje su dostigle punu (ili maksimalnu dopuštenu) veličinu najčešće se presađuju u istu posudu svake godine ili dvije kako bi se osvježilo tlo i podrezalo korijenje kako bi se kontrolirala veličina biljke.

Presadivanje monstere u novu sadilicu3474535613

Kako presaditi Monsteru

Ovo su zalihe koje će vam trebati za presađivanje Monstera :

Evo koraka za presađivanje Monstere :

 • Nježno izvucite biljku Monstera iz postojećeg lonca. Pažljivo provucite vrtnu lopaticu niz strane ako je korijenje stvarno zalijepljeno za posudu.
 • Ako je biljka vezana za korijen, pažljivo olabavite debelo korijenje koje kruži oko kugle tla.
 • Ako želite, dodajte dobar stup od mahovine u praznu posudu kako biste biljci osigurali okomitu potporu.
 • Stavite korijen korijena u novu sadilicu .
 • Provjerite je li baza stabljika oko 2cm ispod vrha vrha nove sadilice. Ako biljka sjedi prenisko, dodajte zemlju za lonce ispod korijenske kugle. Ako biljka sjedi previsoko, nježno umasirajte dio zemlje s dna korijenske kugle.
 • Strane napunite svježom mješavinom za saksije , između grude korijena i stranica sadilice.
 • Zračno korijenje može se ugurati u tlo, ostaviti da visi sa strane ili odrezano.
 • Pažljivo zavežite stabljike za stup od mahovine (ako ga koristite).

Tlo za Monstere

Najbolje tlo za Monstere je lagana, zrakom punjena organska mješavina zemlje. Ove biljke ne uspijevaju u vlažnom glinenom tlu iz dvorišta. Preferiraju dobro drenirano tlo tropskog tipa. Tlo za Monstere općenito sadrži kokos, koru i/ili treset za ukupnu masu, kao i perlit i/ili stijenu lave za hvatanje zračnih džepova u mješavini tla (omogućuje prozračivanje tla). Konačno, većina visokokvalitetnih mješavina tla za saksije sadrži organsko gnojivo.

Najbolje posude za Monstere

Najbolje posude za Monstere su one koje jako dobro dreniraju i dovoljno su velike da podupru veliko lišće biljke koja raste. Neglazirano zemljano posuđe i keramičke posude poput klasične terakote daju i prozračne, propusne strane kao i znatnu težinu.

Neke žardinjere koje rade za Monsteru imaju ugrađene drenažne rupe i odgovarajući tanjurić koji se nalazi ispod lonca kako bi uhvatio kap. Druge velike žardinjere su vodonepropusne i općenito se koriste kao sadilica s vanjskim slojem zajedno s tankom plastičnom podlogom za rasadnik (Monstera se sadi u rasadnički lonac, a zatim se cijela stvar ubaci u vodonepropusni vanjski lonac).

Kada birate novi lonac za mladu Monsteru, potražite opciju koja je možda nekoliko centimetara šira od trenutne posude za sadnju. To će omogućiti da biljka postane veća. Divovske biljke mogu biti najbolje u žardinjeru iste širine (nakon obrezivanja korijena). Ako planirate zabiti biljku u bilo kojem trenutku u bliskoj budućnosti, budite sigurni da je lonac koji ste odabrali dovoljno dubok za potporni kolac/stup.

Posude s ugrađenim drenažnim rupama

Ako posuda koju odaberete ima drenažne rupe, ali ne dolazi s tanjurićem, svakako postavite posudu za kapanje ispod sadilice kako biste zaštitili površinu.

Dekorativne posude bez drenažnih rupa

Ponekad je lakše uzgajati biljke Monstera u laganim plastičnim posudama, pogotovo ako pomičete biljku kako biste je zalijevali. U tom ćete slučaju vjerojatno postaviti plastični lonac za rasadnike u sadilicu, košaru, kantu bez drenažne rupe. Možete odnijeti biljku do sudopera da je zalijete, pustite je da se tamo ocijedi, a zatim je vratite u njenu neocijeđenu sadilicu za dekoraciju.

Korištenje unutarnje plastične sadilice zajedno s vanjskom ukrasnom sadilicom također je vrlo lijepo ako je vanjska sadilica vodonepropusna. Ako je vanjski ukrasni sadilica vodonepropusna, tanjurić neće biti potreban za zaštitu temeljne površine od kapanja vode. Ovo je lijepo za biljke koje su malo podignute, jer neke posude za kapanje mogu biti malo rana na oku.

Presadivanje Monstera deliciosa ili Monstera adansonii 35341047458715

Kada presaditi monsteru

Biljke monstere općenito se presađuju jednom godišnje, često u rano proljeće ili kasnu zimu. Mlade biljke presađuju se u žardinjere koje su nekoliko centimetara šire, što omogućuje rast. Zrele biljke izvlače se iz lonaca radi obrezivanja korijena, a zatim se presađuju sa svježom mješavinom za saksije. Najbolje doba godine za presađivanje monstere je kraj zime ili sam početak proljeća, prije nego što počnu rasti svježi novi listovi. Uz to, biljke Monstera su izdržljive i mogu izdržati presađivanje u drugim razdobljima tijekom godine ako su zadovoljene njihove opće potrebe.

Evo nekoliko razloga zašto biste trebali presaditi svoju Monsteru:

 • Biljka Monstera je pretjerano gusta/lišće je više od puta šire od lonca;
 • Korijenje izlazi iz lonca, bilo iz vrha ili kroz drenažne rupe;
 • Sadašnja sadilica vam ne donosi radost (pogledajte gore za neke lijepe opcije);
 • Trenutno je kasna zima ili rano proljeće;
 • Biljka nije presađena godinu ili dvije.

Njega Monstera nakon presađivanja

Nakon presađivanja, provjerite je li vaša nova posuda dobro drenirala. Izlijte višak vode iz tanjurića. Biljku zalijevajte redovito, možda jednom ili dvaput tjedno u većini uvjeta, kako se privikne na svoju novu sadilicu.

Suzdržite se od gnojidbe vaše Monstere u tjednima nakon presađivanja. Velika je vjerojatnost da vaša mješavina za saksije sadrži hranjive tvari. Također može biti od pomoći da se biljka smjesti u svoj novi dom prije nego što bude bombardirana hranjivim tvarima. Dajte Monsteri nekoliko mjeseci prije nego što je oplodite kvalitetnim organskim gnojivom za sobne biljke.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Štetočine i nametnici Zaštita biljaka Životinje i kukci u vrtu

Kako se riješiti oposuma u svom vrtu

Njega sobnih biljaka Zaštita biljaka

Trebaju li biljke ljude? Razlozi zašto

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Palme

Zašto moja sobna palma visi? (Chamaedorea Elegans)

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Tlo za tegle ili Vrtno tlo: osnove, razlike i prednosti vrtnih tla

Uzgoj cvijeća Sobne biljke

Kada obrezati ljiljane