Njega clivije – Kako uzgajati kafirski ljiljan

wop Clivia38096

Clivija se doista zna predstaviti – rasplet njihovih živih pupova dramatičan je vjesnik proljeća. Izrađuju bezbrižne sobne biljke koje uživaju u određenom proučenom zanemarivanju, s nekoliko zaokreta. Pogledajmo nekoliko savjeta za njegu Clivije kako bi vaša biljka bila uspješna i cvjetala svake godine.

Sažetak njege clivjie: Clivia nije biljka lukovica, ali se s njom tako postupa. Za cvjetanje, cliviji treba hladno razdoblje mirovanja od šest do osam tjedana s malo vode. Inače, sobne temperature i vlažnost su savršene za njih. Uspiju uz jako neizravno svjetlo, dobro drenirajuće tlo, lagano zalijevanje i umjerenu gnojidbu.

Pregled clivije

Clivije čine neobičnu i elegantnu alternativu tradicionalnim blagdanskim biljkama. Za cvjetanje im je potrebno razdoblje odmora u hladnoj sezoni, a nakon toga cvatu u kasnu zimu baš kada je vesela eksplozija boja najpotrebnija. Njihovi cvjetovi stižu na tankim peteljkama u grozdovima do 20 cjevastih crvenih, narančastih, žutih ili krem ​​boje cvjetova. Listovi u obliku remena daju zimzelenu boju.

Standardna sorta clivije je narančasta sa žutim središtem. Visoke cvjetnice čine izvrsno rezano cvijeće. Njihovi cvjetovi stvaraju ukrasne sjemenke koje polako mijenjaju boju kako sazrijevaju.

Vani u toplim klimatskim uvjetima, clivija može biti ili upečatljiva granična ili akcentna biljka. Oni unose boju na sjenovita mjesta gdje većina cvjetnica ne uspijeva, te im nije potrebno zalijevanje ili hranjenje. Također su izvrsne sobne biljke.

Clivije su dugovječne i s vremenom pune posudu. Često se prenosi kao naslijeđe, biljka postaje upečatljivija kako sazrijeva. Njihove se boje produbljuju kako stare. Clivije mogu izrasti u središnje atrakcije gotovo jedan metar visoke i široke.

Za uzgoj clivije iz sjemena potrebno je puno vremena: nemojte očekivati ​​da će cvjetati do svoje pete godine. Odbojci brže sazrijevaju, ali je još uvijek potrebno nekoliko sezona da se vidi cvjetanje. Iz tog razloga mnogi uzgajivači radije kupuju skuplje starije biljke.

Wop Clivia74688
Znanstveno imeClivia miniata
Zahtjevi za svjetloJarko, neizravno svjetlo.
ZalijevanjeZalijevajte čim se gornja polovica tla osuši. Bolje će podnositi nedovoljno zalijevanje nego prekomjerno zalijevanje.
TloBrzo ocjedivajuća mješavina. Kora orhideja ili mješavina treseta, perlita i krupnog pijeska.
Temperatura16°C do 24°C
GnojivoHranite mjesečno nakon cvatnje s formulom 20-20-20 topivom u vodi 1/2 do 1/4 jačine tijekom vegetacije.
VlažnostPreferira nižu vlažnost.
CvjetanjePotrebno je 6-8 tjedana nižih temperatura za pokretanje cvatnje. Bogato crveno, žuto, narančasto ili kremasto cvjeta
ObrezivanjeDovoljno je ukloniti odumrlo lišće i cvijeće. Inače, rezidba nije potrebna.
RazmnožavanjePodjela je najbolja. Može se uzgajati iz pomaka i sjemena, ali će trebati nekoliko godina da procvjeta.
Ponovno presađivanjeVoli imati preveliki korijen za trenutnu posudu, pa presađujete samo svakih nekoliko godina.
Bolesti i štetočineNajčešće su brašnaste bube. Sklon gljivičnim i bakterijskim bolestima ako se previše zalije.
ToksičnostPrilično otrovna za ljude i životinje.

Njega i karakteristike clivije

Clivia je porijeklom iz Afrike, gdje žive u punoj ili djelomičnoj sjeni kao suptropske šumske biljke. Mogu se naći kako rastu na trulim trupcima i drugom organskom materijalu.

Iako sporo raste, clivija je s vremenom postala prilično velika za kućnu biljku. Može im trebati desetljeće da sazriju i napune veliki spremnik. Izdržljivi tamnozeleni listovi su dugački i privlačno se izvijaju jedan preko drugog. Clivija dodaje oko tri do šest listova godišnje (i može izgubiti par), formirajući ih iz središta.

Clivijini spektakularni cvjetovi su veličine od 3-10cm. Cvatu oko četiri tjedna kako se vrijeme zagrije – cvatnja obično počinje od veljače do travnja.

Aktivno razdoblje rasta slijedi nakon cvatnje, kada im je potrebna toplina, neizravno sunčevo svjetlo i skromno zalijevanje. Cijene dodatno hranjenje dok rastu.

Nakon tople sezone, cliviji treba mirovanje od šest do osam tjedana. Kada počnu niže temperature, možete početi s redovitom njegom i uživati ​​u njihovoj predstavi cvijeća.

Leptiri, ptice i pčele vole clivije; nažalost, otrovne su za kućne ljubimce i ljude.

Zahtjevi za svjetlo clivije

Clivije su prirodno prilagođene životu u punoj do djelomičnoj sjeni kada su na otvorenom, što se prevodi u jarko neizravno svjetlo iznutra. Mogu preživjeti slabije uvjete, ali im je potrebna dobra svjetlost za cvjetanje.

Iako su cvjetnice koje ne zahtijevaju održavanje, izravna sunčeva svjetlost brzo ih sprži, pa je za dobru njegu clivije važno imati odgovarajuću rasvjetu. Opekline od sunca pokazuju se kao smeđe mrlje na lišću i uništeno cvijeće.

Sjeverna ili istočna izloženost općenito je idealna u zatvorenom prostoru, ali dobro se snalaze na svakom sunčanom mjestu ako su zaštićene od izravnog sunca. Kontejnerske biljke vole biti premještene na otvorenom tijekom tople sezone, ali zapamtite da im je potrebna hladovina.

Kako zalijevati cliviju

Clivije vole ravnomjerno vlažno tlo tijekom vegetacije, ali ne podnose pretjerano zalijevanje.

Dobro je pravilo ostaviti da se gornjih 50% tla osuši prije temeljitog namakanja. Biljke na otvorenom možete zalijevati ručno ako se gornjih nekoliko centimetara tla osušilo. Postaju otporniji na sušu kako se učvršćuju; cijene sloj malča.

Clivijino mesnato korijenje lako trune u vlažnim uvjetima. Također, izbjegavajte ulazak vode u krunu. Narančaste ili blijedozelene mrlje na lišću mogu biti znak prekomjernog zalijevanja.

Kako biljka ulazi u hladno razdoblje mirovanja, smanjite zalijevanje. Dok biljka odmara, dajte joj tek toliko da se ne smežura.

Wop Clivia6437

Zahtjevi za tlo clivije

Brzo drenirajuća zemlja za lončanice neophodna je za dobru njegu clivije. Uobičajeno tlo za maloprodaju obično je preteško – potreban vam je prozračni medij koji sprečava da se njihovo korijenje preplavi.

Može djelovati mješavina bez zemlje; kora orhideje je popularan medij clivije. Ako koristite tresetnu mahovinu, dodajte materijale za prozračivanje poput perlita ili krupnog, pjeskavog pijeska. Uzmite u obzir svoje područje: malo više treseta ili drugog materijala koji zadržava vodu je u redu za vruća i suha područja, ali ne i za hladnije, vlažnije podneblje. Klonite se tako kompaktnih finih čestica.

Sve dok se medij brzo odvodi, clivija preferira organski materijal u svom tlu. Kompost i lisna plijesan su izvrsni. Podnose široki pH od 6,1-7,8 pH, ali preferiraju blago kiselu vrijednost. Imajte na umu da kora ili treset mogu zakiseliti tlo dok se razgrađuju.

Temperaturni zahtjevi clivije

Clivia uživa u ugodnom rasponu od 16°C do 24°C tijekom vegetacije. Ne smeta im vrućina, ali preferiraju hladnije uvjete. 

Mirovanje je vrijeme kada clivia postaje sve konkretnija. Bez razdoblja mirovanja za poništavanje ciklusa cvjetanja, biljka će ostati zimzelena, ali neće pupati sljedeće godine.

Kako gnojiti clivije

Nakon što vaša clivia procvjeta, dobro će se snaći uz mjesečno hranjenje ½ ili ¼ jačine formule 20-20-20 topive u vodi tijekom vegetacije. Ili sintetička ili organska gnojiva će djelovati, ali nanesite suhe granule ili prah dalje od baze biljke kako biste izbjegli toksičnost hranjivih tvari.

Neki uzgajivači clivije smatraju da je dodavanje gnojiva sa sporim otpuštanjem u ranoj fazi rasta pogodna opcija.

Potpuno prestanite s gnojidbom kad se vrijeme počne hladiti u jesen i odgodite dok mirovanje ne završi. Na otvorenom se mogu hraniti svaki drugi mjesec do kraja vegetacije.

Jedna iznimka od ovih smjernica je gnojidba odmah na početku cvatnje: skromno pojačanje od ½ snage s formulom s visokim udjelom kalija kada biljka izađe iz stanja mirovanja može dati dobre rezultate. Nemojte pretjerivati.

Nakon ovog ranog prihranjivanja, pričekajte da cvjetanje završi prije nego što nastavite s normalnom gnojidbom u toploj sezoni.

Vlažnost

Clivije su jedna od rijetkih tropskih vrsta koje ne trebaju visoku vlažnost i ne smiju se zamagliti. One napreduju u sušnom okruženju sve dok temperatura ostaje unutar njihovog željenog raspona.

Nikad ne vole zagušljivu, grijanu sobu. Ako im lišće izgleda umorno, nježno spužvavanje može ih podići.

Cvjetanje

Wop Clivia75848

Clivija se odmara nakon mjeseci rasta i cvjetat će sljedeće sezone kada izađu iz mirovanja.

Cvatnja se može dogoditi bilo kada od kasne zime do ranog ljeta. Stariji primjerci imaju tendenciju da proizvedu pupoljke ranije, ali njihovo vrijeme može varirati.

Evo što učiniti:

  • Premjestite svoju sobnu biljku na dobro osvijetljeno mjesto u zatvorenom prostoru prije prvog smrzavanja. Postupno smanjite zalijevanje. U izvornom staništu biljke kiša pada tijekom toplih mjeseci – očekuju da će se osušiti tijekom hladne sezone.
  • Dajte biljci od šest do osam tjedana hladnih temperatura. Dnevne temperature trebale bi biti od 10-13°C, a noću hladnije – ali nemojte dopustiti da se smrzne. Zalijevajte samo toliko da se ne smežura.
  • Nakon ciklusa mirovanja, premjestite biljku na toplije mjesto od oko 16-18°C i pažljivo započnite redovito zalijevanje. Stabljika koja pupi trebala bi se pojaviti u roku od nekoliko tjedana.
  • Okrećite posudu kako stabljika raste i pupoljci sazrijevaju. Cvjetovi traže svjetlost i snažno se savijaju prema njoj.

Istrošeni cvjetovi se razvijaju u mahune sjemena veličine trešnje koje polako postaju crvene ili žute tijekom razdoblja od nekoliko mjeseci. Sjeme će biti plodno ako se oprašuje. Neki uzgajivači ostavljaju ukrasne bobice; drugi radije režu stabljiku u podnožju kako bi sačuvali energiju biljaka—na vama je.

Obrezivanje

Jedina rezidba koju clivia treba je uklanjanje odumrlih listova i cvjetova. Možda ćete vidjeti otrcano lišće nakon mirovanja, ali njegu je najbolje obaviti u sezoni rasta nakon završetka cvatnje.

Sterilnim škarama odrežite opadajuće lišće blizu baze. Cvjetne stabljike mogu ostati više od godinu dana dok im se sjemenke razvijaju ili se mogu ukloniti nakon cvatnje.

Kako razmnožavati cliviju

Postoji nekoliko načina za razmnožavanje clivija, uključujući podjelu korijena, pomake i sjemenke.

Glavni izazov u reprodukciji clivija je njihova spora zrelost. Pomaci rastu brže, ali još uvijek je potrebno nekoliko sezona da se vidi cvijeće.

Evo standardnih metoda razmnožavanja:

Podjela korijena – S vremenom će biljka prerasti svoj spremnik i morat će se podijeliti. Ovo može biti neuredno, ali korijenje je iznenađujuće otporno. Uobičajeno je dijeljenje svake tri godine.

Podijelite korijenje u grudice tako da svaka ima listove i malo korijena. Posudite u mješavini koja se dobro cijedi i njegujte ih normalno.

Sjeme – Uzgoj iz sjemena nije težak, samo je spor. Pustite da se sjemenke osuše na stabljici: to traje oko osam mjeseci. Uklonite mesnati premaz s mahuna kada ste spremni. Nosite rukavice kako biste izbjegli iritaciju kože.

Postavite medij za uzgoj na toplo mjesto. Sjemenke lako trunu, stoga ih utisnite u mješavinu umjesto da ih zakopavate. Održavajte tlo vlažnim, ali ne mokrom.

Nakon nicanja izbija debeo korijen koji može potisnuti sjeme iz tla. Napravite rupu štapićem ili olovkom i ponovno posadite kako bi sjeme ostalo na (malo) vlažnoj površini. Dajte sadnicama jaku svjetlost i presadite ih nakon što imaju nekoliko pravih listova.

Wop Clivia567583

Savjeti za sadnju

  • Biljka je izbirljiva u vezi s njom. Previše zalijevanja, prekomjerna gnojidba ili presađivanje mogu obeshrabriti cvjetanje.
  • Održavanje korijena clivije pomaže im da bolje cvjetaju.
  • Učestalost zalijevanja prilagodite temperaturi. Pustite da se tlo temeljitije osuši u hladnijim uvjetima.
  • Ako svoje lončanice s clivijom stavite na otvoreno za toplu sezonu, a vaše područje prima znatne padaline, smjestite ih na pokriveno mjesto.
  • Kupnjom clivije bez cvatnje teško je provjeriti njihovu nijansu, ali njihova boja stabljike nudi tragove. Ljubičaste nijanse ukazuju na to da biljka nosi narančasto cvijeće. Primjerci sa žutim cvjetovima obično imaju zelene stabljike.

Sorte clivije

Clivija se lako hibridizira: nove sorte povećale su popularnost biljke i uspostavile svjetsku bazu kolekcionara.

Kina je uzgojila jedinstvene primjerke sa šarolikim lišćem i različitim dimenzijama. Budite diskrecijski kada ih kupujete: neke biljke ne dostižu punu veličinu prije nego navrše 10 godina. Također, lišće s uzorkom nekih sorti može biti nestabilno i može nestati pod stresom.

Bolesti i štetočine

Clivia je najosjetljivija na gljivične i bakterijske probleme povezane s vlagom. Ne biste trebali imati problema ako izbjegavate prekomjerno zalijevanje i omogućite im dobar protok zraka.

Toksičnost

Clivija sadrži likorin koji je prilično otrovan za pse i mačke: velika gutanja može uzrokovati tjedni proljev ili čak smrt. Sjemenke i bobice su najotrovnije.

Iako biljka nije toliko opasna za ljude, ipak biste trebali nositi rukavice pri rukovanju njome kako biste izbjegli iritaciju kože i očiju.

Problemi i pitanja za njegu Clivije

Wop Clivia73458534

Zašto moje clivije imaju žute pjege na lišću?

Žute mrlje obično znače da biljka dobiva previše sunčeve svjetlosti ili je previše zalijevana. Čak i malo izravnog sunca na suhom lišću požutjet će i oštre im vrhove.

Moje rascvjetale stabljike su prekratke – cvijeće je zakopano u lišće.

Ovo je čest problem s njegom clivije, ali uzrok nije uvijek jasan. To može biti mirovanje koje je pretoplo ili prevlažno, ili jednostavno genetika biljke. Jedno od mogućih rješenja je temeljito zalijevati stabljiku čim se pojave pupoljci.

Kada će moja mlada biljka procvjetati?

Zrelost clivije općenito se mjeri brojem listova – što ih je više, to je biljka starija. Pravilo je da biljci treba najmanje 12 listova prije nego što procvjeta.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više