Jabuke zlatni delišes: hrskava sorta žute jabuke

Nisu sve jabuke stvorene jednake. Samo najbolje se spremaju za komercijalni uzgoj… a zlatni delišes je jedna od najstarijih i najklasičnijih sorti.

Zlatni delišes jabuke popularne su jabuke srednje veličine hrskave čvrste teksture i sočnog slatkog okusa. Ove ukusne jabuke imaju kremasto-bijelu unutrašnjost i tanku žutu koru sa svijetlim mrljama. Ova je sorta savršena za pečenje slasne pite od jabuka ili za jelo izravno s drveta! 

Čitajte dalje kako biste saznali više o jabukama zlatni delišes.

Kakvog su okusa jabuke zlatni delišes?

Zlatni delišes jabuke su nježnog slatkog okusa s daškom začina. Meso je fine teksture, a kora je tanka i lako se zagrize. Jabuke zlatni delišes su hrskave, ali ne previše hrskave, srednje mekoće u odnosu na druge sorte. Najbolji imaju dovoljno kiselosti da uravnoteže slatkoću.

Ove jabuke su prekrasne svestrane jabuke. Hrskava i čvrsta tekstura čini ih ukusnim ne samo za svježe jelo, već i za pečenje i dodavanje u salate ili sendviče. Kao jedna od najslađih sorti jabuka , neki deserti koji koriste zlatni delišes imaju smanjenu količinu dodanog šećera samo zato što je ova sorta tako slatka!

Svježe jabuke iz voćnjaka obično imaju bogat, slatkast okus , dok uvezene sorte imaju blaži okus zbog prerane berbe i opadanja okusa u skladištenju. Ako berete jabuke zlatni delišes i više volite slađi okus, tražite one koje su uistinu “zlatne” boje, a ne one nezrele zelene. Okus je najbolji kada sazriju na stablu!

Jesu li zlatni delišes jabuke GMO?

Jabuke zlatni delišes nisu genetski modificirane (nisu GMO). Ova sorta nastala je kao rezultat prirodnog unakrsnog oprašivanja različitih sorti koje je stvorilo prekrasan potomak jabuke. Nova stabla nastaju cijepljenjem štapića s postojećih stabala na odvojene podloge (ljudi cijepe stabla tisućama godina).

Kako uzgajati jabuke zlatni delišes

Jabuke zlatni delišes lako se uzgajaju u usporedbi s mnogim drugim vrstama stabala jabuka. Imaju kratku vegetaciju, široku klimatsku toleranciju i visoku pouzdanost proizvodnje. Stabla jabuka zlatni delišes također je lako pronaći u specijalnim rasadnicima (a većina je cijepljena na polupatuljaste podloge, što ih čini savršenima za uzgoj u dvorištu).

Posadite stablo jabuke zlatni delišes na području s najmanje 6 sati izravnog sunčevog svjetla dnevno. Ako je moguće, odaberite područje s dobro dreniranim tlom. Iskopajte široku rupu za sadnju koja je duboka samo onoliko koliko je zemlja u loncu za biljke. Stavite stablo u rupu i napunite postojećim tlom. Duboko zalijte drvo nakon sadnje i stavite tanak sloj komposta na tlo oko stabla (pazeći da kompost ne gurnete uz stvarnu koru drveta).

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: