Chervil: Vodič za ovu finu francusku biljku

Chervil Vodic za vrtlare za ovu finu francusku biljku7983498711

Chervil je jednogodišnja kulinarska biljka suptilnog okusa koji podsjeća na peršin i estragon. Možda je najpoznatiji po tome što je uključen u klasičnu mješavinu ” fine herbes ” u francuskoj kuhinji. Iako je gotovo nemoguće kupiti svježi krebulj u trgovinama, to je jednostavna biljka za uzgoj kod kuće.

Što je Chervil?

Chervil je kulinarska biljka srodna peršinu – ponekad se naziva i “gurmanski peršin”. Iako je više zanemaren u anglo-američkoj kuhinji, krebulj je dugo bio važan dio francuske kuhinje: zajedno s peršinom, vlascem i estragonom, svrstava se u jedno od “finih začinskih bilja” tradicionalne francuske kuhinje.

Kakvog je okusa krevelj? Pomalo je poput blaže verzije peršina u kombinaciji s prepoznatljivim okusom anisa ili sladića, ovisno o tome koga pitate. Suptilan je, ali u isto vrijeme ima malo “pucanja”, što ga čini savršenim za blaža jela.

U kojim jelima mogu koristiti češnjak?

Chervil i mješavina Fines Herbes najčešće se koriste za aromatiziranje blagih proteinskih jela poput ribe, piletine i jaja. Chervil je najbolji s blagim jelima jer je sam po sebi nježan; ne biste ga htjeli miješati s hranom jakog okusa jer bi to prikrilo vlastiti, jedinstveni okus. Često se može vidjeti kako lagano uvenu na vrhu lijepog komada ribe ili savršeno kuhane piletine.

Još jedna klasična primjena krebulja je na omletima. Možete jednostavno posipati začinsko bilje ili ih skuhati u omlet. Zapravo, dobro se slažu s bilo kojom vrstom jela od jaja pa, sljedeći put kada budete pravili kajganu, razmislite o tome da dodate malo svježe uzgojenog krebulja. Chervil također djeluje vrlo dobro aplicirano na prigušene juhe ili pomiješan sa svježim salatama. Svaki recept koji zahtijeva fino začinsko bilje potencijalno je dobro prikladan za krebulj .

„S obzirom na svoj rani rast, krebulj je prirodan s vlascem i koprom za začinjavanje proljetnih jela; probajte tri u svježem siru ili umacima. Krevelj maslac daje okus šparogama, a kasnije i mljeveni vlasac i vlasac ide u salate od zelene salate i toplu salatu od krumpira.”

Chervil je najbolji svjež – ako ga predugo kuhate, možete pokvariti okus ili čak postati gorak. Stoga ga u jelo dodajte tek u zadnji čas.

Spajanje začinskog bilja s chervilom

Chervil se obično kombinira s biljem kao što su:

 • Vlasac
 • Kopar
 • Timijan
 • Ukusan
 • Zmijina trava
 • Bosiljak

Uzgoj Chervil u vrtu

Budući da je krebulj neuobičajen u anglofonskim zemljama, vjerojatno ćete ga morati sami uzgajati – nema ga u većini trgovina. To je u redu! Malo je stvari koje više zadovoljavaju od uzgoja vlastitih sastojaka i miješanja u novo jelo. A krebulj je posebno prikladan za kućni vrt , jer je najbolji kad je svježe ubran. Ova fina biljka je ionako previše delikatna za supermarket!

“Chervil je tako delikatan da se nikad ne pojavljuje na tržnicama. Da biste imali krevelj u kuhinji, morate ga uzgajati u vrtu. Ali kada se jednom uspostavi, ovaj lijepi jednogodišnjak sije svoje izdržljivo sjeme i ponovno se pojavljuje besplatno svake sezone.”

Ovdje su neke od osnova za uzgoj svježeg krešilja u vašem vrtu:

 • Početak: Najbolje uzgajati iz svježih sjemenki
 • Biljka: Sjeme sijati izravno na otvorenom u bilo koje vrijeme tijekom vegetacije ( kerbez vrlo dobro funkcionira uz zimsku sjetvu ).
 • Svjetlo: Djelomično sunce do djelomične sjene
 • Tlo : Vlažno, bogato tlo
 • Veličina: 1′ visoka
 • Lišće: tanke zelene stabljike s finim nazubljenim ravnim zelenim listovima

Sjeme chervil je teško pronaći u lokalnim vrtnim centrima, stoga provjerite na internetu i, ako ih nema u obližnjim trgovinama, možete ih lako nabaviti putem pošte. Chervil najbolje raste iz svježih sjemenki.

Pojedinosti o uzgoju češnjeve u travnatoj bašti

Chervil se najbolje uzgaja u polusjeni i na vlažnom tlu . Ova biljka se može zasijati na otvorenom u vrtu u gotovo bilo kojem trenutku tijekom vegetacije.

Što je sa stvarnom sadnjom? Pa, prije svega, trebali biste znati da se krešinja ne presađuje dobro, stoga uštedite vrijeme i trud tako što ćete sjeme staviti izravno u tlo na kojem se stalno nalazi . Možete ih posaditi u zatvorenom prostoru, ali pazite da imaju najmanje četiri sata sunčeve svjetlosti dnevno.

Ne treba ih saditi duboko – u osnovi, sjeme samo treba prekriti sitnom prašinom zemlje – ali pazite da sjemenke budu međusobno razmaknute. Također, ako koristite kontejner, pokušajte koristiti onaj koji je dubok najmanje jednu stopu kako biste mogli stati u dugi korijen biljke.

Chervil Vodic za vrtlare za ovu finu francusku biljku7983498711

Sjemenkama chervila može trebati i do 20 dana da proklijaju (što se može činiti kao zauvijek!). Mojoj je obično potrebno oko 7 dana da proklija kada se zemlja za lonce održava vlažnom (ne suhom, ne blatnjavom – kao gore). Pokrivanje vrha lonca za biljke plastičnom folijom ili drugim pokrovom nalik stakleniku može pomoći u održavanju razine vlage dosljednom dok klice ne počnu postati vidljive.

Ako želite kontinuiranu opskrbu za svoju kuhinju, trebali biste posaditi nove sjemenke krebulja jednom svaka dva do tri tjedna. Uspostavljena vanjska pješčana krpa općenito će se početi ponovno zasijavati iz godine u godinu ako je zadovoljna na svom mjestu.

Za razliku od mediteranskog bilja kao što su ružmarin ili bosiljak, tlo za krebulje treba održavati stalno vlažnim – stoga ga često zalijevajte. Također, za razliku od većine drugih biljaka, krebulj ne uspijeva na punom suncu. Pobrinite se da ga posadite na zasjenjeno mjesto , možda uz druge biljke koje rastu u sjeni .

Chervil je jednogodišnja biljka . Svaka pojedina biljka ima kratak životni vijek kraći od jedne godine, ali otvoreni komadi krebulja često će se ponovno zasijati i ponovno će se pojaviti svježe svakog proljeća. Budući da biljke krebulja nisu veliki obožavatelj vrućine – biljka ima tendenciju da ljeti raste – najbolje ih je saditi u proljeće ili jesen. Koristeći hladan okvir, mogli biste ga posaditi čak i zimi.

Očuvanje Chervil

Chervil se obično ne suši za kasniju upotrebu, jer ima tendenciju da brzo izgubi svoj okus. Chervil se dobro smrzava kada je pravilno pripremljen i očuvan.

Berite začinsko bilje neposredno prije cvatnje , kada lišće sadrži najveću količinu koncentriranog ulja. Bilje skupljajte ujutro nakon što se rosa osuši. U mnogim područjima, ljetni solsticij je dobro vrijeme za berbu i zamrzavanje krebulja.

Operite i nasjeckajte listove. Pomiješajte nasjeckano začinsko bilje u vodu, maslinovo ulje ili otopljeni maslac. Ulijte smjesu u dijelove posude za kockice leda i zamrznite. Nakon što su kocke zamrznute, izvadite ih i spremite u zamrzivač u označenu posudu.

Chervil se može zamrznuti u vodi ili kockicama maslaca samostalno, ili se može zamrznuti u kockicama kao dio mješavine začinskog bilja. Da biste napravili mješavinu francuskog finog začinskog bilja koju možete koristiti zimi, jednostavno nasjeckajte lišće krebulja sa svježim peršinom, vlascem i listovima estragona . Pomiješajte i zamrznite u tekućem mediju da dobijete kockice za zamrzavanje fine herbes .

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Štetočine i nametnici Zaštita biljaka Životinje i kukci u vrtu

Kako držati mrave podalje od biljaka jagoda: Evo kako

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Vodič za uzgoj Rex begonija

Sukulenti Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Agava i Aloe Vera: razlike i sličnosti

Tlo i gnojenje Vrtlarenje

Kakvo tlo je najbolje za vaš vrt