Biljka za vjenčani veo: sobna biljka s finim lišćem i cvijećem

Biljka za vjencani veo pratece sobne biljke s finim liscem i cvijecem34598754375410

biljke za vjenčani veo prate tropske biljke s nježnim tamnozelenim i ljubičastim lišćem i sitnim bijelim cvjetovima. Ove biljke koje se lako uzgajaju obično se uzgajaju kao sobne biljke, u visećim košarama i kao biljke za pokrivanje tla u toplim klimama. Ponekad se nazivaju Tahitian biljke za vjenčani veo, ove biljke su porijeklom iz Jamajke, Meksika i Argentine . Biljka svadbenog vela ranije je bila klasificirana kao Tradescantia , ali sada ima botanički latinski naziv Gibasis geniculata ( Gibasis genus).

Čitajte dalje kako biste saznali sve o biljci svadbenog vela!

Biljka za vjenčani veo : osnove

Biljka za vjenčani veo ( Gibasis geniculata ), također poznata kao Tahitian biljka za vjenčani veo, je biljka koja se najčešće uzgaja kao sobna biljka. Biljke vela potječu iz dijelova Zapadne Indije i Srednje Amerike.

Biljke za vjenčani veo imaju vrlo tanke, nježne, tamnozelene stabljike. Tamnozeleni listovi su uski i šiljasti, s ljubičastom donjom stranom. 

Biljke za vjenčani veo lako je uzgajati kao sobne biljke, kao vanjske biljke koje se uzgajaju u kontejnerima (često u visećim košarama i kao biljke za pokrivanje tla u toplim klimama. Najbolje rastu na toplim temperaturama i vlažnom zraku. Iako zahtijevaju visoku razinu svjetlosti, trebale bi biti smješteni na području zaštićenom od izravne sunčeve svjetlosti. Oštra, popodnevna sunčeva svjetlost može spržiti lišće ove biljke podloge. Odnesite biljke za vjenčani veo u zatvorenom prostoru prije opasnosti od mraza tijekom hladnijih mjeseci. Neke biljke za vjenčani veo pogođene blagim mrazom mogu rasti natrag od svojih korijena.

Biljke za vjenčani veo mogu se prepoznati po njihovim kladodama (spljoštenim stabljikama), koje se pojavljuju u skupovima od 3. Jednom kada vidite jednu od ovih biljaka, lako je vidjeti odakle su dobile ime. Biljke vela su dobile svoje ime jer na neki način podsjećaju na svadbeni veo. Tijekom većeg dijela godine moći ćete pronaći lijepe i nježne bijele cvjetove koji niču iz dugih visećih stabljika. Njihov lijep izgled doveo je do toga da su ove biljke jedna od najpopularnijih sobnih biljaka.

Kako se brinuti za biljke za vjenčani veo

Kada se ostave da narastu do svoje pune veličine, biljke za vjenčani veo mogu doseći i do 4m u duljinu! Ove biljke su velike, međutim, obično se režu kako bi bolje uspijevale kao sobne biljke. Malo domova može primiti ove biljke u njihovoj punoj veličini. Mogu dobro rasti u mnogim uvjetima, ali njihova optimalna temperatura je prilično vlažna i tropska.

Rasvjeta za biljke za vjenčani veo

Biljke za vjenčani veo trebaju visoku razinu osvjetljenja, ali im može naštetiti izravna sunčeva svjetlost. Omogućite lišću pristup svijetloj, neizravnoj sunčevoj svjetlosti ili osigurajte umjetnu rasvjetu biljnom svjetlošću. Možete upotrijebiti jednostavnu LED žarulju za biljke ili je grupirati zajedno s drugim sobnim biljkama pod LED diodnim svjetlom za rast . Jarko, neizravno svjetlo omogućuje biljci fotosintezu i stvaranje energije, ali oštra izravna sunčeva svjetlost može spržiti lišće.

Zalijevanje biljke za vjenčani veo

Koliko često trebate zalijevati biljku uvelike ovisi o vrsti tla koju koristite, kao i o vlažnosti zraka, temperaturi i svim prirodnim oborinama. Biljke za vjenčani veo treba zalijevati kad god primijetite da se tlo suši. Ne želite potpuno isušiti svoju biljku i stoga ćete je htjeti zalijevati svaki put kada se gornji 1″ tla osuši.

Gnojidba biljke za vjenčani veo

Biljke za vjenčani veo koje se uzgajaju u kontejnerima trebale bi se gnojiti tijekom proljeća i tijekom ljeta, jer su izolirane od svog prirodnog ekosustava i hranjivih tvari koje bi im on pružio. 

Najbolja zemlja za biljke za vjenčani veo

Upotrijebite visokokvalitetnu, organsku, laganu mješavinu za saksije za svoju biljku svadbenog vela. Ove tropske biljke obično rastu na tlu siromašnom hranjivim tvarima, stoga izbjegavajte uzgoj u bogatoj, teškoj mješavini tla.

Upotrijebite svježu zemlju za presađivanje biljke za vjenčani veo kako biste smanjili prijenos bolesti koje se prenose iz tla.

Posude za biljke za vjenčani veo

Najvažnija stvar koju morate zapamtiti pri kupnji vašeg lonca je osigurati da ima rupe za drenažu . Biljke veo ne podnose dobro previše vlažne uvjete i stoga im je potrebna dobra drenaža. Biljke za vjenčani veo najčešće se koriste kao viseće zidne biljke, što može biti problem jer ove vrste kontejnera nemaju uvijek rupe za drenažu.

Biljke za vjenčani veo su osjetljive na trulež korijena. To se može dogoditi sa ili bez drenažne rupe. No, gotovo je neizbježna ako nemate drenažni otvor. Ako nema kamo da ode višak vode, on će stagnirati i istrunuti vašu lijepu biljku.

Vlažnost za biljke za vjenčani veo

Biljke vela najbolje rastu u umjereno vlažnom okruženju. Bolje će podnijeti suhi zrak od nekih drugih tropskih područja, ali najbolje je dodati malo vlage u zrak u suhim zimskim klimama. Najučinkovitiji način za podizanje razine vlage je ovlaživač zraka. Možete koristiti obični ultrazvučni ovlaživač zraka ili se odlučiti za specijalizirani ovlaživač zraka iz trgovine biljaka.

Temperatura za biljke za vjenčani veo

Biljke za vjenčani veo preferiraju toplo, tropsko vrijeme. Održavanje termostata na konstantnoj temperaturi između 15-25 stupnjeva je idealno. Sve hladnije od 10 stupnjeva je prehladno za biljku i ne preporučuje se. Biljka neće moći preživjeti na hladnom vremenu. Vjerojatno nećete željeti ni da vaš dom bude hladniji od toga!

U većini netropskih klimatskih područja, preporuča se držati svoju biljku za vjenčani veo u zatvorenom tijekom većine godine. Iako je biljku moguće držati vani, ona zahtijeva optimalne uvjete. Tijekom ljetnih mjeseci biljku se može iznijeti na “ljetni odmor”, ali se mora smjestiti u prostor zaštićen od izravnog sunčevog svjetla. Izravna sunčeva svjetlost može lako spržiti lišće (osobito ako je biljka bila u zatvorenom prostoru preko zime).

Ventilacija zraka važna je i za biljke za vjenčani veo. Stavljanje ovih biljaka ispod otvora za grijanje ili hlađenje se ne preporučuje jer to može uzrokovati štetu biljci. Osim toga, trebat ćete osigurati da nema naglih promjena temperature jer vaša biljka možda neće moći izdržati promjene.

Obrezivanje biljke za vjenčani veo

Obrezivanje biljke veo je važno. Uklanjanje mrtvih ili odumrlih cvjetova može pomoći u promicanju daljnjeg cvjetanja i učinit će vašu biljku privlačnijom. Također ćete htjeti redovito podrezivati ​​svoju biljku jer će to rezultirati sretnijom i zdravijom biljkom.

Uobičajeni štetnici koji utječu na biljke za vjenčani veo

Biljke za vjenčani veo su prilično otporne na štetočine i bolesti. Također su vrlo otporne na oštećenja od jelena, pa nećete vidjeti niti jednu od njih ako odlučite posaditi biljke za vjenčani veo u svom kućnom vrtu ili u loncu na terasi.

Ako želite spriječiti da bilo koji štetnik utječe na vašu biljku svadbenog vela, povremeno je poprskajte nježnim organskim pesticidom. Možda ćete to htjeti učiniti kada presađujete svoju biljku, kada dodajete gnojivo u tlo i/ili nakon što ga unesete unutra nakon odmora s biljkama na terasi.

Uobičajene bolesti koje utječu na ovu biljku

Biljne bolesti poput truleži korijena mogu utjecati na biljke za vjenčani veo. Većina biljnih bolesti su gljivične i pogoršavaju se vlažnim tlom i mirnim, vlažnim zrakom.

Započnite liječenje premještanjem biljke u prostor s dobrom cirkulacijom zraka i nižom vlagom zraka. Zatim upotrijebite prirodni fungicid za liječenje bolesti.

Kada biljka za vjenčani veo najbolje raste?

Biljka za vjenčani veo raste prekrasno cvijeće od sredine proljeća do rane jeseni. Zima je razdoblje odmora za biljku svadbenog vela i stoga biljku treba držati suhom. Kako bi se pripremili za sljedeću sezonu cvatnje, koja počinje u ožujku i završava u rujnu, tlo ne treba održavati dovoljno vlažno.

Kako presaditi biljke za vjenčani veo

Evo korak-po-korak vodiča o tome kako ponovno saditi svoju biljku za vjenčani veo.

Prvi korak je da uklonite biljke za vjenčani veo iz postojećeg spremnika. Učinite to nježno i nemojte ga iščupati jer to može oštetiti korijenje i lišće. Htjet ćete ga olabaviti dok lako ne sklizne iz spremnika. Možda ćete trebati zalijevati tlo kako biste olakšali rad. Noževi za tlo mogu se koristiti za poticanje uklanjanja vaše biljke ako je u keramičkoj posudi.

Drugi korak je obrezivanje vaše biljke. Ako ima mrtvog lišća ili cvijeća, poželjet ćete ih ukloniti.

Treći korak je uklanjanje stare zemlje iz posude, a zatim dodavanje svježe zemlje. Nakon što dodate zemlju, htjet ćete je zapakirati kako bi bila čvršća. To će potaknuti rast korijena.

Četvrti korak je vraćanje biljke za vjenčani veo u posudu. Otpustite korijenje ako je biljka bila vezana za korijen u svom prethodnom spremniku. Tada ćete htjeti dodati još malo zemlje oko biljke kako bi bila sigurnija.

Peti korak je zalijevanje vaše biljke za vjenčani veo. Poželjet ćete osigurati da je vaša biljka vlažna i da joj ne nedostaje vode. Kada zalijevate svoju biljku nakon početnog presađivanja, nećete je htjeti ponovno zalijevati otprilike tjedan dana. Poželjet ćete mu dati vremena da se navikne na svoj novi dom prije nego što nastavite s redovnim rasporedom zalijevanja.

Biljka za vjencani veo pratece sobne biljke s finim liscem i cvijecem34598754375411

Uobičajeni problemi uzgoja biljke za vjenčani veo

Biljke za vjenčani veo nije nužno teško brinuti. Ove biljke ipak zahtijevaju određeni stupanj njege i pažnje. Ako se ne drže u odgovarajućim uvjetima, možete primijetiti da postaju smeđe. Ako se to dogodi, htjet ćete osigurati da primaju odgovarajuću količinu svjetla i vode. Previše ili premalo svjetla i vode mogu biti problem. Želite odmah riješiti problem kako biste povećali šanse za spašavanje vaše biljke.

Problemi s rasvjetom

Ne bi trebalo biti ekstrema kada je u pitanju rasvjeta i biljke za vjenčani veo. Obje krajnosti mogu biti jednako štetne i treba ih izbjegavati. Biljke vela za nevjeste trebaju jarko, neizravno svjetlo. Ako se biljka drži na izravnoj sunčevoj svjetlosti, lišće se može spržiti. Previše svjetla može uzrokovati brzo sušenje biljke i stoga je potrebno češće zalijevati.

Jednako je važno osigurati da biljci svadbenog vela ne nedostaje svjetla. Ako biljka ne dobije nikakvu svjetlost, tada neće cvjetati i pravilno rasti.

Problemi koji proizlaze iz nepravilnog zalijevanja

Pravilno zalijevanje jedan je od najvažnijih dijelova brige o biljci. Svaka vrsta biljke je jedinstvena u svojim potrebama za zalijevanjem i stoga je ključno znati kako se točno brinuti za svaku od svojih pojedinačnih biljaka. Previše ili premalo zalijevati svoju biljku svadbenog vela može biti problematično jer može dovesti do posmeđivanja.

Jedan od najčešćih problema za biljku vela je prekomjerno zalijevanje. Ove biljke vole biti mokre, ali se ne utapaju u vodi. Kada postanu prezasićeni, korijenje počinje trunuti što tada lišće biljke postaje smeđe. U svom loncu važno je imati drenažni otvor jer će pomoći da se ocijedi višak vode. Međutim, ako vaš lonac nema rupe za drenažu, razmislite o stavljanju kamenja na dno.

Ako biljka nije dovoljno zalijevana, može i posmeđiti. Česta je pojava da biljka posmeđi ako se osuši. Pokušajte održavati tlo vlažnim i ne dopustite da se previše osuši.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaštita biljaka

Cijepanje listova biljke: 7 razloga zašto i što možete učiniti

Sukulenti Njega sobnih biljaka Razmnožavanje sobnih biljaka Sobne biljke

Kako razmnožavati aloe veru

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Kada obrezivati lavandu

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Sukulenti

13 najbrže rastućih sukulenata (plus 5 savjeta za uzgoj)

Uzgoj povrća Vrtlarenje Vrtni alati i oprema

Kavezi za rajčice: Vrtlarski vodič