Njega ming aralije – kako ju uzgajati

wop Ming aralia636232

Ming aralia ( Polyscias fruticosa ) nekadašnji je favorit koji je posljednjih desetljeća pao iz popularnosti, ali zaslužuje povratak! Iako nije početnička biljka, nije je teško zadovoljiti u zatvorenom prostoru. Pogledajmo sve što trebate znati o njezi ming aralia kako biste mogli uživati ​​u ovoj podcijenjenoj ljepoti.

Ming aralia voli jarko neizravno svjetlo i vlažno, dobro drenirajuće tlo. Osigurajte visoku vlažnost, temperaturu od 18-29°C i gnojite 3 puta godišnje. Ima koristi od rezidbe i oblikovanja. Umjereno je otporan na bolesti i štetočine, ali će ispasti lišće nakon selidbe ili drugog stresa.

Pregled ming aralije

Ming aralia( Polyscias fruticosa ) je zimzelena višegodišnja članica obitelji Araliaceae . Ponekad se naziva kineska aralija, a porijeklom je iz šumskih tla u južnoj Aziji i okolnim otocima Pacifika.

Bujno, promjenjivo lišće i prepoznatljivo kvrgavo deblo daju joj egzotičan izgled, ali se biljka dobro prilagođava životu u zatvorenom prostoru.

Ming aralia bila je prilično popularna više od jednog stoljeća, ali je posljednjih godina izblijedjela. Prema riječima stručnjaka iz industrije, problem su bile prisiljene tehnike rasta od strane rasadnika koji su željni kapitalizirati potražnju na tržištu.

Budućnost izgleda svjetlija jer predani prodavači oživljavaju interes puštanjem zdravih zaliha. Gubitak lišća kao odgovor na promjenu ili loše uvjete još je uvijek značajka biljke, dakako, ali zdrava, dobro podignuta biljka otpornija je i mnogo brže se oporavila.

Ming aralia ima neobične listove poput paprati s pernatom teksturom i pilastim rubovima, ali to je samo dio njezine draži. Stabljike su uvijene i izložene ispod krošnje, dajući upečatljiv slojevit efekt, bilo same ili u skladnom kontrastu s biljkama velikog lišća.

Svaka ming aralia je jedinstvena i može se oblikovati u zadivljujući prikaz bilo kao stolna biljka ili kao središnji element visok dva metra. Izvrstan primjerak bonsaija, sporo rastuća, dugovječna biljka koja se može prenijeti na više generacija.

Iako ming aralia ima posebne zahtjeve, lako ih je osigurati u zatvorenom prostoru. Nakon što se aklimatizira, biljka se može prilagoditi različitim razinama svjetlosti i vlažnosti. Odbacuje lišće ciklički i kao odgovor na uvjete okoline, ali lišće ponovno raste.

wop Aralija7534688054

Sažetak njege ming aralije

Znanstveno imePolyscias fruticosa
PodrijetloJugoistočna Azija
Zahtjevi za svjetlostJarko, neizravno svjetlo. Može se prilagoditi kako bi tolerirao izravnu sunčevu svjetlost.
ZalijevanjePustite da se gornji centimetar zemlje osuši prije zalijevanja. Sklon truleži korijena, stoga pazite da tlo ne ostane vlažno.
TloLagano, dobro drenirajuće tlo. 1/3 mješavine zemlje, treseta ili kokosovog vlakna, 1/3 perlita ili krupnog pijeska i 1/3 odležanog komposta je dobra opcija.
Temperatura18°C do 29°C. Miruje ispod 15ºC.
GnojivoPrimjenjujte uravnoteženo gnojivo otprilike 3 puta godišnje tijekom vegetacije.
VlažnostUmjerena do visoka vlažnost. Ciljajte na najmanje 50% vlažnosti.
CvjetanjeDaju male bijele ili žute cvjetove ljeti kada se uzgajaju na otvorenom. Vrlo je malo vjerojatno da će cvjetati u zatvorenom prostoru.
ObrezivanjeDobro reagira na redovito obrezivanje. Vertikalni rast treba orezati kako bi se potaknuo bujniji rast. Ming Aralia stvara prekrasna bonsai stabla.
RazmnožavanjeRazmnožavajte reznicama stabljike u proljeće ili ljeto.
Ponovno zalijevanjeIzbjegavajte prečesto presađivanje. Dovoljno je jednom svake 2-3 godine, a to bi trebalo učiniti samo kada se pokazuju znakovi povezivanja s korijenom.
Bolesti i štetočinePrilično otporan na štetočine i bolesti. Najvjerojatnije pate od paukovih grinja.
ToksičnostBlago otrovna za ljude i životinje.
wop jk43nhjknb73jl7

Svjetlosni zahtjevi ming aralije

Ming aralije preferiraju umjereno neizravno svjetlo; mogu se, međutim, aklimatizirati i na nježno sunce kada su vani ili na slabije svjetlo unutra. Imajte na umu da će doći do gubitka starijih listova kako se biljka prilagođava novim razinama svjetlosti.

Biljka može živjeti mnogo godina pri slabom svjetlu, ali rastu brže i kompaktnije na jakom, neizravnom svjetlu . Mogu postati dugonoge, mršave i blijede ako je svjetlo previše slabo. Jednostavna mjera je da ih držite na svjetlu dovoljno jakom za čitanje.

Napomena: Ming aralije troše više vode na jakom svjetlu, a njihove potrebe su redovitije i lakše ih je procijeniti. Puno ih je lakše zalijevati u uvjetima slabog osvjetljenja.

Vaša ming aralia uživat će na otvorenom tijekom tople sezone ako je smještena u laganoj sjeni ili filtriranom suncu. Mogu se prilagoditi blagom punom suncu ako nije prejako, ali pustite ih da se polagano aklimatiziraju.

Vjerojatno će izgubiti lišće i kada se iznesu van i kada se dovoze na zimu, ali odmor na otvorenom može dovoljno potaknuti rast da nadoknadi razliku. Može pomoći i da postanu jača, deblja debla.

Dobra uredska biljka

Ming aralia se također dobro snalazi pod fluorescentnom rasvjetom tipičnog uredskog okruženja. Oni cijene stabilno, redovito osvjetljenje.

Još jedan bonus je da biljka ne raste brzo u normalnoj uredskoj rasvjeti. To ih čini malim održavanjem što se tiče rezidbe i presađivanja – a također nadopunjuju formalni dizajn ureda.

Kako zalijevati ming araliju

Jedno od područja njege ming aralia koje je bitno za ispravnu njegu je zalijevanje, jer može biti malo osjetljivo, pogotovo ako još nije dobro uvriježeno. Vole vlagu oko korijena, ali su osjetljivi na trulež korijena. Uvijek provjerite tlo prije zalijevanja – nemojte ga samo zalijevati prema rasporedu.

“Dobra” vijest je da vas ming aralia upozorava brzim opadanjem lišća ako je njihova rutina zalijevanja loša. Ako niste sigurni je li problem previše ili premalo vode, držite ih na suhoj strani. Mogu preživjeti manju sušu, ali trulež korijena je smrtonosna.

Neki uzgajivači preporučuju održavanje tla vlažnim, ali shvatite da bi ovaj savjet mogao biti za biljku koja raste na jakom svjetlu s puno vlage i topline. U slabijim uvjetima, bolje je pustiti da se površina malo više osuši između zalijevanja kako bi korijenje moglo disati.

Evo drugih savjeta:

 • Pustite da se gornji centimetar zemlje osuši prije ponovnog zalijevanja, ali nikada ne dopustite da se korijen korijena potpuno osuši. Upotrijebite drveni štapić za jelo ili sličan predmet za sondiranje tla i provjerite ima li vrha vlage.
 • Ako uzgajate u mješavini treseta, dobro bi bilo zalijevati dva puta u razmaku od pet minuta. Za ponovno vlaženje osušenog treseta potreban je dodatni napor.
 • Temeljito zalijte i pustite da se višak ocijedi kako bi isprao tlo.
 • Smanjite zalijevanje tijekom hladnih mjeseci, ali ne dopustite da se tlo osuši.
 • Ming aralija može biti osjetljiva na alkalnu ili visoko mineraliziranu vodu. Ako vidite bijele naslage na lišću, prijeđite na korištenje kišnice ili drugog pročišćenog izvora.

Zahtjevi tla Ming Aralia

Sve dok je tlo lagano i dobro drenirajuće, Ming aralije nisu previše posebne. Vole blago kiseli medij s približnim pH od 6,0 ​​do 6,5, pa je organski materijal prikladan element za njihovu mješavinu.

Popularni Ming recept je kombiniranje tresetne mahovine ili kokosovog vlakna koji zadržava vodu i anorganskih materijala poput perlita, plovućca ili krupnog pijeska. Ove komponente omogućuju da se tlo natopi i odmah osuši, tako da skromni korijenski sustav biljke ostaje oksigeniran i nikada se ne “utopi”.

Jedna dobra kombinacija je po trećina tresetne mahovine, anorganskog materijala za prozračivanje i humusa, odležanog komposta ili tla.

Preferira visoku vlažnost

Iako su ming aralije tehnički biljke s potrebom za visokom vlagom, možete pronaći različita mišljenja o tome koliko je visoka. Neki bi uzgajivači biljku protjerali u staklenik, ali drugi smatraju da je normalna vlažnost u redu ako je zalijevanje ispravno.

Oba mišljenja mogu biti točna, prema osobnom iskustvu. Uzgajivači koji su se borili kroz eru prisilnih Ming aralija naravno će imati drugačije mišljenje od vrtlara koji su imali posla sa zdravijim primjercima.

Najbolji savjet je promatrati vlastitu biljku i poduzeti korake prema potrebi. Znakovi da biljka pati od niske vlažnosti su osušeno lišće i slab rast. Vrlo suh zrak također može uzrokovati gubitak listova.

Ono što je sigurno je da biljka pozdravlja veću vlažnost. Osim sobnog ovlaživača zraka ili stvarnog staklenika, postoji nekoliko metoda za podizanje vlage koje možete isprobati.

 • Postavljanje posuda za vodu u blizini ili ispod biljke može povećati vlažnost za nekoliko bodova. Upotrijebite kamenčiće kako biste držali posudu s biljkom iznad vodene linije.
 • Grupiranje biljaka također može skromno povećati vlažnost. Biljke ispuštaju vodenu paru u malim količinama, što može stvoriti vlažniju mikroklimu.
 • Zamagljivanje je previše prolazno da bi napravilo razliku, ali žustar tuš može biljkama podići vlažnost i oprati prašinu i štetočine s njihovog lišća.
 • Postavljanje biljke na vlažna mjesta može pomoći, pod uvjetom da su svjetlo i drugi uvjeti dovoljni. Potencijalno su prikladne svijetle praonice rublja i kupaonice.
wop bnjhk54njhl7n45li

Tople temperature

Ming aralia se izvrsno snalazi na normalnim unutarnjim temperaturama. Oni preferiraju raspon od 18°C do 29°C.

Biljka miruje ispod 15ºC i patiti će ako postane mnogo hladnije: Zbogom lišće!

Kako gnojiti ming araliju

Ming aralia treba samo laganu gnojidbu tijekom tople sezone rasta. Ako je vaša biljka pri slabom osvjetljenju ili niskim temperaturama, smanjite količinu. Problemi s prekomjernim hranjenjem su češći od nedostataka u ishrani.

Uobičajeni znakovi pothranjenosti su slab rast i blijedo ili žuto-zeleno novo lišće. Napravite skromne korekcije i nemojte pretjerivati ​​biljku kako biste je “stimulirali”.

Neiskorišteno gnojivo nakuplja se u tlu ako smjesu ne ispirete redovito. Mingov mali korijenski sustav lako je zatrpan otrovnim ostacima i može se pojaviti u – pogađate – gubitku listova. Smeđi vrhovi i rubovi drugi su klasični znakovi opeklina od gnojiva.

Jedan preporučeni režim je gnojidba tri puta godišnje: proljeće, ljeto i jesen. Nemojte hraniti biljku preko zime.

Prikladna je uravnotežena formula s omjerom NPK od 10-10-10 ili sličnim udjelom, ali koristite samo polovicu količine navedene na naljepnici.

Cvjetanje

Biljke na otvorenom u tropima stvaraju ljetne grozdove malih bijelih ili žutih cvjetova, ali ming aralije rijetko cvjetaju u posudama ili u zatvorenom prostoru. Dakle… idemo dalje.

Obrezivanje

Redovito obrezivanje važan je dio pružanja dobre njege Ming Aralia i održavanja najboljeg izgleda vaše biljke. Biljka raste okomito i mora se poticati da raste prema van. Obrezivanje vam omogućuje održavanje biljke u željenoj veličini i obliku.

Obrezivanje vaše ming aralije može biti umjetnička forma, doslovno: biljka dobro reagira na klasične bonsai tehnike. Uz pažljivo orezivanje , prirodno krive stabljike mogu se uvježbati u složenu slojevitu strukturu s teksturiranim granama i gustim područjima lišća. Može postati pravi eksponat.

Savjeti:

 • Kako biste izbjegli šokiranje aktivne biljke, podrezujte je tijekom hladnijih mjeseci.
 • Odrežite vrh kako biste ograničili vertikalni rast. To također pomaže u promicanju gustog rasta.
 • Podrežite novi rast kako biste potaknuli grananje.
 • Kada skratite granu, ona se obično račva od te točke.
 • Rezanje vrhova stabljike pomaže stimulirati zadebljanje debla i grana.
 • Obrezivanje kraja grane uzrokuje da se buduće stabljike zbliže i da se dobije cik-cak uzorak.
 • Obrezivanje ne ometa biljku toliko koliko presađivanje ili premještanje, tako da možete podrezati biljku koja je rijetka ili se bori. To čak može pomoći u njihovom pomlađivanju.

Uzgoj ming aralije

Ming aralije su prikladne za bonsai, ali su njene grane previše mekane da bi se mogle ožičiti bez oštećenja. Umjesto toga, svaka dva mjeseca lagano orezujte biljku.

Odrežite unutarnje grane za izgled više poput drveća. Rezanje stabljika s više listova na samo dva ostavit će otvoreniju strukturu.

Držite odojke odrezane kako biste pomogli da deblo postane deblje.

wop bhj34bon73olnlo34

Presađivanje

Ming aralije ne trebaju često presađivanje. Ovo je dobro, jer je presađivanje još jedna prilika za ispuštanje lišća! Međutim, lišće će se oporaviti uz odgovarajuću njegu.

Biljci ne smeta što je malo vezana za korijenje, pa pustite da se posuda napuni korijenjem prije presađivanja. Korijenski sustav je prilično mali: svake dvije ili tri godine tipičan je interval za zrele primjerke. Biljka općenito ostaje manja ako rjeđe presađujete.

Napomena: poznato je da ming aralije uspijevaju godinama u istoj posudi. To može iscrpiti tlo tijekom vremena; ako ne presađujete, ipak je najbolje svake godine djelomično osvježiti tlo.

Savjeti za presađivanje :

 • Proljeće je najbolje vrijeme za presađivanje.
 • Procijenite je li vrijeme za presađivanje provjerom korijenskog sustava. Pričekajte da se tlo gotovo osuši i nježno izvadite biljku. Korijenje treba biti svijetle boje i mirisati po zemlji. Ako gruda korijena ispuni posudu, a veće korijenje kruži oko dna, vrijeme je za presađivanje
 • Na bonsai način, ming aralia može živjeti u posudi koja se čini relativno malim u odnosu na svoju veličinu. Međutim, dublje posude općenito su poželjnije od onih plitkih.
 • Kada presađujete biljku vezanu za korijen, povećajte samo jednu veličinu spremnika. Korijenje ming aralije je prilično dobro i ne širi se široko. Uklonite rahlu zemlju i zamijenite je sličnim medijem.
 • Nakon presađivanja, dobro zalijte kako biste zasitili staro i novo tlo.
 • Ako odlučite podrezati korijenje kako biste zadržali posudu s biljkom iste veličine, razmislite o snižavanju njihove temperature kako biste potaknuli mirovanje otprilike tri tjedna prije presađivanja. Nakon toga, odmah ih ponovno zagrijte na preko 18ºC kako biste ubrzali rast korijena.

Razmnožavanje

Nije previše teško razmnožavati ming aralije reznicama stabljike. Vrijeme za uzimanje reznica je kasno proljeće ili rano ljeto – neće se ukorijeniti tijekom zimskog mirovanja.

Evo koraka:

 1. Uzmite rez od 10-15cm s vrha biljke. Mladi rast je najbolji. Nemojte rezati stabljiku ispod njenog najnižeg lista: cijela grana može umrijeti.
 2. Uklonite sve osim gornjeg lista ili dva s odabrane stabljike. Neki predlažu čekanje 24 sata nakon toga. Zatim odrežite neposredno ispod lisnog čvora, podrezujući pod kutom od 45º kako biste povećali površinu rasta.
 3. Umočite kraj u hormon za ukorjenjivanje i umetnite ga u sterilnu, vlažnu smjesu za posude. Jedna metoda je stavljanje četiri ili pet reznica zajedno u posudu od 8-10cm.
 4. Držite reznice toplima, iznad 22ºC. Više temperature su još učinkovitije.
 5. Dajte im neizravno svjetlo koje nije intenzivno. Ukorijenit će se na slabom do srednjem svjetlu.
 6. Kako biste optimizirali vlažnost, pokrijte ga plastičnom vrećicom. Pazite na tlo i nemojte pretjerati s vodom. Biljku možete zamagliti, ali ne jako.
 7. Reznice obično puste korijenje za četiri do pet tjedana, iako se to može dogoditi i prije. Nakon što reznica ima mali korijenski sustav, uklonite plastični poklopac (i prestanite zamagljivati).

Savjeti za njegu ming aralia

 • Dobra cirkulacija zraka je važna.
 • Staro lišće se ne može prilagoditi promjenama svjetla, zbog čega nakon selidbe otpada. Ako morate premjestiti biljku, logično je to učiniti nakon rezidbe, kada ima manje starih listova za gubitak.
 • Gubitak lišća s nižih stabljika neizbježan je kako biljka sazrijeva; ali, ohrabri se. Stvara atraktivnu teksturiranu površinu na golim deblima.
 • Držite biljku na toplom, vlažnom zraku tijekom zime kako biste izbjegli drastično osipanje. Biljka na hladnom, suhom zraku brzo postaje gola.
 • Premještanje biljaka van tijekom vegetacijske sezone može biti korisno, iako možete očekivati ​​gubitak lišća nakon svakog premještanja. Boravak na otvorenom može potaknuti opći rast.
 • Izbjegavajte kupnju prisilne biljke! Znakovi prisile su svijetlo obojeni, tanki listovi koji su promijenjeni i/ili deformirani, vretenaste stabljike sa široko razmaknutim zglobovima i slab korijenski sustav.

Toksičnost

Iako ming araliije imaju dugu povijest upotrebe u tradicionalnoj azijskoj medicini, blago su otrovne za ljude i kućne ljubimce. Biljka ima razinu toksičnosti i može uzrokovati mučninu, probavne smetnje i povraćanje.

Biljni sok također može izazvati iritaciju kože, stoga nosite rukavice za zaštitu.

Sorte

Obitelj Araliaceae ming aralia također uključuje engleski bršljan i ginseng. Njihov rod Polyscias naseljava toplu klimu u jugoistočnoj Aziji i okolnim otocima. Na popisu je oko 116 vrsta Polyscias .

Ming aralia ima nekoliko sorti i/ili kultivara, a sve varijacije trebale bi dobiti isti tretman.

Evo uobičajenih:

Pahulja ming aralia – Ovo je srednje veliki šareni oblik glavne biljke. Njegovi listovi imaju uzorak snježne pahulje.

Plumata – Lišće Plumate je pernato i malo. Posebno je prikladan za bonsai; može biti oblik, a ne jedinstvena sorta.

wop nhj43boh3il7nmjoii3

Štetočine i bolesti

Zdrav Ming bez stresa nije osobito osjetljiv na štetnike ili bolesti. Ako pronađete infestaciju, to bi mogao biti znak drugog problema.

Paukove grinje su iznimka. Ako je vlažnost niska, ovi se štetnici mogu neprimjetno namnožiti ispod lišća biljke. Najbolje je koristiti nježan tretman poput hortikulturnog ulja ili insekticidnog sapuna kako biste ih iskorijenili.

Uobičajeni problemi s njegom ming aralia

Požutjelo lišće

Požutjelo lišće uobičajen je signal prekomjernog zalijevanja, stoga pregledajte svoju rutinu. Ako niste sigurni i biljka nije prevelika, izvadite je iz posude i provjerite tlo.

Ako je žutilo postupno i niste neko vrijeme presađivali, tlo bi se moglo početi iscrpljivati. Nemojte dramatično povećavati gnojidbu, ali svakako slijedite preporučenu rutinu … i presadite sljedeće proljeće!

Pad lišća

Skroman pad lišća s nižih grana može se prirodno dogoditi nekoliko puta godišnje… ako se na vrhu događa zdrav novi rast, vjerojatno nema razloga za brigu.

Prekomjerno opadanje listova najčešći je problem u njezi Ming Aralia. Dvije su glavne manifestacije opadanja lišća:

Premještanje – ako je vaša biljka nedavno premještena i pljušti lišće, to još uvijek vjerojatno nije razlog za brigu. Nažalost, to radi ova biljka kada je premjestite.

Dok su drugi uvjeti okoline važni, promjene osvjetljenja glavni su okidač. Staro lišće umire i zamjenjuje se. Malo je neugodno, ali sasvim normalno za ovu biljku. Pružite im dobru njegu i budite strpljivi: uskoro bi se trebao pojaviti novi zamjenski rast.

Neadekvatni uvjeti – Ako je biljka već neko vrijeme sretno živjela na jednom mjestu i odjednom počne gubiti lišće, istražite dalje. Gubitak lišća može biti Mingov rani signal upozorenja:

Evo uobičajenih uzroka:

 • Niska vlažnost – Suhi zrak može potaknuti Minga da protestira protiv uvjeta koje bi inače prihvatio.
 • Problemi sa zalijevanjem – suša može uzrokovati stres i gubitak lišća… ali prekomjerno zalijevanje je još gore. Nemojte pretjerano kompenzirati sušno razdoblje s dodatnim zalijevanjem, samo se vratite pravilnoj njezi.
 • Osiromašeno tlo – Ako je biljka bila u jednoj posudi dugi niz godina, razmislite o osvježavanju tla ili presađivanju.
 • Ostaci soli – staro gnojivo i drugi ostaci mogu se nakupiti i otroviti tlo. Ispirite smjesu temeljito i redovito.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Štetočine i nametnici Zaštita biljaka Životinje i kukci u vrtu

Kako se riješiti oposuma u svom vrtu

Uzgoj povrća Uzgoj rajčica iz sjemena Zaštita biljaka

Koje je biljke najgore i najbolje saditi uz rajčice

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Vrste sobnih biljaka

19 cvjetajućih sobnih biljaka koje su apsolutno zapanjujuće

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Azaleje i rododendroni- sve što trebate znati