Najbolja zemlja za hortenzije – kontrolirajte boju pomoću ovih savjeta

Beste Erde fur Hortensien – Kontrollieren Sie die Farbe mit

Jedan od najvažnijih aspekata uzgoja zdravih hortenzija je pravo tlo.

Hortenzije preferiraju ilovasto tlo (mješavina gline, pijeska i organske tvari) koje je bogato organskom tvari, može zadržati vlagu i dobro drenira. Skloni su truljenju korijena. Stoga je važno osigurati da tlo nije pregusto ili premokro. Razine pH također mogu značajno utjecati na boju vaših pupoljaka.

Najbolji način za postizanje savršene ravnoteže je započeti s kvalitetnom mješavinom tla, a zatim dodati promjene prema potrebi. U ovom vodiču naučit ćete sve što trebate znati o pripremi najboljeg tla za hortenzije.

Vrsta tla hortenzije

Hortenzije su poznate po svojim velikim, upadljivim cvjetovima i sposobnosti da uspijevaju u različitim vrstama tla.

Dok hortenzije mogu rasti u gotovo svim vrstama tla, preferiraju organsko, živo tlo koje je bogato organskom tvari. Ova vrsta tla pomaže zadržati korijenje biljaka vlažnim i osigurava hranjive tvari koje su biljci potrebne za rast.

Kako se hortenzije ponašaju u glinenom ili proreznom tlu?

Ako živite u području s teškim glinastim tlom, možda ćete morati poduzeti posebne mjere kako biste osigurali da vaše hortenzije dobiju potrebnu drenažu.

Glineno tlo sastoji se od vrlo sitnih čestica koje se kombiniraju i tvore gusto, zbijeno tlo. S ovom vrstom tla može biti teško raditi za uzgoj hortenzija jer ga je teško kopati i prozračivati. Glinena tla također mogu biti sklona natapanju i problemima s odvodnjom.

Ako nemate druge mogućnosti osim teške ilovače, možda ćete morati poboljšati drenažu dodavanjem organske tvari poput komposta ili tresetne mahovine. Ili jednostavno razmislite o sadnji svojih hortenzija u uzdignute gredice ili na humke. To će pomoći poboljšati drenažu i spriječiti korijenje da sjedi u vodi.

Polje hortenzija stvorio AI

Kako hortenzije uspijevaju u pjeskovitom tlu?

Pješčana tla nisu tako gusta kao druge vrste tla, ali se sastoje od većih čestica od glinenih tla. S ovom vrstom tla lakše je raditi i dobro funkcionira za drenažu. To može biti korisno za hortenzije jer su osjetljive na truljenje korijena zbog pretjeranog zalijevanja.

Međutim, važno je osigurati da tlo nije previše suho. Pješčana tla mogu biti sklona suši i brzo se suše jer ne zadržavaju vodu tako dobro kao glinena tla, stoga je važno redovito zalijevati hortenzije, osobito po vrućem i suhom vremenu.

Najbolje tlo za hortenzije – glina

Što se tiče najboljeg tla za hortenzije, potrebno je uzeti u obzir nekoliko stvari. Na primjer, za hortenzije je bolje koristiti blago kiselo tlo; Točnije, idealan je pH od 6,5. I što je najvažnije, tlo treba biti dobro drenirano, ali vlažno.

Zbog toga je najbolje tlo za hortenzije glineno tlo jer sadrži mješavinu pijeska, mulja i čestica gline. Glina je bogata hranjivim tvarima i dobro zadržava vlagu, što je čini idealnom za hidrataciju. Ova vrsta tla također brzo odvodi višak vode.

Međutim, nije dovoljno samo odabrati idealno tlo; Hortenzije trebaju redovito hranjenje kako bi napredovale. Gnojivo opće namjene s visokim udjelom fosfora potaknut će cvjetanje. Najbolje je gnojiti u proljeće i rano ljeto.

Savjet: Ako živite u području s vrućim ljetima, možda ćete morati zasjeniti svoje hortenzije poslijepodne kako ne bi uvenule.

Također, ako vaše tlo s vremenom postane previše pjeskovito ili previše ilovasto, trebate ga nadopuniti organskom tvari kako biste poboljšali drenažu i zadržavanje vlage. O tome ćemo detaljnije govoriti u sljedećem odjeljku.

Hortenzija u prozirnoj staklenoj vazi koju je izradio AI

Pripremite tlo za hortenzije

Priprema tla za sadnju hortenzija važan je korak u osiguravanju napredovanja vaših biljaka. Evo nekoliko savjeta za pripremu tla:

 • Započnite ispitivanjem pH vrijednosti. Hortenzije preferiraju tlo s pH od 6,0 ​​do 7,0. pH vrijednost tla možete testirati jednostavnim priborom iz lokalnog rasadnika ili vrtnog centra. Ako je vaše tlo previše kiselo ili previše alkalno, pH možete prilagoditi kasnije.
 • Kada sadite hortenzije u novu vrtnu gredicu, obavezno dopunite tlo s puno organske tvari (u obliku komposta, stajnjaka ili tresetne mahovine) prije sadnje. Također možete staviti sloj malča oko biljaka kako bi korijenje ostalo hladno i vlažno. To će pomoći u poboljšanju odvodnje i ventilacije.

Napomena: Kao gnojivo, hortenzije nisu veliki potrošači. Lagana primjena uravnoteženog gnojiva u proljeće je sve što je potrebno hortenzijama. Svakako izbjegavajte pretjerano gnojenje jer to može uzrokovati opekline lišća.

 • Nakon što ste promijenili tlo, vrijeme je da posadite svoje hortenzije. Iskopajte rupu dvostruko veću od širine korijenske bale biljke. Korijeni imaju prostora za širenje. Nakon postavljanja biljke zatrpajte rupu zemljom. Učvrstite tlo oko biljke kako biste osigurali dobar kontakt između korijena i tla.

Napomena: posadite ih na mjesto koje ima puno sunčeve svjetlosti. Hortenzijama je potrebno najmanje šest sati sunčeve svjetlosti dnevno da bi napredovale.

 • Nakon što su vaše biljke u zemlji, obilno ih zalijte kako biste zasitili korijenje. Hortenzije su tolerantne na sušu, ali će više cvjetati ako su vlažne. Osiguravanjem pravog okruženja za korijenje, na dobrom ste putu da uzgojite zdrave i lijepe biljke.

Priprema tla za hortenzije u zemlji naspram u loncu

Kod hortenzija, tlo u koje ih posadite čini veliku razliku. Bez obzira na to uzgajate li hortenzije u zemlji ili u loncu, postupak je sličan.

Međutim, postoji nekoliko ključnih razlika. Evo nekoliko savjeta koje treba imati na umu:

Akvarel hortenzija u vrtu stvorio AI

Za biljke u zemlji:

 • Odaberite mjesto s dobro dreniranim tlom i pristupom punom suncu.
 • Dopunite tlo organskom tvari kao što je kompost, lišće, stajnjak ili tresetna mahovina kako biste zadržali vlagu. Također možete koristiti obični kompost u vrećicama za svoj vrt.

Za biljke u saksijama:

Slijedeći ove savjete, možete pripremiti najbolje tlo za lonce za hortenzije.

Tehnike poboljšanja tla za plavo/ružičasto cvijeće

Do sada smo pričali samo o zdravlju. Ali što je s izgledom? Uostalom, zato i sadite hortenzije.

Hortenzija cvjeta cvjetovima dvije boje: plave i ružičaste. Ali što ako su ružičaste, ali želite plave ili obrnuto? Možete li promijeniti boju po svom ukusu? Odgovor je da! Kako? Počnimo s osnovama.

Boja cvijeta ovisi o dvije stvari: pH tla i prisutnosti aluminija.

Ako niste provjerili pH tla tijekom pripreme, možete dobiti brz i jednostavan test u vrtnom centru.

 • Posebno kalibrirano za ispitivanje pH tla s brzim i točnim rezultatima ispitivanja tla u 60 sekundi kod kuće
 • Pojednostavljeni dizajn 3 jastučića druge generacije za poboljšanu točnost za jednostavno optimiziranje pH vrijednosti tla.
 • Dovoljno testnih traka za tlo za 100 pH testova tla – Budući da pH tla može varirati u različitim područjima, važno je provesti više pH testova tla na svom imanju. Nezamjenjiv za pH testiranje i podešavanje travnjaka.
 • Optimizirajte pH tla za specifične potrebe usjeva kako biste povećali dostupnost hranjivih tvari. Odgovarajući pH tla bitan je ključ potreban za oslobađanje hranjivih tvari u vašem tlu i njihovu dostupnost biljkama. Idealan za unutarnju i vanjsku primjenu. Kućne biljke, cvijeće, začinsko bilje, lončanice, jednogodišnje biljke, trajnice, drveće, grmlje, voće i povrće imaju koristi od odgovarajuće pH ravnoteže.
 • Uključuje detaljan vodič za testiranje pH u boji s primjenom vapna i sumpora

Općenito pravilo je da ako je vaš pH iznad 6,0, vidjet ćete ružičaste cvjetove. A ako ste ispod 6,0, vidjet ćete plavo. Međutim, postoje iznimke. Ako ste u tom rasponu pH od 6,0 ​​do 7,0, tehnički ste u kiselom ili alkalnom tlu, ali možete vidjeti pupoljke bilo koje boje.

Kako podesiti pH za plavo cvijeće?

Ako vaše tlo ima pH iznad 7,0 i želite plavo cvijeće, evo što trebate učiniti.

Kupite aluminijev sulfat ili sredstvo za zakiseljavanje tla u lokalnom vrtnom centru. To snižava pH vrijednost vašeg tla, ostavljajući kiselo tlo ispod pH vrijednosti od 6,0.

Kada je ispod 6,0, biljka može preuzeti aluminij iz tla, što pupoljke zapravo oboji u plavo ili plavo-ljubičasto, ovisno o vrsti koju imate.

Kako podesiti pH za ružičasto cvijeće?

Što ako želite ići drugim putem? Oni prirodno imaju plave cvjetove, ali žele ružičaste. Prilično je jednostavno!

Samo dodajte vrtnu limetu. Možete ga pronaći u gotovo svakom lokalnom vrtnom centru i spremni ste.

stvari o promjenama boje

Najčešća pitanja koja dobivamo o promjenama boje su koliko dugo je potrebno i koliko često primijeniti ovaj kondicioner tla kako bi se ubrzao proces.

Problem s ovim pitanjima je u tome što nema jednostavnog odgovora, i zapravo ovisi (o vašem tlu)!

Recimo da vam je prirodni pH 6,3 i želite plave pupoljke, vidjet ćete da se okreću puno brže nego ako imate neutralni pH od 7,3. Zato samo počnite s ovim ispitivanjem tla kako biste izgradili očekivanja. To može biti već u sljedećem ciklusu cvatnje, ili može biti 18+ mjeseci!

Možda će vas također zanimati… Ruska kadulja protiv lavande

Pa, kada je u pitanju koliko često se možete prijaviti, postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir.

Za početak samo slijedite upute na paketu. To je najsigurniji način da ostanete u redu. Ako znate da ste prilično daleko od tog pH 6,0 i želite se nanositi češće, i dalje slijedite upute za količinu, ali tada možete malo povećati učestalost.

Hortenzije u vrtu koji je stvorila umjetna inteligencija

Oprez

Jedna stvar koju treba znati je da aluminijev sulfat koji nanosite da snizite pH i dodate aluminij u tlo ima visoku slanost.

Previše soli može proizvesti zelene grmove umjesto cvijeća. Dakle, ako dodate puno aluminijevog sulfata i ne vidite puno cvjetanja, dajte tlo na testiranje i zamolite ih da provjere “slanost tla”.

Želite da razina onečišćenja ili EC vrijednost bude između 1 i 3. To znači da ako vam je razina tla dobra, a pH vrijednost tla nije onakva kakvu želite, slobodno dodajte malo češće.

Sve u svemu, samo strpljenje. To se neće dogoditi preko noći, ali ćete na kraju doći do toga.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta Permakultura

Korištenje šljunka kao malča (objašnjene prednosti i mane)

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

Kada biste trebali započeti saditi jesenski vrt?

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zaštita biljaka

Imaju li biljke dlaku: Evo zašto

Sukulenti Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moja biljka žada postaje crvena?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Privlače li sobne biljke bube? (prevencija i liječenje)