Incrediball Hortenzija: Pouzdan cvijet s bijelim cvjetovima

Incrediball Hortenzija Pouzdan cvijet s bijelim cvjetovima38934508910

Tražite cvjetni grm koji nije potreban za održavanje kako biste dodali ljepotu svom krajoliku (bez puno dodatnog rada)? Vrijeme je da probate Incrediball Hydrangea!

Incrediball Hydrangea je atraktivna sorta koja brzo raste i ne zahtijeva održavanje. Ovaj listopadni grm otporan na hladnoću ima goleme bijele cvjetove koji rastu na snažnim stabljikama. Incrediball ima dugu sezonu cvatnje i atraktivno zeleno lišće u vrtu, kao i cvijeće koje se može izložiti u buketima ili sušiti za jesenski dekor.

Čitajte dalje kako biste saznali više o prekrasnoj Incrediball hortenzi!

Incrediball Hortenzija: Osnove

Koja je savršena bijela hortenzija za sjeverne vrtove? Incrediball Hydrangea je prekrasna koliko je jednostavna za njegu, a može se uzgajati u zoni 3-9.

Incrediball Hydrangea je sorta Hydrangea arborescens (Smooth Hydrangea). Porijeklom iz Europe, ovi grmovi mogu proizvesti cvijeće do metar u prečniku nakon što se udomače u vašem vrtu. Cvjetovi se otvaraju blijedozelene boje, blijedi u bijelo kako se ljeto bliži kraju. 

Hortenzija Incrediball je uzgojena od popularne hortenzije Annabelle i naziva se “poboljšanom” verzijom zbog svojih jačih stabljika. Incrediball se ponekad naziva “Strong Annabelle” hortenzija.

“Cvjetovi su veličanstveni, ogromni, dramatični bijeli globusi, koji počinju veliki i povećavaju se kako biljka sazrijeva. Na cvjetove ne utječe pH tla, a zeleno isprani pupoljci otvaraju se bijeli, a na kraju sezone stare u žad.”

Gdje kupiti Incrediball Hydrangea

Incrediball Hydrangea jedna je od najpopularnijih sorti hortenzija za vrt (s dobrim razlogom!), a srećom je lako pronaći:

 • ‘Incrediball’ Hydrangea arborescens, iz rasadnika Nature Hills
 • ‘Incrediball Blush’ Pink Hydrangea arborescens, iz rasadnika Nature Hills
 • ‘Incrediball’ Hydrangea arborescens, iz Planting Tree
 • ‘Incrediball’ Hydrangea arborescens, iz Home Depota

Najbolje vrijeme za sadnju hortenzije Incrediball je jesen ili rano proljeće. Ako sadite tijekom ljeta, biljku redovito zalijevajte duboko.

“ Hydrangea arborescens (glatka hortenzija): porijeklom iz Europe, s vlažnih sjenovitih mjesta. Listopadni grm, otvoren habit, često se širi iz odojaka. Ravne kremasto bijele cvjetnice, ljeti, brojni sićušni plodni cvjetovi okruženi s nekoliko sterilnih cvjetića.”

Incrediball hortenzija cvjeta - prvi tjedan srpnja
Svježe cvjetala Incrediball hortenzija početkom srpnja (zona 5)

Uzgoj grmova hortenzije Incrediball u vrtu

Hortenzije Incrediball spadaju među sorte hortenzije koje ne zahtijevaju malo održavanja i koje su otporne na hladnoću s bijelim cvjetovima tipa mophead. Incrediball se može uzgajati u zonama 3-9. Ovi otporni grmovi mogu preživjeti temperature znatno ispod nule, prezimiti na temperaturama do -30°F (-34,4°C)!

Što se tiče održavanja, sve što biljke Incrediball Hydrangea stvarno zahtijevaju je rano proljetno obrezivanje praćeno čestim zalijevanjem tijekom vegetacije. Naravno, mogu se hraniti organskim gnojivom i na neki drugi način prskati, ali one su među hortenzijama koje je najlakše uzgajati. A uz minimalan trud, dobivate cvjetove tipa mophead bez potrebe da štitite grm od zimske hladnoće.

Grm hortenzije Incrediball ima tamnozeleno lišće i velike kremasto-bijele zaobljene cvjetove. Cvjetovi su svijetlozeleni kada se prvi put otvaraju (slično LimeLight Hydrangea ). Cvjetovi tada postaju bijeli nekoliko tjedana prije nego što počnu blijediti u jesen. Cvjetovi postaju smeđi nakon jakog smrzavanja ili mraza. Glatke hortenzije poput Incrediballa ne mijenjaju boju svojih cvjetova različitim prilagodbama pH tla.

Cvijeće hortenzije za hladnu klimu

Još jedna značajka Incrediball Hydrangea je da cvjeta na novom drvu. Neke hortenzije cvjetaju na starom drvu, dok druge cvjetaju na drvetu uzgojenom ranije iste godine. Hortenzije koje cvjetaju na starom drvu zapravo rastu svoje cvjetne pupoljke krajem ljeta i ti pupoljci ostaju na biljci tijekom zime u pripremi za sljedeću godinu.

U nekim klimatskim uvjetima, međutim, hladno vrijeme može uništiti cijelu stabljiku hortenzije tijekom zime… što rezultira bez cvjetova sljedećeg ljeta! Baš je šteta kad se to dogodi. Budući da Incrediball cvjeta na novom drvu, pupoljci rastu iste godine kada cvjetaju. To čini glatke hortenzije poput Incrediballa mnogo pouzdanijim za cvjetanje od hortenzije s velikim listovima ( Hydrangea macrophylla ) u hladnijim zonama.

zeleno lisnato lišće incrediball hortenzije živice početkom lipnja
Lisnato zeleno lišće Incrediball Hortenzije u lipnju prije cvatnje.
krupni plan cvjetanja hortenzije incrediball početkom srpnja
Cvijet hortenzije Incrediball u ranom cvatu tijekom prvog tjedna srpnja.
Cvjet hortenzije Incrediball sredinom srpnja
Hortenzija Incrediball cvjeta sredinom srpnja.
Incrediball Hortenzija u jesen
Ovdje je ostarjeli cvjetni grozd na Incrediball hortenziji usred jeseni. Na ovoj je biljci već mjesecima i još uvijek ima divlju ljepotu sa starinskim tonom sepije.

Savjeti za njegu i održavanje Incrediball hortenzije

Hortenzija Incrediball je prilično jednostavna za njegu. Ovaj grm uspijeva na sunčevoj svjetlosti i vlažnom tlu. Sretan je i na punom i na djelomičnom suncu, ali će se boriti u sjeni (manje od 4 sata sunčeve svjetlosti dnevno) osim ako se uzgaja u vrlo vrućoj i suhoj klimi.

Poput svoje matične sorte Annabelle, Incrediball Hydrangea najbolje uspijeva na tlu koje je stalno vlažno, ali ne i potpuno zasićeno. I korijenima je potreban zrak! Ovi grmovi najbolje uspijevaju uz dosljedno navodnjavanje. Debeli sloj malča na tlu oko biljke također će smanjiti zahtjeve za održavanjem zalijevanja. Čitajte dalje za detaljne informacije o njezi biljaka Incrediball Hydrangea.

Vodič za sadnju hortenzije Incrediball

Sadnju hortenzija Incrediball najbolje je obaviti u rano proljeće ili ranu jesen. Imao sam najbolja iskustva s presađivanjem s ranom jesenskom sadnjom, ali dostupnost ovih popularnih biljaka općenito je bolja u rano proljeće (prije nego što ih svi rasadnici rasprodaju!). Lijepo je pronaći grmlje jer tek razmišljaju o buđenju iz zimskog mirovanja. 

Ovi grmovi su prilično izdržljivi, pa je čak i sadnja usred ljeta moguća ako se tlo održava stalno vlažnim. Doživio sam šok za transplantaciju i nisam uspio procvjetati to ljeto ili sljedeće ljeto. Ali je živjela… njegov rast je upravo zaostao za ostalima.

„Jesen je zapravo najbolje vrijeme za sadnju—posebno drveća i grmlja. Razlog je taj što korijenje nikada ne miruje. Dok gornji dio biljke spava, korijenje je zauzeto uspostavljanjem, što im na neki način daje poticaj na proljeće. Dakle, kada su pupoljci spremni za otvaranje i listovi se ispiru, imate uspostavljen dobar korijenski sustav.”

Govoreći o rastu, uzmite u obzir veličinu punog grma kada sadite grmove Incrediball Hortenzije. U dobrim uvjetima, Incrediball doseže potpuno zrelu veličinu od 5 stopa visine i 5 stopa širine. Novi grmovi imaju umjerenu stopu rasta. U većini uvjeta ne raste posebno sporo ili brzo. 

Vidio sam kako moje vlastite hortenzije Incrediball rastu prilično brzo uz stalan mlaz vode koja kaplje i lijepi pokrivač od malča za stabilizaciju vlage u tlu. Čini se da na stopu rasta također dosta utječe sunčeva svjetlost. Grmovi u sjeni sigurno ne rastu tako brzo (ili ne cvjetaju toliko) kao grmovi koji primaju najmanje 6 sati sunca dnevno. Posadite ih negdje gdje dobivaju najmanje 6 sati sunčeve svjetlosti dnevno, ali i gdje se tlo može održavati stalno vlažnim.

Oznaka dokazanih pobjednika Incrediball Hydrangea

Prednosti tla Incrediball Hortenzije

Hortenzija Incrediball preferira dobro drenirano tlo. To znači da će biti najsretnije u nečemu poput pješčane ilovače. Teška glinena zemlja neće izrasti najzdraviji primjerak, iako bi se mogla dobro boriti. Ako postoji prilika za poboljšanje tla u području prije sadnje, pažljivo razmotrite tu priliku. Tlo koje ostaje mokro (ne drenira) može uzrokovati trulež korijena u hortenzijama. Korijenju je potreban zrak koliko i voda.

Osim slabo dreniranog teškog glinenog tla, ove biljke su vrlo tolerantne na različite uvjete tla i općenito ne zahtijevaju nikakvo poboljšanje tla. Incrediball grmlje vole da pH tla bude blago kisela. Opet, ovo nije kršenje dogovora (samo preferencija). Ono što vole je tlo koje je bogato hranjivim tvarima. Dobro drenirano tlo može izgubiti hranjive tvari kako voda otječe, pa dodavanje kvalitetnog komposta ili organskog gnojiva može pomoći u povećanju hranjivih tvari u tlu.

Malčiranje biljaka Incrediball hortenzije

Debeli sloj organskog malča vrlo je važan aspekt njege hortenzije “Incrediball”. Iako ove biljke vole sunce, TREBAJU dosljedno vlažno tlo da bi uspjele. Koristite bogati organski malč poput domaćeg komposta. Samo nemojte zatrpavati podnožje biljke u malč – pustite podnožje biljke da diše (i nemojte zadržavati vlagu).

Zahtjevi za sunčevu svjetlost za Incrediball Hortenzija

Traženje sunčanog mjesta ključan je savjet za sadnju hortenzije Incrediball, jer najbolje raste na punom suncu do djelomične sjene. Pokušajte pronaći mjesto gdje će dobiti najmanje 6 sati sunca. Ako imate izbora, jutarnje sunce je poželjnije od popodnevnog (iako uopće ne prekida dogovor).

Prije nekoliko godina imao sam predodžbu da, budući da hortenzije uživaju u stalnoj vlažnosti tla, moraju voljeti hlad. Toliko sam pogriješio. Incrediball grmovi koje imam u sjeni očito nisu sretni kao oni na punom suncu. Sjenoviti grmovi su narasli dugi i dugonogi, doslovno posežući kako bi pronašli malo sunčeve svjetlosti. One na sunčanim predjelima veselo rastu u zaobljene grmove jačih grana.

Živimo u zoni 5, gdje su zime hladne, a ljeta vruća. U našoj sjevernoj zoni, Incrediball radi cijeli dan na punom suncu. U južnim klimatskim uvjetima, hladovina od žarkog poslijepodnevnog sunca bila bi poželjnija. Čini se da je jutarnje sunce mnogo nježnije na ovim grmovima.

Iako ovi grmovi vole sunčevu svjetlost, oni nisu totalni sunčači. Ovo nisu pravi grmovi za suha, izložena mjesta. Vlažno tlo koje se rijetko suši dat će najzdravije biljke. Odvojite vrijeme da odaberete mjesto za uzgoj koje dobiva dovoljno sunca, ali gdje se tlo također može održavati vlažnim.

Zahtjevi za zalijevanje Incrediball hortenzije

Zalijevanje grmova hortenzije Incrediball najbolje je obaviti sustavom za zalijevanje. Ove biljke vole stalno vlažno tlo. Digitalni mjerač vremena DIY sustava za navodnjavanje kapanjem može držati korak s čestim navodnjavanjem, a da pritom ne postane teret za vaš raspored rada u dvorištu. Linija kapanja također zalijeva biljke izravno iz tla. Zalijevanje Incrediball Hydrangea odozgo je obeshrabreno jer voda može opteretiti goleme cvjetove i uzrokovati da stabljike prevrnu. Nije dobro! Zalijevajte tlo u podnožju biljke (ne lišće).

Iako im se to neće svidjeti, glatke hortenzije često će preživjeti sušu. To su autohtone biljke koje su dobro prilagođene klimi istočne obale Europe. Njihovo lišće može pasti tijekom vrućih i sušnih razdoblja, ali neće biti prve biljke koje će umrijeti tijekom suše. Pripazite na opušteno lišće i povećajte učestalost mjerača vremena za zalijevanje kap po kap u sušnim razdobljima. Ako se ove hortenzije ostave da se potpuno osuše, možda neće preživjeti.

Klimatski raspon rastuće temperature za Incrediball hortenziju

Incrediball Hortenzija raste u zonama 3-9. Na hladnijem kraju ovog raspona, mudro je potražiti toplu mikroklimu zaštićenu od najgorih zimskih surovih. Na toplijem kraju ovog raspona, pametno je potražiti mjesto gdje je biljka zaštićena od vrućeg sunca u poslijepodnevnim satima. Budući da Incrediball cvijeće na novom drvu, pouzdan je proizvođač cvijeća čak i ljeti nakon posebno hladnih zima. 

Ljetne i jesenske kiše ponekad mogu opteretiti cvjetove Incrediballa i uzrokovati da stabljike klonu prema tlu. To se općenito događa s nedavno zasađenim grmovima ili posebno dugonogim primjercima. Oduprite se želji da cijelu biljku obrežete natrag na tlo izvan sezone. Umjesto toga, orezujte kako biste stvorili snažan okvir od drvenastih stabljika koji će održati godine vrijedne enormnog cvjetanja (više o tome u nastavku).

Kako oploditi Incrediball Hydrangea

Oplodite biljke Incrediball Hydrangea granuliranim organskim gnojivom sa sporim oslobađanjem u proljeće. Gnojivo sa sporim oslobađanjem može se primijeniti u rano proljeće. Najbolje vrijeme za gnojidbu je nakon što se tlo odmrzne i prije nego što stvarno počne rasti. 

Ako ste propustili ovaj prozor – sasvim je u redu! Organsko gnojivo se može primijeniti na ove grmlje do ljeta. Gnojidbu u kolovozu-listopadu ograničio bih na prihranu domaćim kompostom . Koncentrirane organske proizvode sačuvajte za proljetnu upotrebu.

Incrediball Hortenzija Pouzdan cvijet s bijelim cvjetovima38934508912

Vodič za obrezivanje hortenzije Incrediball

Grmovi hortenzije Incrediball obično se orezuju jednom godišnje, bilo u kasnu jesen ili rano proljeće (neposredno prije nego što počne rasti za sezonu). Ovi grmovi ne zahtijevaju striktno obrezivanje, ali mnogi vrtlari odlučuju orezivanje kako bi omogućili cirkulaciju zraka, stvorili jaku bazu stabljika i potaknuli cvjetanje i puni oblik.

Iako će Incrediball hortenzije obično preživjeti nakon što se sijeku ravno do zemlje, razvijaju jače stabljike tijekom više godina. Poticanje grmlja da ojača svoje postojeće stabljike iz godine u godinu je ono što štiti Incrediball Hortenzija od pada pod teretom vlastitih teških cvjetova. Nemojte ga obrezivati ​​sve do zemlje. Neka njegove grane sazriju u jak temelj za držanje ljupkih velikih bijelih cvjetova hortenzije svakog ljeta.

Započnite obrezivanje hortenzije Incrediball uklanjanjem svih grana koje su mrtve, bolesne, umiruće ili na drugi način oštećene. Ako postoji dosta stabljika za rad, volim ukloniti sve upitne sve do podnožja biljke radi cirkulacije zraka. Zatim uklonite grane koje prelaze ili trljaju druge grane. Također možete ukloniti sve grane koje rastu prema unutra prema sredini grma. Preostale glavne trajne stabljike trebale bi zračiti prema van iz baze poput sunčevih zraka!

Zatim odrežite svaku glavnu stabljiku za 1/3 njezine ukupne visine. Na primjer, hortenzija Incrediball koja je visoka 4′ prije rezidbe može imati svaku granu odrezanu na oko 2′ 8″ visoku. To će ukloniti mnoge izdanke na vrhu grana, što će omogućiti snažan proljetni rast. Hortenzije Incrediball cvjetaju na svježe uzgojenom zelenom drvetu, stoga se pobrinite da ima mjesta za njih da postave ovu novu izraslinu za cvjetanje! Obrezivanje na samom početku vrtlarske sezone neće ukloniti postojeće cvjetne pupove, ali će potaknuti rast svježih pupova u proljeće.

Vrijeme obrezivanja na početku sezone također omogućuje vrtlarima da istrošeno cvjetanje hortenzije zadrže na granama tijekom zime. Ove biljke su zadivljujuće, čak i zimi! Osušeno cvijeće pruža vizualni interes u inače sumornom zimskom vrtu. Bit će žućkaste boje umjesto bijele, ali zbog toga se ističu na snijegu. Potrošene cvjetne glavice također mogu izgledati zanimljivo u cvjetnim aranžmanima slobodnog oblika tijekom zime. Ipak, sasvim je dobro za mrtve hortenzije i ponovno ih orezati u kasnu jesen umjesto u rano proljeće. Pogledajte ovaj korisni članak The Garden Professors za pravilne upute o kasnoljetnom obrezivanju.

Što se tiče rezidbe, odrežite cijelu biljku za otprilike jednu trećinu njezine ukupne visine svakog proljeća, baš kad se novi izrast počne pojavljivati ​​na stabljikama. To služi za izgradnju jake, potporne, drvenaste baze, a istovremeno potiče obilni novi rast za obilje cvijeća. 

Incrediball Hortenzija Pouzdan cvijet s bijelim cvjetovima38934508911

Deadheading Incrediball Hortenzija nakon cvatnje

Treba li cvjetove hortenzije Incrediball biti mrtvoglave? Cvjetove Incrediball Hortenzije nije potrebno odrezati (odrezati) tijekom vegetacije. Zasigurno možete odbiti cvijeće s ovog grma, ali to nije potrebno. Ovo je otporan, tolerantan grm. Odrežite cvijeće kad god poželite.

Rezano cvijeće za aranžmane tijekom cijele sezone. Lijepo je neke unijeti u kuću tijekom ljeta ili ih pokloniti. Ako se cvjetovi odrežu rano u ljeto, grm bi mogao ponovno cvjetati te godine. Također sam ubio sve cvijeće koje je potpuno propalo. To je bilo češće kada su grmovi prvi put zasađeni, a rjeđe je sada kada je potreban čvrst okvir od trajnih grana.

Jesensko održavanje hortenzije Incrediball

Biljke hortenzije Incrediball ne zahtijevaju nikakve posebne taktike zimovanja. Kao i kod drugih grmova, uklonite sve mrtve, oštećene ili bolesne grane. Obično ih uklanjam sve do temelja biljke (pod pretpostavkom da ih je malo). Pokupite otpalo lišće i osigurajte da stabljike imaju cirkulaciju zraka. 

Cvijeće se može ostaviti stajati na Incrediball Hydrangea tijekom zime. Pružaju lijep zimski interes u vrtu. Sjemenske kapsule formirat će se u kasnu jesen i biti privlačno za korisne divlje životinje. Također su jednostavno lijepe!

Povijest Incrediballa: Nova glatka hortenzija (Poboljšana Annabelle)

Prva Incrediball Hydrangea uzgojena je u Spring Meadow Nurseryu u Michiganu 2002. 

Razvijena je iz hortenzije Annabelle, koja je izvorno pronađena u divljini blizu Anne, Illinois. Spring Meadow Nursery razmnožava i distribuira Incrediball Hortenzije za robnu marku Proven Winners otkako su tvrtke udružile snage 2004. godine. 

Incrediball Hydrangea je trgovački naziv za nazvanu sortu “Abetwo” od Hydrangea arborescens, koju prodaju Proven Winners. Abetwo/Incrediball je proizvod otvorenooprašenog križanja majke Annabelle i peludi nepoznate muške sorte. Budući da je potomak Annabelle, Incrediball Hydrangea se često naziva poboljšanom Annabelle. Incrediball je izabran u odnosu na druge biljke potomke zbog svojih jakih stabljika i velikih cvjetova tipa mophead. 

Dodatna literatura: Ovdje su prava oplemenjivača biljaka za ovu nazvanu sortu, koja uključuju zanimljivu povijest uzgoja.

Hydrangea Incrediball vs. Annabelle hortenzija

Incrediball Hydrangea je dječja sorta hortenzije Annabelle . Stoga dijeli mnoge karakteristike s Annabelle, ali je vlastita jedinstvena biljka. Cvjetovi su iste boje, listovi su iste boje, ali postoji nekoliko važnih strukturnih razlika između dvije hortenzije:

Dvije prednosti Incrediballa u odnosu na Annabelle su sljedeće:

 • Incrediball ima jače stabljike od hortenzije Annabelle
 • Incrediball ima veće cvjetne glavice od hortenzije Annabelle

Incrediball Hydrangea je u biti poboljšana verzija Annabelle Hydrangea. Vjerojatno je poboljšanje Annabelle, jer je Annabelle zapravo samonikla sorta (pronađena je u divljini, a ne uzgajana u rasadniku). Iako Incrediball ima veće cvjetove od Annabelle, manje je vjerojatno da će cvjetovi pasti jer su stabljike mnogo jače. Opušteni cvjetovi česta su pritužba hortenzije Annabelle, a sorta Incrediball svakako je poboljšanje ove karakteristike.

Novo posađena Incrediball hortenzija - poboljšana Annabelle
Evo male hortenzije Incrediball nakon sadnje. Cvjetovi na novim grmovima su mali – to je normalno! Dajte biljci nekoliko godina da se uspostavi. Uz odgovarajuću sunčevu svjetlost, vodu i drenažu, veličina cvjetanja će se stalno povećavati.

Dizajn vrta s Incrediball hortenzijom 

Hortenzija Incrediball uzgajana je kako bi bila zapanjujuća u kućnim vrtovima. Lako se uzgaja, cvjeta pouzdano, stvara goleme bumove i ima lijep miris. Lijepo je u vrtu kao i u svježim buketima i aranžmanima od suhog cvijeća. Lijepo je u dvorištu imati biljku koja cvjeta kasnije u ljeto nakon što se čini da je sve višegodišnje cvijeće uvelo.

Zrela veličina Incrediball Hydrangea je visina od 5 stopa i širina od 5 stopa, zaobljenog oblika. U uvjetima uzgoja koji nisu savršeni, može doseći veličinu od samo 4′ visine i 4′ širine. Ovo su mali grmovi u usporedbi s drugim vrstama hortenzija, što ih čini izvrsnim za stambena dvorišta i masovne sadnje.

Evo nekoliko ideja za dodavanje Incrediball hortenzija u dizajn vašeg vrta:

 • Granica
 • Živica
 • Masovna sadnja
 • Primjerak
 • Kontejner
 • Vrt za rezanje
 • Kišni vrt
 • Zavičajni biljni vrt
 • Vrt oprašivača
 • Vrt divljeg cvijeća
 • Šumski vrt

Cvijeće hortenzije Incrediball

Incrediball Hydrangea proizvodi velike cvjetove koji počinju svijetlozelene boje. Cvjetovi sazrijevaju do kremaste, a zatim do svijetlo bijele. Nakon otprilike 3 tjedna u svijetlo bijeloj boji, cvjetovi izblijede do preplanule boje. Smrzavanje ili jak mraz pocrvenjet će izloženo cvijeće. Zatim se može promatrati kako se formiraju glavice sjemena.

Vrijeme cvatnje Incrediball Hydrangea je u većini područja od srpnja do rujna. Pravo svijetlo bijelo razdoblje cvjetova će varirati – čak i jedan grm može imati cvjetove u različitim fazama zrelosti. Kolovoz je općenito najbolje vrijeme za rezanje svijetlih bijelih primjeraka cvjetanja.

Cvjetovi hortenzije Incrediball privlače korisne divlje životinje kao što su pčele i leptiri. Lokalni oprašivači će često posjećivati ​​vaše dvorište kako bi posjetili ovaj grm. Ovi grmovi daju veće cvijeće kada se nalaze na punom suncu. Srećom, čini se da pčelama i leptirima ne smeta grickanje na punoj sunčevoj svjetlosti! Plitka posuda s vodom i kamenčićima u blizini vašeg grma pomoći će privući pčele i leptire.

Incrediball Hortenzija Razmak

Incrediball hortenzije općenito rastu do širine od 5 stopa. Za kompaktnu živicu razmaknite biljke na udaljenosti od 4 metra (sredina od središta). Mjerite od središnje baze stabljike, a ne od ruba grana. Mogu se saditi na razmaku do 6 stopa kako bi se održao sličan linearni vizualni efekt uz niže troškove.

Uobičajeni problemi s Incrediball hortenzijama

Hortenzija je osjetljiva na određene bolesti drvenastih biljaka poput pepelnice. Obrežite sve zahvaćene grane do tla čim ih primijetite. Bacite ga u jamu za vatru umjesto u kompost (osim ako niste sigurni da ga možete toplo kompostirati). Pazite na insekte štetočine kao što su lisne uši. Lisne uši se obično mogu poprskati s biljke običnom vodom ako se rano uhvate.

I Annabelle i njezina dječja sorta Incrediball mogu doživjeti cvjetove koji se klonule. Slijedite gornje upute za obrezivanje kako biste stvorili snažan stalni okvir grana. Ovo će potrajati nekoliko godina.

Nedostatak cvatnje kod Incrediball Hortenzije rezultat je manje nego savršenih uvjeta okoliša. Pobrinite se da biljka ima dobro drenirano tlo. Poželjna je pješčana ilovača. U rano proljeće gnojite kvalitetnim organskim gnojivom. Osigurajte da se tlo održava konstantno vlažnim tijekom vegetacije. Najvažnije je osigurati da biljka ima najmanje 6 sati sunca dnevno. Nedostatak svjetla može drastično utjecati na cvjetanje ove hortenzije. Pustite svjetlost u područje ili razmislite o prikladnijem mjestu za biljku.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više