Njega male limete hortenzije: Vrtlarski vodič za patuljaste hortenzije Limelight

Njega male limene hortenzije Vrtlarski vodic za patuljaste hortenzije Limelight354899835487915

Little Lime Hydrangea je prekrasna patuljasta verzija uvijek popularne Limelight Hydrangea pune veličine. Savršen za male vrtove i masovne sadnje, Little Lime u sebi sadrži puno cvjetne snage u malom prostoru! Srećom, ove izdržljive hortenzije također su među hortenzijama koje je najlakše brinuti. Evo kako se brinuti za male limete hortenzije u vrtu.

Evo ključnih koraka za njegu hortenzije male limete:

 • Posadite u široku rupu koja je duboka samo onoliko koliko je zemlja u loncu.
 • Malčirajte okolno tlo organskim malčem (poput komposta ili lisne plijesni ).
 • Držite malč 15cm od stabljika cijelo vrijeme.
 • Zalijevajte redovito tijekom vegetacije za ravnomjerno vlažno tlo.
 • Uklonite sve mrtve, oštećene ili bolesne stabljike kad god ih primijetite.
 • Umrtvljuje cvijeće ako padne preko ili nakon prvog mraza.
 • Orezite Little Lime u kasnu jesen/rano proljeće (dok miruje – vodič u nastavku).
 • U rano proljeće primijenite organsko gnojivo sa sporim oslobađanjem

Limene hortenzije su praštajuće grmlje za uređenje okoliša koje nije potrebno za održavanje. Čitajte dalje kako biste saznali više o svakom aspektu njege hortenzija male limete.

Kako se brinuti za malu limetovu hortenziju

Briga za biljke Little Lime Hydrangea uključuje duboko zalijevanje, malčiranje, uklanjanje mrtvih cvjetova i laganu rezidbu. Održavanje Little Lime je relativno nisko u usporedbi s drugim izdržljivim hortenzijama. Ovi listopadni grmovi daju dosta cvjetova s ​​obzirom na njihovu malu veličinu. 

Njega hortenzije male limete relativno je jednostavna s obzirom na njihovu toleranciju na niske temperature, sušu i bolesti. Otporne hortenzije poput Little Limesuhladno otporan do zone 3, i općenito se može ugodno uzgajati u zonama 3-8. 

Što je sa sunčevom svjetlošću? Mogu li hortenzije Little Lime izdržati puno sunca? Grmovi Lime Hydrangea cijene sunčevu svjetlost i najbolje se snalaze na punom ili djelomičnom suncu. Little Lime nije hortenzija koja voli sjenu. Filtrirano sunce do punog sunca je najbolje!

Little Lime Hydrangea voli stalno vlažno tlo tijekom cijele vegetacijske sezone. Ove hortenzije ne vole tlo koje je apsolutno zasićeno vodom, ali svakako više vole vlažno nego suho tlo. Koristite liniju za navodnjavanje kap po kap kako biste održali vlažnost tla stabilnom cijelo ljeto. Ako ne koristite vod za kapanje, redovito zalijevajte ručno kako biste održali vlažnost tla (barem jednom tjedno).

Njega male limene hortenzije Vrtlarski vodic za patuljaste hortenzije Limelight354899835487915

Sadnja grmova hortenzije koja cvjeta malo vapna

Njega male hortenzije limete počinje pravilnom sadnjom grma. Ove biljke možete pronaći u većini rasadnika i vrtnih centara ili možete naručiti grmove Little Lime online:

 • Little Lime Hydrangea, iz vrtića Nature Hills
 • Mala vapna hortenzija, iz sadnje stabla
 • Mala limeta hortenzija, iz Home Depota

Iskopajte široku rupu za grm, možda duplo širu od posude u kojoj se grm prodaje. Rupa ipak ne bi trebala biti preduboka. Rupa ne smije biti dublja od tla u loncu za biljke. Tlo oko podnožja grma treba biti na istoj razini kao i okolno tlo nakon što je zasađena vapna.

Malč je ključni dio uspjeha za male limene patuljaste hortenzije. Dobar organski malč zadržava vlagu u tlu. Korijenje ovog grma cijeni stalnu, dosljednu vlagu tijekom cijele vegetacijske sezone. Malč je vrlo koristan u ublažavanju topline od sunca, kao i u sušenju hladnih vjetrova. Koristim organski kompost s popisa OMRI-a kao malč za svoje grmlje Little Lime.

male limete hortenzije u lipnju prije cvatnje
Mala vapna hortenzija sadi u lipnju prije cvatnje

Obrezivanje hortenzije male limete

Hortenzije male limete zahtijevaju minimalno obrezivanje. Ove su hortenzije uzgajane tako da budu kompaktne, općenito rastu do veličine od 3-5 stopa u visinu i 3-5 stopa u širinu. Rezidba općenito nije potrebna prve 2-3 godine dok se biljke učvrste. Little Lime grmovi općenito su lijepo zaobljeni i možda nikada neće zahtijevati obrezivanje za veličinu ako su posađeni na mjestu gdje mogu narasti do svoje pune zrele veličine u obliku grma.

Nakon što se mladi grmovi učvrste, mogu se orezati dok miruju kako bi se povećala cirkulacija zraka i oblikovali. 

Kada orezati malu limetu hortenziju

Dakle, kada orezati hortenziju male limete ? Orezujte hortenziju male limete u kasnu zimu ili rano proljeće, po mogućnosti dok je grm u stanju mirovanja. Obrezivanje na početku vegetacije potiče rast stabljika i cvjetnih pupova. Najbolje vrijeme za obrezivanje grmova Little Lime je tek kad se snijeg otopi. Grmovi su još u stanju mirovanja, ali dovoljno je toplo da bude vani u vrtu.

Deadheading Little Lime Hydrangea cvjetovi mogu se napraviti bilo kada. Stabljike koje su mrtve, oštećene ili bolesne također treba ukloniti tijekom cijele godine u vrijeme kada se promatraju. Oštru rezidbu zbog oblika i veličine treba obaviti u kasnu zimu ili rano proljeće, iako je ovaj grm prilično tolerantan na rezidbu izvan sezone.

Male limene hortenzije cvjetaju na novoizraslom drvetu . Cvjetni pupoljci se razvijaju u proljeće. Cvjetovi hortenzije limete rastu svakog ljeta na svježim zelenim stabljikama koje se pojavljuju u proljeće. Budući da cvjeta na novom drvu, ovaj cvjetni grm može se orezati u kasnu zimu ili rano proljeće bez straha od smanjenja ljetnog cvijeća. Predsezonska rezidba potaknut će rast stabljika koje će cvjetati ljeti.

Ove hortenzije također su donekle tolerantne na obrezivanje u manje od idealnog doba godine. Obrezivanje male hortenzije limete ljeti rezultirat će manje cvjetanja te godine. Teška jesenska rezidba ovih hortenzija se ne preporučuje dok ne uđu u stanje mirovanja. Jaka rezidba potiče rast, što je suprotno od onoga što želimo da grm radi u jesen. Odvojite cvjetove nakon prvog mraza i uklonite sve mrtve/oštećene/obolele stabljike, ali sačuvajte pravu rezidbu dok hortenzija ne miruje.

Kako orezati malu limetu hortenziju

Hortenzija male limete najbolje je orezati u kasnu jesen ili rano proljeće (dok miruje za hladno doba). Obrezivanje ovih grmova nije strogo potrebno, ali skraćivanje glavnih stabljika potiče ih da ojačaju i stvore puniji grm, kao i bolje cvjetanje. Mala vapna preživjet će nakon što se odsječe na zemlju, ali većina vrtlara odluči jednostavno smanjiti duljinu stabljika prije sezone rasta kako bi potaknula jake trajne stabljike i puno cvjetanja.

Započnite obrezivanje svoje male limete hortenzije uklanjanjem svih grana koje su mrtve, bolesne, umiruće ili na neki drugi način oštećene. Volim ih ukloniti sve do podnožja biljke kako bi struktura grana baze ostala relativno otvorena za cirkulaciju zraka. Zatim prijeđite na uklanjanje grana koje prelaze druge grane (osobito ako se trljaju). Također možete ukloniti sve grane koje rastu prema unutra prema sredini grma. Sada bi trebalo biti manje glavnih grana jer su neke uklonjene do temelja.

Svaku preostalu stabljiku Little Lime Hydrangea odrežite natrag za 1/3 ukupne visine. Na primjer, Little Lime od 3′ treba smanjiti na 2′ visok. Veći 5′ visok grm može se smanjiti na oko 3′ 4″ visok. Sada bi se trebala vidjeti gola trajna podloga grma (podrezane glavne stabljike koje idu ravno do zemlje).

Little Lime Hydrangea grmovi imaju znatnu količinu novog rasta svakog proljeća. Zapamtite da cvjetaju na svježe uzgojenom zelenom drvu, stoga pazite da odsiječete grane do glavne stabljike kako bi grm mogao poslati nove zelene izbojke. Mrtve, oštećene ili oboljele stabljike treba u potpunosti ukloniti kad god se primijeti (bilo koje vrijeme tijekom godine).

Njega male limene hortenzije Vrtlarski vodic za patuljaste hortenzije Limelight354899835487914

Kako malčirati male grmove hortenzije limete

Volim malčirati domaćim organskim kompostom ili visokokvalitetnim krajobraznim malčom od biljnog materijala. Dok dodajete malč, zapamtite da malč zapravo nikada ne smije dodirivati ​​podnožje bilo kojeg grma. Nemojte čak ni stavljati malč unutar 6” od drvenaste baze stabljike. Biljka će se napuniti tako brzo da će pokriti područje. Ne brinite o ne-malčiranom prstenu oko podnožja – to mjesto ne vrijedi prekriti malčom!

Malč koji dodiruje podlogu stvara vlažno ugodno okruženje za štetne mikroorganizme. Stabljike su se razvile tako da uspijevaju s dobrim protokom zraka, a ne s vlažnim, zarobljenim zrakom. Držite malč 6” od stabljika Little Lime Hydrangea dok raste. Redovito povlačite svaki malč koji se probije do podnožja biljke.

Kako i kada oploditi male hortenzije limete

Rano proljeće je najbolje vrijeme za gnojidbu Little Lime Hydrangea. Nanesite uravnoteženo organsko gnojivo sa sporim otpuštanjem na okolno tlo u rano proljeće dok biljka izlazi iz stanja mirovanja. Manje hranjenje sredinom ljeta može biti od pomoći u nekim okruženjima. pH gnojiva ne mijenja boju cvjetova. Evo nekoliko izvrsnih gnojiva za hortenzije koje možete izabrati.

Njega male limene hortenzije Vrtlarski vodic za patuljaste hortenzije Limelight354899835487913

Dizajn vrta s malom vapnom hortenzije

Little Lime Hydrangea čini ljupku kompaktnu biljku koja cvjeta. Za njih se također vrlo lako brinuti (čak i u masovnim sadnjama). Evo nekoliko sjajnih upotreba za Little Lime u dizajnu vrta:

 • Granice
 • Kontejneri
 • Vrt za rezanje
 • Živica
 • Sadnja temelja
 • Šumski vrt

Za živicu Little Lime Hydrangea, posadite grmlje na udaljenosti od 36-60 inča (3-5 stopa).

Zrela veličina male limete hortenzije

Dakle, koliko velike hortenzije male limete postaju? Little Lime Hydrangea grmovi mogu doseći 5 stopa visok i 5 stopa širok u zrelosti. S obzirom na varijacije u uvjetima uzgoja, pojedina biljka može doseći samo 3-5 stopa visine i širine kada je potpuno narasla. Ove patuljaste hortenzije su otprilike jednu trećinu veličine drugih izdržljivih hortenzija i stoga zahtijevaju manje rezidbe kako bi bile male.

Cvjetanje male limete hortenzije

Little Lime Hydrangea uzgaja puno ljupkih cvjetova u obliku čunjeva uz malo njege iliodržavanje. Na potpuno novim stabljikama u proljeće se formiraju cvjetni pupoljci. Svjetlo limenozeleni cvjetovi po kojima je ovaj grm dobio ime pojavljuju se početkom ljeta. Zeleni cvjetovi kasnije postaju ružičasti kako se bliži kraj ljeta. Cvjetovi produbljuju svoju ružičastu bojubojau jesen, stvarajući prekrasan jesenski interes.

Stabljike cvijeća Little Lime vrlo su čvrste, što ovo cvijeće čini izvrsnim za rezanje vrta. Cvjetovi nisu strašno veliki i lako ih je raditi u cvjetnim aranžmanima. Cvjetovi male hortenzije limete također se mogu osušiti i spremiti za cvjetne aranžmane tijekom cijele godine ili poseban blagdanski dekor.

Njega male limene hortenzije Vrtlarski vodic za patuljaste hortenzije Limelight354899835487912

Popratne biljke za malu limetu hortenziju

Lime hortenzija je vrlo svestrana, i tolerantna je na mnoge druge biljke. Evo nekoliko potencijalnih biljaka pratilaca za Little Lime:

stabla:

 • Sviba
 • Grab
 • Chanticleer Pear
 • Javor

grmlje:

 • Šimšir
 • Tisa
 • Grmova ruža
 • Viburnum

Trajnice:

 • Astilbe
 • Lavanda
 • Koraljna zvona
 • Božuri
 • Ljiljani
Njega male limene hortenzije Vrtlarski vodic za patuljaste hortenzije Limelight354899835487911 1
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Štetočine i nametnici Vrtlarenje Životinje i kukci u vrtu

Savjeti za vrt bez puževa

Organizacija i planiranje vrta Vrtlarenje

Uzdignuti vrt za početnike

Sukulenti Njega sobnih biljaka Pilea (Pilea peperomioides) Sobne biljke

Njega pileje glauce – Kako uzgajati pileu

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Sobne biljke za kupaonu

Sobne biljke koje su savršene za vašu kupaonicu

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moja pahira ima žuto lišće? (Pachira aquatica)