Najbolje vrtne biljke za početnike

1682640162 Gartenpflanzen fur Anfanger Organic Pereglin

Ako vam je ovo prvi put da sadite vrt, ne želite pogriješiti branjem biljaka koje je teško uzgajati. Vrtlarstvo je fantastičan hobi koji dolazi s mnogim prednostima. Ako želite pokrenuti vrt, ali ne znate odakle početi, ovaj vodič će vas provesti kroz sve što trebate znati.

Koju je vrtnu biljku najlakše uzgajati?

Odaberite neke od ovih izvrsnih biljaka za vrtlare početnike kako biste uživali u svim prekrasnim blagodatima vrtlarstva.

 • Ljetna tikva – Ljetna tikva dolazi u dvije glavne varijante: tikvice i žuta tikva, obje su izvrsne biljke za početnike. Obje su vrste poznate po brzom rastu i obilnim prinosima. Zbog toga je ljetna tikva jedna od najboljih kultura za brzu berbu.
 • Paprike – izvrsna su biljka za nove vrtlare jer ne zahtijevaju mnogo njege ili održavanja, ne privlače mnogo štetočina i dolaze u velikom izboru sorti.
 • Rotkvice – One su jedna od najboljih biljaka za nove vrtlare jer brzo sazrijevaju i mogu se ubrati za samo nekoliko tjedana.
 • Rajčice – One su jedno od najboljih ljetnih povrća za sadnju jer vole toplinu, lako se uzgajaju i daju visoke prinose.
 • Jagode – Ako ovu biljku držite na sunčanom mjestu u svom vrtu, dobit ćete ukusnu poslasticu koju je lako uzgajati cijelo ljeto.

Koje 4 biljke prvo posaditi?

Mnogi vrtlari s nestrpljenjem očekuju sadnju proljetnog povrća. Evo četiri povrća koja dobro rastu u hladnim proljetnim uvjetima i prelaze od sjemena do žetve mnogo prije nego što nastupe ljetne vrućine.

 • Slatki grašak – Kao i njegovi rođaci oljušteni i snježni grašak, slatki grašak je povrće za hladno vrijeme koje treba saditi čim se tlo može obraditi u proljeće. Lako podnose proljetne mrazeve.
 • Zelena salata – salata je jedno od najlakših proljetnih povrća za uzgoj. Dok starter biljke možete kupiti u lokalnom rasadniku i presaditi ih u svoj vrt, uzgoj vlastitih biljaka iz sjemena znatno je jeftiniji — i puno lakši.
 • Kelj – Sadnja kelja u rano proljeće odlična je ideja. Samo mjesec dana nakon sadnje ona će proizvesti ukusno lišće i neće biti pogođena hladnim proljetnim vremenom.
 • Brokula – mlade presadnice brokule možete posaditi u vrt četiri do šest tjedana prije posljednjeg očekivanog proljetnog mraza, bilo da ih uzgajate sami ili kupujete u rasadniku.

Je li bolje započeti vrt sa sjemenjem ili mladicama biljaka?

Postoje prednosti i nedostaci sadnje sjemena, vlastitih sadnica ili biljaka kupljenih u trgovini u vašem vrtu. sjeme je jeftino, ali zahtijeva strpljenje i brigu za klijanje u zatvorenom prostoru.

Sjeme se može posaditi izravno vani, iako klijanje može biti sporo i sjeme se može pokvariti ako je vrijeme kišovito ili hladno.

Započinjanje s komercijalno uzgojenim biljkama brzo će pokrenuti vaš vrt, ali će vas u početku koštati više.

Kojim redom trebam posaditi biljke u svoj vrt?

Na sjevernoj hemisferi većina se stručnjaka slaže da je orijentiranje vrtnih redova sjever-jug najbolji način. To osigurava najveću izloženost sunčevoj svjetlosti, a istovremeno omogućuje obilje kretanja zraka. Redovi imaju tendenciju da zasjenjuju jedan drugog ako su biljke posađene od istoka prema zapadu.

Biljka tikvica Vodic za pocetnike za uzgoj tikvica u vrtu448495012

Možete li posaditi sjeme izravno u vrt?

No-till je postupak sadnje sjemena na ovaj način i to je jednostavan postupak koji daje izvrsne rezultate. No-till je, za razliku od sjetve u zatvorenom prostoru, izložen vremenskim uvjetima, divljim životinjama i kukcima.

Unatoč tome, mnoga povrća, jednogodišnje biljke, začinsko bilje i trajnice lako niču iz sjemena posađenog izravno u vrtnu zemlju.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moja aglaonema ima žuto lišće?

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Tripsi na monsteri: uzroci, prepoznavanje i liječenje

Tlo i gnojenje Vrtlarenje Zaštita biljaka

Trebate li staviti kamenje na dno posude u vrtu?

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Koja su povrća otporna na mraz