Zašto moja pilea visi? (7 rješenja)

wop Pilea67382

Pilea ( Pilea peperomioides ) ima prekrasne okrugle listove na dugim peteljkama, koje impresivno strše u svim smjerovima. Možda ćete vidjeti kako se listovi nježno savijaju prema dolje, a može biti teško znati je li to normalno ili ne. Ovaj članak će vam pomoći da saznate kada nešto nije u redu i što možete učiniti da popravite svoju biljku.

Viseći izgled je često normalan, osobito za pileu peperomioides koja se uzgajaja u zatvorenom prostoruPrekomjerno zalijevanje i nedovoljno zalijevanje također su česti uzroci opadanja pilea. Premalo zalijevanja uzrokuje venuće. Previše vode ili vlažno tlo uzrokuje trulež korijena, što također dovodi do venuća.

Je li normalno da pilea peperomioides visi?

Ukratko, vrlo je uobičajeno da se stabljike (peteljke) pileje savijaju prema dolje, dajući izgled obješenog. Ako lišće izgleda i osjeća se zdravo, a ostatak biljke je u dobrom stanju, to se smatra normalnim.

Ova navika rasta najvjerojatnije će se pojaviti ako izvor svjetlosti biljke dolazi sa strane. Ovo je vrlo česta situacija u zatvorenom prostoru, gdje je primarni izvor rasvjete s prozora.

Ovaj izgled možete smanjiti pozicioniranjem biljke na mjesto gdje dobiva većinu svjetlosti odozgo.

Osvjetljenje sa strane također može uzrokovati savijanje cijele stabljike prema izvoru svjetlosti, a lišće će rasti prema svjetlu, što će rezultirati ukočenim rastom.

Ovoj situaciji možete se suprotstaviti rotacijom biljke svaki tjedan, kako biste osigurali da stabljika raste okomito i da biljka razvije simetričan uzorak rasta.

wop Pilea7683099

Abnormalni uzroci padanja pilea

Ako primijetite da vaša biljka izgleda nezdravo, s opuštenim stabljikama i lišćem, važno je da pomno pogledate svoju biljku da vidite da li nešto nije u redu. Možda ćete vidjeti žutilo lišća, opadanje lišća ili druge abnormalnosti lišća ili tla što vam može dati naznake zašto je vaša biljka tako nesretna.

Nedovoljno zalijevanje

Nedovoljno zalijevanje je čest uzrok pada pileje. Iako listovi pilea peperomioides izgledaju prilično promišljeni i sočni, to je zapravo biljka koja slabo podnosi zalijevanje.

Ako se tlo osuši, neće proći mnogo vremena prije nego li peteljke (stabljike) lišća počnu krenuti prema jugu, stvarajući opuštenu i tužnu biljku. To također može dovesti do gubitka listova, obično zahvaćajući niže, starije listove.

Ovo je vrlo jednostavan problem za uočiti i popraviti, jer će tlo biti suho i vjerojatno ćete shvatiti da je prošlo neko vrijeme otkako ste pili svojoj biljci.

Kako pomoći pilei koja visi zbog nedovoljno zalijevanja

Rješenje je temeljito zalijevati tlo, pazeći da ocijedite višak vode. Pokušajte razviti rutinu provjeravanja vaše biljke i opipavanja tla svakih nekoliko dana kako biste vidjeli koliko je vlažna, zalijevajte nakon što se gornjih 5-8cm tla osuši.

Obično provjeravam tako da zabijem prst točno u tlo pored biljke i osjetim koliko duboko moram ići prije nego što osjetim vlažnu zemlju. Još jedan sjajan savjet je osjetiti težinu posude.

Mokro tlo činit će posudu teškom, ali kako se suši, posuda će se osjećati sve laganijom. Brzo ćete saznati koliko bi posuda trebala biti lagana prije nego što se vaša pilea peperomioides treba zaliti.

Nakon što zalijete svoju biljku, trebala bi se ponovno oživjeti za nekoliko sati. Povremeno, biljka koja se više puta zalijevala neće se vratiti na svoj prijašnji izgled, a stabljike i lišće će i dalje imati mnogo vise naviku rasta. Prevencija je svakako puno bolja od liječenja.

wop ngzb83zwh873whopp03wg

Prekomjerno zalijevanje

Iako nedovoljno zalijevanje može uzrokovati opadanje vaše pileje, malo je vjerojatno da će je ubiti. Prekomjerno zalijevanje je sasvim druga stvar.

Ako se vaša biljka ostavi da sjedi u vlažnom tlu dulje vrijeme, ona će razviti trulež korijena. U početku biljka ima obilje vode, ali kada korijenje počne odumirati zbog uvjeta preplavljenosti, vaša biljka više neće moći pristupiti vodi i hranjivim tvarima koje su joj potrebne za preživljavanje.

Zalivena pilea peperomioides najprije će razviti generalizirano žutilo donjih listova , ali to će zatim napredovati do izrazitog uvenuća lišća i stabljike vaše biljke. Ako se to dogodi, znači da je došlo do truleži korijena i da je vaša biljka u velikoj nevolji.

Možete osjetiti miris truleži iz tla, na lišću se mogu pojaviti smeđe mrlje bolesti, a lišće koje se tek pojavilo postaje smeđe/crno ili potpuno odumre.

Kako pomoći pileji koja visi zbog prekomjernog zalijevanja

Morat ćete brzo djelovati kako biste spasili svoju biljku.

Evo koraka koje treba slijediti;

  • Nježno izvadite biljku iz posude kako biste mogli pregledati korijenje. Pokvareno korijenje bit će crno/smeđe, kašasto i uvredljivog mirisa.
  • Otpustite tlo oko korijena i pokušajte identificirati ostaje li zdravo korijenje. Oni će izgledati svijetlo smeđe/bijele boje i biti čvrsti i blago spužvasti na dodir. Ako vaša biljka nema zdravo korijenje, neće preživjeti.
  • Ako ostane zdravo korijenje, nježno isperite staru zemlju s korijena i sterilnim škarama za rezidbu odrežite svo trulo korijenje, ostavljajući samo zdravo korijenje.
  • Odaberite novu posudu koja je dovoljno velika za biljku i ne više. Provjerite ima li odgovarajuće rupe za drenažu.
  • Pažljivo presadite biljku u novo tlo. Pazite da odaberete mješavinu koja dobro cijedi. Obična mješavina zemlje za sobne biljke, s 1/3 dodanog perlita ili plovućca je dobra opcija.
  • Lagano navlažite tlo, umjesto da ga potpuno natopite.
  • Postavite svoju biljku na visoku vlažnost i osigurajte umjerenu rasvjetu i temperaturu. Provjerite tlo svakih 1-2 dana i održavajte ga vrlo lagano vlažnim prvih 6 tjedana.

Opušta li vam se pilea nakon presađivanja?

Ako vaša Pilea počne značajno visjeti nakon presađivanja, to nije normalna situacija već je rezultat stresa pri transplantaciji. Često može biti popraćeno gubitkom listova.

Iako nije najosjetljivija biljka kada je u pitanju presađivanje, ako je korijenje jako poremećeno tijekom procesa presađivanja, možda neće dobro funkcionirati nakon presađivanja. To uzrokuje smanjenu apsorpciju vode korijenjem, što može rezultirati opadanjem vaše pileje.

Način da se to izbjegne je rukovanje korijenjem samo onoliko koliko je apsolutno potrebno tijekom procesa presađivanja. Ako je vaša biljka vezana za korijen prilikom presađivanja , ne morate popuštati gusto zbijeno korijenje prilikom presađivanja. Jednostavno povećajte veličinu posude, napunite posudu zemljom i s vremenom će korijenje pronaći svoj put u svježu zemlju.

Ako mislite da vam se Pilea toliko visi nakon presađivanja da mislite da možda neće preživjeti, razmislite o tome da je izvadite iz zemlje i stavite u vodu.

Ovo će vjerojatno oživjeti vašu biljku za nekoliko dana. Dat će mu dovoljno vremena da izraste novo korijenje i oporavi se, a možete ga presaditi u tlo za nekoliko tjedana.

Štetočine

Jedan od uzroka opadanja pileje koji unosi strah u srca vrtlara u zatvorenom prostoru je najezda štetnika. Brojni štetnici, uključujući brašnaste bube, ljuspice, tripse, paukove grinje i gljivične gljivice, vole pileu peperomioides. Vole sisati sok iz debelih, sočnih listova, što dovodi do oštećenja lišća i dehidracije biljke, što rezultira venućem.

Osim što možete uočiti same štetnike, možete vidjeti nepravilne žute mrlje na lišću ili gubitak listova.

Bilo koja zaraza štetnika može se riješiti ako je rano uhvaćena, stoga vam toplo preporučujem da redovito provjeravate svoje biljke. Obavezno provjerite donju stranu lišća, duž stabljike, pa čak i u tlu. Odmah izolirajte svaku zahvaćenu biljku i temeljito i više puta tretirajte kako biste iskorijenili štetnike.

Slabo svijetlo

Iako nije izravan uzrok opadanja pileje, slabo osvjetljenje jedan je od najčešćih razloga zašto možete pretjerati sa zalijevanjem svoje biljke i završiti s tužnom, uvenulom pileom.

Slabo osvjetljenje uzrokuje spor rast, smanjenu potrošnju vode i smanjeno isparavanje vode, što rezultira vlažnijim tlom dulje. Ako želite izbjeći trulež korijena, a nakon toga i opuštenu pileu, premjestite svoju biljku na mjesto koje ima dovoljno svijetle, neizravne svjetlosti .

Samo pazite da izbjegavate izravnu sunčevu svjetlost, jer će to uzrokovati opekotine listova, što će uništiti izgled vaše ljupke biljke.

wop g89w0jhw39g8hjw3

Visi li vaša pilea zbog temperaturnih promjena i propuha?

Jedna od stvari koja može dovesti do dramatičnog pada pileje je nagla promjena temperature ili hladan propuh. Ako svoju biljku izložite temperaturama ispod 13°C, može pretrpjeti hladni šok i primijetit ćete kako cijela biljka klonu.

To se može dogoditi ako ljeti držite biljku na otvorenom, a zaboravite je unijeti unutra kada noći počnu hladnije. Alternativno, držanje vaše biljke blizu prozora koji ima propuh ili otvora za klimatizaciju može rezultirati istim ishodom.

Ako ovaj problem primijetite vrlo brzo, Pilea peperomioides ima dobre sposobnosti oporavka. Neka bude udoban i trebao bi se vratiti u najboljem stanju za nekoliko dana. Samo pazite na pozicioniranje svoje biljke kako biste je držali podalje od propuha koji bi mogli uzrokovati ponavljanje ovog problema.

Staro lišće

Kako vaša Pilea peperomioides raste, starije lišće, niže na stabljici, može početi odumirati. To obično počinje tako da list malo požuti, zatim visi i na kraju pada s biljke.

Ako se to dogodi jednom ili dva lista istovremeno, a novi listovi nastaju barem jednako brzo kao što se gube, onda nema razloga za brigu.

Veća je vjerojatnost da ćete vidjeti ovo ponašanje u jesen, jer razina svjetlosti i temperature pada, a biljka podnese određena žrtvovanja kako bi očuvala zdravlje biljke koja dolazi u zimu.

Završna riječ

Nadamo se da vam je ovaj članak pomogao da utvrdite je li vaša pilea peperomioides zdrava ili ne. Iako normalan rast može dovesti do opadanja vaše pileje, nemojte pretpostavljati da je to slučaj. Pažljivo provjerite ima li u svojoj biljci bilo kakvih znakova problema, osobito problema s zalijevanjem i štetočina.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više