6 načina da pomognete svojoj biljci pauka sa žutim lišćem

6 nacina da pomognete svojoj biljci pauka sa zutim liscem7859344 wop

Bujne i jednostavne za uzgoj, biljke pauka (Chlorophytum comosum) izvrsne su kako za manje pažljive vlasnike biljaka tako i za početnike. Iako se općenito lako uzgaja, žuto lišće na biljkama pauka čest je problem. Dobra vijest je da se uzrok može lako identificirati i popraviti, sve dok znate što tražiti.

Zašto vaša biljka pauk ima žuto lišće? Žuto lišće na biljci pauka može biti uzrokovano prekomjernim zalijevanjem, nepravilnim osvjetljenjem, prekomjernom gnojidbom, visokim razinama fluora ili klora u vodi, štetočinama ili bolestima. Žuto lišće ili vrhovi listova znak su da vaša biljka pauk treba obratiti pažnju.

Dok biljke pauka toleriraju prilično zanemarivanje i razne uvjete, otkrit ćete da imaju svoje granice. Kada saznate koja su to ograničenja i kako ih poštivati, otkrit ćete koliko biljke pauka mogu biti bezbrižne.

Liječenje žutog lišća na biljkama pauka

Zdrava biljka pauka trebala bi imati gustu grozd elegantnog, nježno zakrivljenog lišća, sa zelenim i bijelim šarenilom. Biljka bi se trebala osjećati energično i samo malo napeto kada je dodirnete; listovi ne smiju biti pretjerano mekani ili pretjerano lomljivi.

Ako lišće vaše biljke pauka počinje žutjeti, to znači da nešto nije u redu s vašom biljkom. Prođite kroz ovaj popis za provjeru kako biste saznali u čemu je problem:

 • Provjerite svjetlo vaše biljke. Biljke pauka trebaju pristup sunčevoj svjetlosti, ali prekomjerna izravna sunčeva svjetlost može dovesti do blijeđenja i žutila lišća, te dokaza opeklina lišća. Nedovoljna rasvjeta također može oslabiti vašu biljku tijekom vremena, što dovodi do žutog lišća. Osigurajte da je vaša biljka pauka smještena na jakom, neizravnom svjetlu. Nekoliko sati izravnog sunčevog svjetla u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim satima je u redu.
 • Provjerite okoliš vaše biljke. Biljka pauk živi u poluvlažnom okruženju s temperaturama između 13-25°C. Ako se nalazi u blizini klima uređaja ili grijača, to bi moglo uzrokovati žuto lišće na vašoj biljci pauka.
 • Provjerite razinu vlage u vašoj biljci. Tlo vaše biljke pauka treba biti vlažno, ali ne mokro. Nedovoljno zalijevanje će uzrokovati sušenje vaše biljke. Prekomjerno zalijevanje će uzrokovati truljenje korijena. Oba ova problema mogu dovesti do žutog lišća.
 • Provjerite ima li u tlu nakupljanja minerala. Izbjegavajte prekomjernu gnojidbu i isperite tlo svakih nekoliko mjeseci kako biste izbjegli nakupljanje viška soli gnojiva u tlu. Razmislite o presađivanju ili počnite zalijevati destiliranom vodom.
 • Provjerite ima li u vašoj biljci bube. Lisne uši i grinje mogu se sakriti u podnožju vaše biljke i pojesti lišće, postajući žuto ili smeđe. Koristite prirodne metode za uklanjanje štetočina kako bi se vaša biljka pauka mogla vratiti zdravlju.
 • Odrežite sve mrtvo ili suho lišće. Odsijecanjem suhog lišća koje je žuto ili smeđe napravit će se prostor za vašu biljku da umjesto toga izraste novo, zdravo lišće. Orezujte nekoliko listova odjednom kako biste izbjegli šokiranje vaše biljke.
 • Presadite svoju biljku pauka. Biljke pauka imaju tendenciju da neprestano prerastu posude u koje su smještene. Potražite veću posudu koja vašoj biljci daje prostor za rast. Ako postane prevelik za svoj novi spremnik, možete podijeliti korijensku kuglu biljke pauka kako biste stvorili više malih, ali zdravih biljaka.

Biljka pauka sa žutim lišćem obično se nalazi u pogrešnom okruženju, dobiva pogrešnu količinu svjetla ili vode i možda pati od premalene posude. Dajte svojoj biljci pauka malo TLC-a i boja će se za tren vratiti njezinim listovima.

wop ng873455zg87zw3gu8whuihog45wtrh

1. Problemi s rasvjetom koji uzrokuju žuto lišće na biljkama pauka

Biljke pauka bile su popularne kućne biljke od kraja 1700-ih . U prirodi obično rastu ispod sjene većih biljaka i drveća, pa su se prilagodile da uspijevaju na jakoj, neizravnoj rasvjeti, a ne na izravnom suncu.

Previše izravne sunčeve svjetlosti će uzrokovati da lišće vaše biljke pauka požuti, uvenu i izgori. Možda ćete primijetiti da je lišće posebno suho i da se uvija prema unutra kako bi se zaštitilo. Ako je vaša biljka pauka na prozorskoj dasci, osobito na prozoru okrenutom prema jugu, pomaknite je dalje od prozora ili postavite barijeru između biljke i prozora.

Alternativno, vaša biljka pauk možda neće dobiti dovoljno svjetla. Biljke bez pristupa dovoljnoj sunčevoj svjetlosti postaju slabe i izblijedjele. Ako je vaša biljka pauk sjedila u sjenovitom kutu, premjestite je na mjesto sa jačom svjetlošću s obližnjeg prozora.

Neke biljke također požute od ekološkog šoka. Biljke ne vole mijenjati okruženje; treba im vremena da se prilagode novim postavkama. Ako ste nedavno napravili drastičnu promjenu u kućnom okruženju biljke pauka, lišće bi moglo privremeno požutjeti. Dobro pazite na svoju biljku i ona će se s vremenom opet smiriti.

wop gu45z87zg9048g4u5hjnklwgjirtshgn8456 1

2. Problemi s temperaturom i vlagom uzrokuju žuto lišće na biljkama pauka

Prvo provjerite temperaturu u okruženju vaše biljke pauka. Biljke pauka vole živjeti na temperaturama između 13-25°C. Ako svoju biljku pauka ostavite vani, može doći do ekstremno visokih ili niskih temperatura.

Zatim razmislite o vlažnosti u prostoriji. Biljke pauka vole srednju razinu vlažnosti, a vrlo sušni uvjeti mogu dovesti do smeđih ili žutih vrhova na lišću.

Sobne biljke se gotovo nikada ne smiju držati izravno ispred klima uređaja ili grijača. Čak i ako je soba na zdravoj temperaturi, vaša biljka može doživjeti izravan udar vrućeg ili hladnog zraka kroz ventilacijske otvore.

Toplina okoline također može dolaziti iz vašeg stolnog računala, pećnice ili kamina. Provjerite što je oko vaše biljke pauka i pomaknite je ako je potrebno.

3. Pretjerano ili nedovoljno ste zalijevali svoju biljku

Biljke pauka su čvrste biljke otporne na sušu kojima ne treba puno vode da bi preživjele. Mnogi vlasnici biljaka pauka znatno prezalijevaju svoje biljke, a to može rezultirati nesretnom biljkom sa žutim lišćem. Požutjet će i osušena biljka pauka, no to je stanje znatno rjeđe.

Trebali biste pustiti da se tlo vaše biljke pauka dobro osuši između zalijevanja. Znate da je vrijeme za ponovno zalijevanje kad se gornja polovica zemlje osuši; to možete testirati tako da zabodete prst ili štap u tlo kako biste otkrili vlažnost.

Zalijevajte temeljito i ravnomjerno, sve dok voda ne iscuri iz drenažnih rupa u posudi. Osigurajte da se posuda za kapanje isprazni nakon nekoliko minuta kako bi se izbjeglo da korijenje ostane u vodi.

Čimbenici kao što su veličina posude, materijal posude, veličina biljke, mješavina zemlje i uvjeti uzgoja utječu na to koliko često treba zalijevati vašu biljku pauka.

Ako se tlu dugo suši ili se sporo suši, trebali biste poduzeti mjere kako biste smanjili rizik od problema s prekomjernim zalijevanjem. Vlaga koja se nakuplja u tlu može uzrokovati trulež korijena, jednu od rijetkih bolesti na koje su biljke pauka osjetljive.

Trulež korijena nastaje kada voda sjedi oko korijena vaše biljke, smanjujući dotok kisika u korijenje. Gljive i bakterije koje žive u tlu mogu se početi razmnožavati i smatrat će vašu biljku svojim prvim izvorom prehrane.

Rješenje za trulež korijena je presaditi svoju biljku u dobro drenirajuću i prozračenu mješavinu zemlje, uz uklanjanje zahvaćenog korijena. Razmislite o prelasku na posudu s odgovarajućom drenažom.

Zalijevanje je jedna od najvažnijih stvari koje treba ispraviti s njegom sobnih biljaka.

wop gu450uz9845z8u458h54ujhnli5nh6

4. Višak gnojiva uzrokuje žuto lišće na biljkama pauka

Prekomjerna gnojidba ili nakupljanje gnojiva u tlu može uzrokovati toksičnost hranjivih tvari i žuto lišće na vašoj biljci pauka. Biljke pauka nisu teški hranitelji, pa je primjena gnojiva jednom mjesečno tijekom vegetacije dovoljna.

Čak i ako svoju biljku pauka hranite rijetko, neke soli gnojiva mogu se s vremenom nakupiti u tlu. To se može pojaviti kao bijela kora na vrhu tla u teškim slučajevima. Biljke pauka su prilično netolerantne na ovo i to je čest uzrok žutih listova ili smeđih/žutih vrhova lišća.

Trebali biste svakih nekoliko mjeseci isprati tlo vodom kako biste isprali sol. Taj se proces naziva ispiranje. To omogućuje da se soli gnojiva taložene u tlu otapaju i istječu iz posude. Da bih to učinio, odnesem svoju biljku pauka u sudoper i pustim vodu kroz tlo barem nekoliko minuta. Vodu uvijek sipajte polako kako ne biste oštetili svoju biljku.

Čak i ako isperete tlo, svoju biljku pauka trebate presaditi svake 1-2 godine. Upotrijebite dobro drenirajuću mješavinu zemlje kako biste osigurali dobro prozračivanje i smanjili rizik od prekomjernog zalijevanja.

5. Vrsta vode koju koristite može uzrokovati da vaša biljka pauk dobije žuto lišće

Biljke pauka poznate su po tome što su osjetljive na višak soli ili kemikalija u vodi iz slavine kao što su klor, fluor i topljive soli. Kada se oni nakupe u tlu vaše biljke i uđu u korijenje i biljni materijal, pojavit će se smeđi vrhovi ili žuti listovi.

Možda ćete moći provjeriti izvješće o kvaliteti vode na web stranici lokalne uprave za vodu da vidite koji su otopljeni minerali prisutni u vašoj vodi iz slavine.

Ako vaša biljka pauka ima žuto lišće ili smeđe vrhove i jednostavno ne možete shvatiti zašto, svakako bih preporučio prelazak na zalijevanje kišnicom, destiliranom vodom ili filtriranom vodom. Dok će destilirana voda imati najmanje otopljenih minerala, bilo koja od ovih opcija bit će bolja od vode iz slavine.

6. Vaša biljka ima štetočine

Jedan od velikih znakova da bube štete vašoj biljci pauka je prisutnost mrlja na lišću. Ako buba ugrize list, ostavit će malu mrlju koja s vremenom postaje žuta ili smeđa.

Štetočine koje mogu napasti vašu biljku pauka uključuju lisne uši, brašnaste bube, bijele mušice i paukove grinje odgovarajućeg naziva . Biljke s paukovim grinjama često završe sa žutim lišćem; primijetit ćete promjenu boje prije nego što vidite stvarne greške.

Ako štetnici napadaju vašu biljku pauka, obično ćete ih pronaći na donjoj strani ili podnožju lišća. Listovi biljke pauka skupljeni su u središtu biljke, a to je izvrsno mjesto za skrivanje buba.

Zadnja riječ

Nadam se da vam je ovaj vodič pomogao identificirati uzrok žutog lišća vaše biljke pauka. Ne odustajte od svoje biljke pauka! Biljke pauka iznimno su otporne, a uz odgovarajuću njegu, vaše mogu ponovno napredovati.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Koje povrće daje najveće prinose

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Anthurium ne cvjeta? 7 načina da procvjeta

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Hrđave mrlje na lišću sobnih biljaka – uzroci, liječenje i prevencija

Travnjaci i ukrasno bilje Vrtni alati i oprema

Kako kositi travnjak kosilicom koja se vozi