Njega biljaka zlatne ribice (Columnea Gloriosa)

Njega biljaka zlatne ribice Columnea Gloriosa789543345 wop

Biljka zlatne ribice (Columnea gloriosa) može započeti razgovor sa bilo kim, uključujući i djecu. To je spektakularno tropsko područje koje ima intrigantno i lijepo cvijeće koje izgleda poput zlatne ribice koja skače kroz duge stabljike kaskadnog lišća. Iako joj podrijetlo postavlja posebne zahtjeve, briga o biljkama zlatne ribice nije teška ako razumijete što joj treba.

Koja je prava njega biljaka zlatne ribice? Columnea gloriosa voli toplinu, ali ne i veliku toplinu, duge sate jakog svjetla i puno vlage, a da nije previše mokra. Potrebna mu je gnojidba kako bi podržala svoju dugu sezonu cvatnje, ali njezin mali korijenski sustav ne može apsorbirati puno odjednom.

Sve ove potrebe lako se zadovoljavaju u zatvorenom prostoru – samo trebate znati trikove. Razumijevanje izvornog staništa biljke zlatne ribice pomaže razotkriti njezine misterije. Ali kada saznate, otkrit ćete da se lako čuva u zatvorenom prostoru i ostaje gotovo neprestano u cvatu.

Pregled biljke zlatne ribice (Columnea Gloriosa)

Biljka zlatne ribice u punom cvatu izuzetna je atrakcija, a čak i nakon cvatnje, njezino duboko zeleno lišće daje elegantan i egzotičan naglasak svakom prostoru. Cvjetovi iskaču duž cijele stabljike, u rasponu boja od živopisnih žutih do bogatih narančastih i crvenih: boja njegovog imenjaka.

Budući da je epifit, biljka zlatne ribice većinu svoje vlage i hrane upija kroz svoje lišće – njezino korijenje prvenstveno je za sidrenje. Priroda biljke u zraku i duge, padajuće stabljike čine je odličnom visećom biljkom za svijetle prostore.

Također je dugovječan, preživljava desetljeće ili više uz pravilnu njegu biljaka zlatne ribice. Majka biljka može živjeti neograničeno kroz svoje stabljike koje se lako razmnožavaju.

wop Biljka zlatne ribice6703844

Zahtjevi za njegu biljaka zlatne ribice

Znanstveno imeColumnea gloriosaPodrijetloSrednja i Južna AmerikaZahtjevi za svjetlo12 ili više sati jakog, neizravnog svjetla dnevnoZalijevanjeZalijevajte čim se gornjih 5cm tla osuše. Potrebna mu je dosljedna vlaga, ali pazite da ne pretjerate s vodom zbog osjetljivog korijenskog sustava.
TloIzuzetno dobro drenirajuća mješavina zemlje. U jednakim dijelovima treset, perlit i vermikulit djeluje dobro.
Temperatura18-24°C. Mogu preživjeti kratke padove do niskih 30-ih, ali nisu tolerantni na mraz.
GnojivoZamagljajte svaka dva tjedna tijekom vegetacije s 1/4 jačine, s visokim sadržajem fosfata, gnojivom topljivom u vodi. Ovo je poželjnije od dodavanja gnojiva u tlo.
VlažnostVisoka vlažnost je neophodna.
CvjetanjeBogato crveno, žuto ili narančasto cvjeta tijekom cijele tople sezone uz dobru njegu.
ObrezivanjeOrezujte nakon cvatnje kako biste potaknuli kompaktan rast. Odrežite vinovu lozu na pola.
RazmnožavanjeLako se razmnožava rezanjem stabljike, idealno u proljeće ili ljeto.
Ponovno zalijevanjePreferira da je vezan za korijen, pa presađujete samo svakih nekoliko godina.
Bolesti i štetočineVlažni uvjeti mogu potaknuti gljivične bolesti. Biljke zlatne ribice privlače i lisne uši, brašnaste bube.
ToksičnostBlago otrovan za ljude i životinje.

Karakteristike biljke zlatne ribice

Biljka zlatne ribice ima tamnozeleno lišće ovalnog oblika raspoređeno u parovima duž drvenastih stabljika koje narastu do tri metra duge. Njegovo zamršeno lišće je atraktivno samo po sebi, ali elegantno skačući cvjetovi zlatne ribice ono su što ga čini tako nezaboravnim i zabavnim.

Cvjetovi mogu narasti do 7cm, a njihove su boje zapanjujuće slične stvarnim zlatnim ribicama. Neke sorte više nalikuju poznatom vodenom ljubimcu od drugih i nalikuju školi letenja koja skače među potocima lišća. To je biljka koja se lako voli, a omiljena je i djeci.

Njega biljaka zlatne ribice

Columnea gloriosa evoluirala je kao bezopasan stanar susjednih stabala, tako da uglavnom preživljava fotosintezom i treba mu duge sate jakog svjetla. Biljka uživa u visokoj vlažnosti i radije se gnoji lagano, ali često, kroz lišće.

Tlo treba biti vrlo prozračno i lagano: voli biti vlažno, ali također ima koristi od toga da mu se korijenje malo osuši između zalijevanja. Mnoge sorte prolaze kroz kratka razdoblja mirovanja, ali ne brinite. Uskoro se pojavljuju s novim naletom cvjetanja.

Prilično brz uzgajivač u dobrim uvjetima, Columnea gloriosas može dodati skoro dva metra rasta stabljike godišnje. Lako se razmnožava, a uz pravilno prihranjivanje i svjetlo može cvjetati od proljeća do kasne jeseni.

Zahtjevi za svjetlo

Biljka zlatne ribice treba jako neizravno svjetlo, i to dosta. Većina njegove energije dolazi od fotosinteze temeljene na lišću umjesto korijena: 12 ili više sati jakog svjetla dnevno potrebno je za zdravlje, rast i cvjetanje.

Svijetla istočna ekspozicija dobro funkcionira, ili sjeverna izloženost u toplijim klimama; trebat će im malo zaštite na prozoru okrenutom prema zapadu. Južne ekspozicije sačuvajte za zimu i izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost koja može spržiti lišće.

Srećom, Columneas vole umjetnu rasvjetu, pa možete nadopuniti prirodno svjetlo ili ga zamijeniti drugim izvorom svjetlosti. Postavite biljku 50cm od svjetla i promatrajte kako raste tijekom vremena.

Budući da je vani teže regulirati svjetlo i temperaturu, obično je najbolje držati biljku u zatvorenom prostoru tijekom cijele godine, a ne premjestiti je vani za toplu sezonu.

wop h83jh893jh

Tlo za biljke zlatne ribice

Prije nego što objasnimo kako zalijevati biljku zlatne ribice, pokrijmo medij za sadnju. Nakon nedovoljne svjetlosti, nepravilna zemlja za lončanice najčešća je pogreška kod ovih epifita. Teško je tlo teško prevladati i često dovodi do truleži korijena ili klonulih biljaka koje nikad ne cvjetaju.

Cilj je mješavina koja odvodi vodu ravno kroz nju i ostavlja samo vlažni talog iza sebe. Korijenje Columnee usidri biljku, ali apsorbira malo vode ili hranjivih tvari; brzo propadaju u vlažnom tlu.

Mješavina koju želite jedva da je zemlja. Čak je i lagano tlo za lončanice previše. Najbolji medij su jednaki dijelovi perlita, tresetne mahovine i vermikulita. Ne pretjerujte s vermikulitom: lagan kakav jest, ipak drži više vode nego što je poželjno. Možete ubaciti malo neobrađene drvne sječke ako ih imate.

Tlo na bazi treseta za afričke ljubičice je u redu s dodatkom perlita. Orhideja ili sočna mješavina također mogu funkcionirati.

Uvijek koristite sterilni medij, jer slabo korijenje Columnee podliježe patogenima iz tla koje snažniji korijenski sustavi mogu prihvatiti svojim korakom. Sterilizirajte smjesu ako niste sigurni: pecite je u pećnici zagrijanoj na 180° pola sata. Nakon što je vaša mješavina zemlje sterilna, pohranite je u hermetički zatvorenu posudu kako bi takva i ostala.

Zalijevanje

Biljka zlatne ribice treba dosljednu vlagu, ali najbolje uspijeva kada se gornji sloj zemlje malo osuši između zalijevanja. Pričekajte dok se gornjih 5cm sloja zemlje ne osuše. To pomaže u sprječavanju gljivica i drugih problema.

SAVJET: Drveni štapić gurnut u tlo je jeftin vodomjer. Nemojte ponovno zalijevati dok gornjih 5cm štapića ne izađu suha.

Kako biste izbjegli mrlje na lišću, koristite mlaku ili filtriranu vodu sobne temperature koja je odležala preko noći ili deklorinirana. Kišnica je također u redu.

Zalijevajte štedljivije tijekom zime ili kada biljka miruje, ali nemojte dopustiti da se tlo osuši.

Potrebe za temperaturom

Columneas vole toplinu, ali ne i visoku toplinu. Budući da su sjedili na drvetu u svom rodnom staništu, izložili su ih povjetarcu i hladu; ovi uvjeti su ih održavali hladnijima nego što sugerira naziv “tropski”. Tolerantnije su na niske temperature od vrućih.

Njihov idealan raspon je 18-24°C, tako da ih je lako zadovoljiti u zatvorenom prostoru. Mogu preživjeti kratke padove do niskih 30-ih, ali nisu tolerantni na mraz. Stvarno su kućne biljke.

Ako je vaša zlatna ribica u visećoj košari, obratite pažnju na njezine uvjete u vrućini dana. Budući da se topli zrak diže, viseće biljke obično su u najtoplijem dijelu prostorije – možda ćete morati promijeniti njegovu lokaciju za vrućeg vremena.

Također, držite ih podalje od ventilacijskih otvora ili drugih promajenih prostora.

wop nigh438hi5jh654j

Gnojidba biljaka zlatne ribice

Biljke zlatne ribice trebaju redovito hranjenje tijekom vegetacijske sezone kako bi maksimalno povećale svoje cvjetanje, ali najbolje ga unose kroz lišće umjesto kroz korijenje.

Preferiraju vodotopivo gnojivo s dodatnim fosfatom (srednji NPK broj). Prikladne su mješavine poput 10-30-10 ili 10-54-10; trebaju imati i mikronutrijente.

Pripremite vrlo slabu otopinu u kondicioniranoj, filtriranoj vodi (ili kišnici), koristeći četvrtinu količine predložene na naljepnici. Zamagljajte biljku otopinom svaka dva tjedna tijekom vegetacije. Opet, izbjegavajte ga stavljati u zemlju jer može spaliti njihovo malo korijenje.

Smanjite gnojidbu u jesen i odložite preko zime ili tijekom mirovanja.

Vlažnost

Faktor vlažnosti vjerojatno je razlog zašto neki ljudi biljke zlatne ribice nazivaju plodnim cvjetačicama, a drugi nikada ne vide cvijet. Vlažna područja poput Floride i obale prirodno imaju prave uvjete za ovu biljku koja voli vlagu. Mi ostali moramo raditi na tome.

Postoje četiri osnovne strategije za postizanje veće vlažnosti u sušnim domovima:

 • Grupiranje biljaka – Ovo može biti izvrsno rješenje za stolne uzorke, ali visećim biljkama možda neće toliko pomoći. Vodena para se možda neće podići dovoljno visoko da ih dosegne, pa domaća džungla na razini poda može biti neučinkovita.
 • Pladnjevi punjeni šljunkom – Opet se susrećemo s izazovom uzdizanja: biljke zlatne ribice u visećim košarama nemaju lako koristi od kopnene posude za vodu. Možete isprobati jedno od dna viseće košare koje je namijenjeno za sprječavanje kapanja… voda koju uhvati mogla bi poslužiti kao pojačivač vlage. Rijetko se spominje, ali vrijedi probati.
 • Ovlaživač zraka – Najsigurniji način je nabaviti ovlaživač zraka za područje. To donosi novi skup poslova, ali će pomoći svim vašim biljkama; Možda će vam trebati zatvoreni prostor kako para ne bi curila umjesto da se diže kako bi obavila vaš viseći uzorak. Nemojte usmjeravati vlažni ispušni plin izravno na postrojenje: mokri propuh donosi više štete nego koristi.
 • Dnevno zamagljivanje – Zamagljivanje nije uvijek učinkovito, ali ima više koristi od Columneas od većine sobnih biljaka. Budući da upijaju dosta vlage iz svog lišća, to im daje gutljaj vlage jer nakratko ovlažuje okolni zrak.

Postoje upozorenja o izbjegavanju vode na lišću, ali ako koristite fini sprej i vodu sobne temperature , to ne bi trebalo stvarati probleme. Velike vodene kapi koje sjede na suncu zapravo su problem. Dječje sobe nose sve što vam treba.

Cvjetanje

Postoji mnogo sorti koje možete izabrati. Cvjetovi dolaze u različitim oblicima – neki duži, neki deblji. Mogu izgledati manje-više kao prave zlatne ribice, ali svi njihovi cvjetovi su bogatih nijansi žute, narančaste ili crvene. Neki cvjetaju tijekom cijele sezone; drugi imaju faze mirovanja. Neki imaju šareno lišće.

Ovo lijepo cvijeće ne zahtijeva poticaj: uz odgovarajuću svjetlost i vlagu, cvjetaju tijekom tople sezone. Rutinska gnojidba s visokim udjelom fosfata podržava obilje cvjetanja.

Nakon cvatnje, neke Columne proizvode neobične male bijele kuglice kao nejestivi plod svojih trudova. Možete ih ostaviti na biljci do vremena rezidbe.

wop nuh0484jh48uj5hhdrj

Mirovanje

Mnoge sorte Columnea gloriosa povremeno miruju. To može izazvati paniku vlasnika i pretjeranu pažnju, ali je normalan dio njege biljaka zlatne ribice.

Ako vaša biljka izgleda zdravo, ali počinje opadati lišće, jednostavno smanjite zalijevanje i prestanite s gnojivom. Mirovanje traje od mjesec dana do šest tjedana. Kada vidite novi rast, nastavite s normalnom njegom.

Obrezivanje biljaka zlatne ribice

Biljke zlatne ribice imaju tendenciju da budu malo dugonoge i rijetke, a slabo osvjetljenje povećava ovu sklonost. Stiskanje njihovih vrhova pomaže biljci da signalizira da stvori više stabljika kako bi joj dala grmovit izgled.

Održavanje stabljika dugih od 30 cm do 45 cm pomaže koncentrirati energiju cvjetanja biljke.

Strategija je pustiti ih da rastu dulje i redovito ih smanjivati. Cvjetovi cvjetaju na novom rastu, pa pričekajte da cvjetovi izblijede prije rezidbe. Inače, unatoč inače savršenoj njezi biljaka zlatne ribice, možda nikada nećete vidjeti cvijeće!

Nakon što cvjetovi stabljike odumru, stisnite stabljiku do pola ili tako. To dovodi do novog rasta i izložbi cvijeća sljedeće sezone.

Razmnožavanje

Svojoj zbirci biljaka zlatne ribice možete dodati jednostavnim razmnožavanjem… evo kako:

 • Napravite medij za sadnju od pola perlita i pola tresetne mahovine.
 • Stavite malu grupu od 5-10cm reznica vrhova stabljike u mješavinu zemlje. Četiri do deset reznica čine lijepu zdjelu. Neobavezno: prije sadnje utapkajte odrezane krajeve hormonom korijena u prahu.
 • Stavite posudu u plastičnu vrećicu i dajte joj dovoljno jakog svjetla.
 • Povremeno zamagliti kako bi održali vlažnost. Potrebno je oko mjesec dana da korijenje izraste i počne sidriti.

Najbolje vrijeme za ukorjenjivanje reznica je proljeće ili ljeto. Mogu početi cvjetati sljedeće godine.

Savjeti za sadnju

Najbolja je plitka posuda za “azaleju”, jer ne ostavlja prazan anaerobni prostor ispod male korijenske grude Columnee.

Provjerite ima li njihova posuda rupe za drenažu kako se voda ne bi skupljala na dnu. Unutarnji sloj šljunka nije dovoljan. 

Ova biljka voli puno zraka oko svog korijena, stoga nemojte zgušnjavati medij za sadnju. Učvrstite ga samo toliko da biljka ustane.

Ponovno sađenje biljke zlatne ribice

Columne vole biti ukorijenjene, tako da ćete morati presađivati ​​samo svake dvije ili tri godine.

Osvježite njihovu zemlju nježnim pranjem korijena u kondicioniranoj vodi sobne temperature.

Korijenje malo odrežite. Upotrijebite sterilne oštrice i odrežite donju trećinu korijena: to potiče novi rast u svježem mediju.

Bolesti i štetočine

Visoka vlažnost zraka koju ove biljke vole povećava rizik od gljivica i plijesni. Nježno lišće biljaka zlatne ribice također je osjetljivo na lisne uši, brašnaste stjenice i zaraze kamenca.

Prevencija je najbolja. Održavanje dobre cirkulacije zraka i puštanje gornjih 5cm mješavine zemlje da se osuši prije ponovnog zalijevanja minimizira probleme s njegom biljaka zlatne ribice. Tjedno tuširanje može zaštititi od insekata, ali pričekajte da se njihov medij osuši.

Druga najbolja obrana je rano otkrivanje, stoga redovito pregledavajte lišće i stabljike.

Uobičajena pitanja o njezi biljaka zlatne ribice

wop hb8g9034h835hj83e

Zašto moja Columnea gubi lišće? Dobiva puno svjetla!

Biljka možda ulazi u stanje mirovanja, stoga smanjite zalijevanje i pažljivo je promatrajte; počnite natrag kada vidite rast.

Toplina će također uzrokovati opadanje lišća. Ako vidite nešto posmeđe, to je vjerojatan uzrok. Zapamtite da su temperature više u blizini stropa, tako da bi viseća biljka mogla biti toplija nego što mislite.

Zašto moja biljka zlatne ribice ne cvjeta?

Razlog broj 1 za slabo cvjetanje je svjetlost koja nije dovoljno svijetla ili biljci ne daje dovoljno sati izlaganja. Još jedan savjet: njihovo lišće će se uvijati ako je svjetlost nedovoljno.

Dajte im najmanje 12 sati jakog neizravnog svjetla dnevno. Možete nadopuniti umjetnom rasvjetom.

Niska vlažnost zraka može biti faktor. Također, pazite da gnojite redovito, ali lagano, gnojivom bogatim fosforom.

Konačno, pretjerano obrezivanje može eliminirati novi rast koji stvara pupove. Pričekajte do kraja cvatnje prije rezanja.

Jesu li biljke zlatne ribice otrovne?

Columnea gloriosas ima 1. razinu toksičnosti, najnižu ocjenu koja se smatra otrovnom.

Mogu uzrokovati blagu do ozbiljniju iritaciju ako se progutaju, stoga ih treba držati podalje od kućnih ljubimaca i djece. To je još jedan razlog zašto su sjajne viseće biljke.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta

Kako pripremiti svoju vrtnu gredicu za zimu?

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Sobne biljke za kupaonu

23 najbolje kupaonske biljke koje izgledaju fantastično

Kreativni projekti sa sobnim biljkama Ručni rad i ukrasi

Aktivnosti u vrtu za predškolsku djecu: Zabava i obrazovanje za malu djecu u vrtu

Sukulenti Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moja biljka žada postaje crvena?

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Njega kluzije– Kako uzgajati clusiu roseu