Top 5 voća koje rado raste u visećim košarama

Bilo da odaberete viseće košare jer želite iskoristiti prostor ili jednostavno nemate dovoljno mjesta za rast, one su savršen dodatak svakom vrtu.

Viseće košare često se koriste za cvijeće kako bi dodale dašak boje inače dosadnom zidu, ali u stvarnosti ih možete koristiti za što god želite, a uzgoj voća savršen je primjer.

Viseće košare postoje u mnogo oblika i varijanti, a možete ih kupiti u svakom vrtnom centru.

Neki su unaprijed zasađeni i savršeni za kupce za ponijeti, drugi su DIY i ako ih razmišljate koristiti za uzgoj voća, onda je ovo opcija za vas.

Dakle, kupili ste strukturu košare i kompost; što dalje?

Postoje mnoge vrste voća koje rastu na drveću; Ovo nije opcija za zadržavanje košare, ali da vam pomognemo, evo popisa od 5 najboljih voća koje rado rastu na semaforima.

1. Jagode

Top 5 voća koje rado raste u visećim košarama

Jagode ovdje zauzimaju prvo mjesto. Svestrane su i obično sretne gdje god ih stavite da rastu, sve dok su veliki dio dana osunčane – jagode se savršeno slažu s visećim košarama.

Biljke jagoda su relativno osjetljive i kad plodovi počnu rasti, skloni su se spustiti.

Viseće košare drže vaše voće iznad tla, sprječavajući ih da ih grickaju puževi i drugi insekti.

Međutim, još uvijek moraju pronaći zaklon od ptica koje će ih sve pojesti ako im se ukaže prilika.

Iako želite uzgojiti što više jagoda, pazite da u košaru ne stavite previše biljaka i ne pretrpate je; Imat ćete više koristi ako biljci date prostora za razvoj.

Ostavljanje oko 8 inča između biljaka znači da se one ne bore za svoje pravo da budu tamo.

Uz jagode koje se uzgajaju u visećim košarama, imate potpuni pogled na nježne bijele cvjetove koji otpadaju nakon oprašivanja i otkrivaju početke jagode.

Užitak je gledati kako se male žute kvržice razvijaju u zrelim crvenim jagodama. Zatim možete vidjeti kada su gotovi i uživati ​​u njima prije nego nešto drugo učini.

2. rajčice

Top 5 voća koje rado raste u visećim košarama

Drugo mjesto zauzimaju rajčice, ali samo određene sorte. Rajčice se obično uzgajaju okomito, uz pomoć stupa. Ovo je jedina opcija za neke sorte rajčice koje daju velike rajčice.

Ako više volite viseće košare, potražite Tumbling Toma i Red Robina. Obje daju male i lijepe rajčice.

Rajčice su posebno sklone bolesti koja se zove trulež, a viseće košare mogle bi vam pomoći da ih u potpunosti izbjegnete tako što ćete plodove držati daleko od tla.

Semafori su također savršeno rješenje protiv kasnih mrazeva i lošeg vremena.

Možete ih jednostavno otkačiti od vanjske stanice i unijeti u svoj staklenik ili zimski vrt. To također produljuje njihovu vegetacijsku sezonu.

3. Ogrozd

1682657030 778 Top 5 voća koje rado raste u visećim košarama

Oni bi mogli biti manje uobičajeno voće koje raste u vašem krevetu; Međutim, oni imaju dostojno mjesto i savršeni su za domaće kuhare za pripremu pudinga, džemova i umaka.

Ogrozd nadopunjuje druge okuse poput jagoda i bazge.

Ako razmišljate o uzgoju ogrozda, ključno je odabrati sortu koja odgovara vama i vašoj košari, jer neki imaju izrazito kiselkast okus, poput Ribes hirtellum.

Nasuprot tome, drugi, poput Black Velveta, su sočno slatki, ali oba su sjajna kada se pravilno koriste.

Ogrozd voli kada imate odgovarajuće uvjete za tlo, pa za početak nabavite dovoljno organskih hranjiva i dovoljno drenaže.

Međutim, ogrozd nije previše zabrinut za sunce, ali ne podnosi dobro vjetrovito mjesto.

Kada se uzgaja u posudama, ogrozd ima grmoliki izgled i ako ga ostavite da visi, težina ploda prirodno će uzrokovati da biljka pada u slapove sa strane.

4. Cucamelon

1682657030 786 Top 5 voća koje rado raste u visećim košarama

Cucamelons su slatko voće. Njezino ime sugerira križanac krastavca i dinje. Zapravo nije ni jedno ni drugo, ali je bliži krastavcu nego dinji.

Aspekt dinje odnosi se na njihov izgled, s korom koja pokazuje iste pjegave nijanse kao lubenica.

Cucamelon više odgovara tropskoj klimi i dobro se snalazi u toplim, vlažnim klimama.

U zonama 3-6 morat ćete posaditi cucamelons u zatvorenom prostoru, a zatim ih posaditi vani kada vrijeme zatopli, iako je u redu posaditi ih ravno ako ste u zonama 7 i više.

Cucamelons su voće koje brzo raste i ako se ne kontrolira, vjerojatno će ih prestići. Viseće košare nude savršeno rješenje jer to ne dopuštaju.

Još jedna prednost uzgoja cucamelona u visećoj košari je to što ih sadrži.

Kada rastu u zemlji, cucamelons trebaju potporu kako bi izbjegli stvaranje nereda na zemlji. Ali budući da su lagane biljke, savršene su za prebacivanje preko stranice viseće košare.

Iako ovim malim ljepoticama može poslužiti i malo hlada, najbolje ćete uroditi ako pronađete najsunčanije mjesto i pustite ih da uživaju u toplini.

5. Maline

1682657030 512 Top 5 voća koje rado raste u visećim košarama

Sočni koštunjavi plodovi dobro zrele maline slasna su poslastica. Tipična biljka maline ima tendenciju da naraste prilično velika, tako da bi bilo nemoguće uzgajati je bez vrta kojem biste posvetili prostor.

Srećom, određene sorte dobro rastu u visećim košarama, pa ne morate bez njih ako nemate prostora.

Sojevi poput Ruby Beauty savršeni su za spremnike i dizajnirani su da budu manji i kompaktniji od ostalih. Ima dodatnu prednost jer je bez trnja i manje je bolno kad se bere plod.

Budući da pripadaju obitelji ruža, maline nisu izbirljive, ali uvijek preferiraju sunčano mjesto. Potrebno im je mnogo hranjivih tvari tijekom vegetacijske sezone, stoga ih često nadoknađujte.

Kad dođe zima, odrežite sve stabljike koje su rodile maline te godine i ostavite one koje nisu. Gole grane ove godine bit će vaš plod sljedeće godine.

Najbolji savjeti

1682657030 476 Top 5 voća koje veselo raste u visećim košarama

Ako želite posaditi ove voćke u viseće košare, evo nekoliko najboljih savjeta kako ih održati sretnim i zdravim, a vi plodove.

Pripazite na zalijevanje

Biljke koje se uzgajaju u posudama ili posudama suše se mnogo brže od onih u zemlji. Velik dio vlage isparava ili izlazi na dno.

Ovisno o vašoj zoni i koliko je vruća ili vlažna, možete uložiti u sustav za navodnjavanje koji će u konačnici obaviti posao.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako gnojivo djeluje 

Uzgoj sjemena u suši Vrtlarenje Zaštita biljaka

Najbolje biljke otporne na sušu

Presađivanje sobnih biljaka Sadnice i presađivanje

Pogreške kod presađivanja biljaka koje početnici moraju izbjegavati

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako uzgajati zeleni grah

Tlo i gnojenje Voćnjak i uzgoj voća

Kada gnojiti borovnice?