Njega djevojačke paprati: Kako uzgajati Adiantum

Njega djevojacke paprati Kako uzgajati Adiantum7895344 wop

Za ljubitelje biljaka koji žele dašak tropske ljepote u svojim domovima, ali ne žele muku nositi se sa strogim zahtjevima za toplinom i osvjetljenjem, djevojačka paprat je fantastična opcija za razmatranje. Počnimo sa sažetkom njege djevičanske paprati, prije nego što prijeđemo na detalje.

Kako se brinuti za paprati djevojačke: Djevojačke paprati trebaju djelomičnu ili punu hladovinu, visoku vlažnost, stalno vlažno tlo i temperature od 16-27°C da bi uspjele. Osigurajte plodno, dobro drenirano tlo s puno organske tvari i gnojite mjesečno uravnoteženim, tekućim ili vodotopivim gnojivom tijekom vegetacije.

Ako želite u svoj dom ugraditi lijepo zelenilo tijekom cijele godine, pročitajte potpuni pregled kako se brinuti za ovu prekrasnu paprat. Ovaj vodič pokriva kako osigurati najbolje uvjete za vaš Adiantum, kao i kako se nositi s uobičajenim problemima s njegom djevodlake paprati.

Sažetak njege djevojačke paprati

 • Znanstveni naziv: Adiantum
 • Uobičajeni naziv: Djevojačka paprat
 • Zahtjevi za svjetlo: Neizravno svjetlo. Dobro podnosi slabe svjetlosne uvjete.
 • Zalijevanje: Održavajte stalno vlažno tlo, ali izbjegavajte preplavljene uvjete.
 • Tlo: Plodna, dobro drenirajuća mješavina zemlje. Jednaki dijelovi mješavine zemlje, treseta i komposta dobro funkcioniraju.
 • Temperatura: 16-27°C.
 • Gnojivo: Uravnoteženo gnojivo topivo u vodi primjenjuje se mjesečno tijekom vegetacije.
 • Vlažnost: Visoka vlažnost je važna. Ciljajte na najmanje 50% vlažnosti.
 • Obrezivanje: Uklonite stare, mrtve listove, ali inače je potrebno minimalno obrezivanje.
 • Razmnožavanje: Lako se razmnožava diobom rizoma.
 • Ponovno sađenje: potrebno je presaditi samo jednom svakih nekoliko godina.
 • Bolesti i štetnici: Prilično otporan na štetočine i bolesti.
 • Toksičnost: nije toksična.
wop huzgh4837z54hg5u4iigrtg

Pregled djevojačke paprati

Djevojačka paprat je jedinstvenog čipkastog izgleda, kompaktnog rasta i malih listova koji stvaraju prekrasan prikaz zelenila. Za razliku od nekih svojih tropskih rođaka, djevojačke paprati uspijevaju u hladnoj klimi, čak i preživljavaju hladne zime u Nacionalnom parku Zion koji se nalazi u planinama Utah.

Djevojačka paprat je također poznata kao “hodaća paprat” i po svom znanstvenom nazivu ” Adiantum “. Iako u rodu postoji oko 250 vrsta ove vrste paprati, samo se neke od ovih vrsta uzgajaju ukrasno.

Uobičajeni naziv “djevojačka paprat” proizlazi iz činjenice da paprat ima sposobnost proizvesti vrstu ulja koje se može koristiti u izradi šampona.

Vrste Adiantum rastu diljem svijeta, od Azije, preko Anda u Južnoj Americi, do obale Kalifornije. Poput mnogih vrsta paprati, uspijevaju u područjima gdje je prisutna stalna vlaga.

Dok djevojačka paprat preferira bogato, duboko humusno tlo, poznato je i da uspijeva u područjima s siromašnim tlom, čak i rastu na okomitim stijenama ispod vodopada. Dakle, dok je za ovu biljku važno dobro drenirano tlo, mnogo je važniji stalni izvor vlage.

Jedan od razloga zašto je djevojačka paprat jedna od najčešće kultiviranih ukrasnih paprati u Sjevernoj Americi je očaravajući miris koji listovi mogu odavati.

Iako je ovaj miris manje primjetan od nekih uobičajenih kućanskih cvijeća, on dodaje jedinstvenu esenciju svakoj sobi, balkonu ili terasi. Konačno, ljubitelji biljaka također cijene kontrast u boji između tamnih stabljika i zimzelenog lišća.

Karakteristike djevojačke paprati

Poznavanje bitnih karakteristika djevojačke paprati važno je kako bi se stvorilo pravo okruženje za optimalne uvjete rasta. Kao i kod svake biljke, vaš bi cilj trebao biti stvoriti okruženje za uzgoj i uvjete koji nalikuju, što je više moguće, prirodnom staništu biljke.

 • Porodica: Pteridaceae
 • Rod: Adiantum
 • Vrste: Preko 250 poznatih, iako se najčešće uzgajaju za ukrasne svrhe uključuju Adiantum capillus-veneris, Adiantum pedatum (paprat s pet prstiju) i Adiantum jordanii (kalifornijska djevodlaka), koja je porijeklom sa zapadne obale Sjedinjenih Država. .
 • Prirodno stanište: djevojačka paprat uspijeva u različitim područjima diljem svijeta, ali se uglavnom nalazi u tropskim, suptropskim i umjerenim područjima gdje je prisutna stalna, vlaga tijekom cijele godine.
 • Karakteristike rasta: Obično naraste do skromne visine između 20-35 centimetara, iako neke sorte mogu narasti i do 1m u visinu.
 • Boja: Ova zimzelena biljka ima smeđe, crne ili povremeno tamnoljubičaste peteljke (stabljike) sa svijetlo do tamno obojenim zelenim lišćem.
 • Karakteristike rasta: Većina paprati iz roda Adiantum raste kao viseće paprati, iako neke također pokazuju uspravne navike rasta.
wop nfv83g4734zhg784z3hgffuklug34ragh

Zahtjevi za svjetlošću djevojačke paprati

Djevojačke paprati najbolje uspijevaju na jakom neizravnom svjetlu i ne podnose mnogo izravne sunčeve svjetlosti. Također će podnijeti slabe svjetlosne uvjete, iako neće rasti tako dobro kao na boljem svjetlu.

Djevojačke paprati najčešće se nalaze u prirodi oko izvora, vodopada, rijeka i potoka gdje je stalna vlaga praćena sjenovitim uvjetima. Zapravo, ove vrste biljaka čak se mogu naći kako rastu ispod stijena gdje je bilo kakva sunčeva svjetlost rijetka pojava.

Bez obzira planirate li uzgajati djevičansku paprat u zatvorenom ili na otvorenom, potrebno ju je zaštititi od podnevnog sunca. To će brzo uzrokovati smeđe lišće i može ubiti biljku nakon dužeg izlaganja.

Ako živite na sjevernoj hemisferi, prozorska daska okrenuta prema istoku ili sjeveru obično će pružiti savršene svjetlosne uvjete.

Zalijevanje djevojačke paprati

Djevojačke paprati zahtijevaju redovito zalijevanje kako bi se osiguralo da tlo ostane ravnomjerno vlažno i da se nikada ne osuši.

Moj preferirani način zalijevanja paprati je da je odnesem u sudoper i lagano zalijevam vrh zemlje dok voda ne počne slobodno izlaziti iz drenažnih rupa.

Zatim ga ostavim u sudoperu nekoliko minuta kako bi se višak vode ispustio iz drenažnih rupa, prije nego što ga vratim na pladanj za kapanje. Ovo je jako važno, jer dok djevojačke paprati vole mokro tlo, ako sjede u lokvi vode u svojoj posudi za kapanje, mokro tlo lako može uzrokovati trulež korijena.

Postavljanje vaše djevodlake paprati bilo gdje blizu otvora za grijanje ili hlađenje može brzo uzrokovati sušenje biljke. Dok blagi povjetarac s otvorenog prozora ne bi trebao stvarati previše problema, izvori suhe topline će uzrokovati da se osuši i umre.

Održavanje ravnomjerno vlažnih uvjeta tla može biti teško pa ćete morati pomno paziti na stanje vaše paprati i tla. 

Djevojačke paprati i mnoge druge uobičajene sobne biljke paprati dobri su kandidati za uzgoj u posudama koje se samozalijevaju, jer one imaju tendenciju da održavaju ravnomjerno vlažno tlo.

wop nguz3z78z3h478zg4378zhhurtlhenng

Zahtjevi za vlagu za djevojačku paprat

Djevojačke paprati najbolje rastu u okruženju s stalno visokom vlagom , a ako se uzgajaju u zatvorenom prostoru, treba ih postaviti na sigurnu udaljenost od otvora za grijanje ili hlađenje.

Iako vlažan dom može dovesti do problema s plijesni i plijesni, vlažnu mikroklimu možete jednostavno stvoriti na nekoliko jednostavnih načina. Razmislite o korištenju sljedećeg za povećanje vlažnosti;

 • Koristite posudu za vlagu
 • Grupirajte svoje sobne biljke zajedno
 • Stavite svoju djevojačku paprat u kupaonicu
 • Koristite električni ovlaživač zraka

Uvjeti tla za djevojačku paprat

Djevojačke paprati jedinstvene su po tome što imaju sposobnost rasti na izrazito siromašnim i krhkim tlima, sve dok postoji stalan izvor hladovine i vlage. U nekim slučajevima u prirodnom svijetu, djevodlake paprati mogu čak rasti na stijenama ili izbočinama gdje njihovo tanko korijenje pronalazi put u pukotine kako bi se pričvrstilo za zid.

To, međutim, ne znači da biste trebali zanemariti odabir tla za svoju paprat. Općenito, djevojačke paprati preferiraju plodno, dobro drenirano tlo s velikom količinom organske tvari.

Ako svoju djevojačku paprat sadite u posudu, svakako biste trebali pronaći posudu koja ima drenažne rupe na dnu. Unatoč činjenici da ove paprati vole konstantno vlažne uvjete uzgoja, natopljena tla mogu oštetiti strukturu korijena, opteretiti biljku i na kraju je ubiti.

Iako biste jednostavno mogli kupiti mješavinu tla u lokalnoj trgovini za kućno vrtlarenje, vrlo je lako napraviti vlastitu mješavinu tla u kojoj će vaša djevodlaka paprat uspjeti.

Dobra, domaća mješavina zemlje za vašu djevojačku paprat je jedan dio zemlje, jedan dio komposta i jedan dio treseta. To će osigurati da imate plodno, hranjivo gusto tlo koje dobro drenira za vašu paprat.

Mješavina zemlje nudi osnovne hranjive tvari i uvjete za uzgoj, kompost nudi dodatne hranjive tvari i zadržavanje vlage, dok treset dodaje laganu dimenziju kako bi se poboljšala drenaža i spriječilo zalijevanje vode.

Što se tiče pH tla, ova vrsta paprati će se bolje snaći na blago alkalnom tlu, a malo mljevenog vapnenca može biti korisno kako bi se osiguralo da korijenje biljaka može apsorbirati hranjive tvari.

Zahtjevi za temperaturu djevojačke paprati

Djevojačke paprati preferiraju stalne temperature od 16-27°C. Većina domova će to lako održavati, iako ćete htjeti paziti da paprat ne postavite blizu prozora okrenutog prema jugu ili zapadu gdje bi vruće ljetno sunce moglo stvoriti topliju mikroklimu.

Ako planirate posaditi svoju djevojačku paprat vani, većina ovih vrsta će podnijeti hladnije uvjete od drugih vrsta paprati. Temperature do 10°C ne bi trebale uzrokovati veliku štetu, a neke su sorte čak donekle otporne na mraz.

U mnogim slučajevima, ako svoju paprat zaboravite unijeti unutra i ona pretrpi jak mraz, lišće bi moglo posmeđiti kao znak mirovanja. Međutim, podzemna lukovica će ostati živa i nastaviti slati nove izbojke čim se ponovno stavi u zatvorenom prostoru.

U područjima s dugim, hladnim zimama, jednostavno unesite svoju djevojačku paprat unutra tijekom zimskih mjeseci i pokušajte izbjeći izlaganje dugotrajnim mrazom koji bi je mogli dovesti u stanje mirovanja.

wop nfuh4387z3478z34987gzh4378wzghhklgr

Gnojivo za djevojačku paprat

Kao i sve kućne biljke, djevojačke paprati potrebno je gnojivo kako bi nastavio rasti. Djevojačku paprat trebate gnojiti samo u proljeće, ljeto i ranu jesen kada biljka aktivno raste.

Preporučujem korištenje uravnoteženog, tekućeg ili vodotopivog gnojiva mjesečno dok biljka aktivno raste. Pripremite gnojivo u pola jačine preporučene na pakiranju, jer to smanjuje rizik od toksičnosti hranjivih tvari.

Druga je mogućnost prihranjivanje tla oko podnožja vaše djevojačke paprati granulama gnojiva sa sporim oslobađanjem koje možete kupiti u lokalnoj trgovini vrtnih materijala. Međutim, ako je vaša mješavina za sađenje označena kao gnojivo sa sporim oslobađanjem, vjerojatno ne biste trebali dodavati nikakve druge dodatne hranjive tvari.

Razmatranja o rezidbi djevojačke paprati

Djevojačke paprati imaju malo zahtjeva za obrezivanje. Ova biljka će se prirodno riješiti starijih listova kako bi napravila mjesta za novi rast. Jedini zadatak za vas je nježno ukloniti osušene listove koji se obično pojavljuju u podnožju biljke.

Ako vaša djevojačka paprat paprat pokazuje znakove bolesti, također biste trebali koristiti jednostavne škare za obrezivanje kako biste uklonili sve oštećene ili oboljele listove. Pobrinite se da očistite oštrice vaših rezilica alkoholom kako biste izbjegli širenje gljivičnih ili bakterijskih bolesti na zdravo lišće paprati.

Ideje za razmnožavanje i presađivanje djevojačke paprati

Jedan od najboljih dijelova uzgoja vlastitog kućnog bilja je to što ga možete vrlo jednostavno i jeftino razmnožavati kako biste svoj dom ispunili jarkim zelenilom. U slučaju djevojačke paprati, razmnožavanje je prilično lako i jednostavno.

Dok se djevojačke paprati ne moraju presađivati ​​više od jednom u nekoliko godina, presađivanje je dobra prilika za razmnožavanje vaše biljke. Najbolji način razmnožavanja paprati je dijeljenjem rizoma, što je najbolje učiniti u proljeće, na početku vegetacije.

Da biste uspješno podijelili svoju djevojačku paprat i razmnožili nove biljke, slijedite ove korake:

 1. Pažljivo podignite cijelu biljku, pazeći da ne slomite ili oštetite korijenje.
 2. Stavite cijelu biljku na čistu površinu ili komad novina
 3. Oštrim nožem pažljivo podijelite rizom na nekoliko dijelova po želji, pazeći da barem dva lista budu pričvršćena za svaki dio korijena.
 4. Ostavite dovoljno korijena kako bi nova biljka mogla započeti i snažno rasti.
 5. Nikada nemojte silom povlačiti mladicu ili korijenski rez od matične biljke jer to može oštetiti korijenski sustav i majke i izbojka.
 6. Presadite pomak u zasebnu posudu s gornjom smjesom zemlje.
 7. Sada prorijeđenu matičnu biljku ponovno zasadite u originalnu posudu sa svježom mješavinom zemlje. 
wop nfgu8344ztt8734z387zhgu43hlshbggera

Bolesti i štetočine djevojačke paprati

Velika većina zdravstvenih problema koji pogađaju djevojačke paprati javit će se zbog problema s rasvjetom i zalijevanjem. Ako vidite znakove žutog ili smeđeg lišća, prvo što biste trebali provjeriti je razina vlažnosti tla i je li paprat izložena prekomjernoj sunčevoj svjetlosti.

U većini slučajeva, djevojačka paprat neće biti pogođena štetnicima ili gljivičnim bolestima. Budući da paprat uspijeva u vlažnim uvjetima, prilagodila se suživotu s određenim sporama gljivica koje ne utječu na rast biljke.

Ponekad se ljuska, brašnaste bube ili lisne uši mogu nastaniti na vašoj djevojačkoj paprati. Trebali biste redovito provjeravati u svojoj biljci bilo kakve dokaze o greškama i odmah se pozabaviti njima.

Obično možete kontrolirati štetnike insekata ručnim uklanjanjem ovih štetnika. U slučaju veće invazije tla, možete razmisliti o presađivanju biljke u zdravijem tlu. Kao i kod svih kućnih biljaka, stvaranje plodnog okruženja za uzgoj omogućit će vašoj djevojačkoj paprati da postane jaka i otporna kako bi se prirodno mogla oduprijeti invazijama štetnika.

Uobičajena pitanja

Slijedeći gore navedene savjete o uzgoju, većina ljubitelja biljaka moći će uspješno uzgajati i razmnožavati djevojačke paprati u svom domu. Pružajući obilnu vlagu, vlažnost i ograničavajući sunčevu svjetlost, većina djevojačkih paprati će uspjeti. Ovaj odjeljak s čestim pitanjima pomoći će vam da identificirate i riješite najčešće probleme s djevojačkim papratima.

Zašto moja djevojačka paprat ima smeđe lišće?

Ako zeleni listovi ili listovi vaše djevojačke paprati postaju smeđi, obično postoje tri uobičajena uzroka:

 1. Previše izravne sunčeve svjetlosti uzrokuje sušenje vaše paprati.
 2. Nedovoljna vlažnost zraka.
 3. Vaša voda može sadržavati visoke razine klora, fluora ili otopljenih minerala.

Ako primijetite da lišće ili lišće posmeđe, premjestite svoju djevojačku paprat u drugi dio vašeg doma s više hlada i prestanite zalijevati vodom iz slavine. Može se koristiti prikupljena kišnica, destilirana ili filtrirana voda. Provjerite razinu vlažnosti i povećajte gdje je potrebno. Također, čistim makazama za rezidbu odrežite odumrle ili smeđe listove kako biste potaknuli novi rast.

Što uzrokuje da se listovi na mojoj djevojačkoj paprati uvijaju?

Pretjerano uvijanje na vrhovima vaše djevojačke paprati najvjerojatnije je uzrokovano nedostatkom vlage u okolnom zraku. To u konačnici može dovesti do potpunog sušenja i otpadanja lišća ili listova.

Odmaknite svoju paprat od otvora za zrak i povećajte razinu vlažnosti u okolini.

Zašto moja djevojačka paprat ne raste brzo?

Djevojačke paprati će rasti zdravo i brzo kada im se daju uvjeti koji su im potrebni za rast. Spori rast vjerojatno je povezan s problemom s navodnjavanjem, svjetlom, tlom, gnojivom ili nekim drugim aspektom njege. Odvojite malo vremena da razmotrite svaki aspekt njege redom i prilagodite uvjete prema potrebi.

Ako ste upravo presađivali djevojačku paprat putem podjele rizoma, imajte na umu da može proći nekoliko tjedana ili mjeseci da se korijenje oporavi od šoka zbog presađivanja. 

Zadnja riječ

Uz malo rada i strpljenja, svoju djevojačku paprat možete održati godinama. Nadam se da sam uspjela pokriti sva vaša pitanja u ovom članku o njezi djevičanske paprati. Ako još imate pitanja, javite mi.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

Kako uzgajati luk u vreći za uzgoj

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Štetočine i nametnici Zaštita biljaka

Spriječite komarce pijeskom: organski, pristupačno i djeluje

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Vodič za njegu i uzgoj Tradescantie Spathace

Organizacija i planiranje vrta Štetočine i nametnici

Kolika bi trebala biti visoka vrtna ograda: spriječite nametnike i krađe

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Rezidba i orezivanje

Kako orezati pothos (zlatni puzavac)– praktični vodič