Zimski dragulj šimšir: otporan zimzeleni grm za kućni krajolik

Zimski dragulj simsir hladno otporan zimzeleni grm za kucni krajolik98734554397810

‘Zimski dragulj’ je sorta malolisnog šimšira koja je posebno otporna na hladne vremenske uvjete. Zimski dragulj šimšir zadržava svoju lijepu smaragdno zelenu boju tijekom zime s minimalnim bronzanjem, vraćajući se u bogatu zelenu boju kako se snijeg topi. Ovaj zimzeleni grm također je otporan na jelene, otporan na sušu i jednostavan za održavanje.

Zimski dragulj Šimšir ( Buxus ‘Winter Gem’)

Zimski dragulj šimšir je sorta malolisnog šimšira ( Buxus microphylla ), porijeklom s istočne obale Azije (Japan, Koreja, Tajvan). Kao i druge vrste šimšira, ovo su širokolisni zimzeleni grmovi s malim, pomalo sjajnim listovima. Azijski šimšir obično ima finije listove i više patuljasti oblik u usporedbi s običnim šimširom.

Zimski dragulj šimšir obično se koristi za uređenje okoliša u klimatskim uvjetima gdje su zime preoštre da bi druge vrste šimšira mogle napredovati.

Pronalaženje šimšira zimskog dragulja u rasadnicima

Šimšir nije patentirana sorta i rasadnici su ga označili s nekoliko različitih latinskih naziva. Evo nekoliko načina na koje se “zimski dragulj” može označiti:

  • Buxus microphylla var. Koreana ‘Winter Gem’
  • Buxus microphylla var. japonica ‘Winter Gem’
  • Buxus sinica var. insularis ‘Zimski dragulj’

Lišće zimskog dragulja šimšira

Zimski dragulj simsir hladno otporan zimzeleni grm za kucni krajolik98734554397811

Lišće zimskog dragulja šimšira lijepe je tamnozelene boje veći dio godine . U proljeće i ponekad kasno ljeto pojavljuju se svjetliji smaragdnozeleni vrhovi novog rasta. Listovi su mali ovalni i predstavljaju izvrstan dodatak cvjetnim aranžmanima tijekom cijele godine.

Zimsko lišće dragog šimšira spada među najotpornije na hladnoću među malolisnim šimširima. Lišće u hladnim zimama donekle žuti , osobito na mladim ili tek postavljenim biljkama. Ovo žutilo se naziva “broniranje” i prilično je uobičajeno kod šimšira. Zimski dragulj se dijelom uzgaja zbog svoje sposobnosti da se odupre i oporavi od broniranja. Čak i zlatno-brončane biljke ove sorte imaju tendenciju da ponovno postanu bogate zelene do kraja proljeća (pogledajte slijed fotografija na kraju ovog članka).

Zimski dragulj šimšir u uređenju okoliša

Zimski dragulj šimšir je svestrani grm za uređenje okoliša koji se koristi za pružanje cjelogodišnjeg interesa i strukture u vrtu. Evo nekih uobičajenih upotreba šimšira od zimskog dragulja u krajoliku:

  • Kao niska živica ili obrub grmlja oko područja ili strukture;
  • Za definiciju rubova u formalnim vrtovima;
  • Kao kontejnerska biljka tijekom cijele godine, često podrezana u kugle, čunjeve ili piramide

Sadnja šimšira

Grmove zimskog šimšira dragulja najbolje je saditi u rano proljeće ili ranu jesen. Planirajte potencijalnu veličinu od oko 8cm širine i 8cm visine za zimski grm šimšira dragog kamenja. U umjerenim područjima s povoljnim okolišnim uvjetima, zimski dragulj može postati veći, na primjer 10cm širok i 10cm visok. Zimski dragulj šimšir se također može držati podrezan na manju veličinu između 5-8cm po želji.

Zimski dragulj šimšir može se uzgajati u uvjetima punog sunca do djelomične sjene. Njegovo lišće obično je punije kada se uzgaja na sunčanijim područjima, pod uvjetom da je tlo vlažno. Općenito sporo raste, ova biljka može povećati brzinu rasta uz odgovarajuću sunčevu svjetlost i vlagu u tlu (iako može podnijeti samo ograničenu količinu oboje).

Zimski dragulj simsir hladno otporan zimzeleni grm za kucni krajolik98734554397818

Kada se sadi u nizu kako bi se stvorila niska živica, šimšir zimskog dragulja općenito je razmaknut 5cm, mjereno od središta debla jedne biljke do središta debla sljedeće biljke. Razmak od 50cm brže će dovesti do deblje živice, dok je razmak od 10cm prikladniji za živice slobodnog oblika (umjesto formalno ošišanih redova). Posebno male biljke u rasadnicima mogu se razmaknuti 2cm uz odgovarajuću njegu i pažnju.

Šimšira najbolje rastu u vlažnom tlu , ali ne podnose mokro/muljevito tlo. Njihovo korijenje zahtijeva pristup zračnim džepovima u tlu jednako kao i pristup vlazi. Dobro postavljena linija za navodnjavanje kap po kap i prekrivanje organskim malčem mogu pomoći u održavanju vlažnosti tla uravnoteženom i dosljednom tijekom vremena. Ponovno izmjerite razmak između biljaka prije malčiranja kako biste bili sigurni da se nijedna biljka nije pomaknula i sjela u svoju rupu za sadnju.

Zimski dragulj simsir hladno otporan zimzeleni grm za kucni krajolik98734554397817

Njega zimskih dragulja šimšira

Za zdrav i cvjetajući grm, slijedite osnovne smjernice za njegu zimzelenog grmlja koje se uzgaja zbog svog cjelogodišnjeg lišća.

Gnojivo za šimšir

Šimšir je grm koji se slabo održava i možda neće zahtijevati primjenu gnojiva u krajoliku, osobito ako je malčiran organskim malčom bogatim dušikom, kao što je domaći kompost. Laboratorijski test tla može pomoći da se savjetuju o specifičnostima gnojiva. Izgled same biljke također je pomalo znakovit (izgleda li sretno i zdravo?).

Čini se da je nedostatak dušika najčešći među zimskim biljkama dragulja šimšira u kućnom krajoliku.

Zimski dragulj simsir hladno otporan zimzeleni grm za kucni krajolik98734554397816

Obrezivanje zimskog dragulja šimšira

Za formalne živice, morat ćete orezati ovaj zimzeleni grm kako biste zadržali uredan i uredan izgled. Najbolje vrijeme za rezidbu je kasna zima ili rano proljeće. Prilikom rezidbe razmislite o korištenju užeta kako bi živica bila ravna. Sekundarna rezidba može biti potrebna u kasno ljeto kako bi živica bila uredna. Zimske šimširove dragulja općenito ne trebaju rezidbu tipa “prorjeđivanja”.

Štetočine i bolesti

Zimski šimšir je relativno otporna sorta na bolesti. Bolesti poput pjegavosti lišća i plamenjače se javljaju, ali ne toliko kao kod nekih drugih sorti šimšira. B. microphylla ‘Winter Gem’ opisan je kao umjereno tolerantan. U štetnike spadaju lisnici, psilidi i grinje šimšira. Promatrajte svoje biljke redovito i bilježite sve promjene.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: