Zašto listovi mog bosiljka postaju smeđi?

wop Bosiljak76232

Bosiljak je popularna i aromatična biljka, koja se široko koristi u pripremi hrane, ali može biti i atraktivna u vrtu. Osjetljiva je biljka, ali za nju se relativno lako brinuti ako ste naoružani osnovnim znanjem o njezi bosiljka. Ako ste otkrili da vam listovi bosiljka postaju smeđi, ovaj će vam članak pomoći da prepoznate problem i da vaša biljka ponovno napreduje 

Najčešći uzroci smeđeg lišća kod bosiljka su nedovoljno ili prekomjerno zalijevanje, temperaturni stres, nedovoljno osvjetljenje, štetnici ili bolesti. Smeđe lišće na bosiljku obično je znak problema sa zdravljem biljke i treba ga riješiti što je prije moguće.

U ovom članku ćemo razmotriti najbolji način za sadnju i održavanje bosiljka. Pogledat ćemo razne okidače koji mogu uzrokovati smeđe lišće bosiljka i predložiti načine za rješavanje svakog od njih. 

Bosiljak ( Ocimum Basilicum )

Bosiljak je aromatična biljka koja se koristi i svježa i sušena, a u povijesnim je zapisima najmanje 2000 godina. Njegovo latinsko ime je Ocimum Basilicum – Ocimum potječe od grčke riječi okimon , što znači “miris”, a Basillicum je latinski oblik grčke riječi za “kraljevsku mast” ili “kraljevsku biljku”. Postoji 35 različitih vrsta bosiljka i brojne kultivirane sorte.

Uzgoj bosiljka u svom vrtu

Bosiljak je jednogodišnja biljka koju je lako uzgajati u kućnom vrtu. Najbolje uspijeva na punom suncu i dobro dreniranom tlu. U idealnom slučaju, sjeme bi trebalo klijati u zatvorenom prostoru između 18-24°C i presaditi na otvorenom u proljeće, kada prođe opasnost od mraza. 

Prilikom presađivanja na otvorenom, sadnice trebaju imati najmanje tri para listova i biti razmaknute oko metar jedan od drugog u gredicama. Kada se pojave cvjetovi, biljku biste trebali smanjiti na šest centimetara. 

Mnogi ljudi jednostavno grizu cvijeće, ali to ima tendenciju da stimulira više cvjetova, a ne vegetativni rast. Biljke bosiljka na otvorenom zahtijevaju sljedeće:

  • Šest sati sunca dnevno
  • Noćna temperatura iznad 18°C
  • 3 centimetra vode tjedno
  • Izrežite stabljike za berbu – nemojte čupati lišće
  • Razmnožavajte sjemenkama ili reznicama
wop Bosiljak6783954252

Uzgoj bosiljka u posudama

Bosiljak se može uspješno uzgajati u zatvorenom prostoru u posudama, pod uvjetom da se tlo ne navlaži. Posude moraju imati drenažni otvor kako se to ne bi dogodilo.

Zemlja treba biti svježa i spužvasta, a biljke treba zalijevati umjereno – nemojte zalijevati ako je tlo vlažno. Sobne biljke bosiljka također zahtijevaju najmanje šest sati izravnog sunčevog svjetla na dan, tako da ih možete postaviti na sunčanu prozorsku dasku.

Volim redovito razmnožavati svoje biljke bosiljka, kako bih održala stalnu zalihu svježeg bosiljka tijekom cijele godine.

Uzroci smeđeg lišća bosiljka

Bosiljak je zahvalna biljka jer izgleda atraktivno i može se koristiti svjež u brojnim jelima ili osušen za kasniju upotrebu. Nije biljka koja zahtijeva puno održavanja, ali je prilično osjetljiva na nesavršene uvjete i, na prvi znak nevolje, lišće joj može posmeđiti. 

To vrijedi za mnoge biljke kod kojih smeđe lišće može ukazivati ​​na problem . Mnogo je razloga zašto listovi bosiljka postaju smeđi, o kojima ćemo detaljnije govoriti u nastavku.

Nedovoljno zalijevanje

Kao i svaka biljka, bosiljku je potrebna voda da preživi. Ako se biljka ostavi dok se tlo ne osuši, tada će patiti, a lišće će se početi uvijati, skupljati i posmeđivati. Pogotovo ako biljka dobiva puno sunca, na primjer na vrućoj prozorskoj dasci, treba joj dovoljno vode da bi tlo održalo vlažno.

Listovi biljke bosiljka koji se ne zalijevaju često će postati gorki i neugodno ljuti.

Nemojte zalijevati svoju biljku bosiljka prema rasporedu , već svakih nekoliko dana provjeravajte tlo i lišće da vidite treba li je zalijevati. Biljka može podnijeti nedovoljno zalijevanje ograničeno vrijeme i može se oporaviti ako se zalije dovoljno brzo. Međutim, ako je uslijed zalijevanja došlo do velikih oštećenja, ponekad je nemoguće spasiti biljku.

wop nbjhklb3n7bnlijkbnl734638

Prekomjerno zalijevanje

Previše vode česta je pogreška vlasnika biljaka bosiljka. Prekomjerno zalijevanje biljke bosiljka prouzročit će truljenje korijena i žuto lišće, a zatim smeđe lišće. Tlo treba biti vlažno, ali ne mokro. To posebno može predstavljati problem ako ste bosiljak posadili u posudu bez drenažne rupe .

Prekomjerno zalijevanje se najčešće događa kod sobnih biljaka jer u zatvorenom prostoru dolazi do manjeg isparavanja vlage. Zaliveni bosiljak najprije će početi venuti, a listovi će tada početi mijenjati boju. 

Ako sumnjate da ste možda pretjerali s zalijevanjem, prvo mjesto za provjeru je korijenje. Ako su mekane, kašaste i smeđe boje, onda trule.

Ako je šteta minimalna, biljku možete spasiti tako da je presadite u novo tlo i zalijevate tek kada je tlo suho na dodir. Ako je korijenje potpuno istrunulo, tada se biljka ne može spasiti.

Problemi sa sunčevom svjetlošću

Bosiljak voli sunce i zahtijeva šest do osam sati pune ili djelomične sunčeve svjetlosti dnevno . Može preživjeti s četiri sata izravnog sunčevog svjetla ako su drugi uvjeti optimalni. Bosiljak uzgojen u zatvorenom prostoru, bez prirodnog svjetla, trebat će do 12 sati umjetnog svjetla dnevno. 

Sobni bosiljak uzgojen na sjevernoj hemisferi idealno bi trebao biti na prozorskoj dasci okrenutoj prema jugu, dok bi vanjski bosiljak trebao biti zasađen na punom suncu. Nedostatak sunca će uzrokovati da se listovi biljke uvijaju i požute. Također će rezultirati biljkom s dugim stabljikama i manje listova. 

To možete lako riješiti tako što ćete biljku premjestiti na sunčaniji položaj ili, ako to nije moguće, kupnjom svjetala za uzgoj koja oponašaju ove svjetlosne uvjete mogu dobro funkcionirati.

Vrlo mlade biljke bosiljka mogu patiti od previše sunca, ali zrele biljke općenito uspijevaju na sunčevoj svjetlosti. Uz to, ako živite u iznimno vrućoj klimi, vaša bi biljka mogla biti zadovoljna s malo poslijepodnevne sunčeve svjetlosti. 

Biljka postaje prevelika za posudu

Ako je vaša posuda premala, to može uzrokovati promjenu boje lišća. Biljka bosiljka ima veliki korijenski sustav koji treba prostor i ako su skučeni, mogli bi se ugušiti rastući u krugovima. Kada se to dogodi, biljka se naziva “vezana za korijen”.

Znakovi vezanja korijena uključuju korijenje koje ekstenzivno raste iz drenažnih rupa ili se tlo vrlo brzo suši nakon zalijevanja. Ako je to problem za vašu biljku i shvatite to na vrijeme, možete je presaditi u veću posudu.

Nježno izvadite svoju biljku bosiljka iz postojeće posude i presadite u veću posudu. Nema potrebe pretjerano rahliti korijenje, jer će to često donijeti više štete nego koristi. Novo korijenje uskoro će izrasti u prošireni volumen tla u novoj posudi.

wop bhjlb435bno3iuj4j747j3

Promjene temperature

Bosiljak je osjetljiv na abnormalne promjene temperature, osobito na ekstremnu hladnoću, mraz ili propuh. Povremeno ili dugotrajno izlaganje hladnoći može dovesti do smeđe boje lišća bosiljka, deformacije novih listova ili zaustavljanja rasta.  

Kao biljka koja se tradicionalno uzgaja u tropskim podnebljima, bosiljak ne podnosi dobro hladnoću i pat će ako se u okolini spusti ispod 15°C. Bosiljak će također slabo reagirati ako noćne temperature padnu previše drastično. 

Biljku izloženu hladnoći možete spasiti ako je na vrijeme premjestite u novo okruženje i posadite u toplo tlo. 

Štetočine

Iako je bosiljak prilično izdržljiva biljka, postoje određeni insekti koji ga mogu napasti. To uključuje lisne uši, paukove grinje, tripse i ljuske, koje sve sišu sokove biljke i uzrokuju da joj lišće posmeđe.

Trebali biste redovito pregledavati svoje biljke kako biste potražili štetnike. pažljivo pregledajte obje strane listova i duž stabljike. Na lišću se mogu pojaviti žute mrlje u nepravilnom uzorku, ili cijeli listovi mogu postati smeđi ili žuti.

Vrtlari ih mogu liječiti ili prskanjem biljke insekticidnim uljima ili sapunima ili korištenjem grabežljivih insekata kao što su bubamare ili ose koji će biljku riješiti uvredljivih insekata.

Bolest

Bosiljak može oboljeti od fuzarije ili verticilije, ili od prigušenja. Ove gljivične bolesti koje će rezultirati smeđim lišćem bosiljka. Prigušenje možete liječiti fungicidom, ali fuzarioz i verticilijarno uvenuće su nažalost smrtonosni za biljku i ne mogu se liječiti. 

Najbolji pristup za bolesti jest prevencija i kako bi se izbjeglo pretjerano zalijevanje. Previše vlažno okruženje potiče rast gljivica i stoga ga treba izbjegavati. Biljke također trebaju dovoljno prostora između sebe da potaknu protok zraka

Ako vaša biljka pati od fuzarije ili verticilije, trebate je odmah zbrinuti i osigurati da ne zarazi susjedne biljke. 

wop bhjlo2344hbblb73

Stres

Bosiljak loše reagira na prekomjerno rukovanje. Prekomjerna ponovna sadnja može uzrokovati šok, što će rezultirati usporavanjem rasta i venućem, smeđim ili žutim lišćem

Sadnice bi trebale omogućiti da se tek presađeni bosiljak navikne na novi okoliš bez previše vode ili bilo kakvih drastičnih promjena temperature ili okoliša. Pripazite da ne mijenjate posude prečesto jer to može dovesti do smrti biljke.

Završne misli

Za izdržljivu biljku koja raste diljem svijeta iznenađujuće je koliko bosiljak može biti osjetljiv. Međutim, pokazuje svoju nelagodu s promijenjenim, uvijenim ili uvenulim lišćem i omogućuje svojim vlasnicima priliku da poprave situaciju.

Važno je znati koliko sunčeve svjetlosti, vode i njege treba vašoj biljci kako biste je održali što je moguće zdravijom. Brzo reagiranje na probleme omogućit će vam uživanje u zdravoj i produktivnoj biljci.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: