Listovi sadnice dodiruju tlo: evo zašto i što možete učiniti

Lišće koje otpada s biljke može opskrbiti tlo hranjivim tvarima, međutim, lišće koje visi nisko i dodiruje tlo razlog je za zabrinutost koja se, na sreću, može ispraviti.

Lišće koje dolazi u dodir s tlom posljedica je nepravilne presađivanja, nedostatka hranjivih tvari ili čak nagnute biljke. Ti će listovi na kraju umrijeti ako ostanu u kontaktu s tlom dulje vrijeme. Rješavanje nedostataka hranjivih tvari, kao i podupiranje biljke motkom ili kavezom može pomoći.

Veliko lišće treba ostaviti netaknuto dok se manje lišće može ukloniti ako neće uzrokovati poremećaj u procesu fotosinteze.

Ovaj članak će objasniti kako možete riješiti problem kontakta lišća s tlom, kao i prednosti uklanjanja i ostavljanja na tlu.

Što uzrokuje da se donji listovi sadnice savijaju i dodiruju tlo?

Biljke rastu previsoko:

Razumljivo je da što više biljka raste, to su veće šanse da će se sagnuti prema tlu, uzrokujući dodirivanje tla.

Hormon koji pomaže biljci da puca u rastu je auksin, ali on varira ovisno o sunčevoj svjetlosti jer se auksin razgrađuje na sunčanijoj strani stabljike. 

Dakle, veća koncentracija auksina na sjenovitoj strani uzrokuje da biljne stanice s te strane više rastu, pa se savija prema svjetlu , zbog čega se naginje prema svjetlu.

Padanje biljke:

Kada biljka padne, to može biti uznemirujuća situacija. Međutim, kada je biljka prizemljena, situacija je drugačija od one kada je suspendirana ili na polici, a razumijevanje što učiniti ključno je za opstanak biljke.

Postoji nekoliko stvari koje možete poduzeti kako biste jamčili da biljka preživi kada padne . Presađivanje mješavinom za lončanice bogato hranjivim tvarima i umjereno zalijevanje su dvije mogućnosti. 

Cilj je održati biljku što je moguće više bez stresa. Kolci, stupovi od mahovine i kavezi će se koristiti za potporu biljke u slučaju pada.

Korištenje stupa od mahovine može pružiti toliko potrebnu potporu. Međutim, ako stup od mahovine nije lako dostupan, možete isprobati neke druge alternative kao što su drveni kolci, PVC cijevi ili čak kavezi, kao što je gore spomenuto.

Nedostatak hranjivih tvari:

Postoje razne hranjive tvari poput dušika, magnezija, dušika, fosfora, kalija, magnezija, sumpora i kalcija, koji su neophodni za rast biljaka, tj. manjak dušika (N) rezultira blijedim, žućkastozelenim biljkama kukuruza s mršavim stabljike

Stabljike. Budući da je dušik vrlo pokretljiva hranjiva tvar u okolišu i simptomi se najprije pojavljuju na starijim, donjim listovima biljke.

Ako nedostatak ostane, pomaknite biljku gore. Simptomi počinju kao žutilo u obliku slova V na lišću počevši od vrha i spuštajući se niz srednju vrpcu do dna i podnožja lista Hladno ili zasićeno vrijeme pogoduje bolesti, što dovodi do konačnog opadanja lišća.

Preduboko presađivanje stabljika:

Biljke ne smiju biti dublje od svoje početne dubine, s vidljivim korijenima ili ranim korijenjem neposredno ispod zemlje. 

Prevelika dubina sadnje vodeći je uzrok transplantacijskog šoka i smrtnosti biljaka jer korijenje pati od nedostatka kisika, previše vode, a u nekim slučajevima i od truleži korijena, pa to pokazuje da je smrt biljaka izravno povezana s opadanjem lišće.

Možete li ukloniti lišće koje dodiruje tlo?

Lišće koje dodiruje tlo može se ukloniti ako biljka ima mnogo drugih listova na vrhu. Međutim, veće lišće koje dospije do tla može se ostaviti netaknuto jer može uzrokovati manjak hrane ako pridonosi proizvodnji hrane fotosintezom za biljku.

S druge strane, otpalo lišće može se ostaviti na tlu da se raspadne jer će vratiti vrijedne hranjive tvari u tlo i osigurati stanište za mnoge bitne i korisne vrste kukaca tijekom zime. 

Djeluje i kao prirodni malč, ali svakako možete ako ih želite ukloniti.

Da, ionako će umrijeti, pa ne brinite; to se događa kada je vaš lonac prevelik . Biljka rasteže svoje korijenje, što je dobro i ne radi na okomitom rastu

U nekim slučajevima ti listovi će na kraju otpasti i mogu se ukloniti bez štete za biljku.

S druge strane, ostavite velike donje listove netaknutima kako biste zasjenili nježno deblo nedavne transplantacije i zasjenili tlo, potencijalno ga održavajući hladnijim. 

Hoće li lišće ili grane umrijeti?

Da, lišće i grane na kraju odumiru ako su dulje vrijeme u kontaktu s tlom. 

Vlaga iz tla kao i mikrobna aktivnost će uzrokovati da lišće prvo požuti nakon čega će se razgraditi.

Ako tlo ima patogene ili druge biljne bolesti na tlu, lišće će umrijeti još brže.

Na primjer, trulež korijena fitoftore mogući je uzrok odumiranja grana koje vise nisko i dolaze u dodir s tlom. Ovaj uobičajeni patogen u tlu izaziva pustoš na biljkama za uređenje okoliša.

Kako ispraviti problem?

Podizanje lišća:

Značenje podupirača je poduprijeti biljku postavljanjem nečega ispod ili uz nju.

Ako je biljka nagnuta do te mjere da lišće dodiruje tlo, lako rješenje bit će poduprijeti biljku nekim uspravnim stupom. 

Za sobne biljke, stupovi mahovine izvrstan su u održavanju većih biljaka uspravno, kao i biljaka vinove loze kao što je pothos koje su osjetljivije na dodirivanje lišća s tlom.

Osim toga, vrtne biljke poput rajčice često se podupiru kolcem jer su pomalo poput loze i padat će kako težina ploda postaje sve veća.

Presađivanje (ako ste posadili preduboko)

U hortikulturi, transplantacija je biljka ili stablo uklonjeno s jednog mjesta i ponovno zasađeno na drugom. 

Jedna uobičajena pogreška pri presađivanju je stavljanje biljke preduboko u tlo tako da donji listovi dolaze u dodir s prljavštinom.

Ako je biljka već presađena preduboko, možda ćete morati ukloniti donje listove ili čak ponovno presaditi kako biste osigurali da biljka preživi.

Kako odrezati lišće koje dodiruje tlo

Donji listovi mogu se orezati tako da se cijela grana koja je nagnuta prema tlu odsiječe . Granu treba obrezati blizu stabljike pomoću uloška za orezivanje za čist rez.

Sada se ova grana može baciti ili staviti u hrpu komposta kako bi se razgradila i postala organsko gnojivo u roku od godinu dana.

Pravilna rezidba poboljšava ljepotu gotovo svakog krajobraznog drveća i grma, dok nepravilna rezidba može uništiti ili značajno smanjiti njegov krajobrazni potencijal. Stoga je u većini slučajeva bolje ne rezati nego to učiniti pogrešno. 

Biljke prolaze godine s malo ili nimalo rezidbe u prirodi, ali čovjek može uništiti ono što je priroda stvorila. Osim toga, korištenjem nepravilnih metoda rezidbe, zdrave biljke često bivaju oslabljene ili deformirane.

Zaključak:

Donji listovi ponekad mogu dotaknuti tlo ako su donje grane prevelike, štoviše, nedostatak hranjivih tvari i nedostatak vlage mogu dovesti do stresa biljke uzrokujući opadanje grana.

Manji listovi mogu se ukloniti i dodati u tlo za neke dodatne hranjive tvari, dok se veliki listovi mogu ostaviti netaknutima ako to pomaže u proizvodnji hrane za biljku.

Uobičajena rješenja kao što su presađivanje, podupiranje donjeg lišća ili čak podupiranje cijele biljke mogu fizički spriječiti da lišće dodiruje tlo. 

Osim toga, održavanje redovitog rasporeda zalijevanja uz praćenje i ispravljanje nedostataka biljaka bit će proaktivniji pristup sprječavanju dodirivanja lišća s tlom.

Otpalo lišće se može dodati u tlo. To povećava organski materijal u tlu i dodaje hranjive tvari u tlo dok lišće propada.

Ako se odjednom doda previše listova, to može uzrokovati privremeni pad dušika koji će ugušiti biljku. Imajte na umu to i dodajte lišće u malim količinama kada koristite oko biljaka.

Kompostna hrpa također će biti korisna u razbijanju lišća tijekom vremena kako bi se povratile hranjive tvari koje se mogu ponovno upotrijebiti u vrtu.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: