Lišće dodiruje tlo: Evo zašto i što možete učiniti u vezi s tim

1682612640 Blatter beruhren den Boden Hier ist der Grund und was

Proširite vijest!

Lišće koje otpada s biljke može dodati hranjive tvari u tlo, ali nisko obješeno lišće koje dodiruje tlo je problem koji se, srećom, može ispraviti.

Listovi koji dolaze u dodir sa zemljom rezultat su nepravilnog presađivanja, nedostatka hranjivih tvari ili čak krive biljke. Ovo će lišće na kraju odumrijeti ako se ostavi u dodiru s tlom neko vrijeme. Može pomoći u ispravljanju nedostataka hranjivih tvari i poduprijeti biljku stupom ili kavezom.

Velike listove treba ostaviti netaknute, dok manje listove možete ukloniti ako ne ometaju proces fotosinteze.

Ovaj članak objašnjava kako riješiti problem lišća koje dolazi u dodir s tlom i prednosti njegovog uklanjanja i ostavljanja na tlu.

Što uzrokuje savijanje donjeg lišća i dodirivanje tla?

Biljke rastu previsoko:

Poznato je da što duže biljka raste, veća je vjerojatnost da će se nagnuti prema tlu i listovi će dodirivati ​​tlo.

Hormon koji pomaže rastu biljke je auksin, ali on varira ovisno o sunčevoj svjetlosti jer se auksin razgrađuje na sunčanijoj strani stabljike.

Dakle, veća koncentracija auksina na strani sjene uzrokuje da biljne stanice na toj strani više rastu, pa se naginje prema svjetlu, zbog čega se naginje prema svjetlu.

Padajuća biljka:

Kada biljka padne, to može biti zabrinjavajuća situacija. Međutim, kada je biljka prizemljena, situacija je drugačija nego kada je obješena ili na polici i razumijevanje što treba učiniti ključno je za opstanak biljke.

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste bili sigurni da će biljka preživjeti ako padne. Dvije su mogućnosti presađivanje sa smjesom za posude bogatom hranjivim tvarima i štedljivo zalijevanje.

Cilj je sustav održati što manje stresnim. Kolci, stupovi od mahovine i kavezi koriste se kao podupirač biljke u slučaju pada.

Korištenje štapića od mahovine može pružiti prijeko potrebnu potporu. Međutim, ako štapić od mahovine nije dostupan, možete isprobati druge alternative kao što su drveni kolčići, PVC cijevi ili čak kavezi kao što je gore navedeno.

Lišće dodiruje tlo

Nedostatak hranjivih tvari:

Postoje različiti hranjivi sastojci poput dušika, magnezija, dušika, fosfora, kalija, magnezija, sumpora i kalcija koji su neophodni za rast biljaka, tj. nedostatak dušika (N) rezultira blijedim, žućkasto-zelenim biljkama kukuruza s mršavim stabljikama.

stabljike. Budući da je dušik vrlo pokretljiv nutrijent u okolišu, simptomi se prvo pojavljuju na starijim, donjim listovima biljke.

Ako se nedostatak nastavi, pomaknite biljku prema gore. Simptomi počinju kao žućenje lišća u obliku slova V, počevši od vrha i sredine do donje strane i baze lista. Hladno ili zasićeno vrijeme pogoduje bolesti i dovodi do konačnog pada lišća.

Presadite stabljike preduboko:

Biljke ne smiju biti dublje od svoje početne dubine s vidljivim pucanjem korijena ili ranim korijenjem odmah ispod razine tla.

Pretjerana dubina sadnje jedan je od glavnih uzroka šoka transplantacije i odumiranja biljaka, jer korijenje pati od nedostatka kisika, prekomjernog zalijevanja, au nekim slučajevima i truljenja korijena, što pokazuje da je smrt biljke izravno povezana s opadanjem lišća.

Možete li ukloniti lišće koje dodiruje tlo?

Listovi koji dodiruju tlo mogu se ukloniti ako biljka ima mnogo drugih listova na vrhu. Međutim, veći listovi koji dosegnu tlo mogu ostati netaknuti jer mogu stvoriti deficit hrane budući da fotosintezom doprinose proizvodnji hrane u biljci.

S druge strane, lišće se može ostaviti na tlu da se razgradi jer vraća vrijedne hranjive tvari u tlo i osigurava stanište za mnoge važne i korisne vrste kukaca tijekom zime.

Djeluje i kao prirodni malč, ali svakako možete ako ih želite ukloniti.

Da, ionako će umrijeti, stoga ne brinite; to se događa kada vam je lonac prevelik. Biljka će ispružiti svoje korijenje, što je dobro i ne djeluje na vertikalni rast.

U nekim slučajevima ti će listovi na kraju otpasti i mogu se ukloniti bez štete za biljku.

S druge strane, ostavite velike donje listove netaknute kako biste zasjenili nježnu stabljiku novih presadnica i zasjenili tlo, potencijalno ga održavajući hladnijim.

Listovi biljke dodiruju tlo

Hoće li lišće ili grane umrijeti?

Da, lišće i grane će na kraju umrijeti ako su u kontaktu s tlom dulje vrijeme.

Vlaga iz tla, kao i aktivnost mikroba, uzrokuju da lišće prvo požuti, a zatim se razgradi.

Ako tlo ima patogene ili druge bolesti biljaka u tlu, lišće će umrijeti još brže.

Na primjer, trulež korijena Phytophthora mogući je uzrok odumiranja grana koje vise prenisko i dolaze u dodir s tlom. Ovaj uobičajeni patogen tla uništava biljke krajolika.

Kako se problem može riješiti?

Potporni listovi:

Potpora znači podupirati biljku stavljanjem nečega ispod ili uz nju.

Ako je biljka nagnuta toliko da listovi dodiruju tlo, lako rješenje je poduprijeti biljku uspravnim stupom.

Za kućne biljke, stupovi od mahovine odlično drže više biljke uspravnima, kao i vinove loze poput pothosa kojima lišće više dodiruje tlo.

Također, vrtne biljke kao što su rajčice često se podupiru kolcem jer su donekle poput vinove loze i prevrnut će se kad težina ploda postane teža.

Ako želite jeftin štap od mahovine koji dobro funkcionira. Možete ga pronaći klikom ovdje!

The Blooming Jungle 24 inčni stup od mahovine - 2 kokosova stupa

Presađivanje (ako ste posadili preduboko)

U hortikulturi, transplantacija je biljka ili stablo uklonjeno s jednog mjesta i ponovno posađeno na drugom.

Česta pogreška kod presađivanja je preduboko sađenje u zemlju tako da donji listovi budu u dodiru sa zemljom.

Dubina sadnje je faktor koji treba uzeti u obzir jer i lišće i stabljike mogu biti izloženi visokim razinama vlage što može dovesti do truljenja.

Ako je biljka već posađena preduboko, možda ćete morati ukloniti donje lišće ili čak ponovno presaditi kako biste osigurali da biljka preživi.

Kako orezati lišće koje dodiruje tlo

Donje lišće možete odrezati tako da odrežete cijelu granu koja je nagnuta prema tlu. Za čist rez, granu treba odrezati blizu debla reznim reznim rezom.

Sada se ova grana može baciti ili staviti na kompostnu hrpu da se razgradi i postane organsko gnojivo u roku od godinu dana.

Ispravno obrezivanje povećava ljepotu gotovo svakog pejzažnog drveća i grmlja, dok nepravilno obrezivanje može uništiti ili značajno smanjiti njegov krajobrazni potencijal. Stoga je u većini slučajeva bolje ne rezati nego krivo shvatiti.

Biljke mogu preživjeti godinama s malo ili bez rezidbe u prirodi, ali čovjek može uništiti ono što je priroda stvorila. Osim toga, zdrave biljke često su oslabljene ili deformirane nepravilnim metodama rezidbe.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Travnjaci i ukrasno bilje Zaštita biljaka

Vodič za njegu japanskog šimšira (Buxus microphylla)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Smeđe mrlje na lišću sobnih biljaka (uzroci i rješenja)

Sukulenti Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Kako pomoći dugonogoj biljci žada (Crassula Ovata)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto se lišće moje pileje uvija?