Iznenađujuće upotrebe bijelog octa u vrtu

1682631073 20 uberraschende Verwendungen von weisem Essig im Garten

Uvijek je velika pomoć kada se kućanski predmeti koriste više puta. Na ovaj način ne morate trošiti novac na veliki spremnik proizvoda koji su vam potrebni samo jednom ili dvaput.

Osnovne kućanske potrepštine također su obično jeftine. Još je bolje ako se radi o prirodnom proizvodu umjesto npr. kemijskog sredstva za čišćenje.

Bijeli ocat objedinjuje sve te dobrobiti u jednom vrču. Jeftin je, prirodan i može se koristiti za kuhanje, čišćenje, pa čak i vrtlarstvo!

Bijeli ocat može i trebao bi biti sastavni dio vašeg vrtlarskog alata. Može

Pročitajte popis u nastavku za još više upotreba bijelog octa u vrtu!

Bijeli ocat nije samo za kuhanje ili čak čišćenje zatvorenih prostorija. Također se može koristiti u vašem vrtu na mnoge iznenađujuće načine.

Pročitajte ovaj praktični popis savjeta o tome kako izvući najviše iz svog vrtlarstva uz pomoć bijelog octa.

1. Sredstvo protiv korova

Kontrola korova bitan je dio održavanja zdravog i lijepog vrta. Ali ako ste zabrinuti zbog upotrebe jakih kemikalija u svojim biljkama iu domu, bijeli ocat može pomoći.

Samo pomiješajte galon bijelog octa sa šalicom soli i dvije žlice sredstva za pranje posuđa. Zatim ga obilno nanesite na problematična područja u vašem vrtu i korov bi trebao nestati za dva do tri dana.

Međutim, budite oprezni oko drugih biljaka; Ocat im može naškoditi jednako kao i korovu.

2. Produžite životni vijek svojeg cvijeća

1682631072 490 20 iznenađujućih upotreba bijelog octa u vrtu

Jedna od radosti vrtlarstva je doslovno žeti ono što ste posijali. Lijepo je uzeti cvijeće iz svog vrta da ga izložite u svom domu.

Kako bi vaše cvijeće duže stajalo u vazi, napunite je litrom vode, dvije žlice šećera i dvije žlice bijelog octa.

Napunite vazu kad smjesa ponestane, otprilike svaka dva ili tri dana.

3. Očistite vaze s cvijećem

1682631072 172 20 iznenađujućih upotreba bijelog octa u vrtu

Kad smo već kod buketa, ne zaboravite se pobrinuti za vaze u kojima ćete ih darovati! Ako vaše vaze imaju crte vode od prijašnje uporabe, obrišite ih bijelim octom!

Namočite papirnati ručnik u bijeli ocat, a zatim obrišite vodene linije. Za tvrdokorne ili teško dostupne mrlje napunite vazu jednakim omjerima vode i octa. Ostavite nekoliko minuta i zatim isperite.

4. Očistite svoje posude od terakote

1682631072 679 20 iznenađujućih upotreba bijelog octa u vrtu

Posude od terakote su spas za vrtlare koji rade u malim prostorima. Omogućuju vam uzgoj prekrasnog cvijeća i ukusnog bilja čak i bez vrta, primjerice u stambenoj zgradi.

Međutim, terakota je vrlo porozna i može apsorbirati minerale poput soli, ostavljajući bijele mrlje. Da vam lonci ne bi izgledali prljavo, možete ih potopiti u mješavinu bijelog octa i vode.

Pomiješajte četiri šalice bijelog octa i četiri šalice destilirane vode oko 30 minuta. Obrišite krpom da uklonite ostatke i ostavite da se osuši.

5. Sjemenke brže klijaju

1682631072 614 20 iznenađujućih upotreba bijelog octa u vrtu

Namakanje ili klijanje sjemena prije nego što ih posadite vani može produžiti život vaših biljaka. Privikavate ih na vanjsko okruženje bez izlaganja oštrim elementima koji bi mogli spriječiti njihov rast.

Bijeli ocat može ubrzati proces klijanja, ali pazite da ga ne koristite previše. Čajna žličica ili manje po šalici vode dovoljna je da omekša sjemenke i omogući klicama da prodru.

Više od toga riskirate da kiselost octa napravi više štete nego koristi. Također biste ih trebali namakati najviše 12 sati. Pokušajte potopiti svoje sjemenke u ocat preko noći; Kad se probudite, sjeme bi trebalo biti spremno za klijanje!

6. Sprej protiv mrava

1682631072 255 20 iznenađujućih upotreba bijelog octa u vrtu

Iako su mravi važni za naš ekosustav, oni i dalje mogu biti smetnja ili prava prijetnja u vašem vrtu. Upotrijebite ovu jednostavnu otopinu octa da zadržite te jezive gmizavce podalje.

Pomiješajte 1 dio vode i 1 dio bijelog octa u boci s raspršivačem. Raspršite otopinu po vrtnim stazama, zidovima cvjetnjaka ili bilo kojem mjestu gdje vidite mrave kako marširaju.

Pazite da otopinom ne prskate svoje biljke ili tlo oko njih. Previše octa može naškoditi većini biljaka.

7. Uklonite hrđu sa svog alata

1682631072 917 20 iznenađujućih upotreba bijelog octa u vrtu

Budući da je bijeli ocat kiseo, vrlo je učinkovito sredstvo za uklanjanje hrđe. U kombinaciji sa soli za mljevenje, može pomoći da vratite stari sjaj vašim zahrđalim alatima.

Pronađite dovoljno veliku posudu za metalni dio vašeg alata. Napunite posudu bijelim octom i zabilježite koliko šalica koristite. Želite potpuno prekriti metalnu površinu octom.

Četiri svake četiri šalice octa, dodajte ¼ šalice soli. Ostavite alat u smjesi jedan do tri dana. Za to vrijeme možete provjeriti napredak alata i izvaditi ga čim hrđa počne pucati.

Na kraju, upotrijebite čeličnu vunu ili neku drugu abrazivnu površinu za čišćenje hrđe s alata. Ne zaboravite temeljito isprati i osušiti alat jer ćete ga u protivnom uskoro morati ponovo čistiti!

8. Hvatajte voćne mušice

1682631072 416 20 iznenađujućih upotreba bijelog octa u vrtu

Ako imate voćke ili grmlje, možda ćete primijetiti kako vinske mušice hrle u vaš vrt. Ovi insekti nisu samo štetni za vaše voće, već su i dosadni.

Vinske mušice uvijek privlači voće, naravno. Ali svejedno ih možete uhvatiti kako bi bili manje prijeteći.

Uzmite malu zdjelicu ili plastičnu bocu i napunite je bijelim octom i nekoliko kapi sredstva za pranje posuđa. Probušite rupe u plastičnoj boci kako bi muhe mogle ući.

Muhe privlači miris octa i pregledat će ga. Zatim ih sredstvo za pranje posuđa potopi u vodu i zarobi ih.

9. Odvratite neželjene životinje

1682631072 583 20 iznenađujućih upotreba bijelog octa u vrtu

Mnoge životinjske štetočine, poput rakuna ili divljih zečeva, oslanjaju se na svoj njuh kako bi pronašle hranu. Njihova sposobnost njuha obično je mnogo jača nego kod ljudi. Pa ako smatrate da je miris octa jak, zamislite što misle o tome!

Ako vam se životinje ušuljaju u dvorište kako bi kušale vaše zelje, upotrijebite bijeli ocat da ih držite podalje. Jednostavno namočite neke krpe u bijeli ocat i stavite ih oko perimetra vašeg vrta u redovitim razmacima.

Kiseli miris octa natjerat će životinje osjetljive na miris da nerado uđu u vaš prostor.

10. Očistite namještaj za terasu

1682631072 550 20 iznenađujućih upotreba bijelog octa u vrtu

Sjesti i uživati ​​u vrtu koji ste njegovali jedno je od najvećih životnih zadovoljstava. Ali vanjski namještaj ponekad se može zaprljati, što vam može pokvariti užitak.

Kako bi vaš namještaj bio čist i higijenski, redovito ga brišite bijelim octom. Kiselost octa pomaže u razgradnji prljavštine i gareži.

Također može pomoći u uklanjanju tvrdokornih mirisa, iako biste namještaj nakon toga trebali isprati vlažnom krpom. U suprotnom, stari miris samo zamjenjujete mirisom octa!

11. Povećajte kiselost tla

1682631072 891 20 iznenađujućih upotreba bijelog octa u vrtu

Iako ocat može oštetiti mnoge biljke, postoji niz biljaka kojima je za rast potrebna kiselina. To uključuje gardenije, rododendrone i hortenzije.

Ako smatrate da vašem cvijeću koje voli kiselinu treba poticaj, pokušajte ga zalijevati mješavinom bijelog octa. Dodajte šalicu bijelog octa u galon vode i zalijevajte ove biljke kao i obično.

Međutim, izbjegavajte korištenje ove mješavine na biljkama koje ne zahtijevaju kiselinu.

12. Riješite se puževa na svojim pločnicima

1682631072 527 20 iznenađujućih upotreba bijelog octa u vrtu

Nitko ne želi stati na puža ili puža dok šeta svojim vrtom. Ako ove štetočine ne žele napustiti vaše staze, pokušajte ih poprskati octom.

Napunite raspršivač bijelim octom i držite ga pri ruci u svom dvorištu. Sljedeći put kad vidite puža ili puža na svom putu, poprskajte ga!

Ne zaboravite prskati samo po pločnicima ili drugim neorganskim površinama. Ocat može oštetiti određene biljke kada dođe u dodir s njima.

13. Držite svoju kupku za ptice čistom

1682631072 613 20 iznenađujućih upotreba bijelog octa u vrtu

Kupke za ptice mogu se prilično zaprljati od ptičjeg izmeta i prljavštine od stajaće vode. Zašto sljedeći put kada promijenite vodu ne isperete octom?

Upotrijebite jedan dio bijelog octa na devet dijelova vode kako biste uklonili kamenac iz fontana. To je lijep, prirodan način održavanja stvari čistima.

Redovitim korištenjem mješavine octa uštedjet ćete si kasnije temeljito čišćenje.

14. Operite mrlje od bobičastog voća

1682631072 826 20 iznenađujućih upotreba bijelog octa u vrtu

Bobičasto voće je ukusno, pogotovo kada se jede svježe, ali može postati neuredno. I ne samo to, njihove se mrlje također vrlo teško uklanjaju.

Prirodna kiselost bijelog octa može pomoći u razgradnji organske tvari u mrlji od soka, što olakšava njeno ispiranje. Samo izribajte ruke s malo octa prije nego prijeđete na sapun i vodu.

Ovo također možete isprobati na vrtnim stazama ili drugim tvrdim površinama. Pustite da se ocat upije na mrlju nekoliko minuta, a zatim isperite svojom omiljenom otopinom za čišćenje.

15. Uklonite naslage kamenca sa zida

1682631072 322 20 iznenađujućih upotreba bijelog octa u vrtu

Ponekad zidanje poput cigle ili vapnenca može dobiti prašnjavi bijeli film na površini.

Ovo je “cvjetanje”. Eflorescencija su samo mineralne naslage iznesene na površinu isparavanjem vode. Minerali poput kalcija i soli ostavljaju prašnjavi film.

Iako inače nije štetan, ovaj film može biti ružan u inače lijepom vrtu. Bijeli ocat može vam pomoći da se riješite naslaga svjetla prije nego što izmaknu kontroli.

Pomiješajte jednake dijelove octa i vode u boci s raspršivačem. Nanesite otopinu na zidove u vrtu i ostavite da djeluje do pola sata. Zatim uzmite četku za ribanje i izribajte naslage, prema potrebi nanoseći još otopine octa.

Isperite svoju ciglu vodom i trebala bi izgledati blistavo čisto.

16. Uklonite naslage iz slavine

1682631072 545 20 iznenađujućih upotreba bijelog octa u vrtu

Vrtno crijevo je tako koristan alat, ali s vremenom vaša vanjska slavina može početi izgledati prljavo. Kamenac i naslage kamenca su česta pojava, osobito ako imate tvrdu vodu.

Kako biste se riješili ove nakupine, okružite svoj češer bijelim octom! Možete napuniti malu vrećicu octom i pričvrstiti je na čep tako da bude potpuno uronjena u ocat.

Ili umjesto toga možete namočiti krpu i omotati je oko klina. Labavo omotajte vrećicu oko klina da se tkanina ne osuši.

Ostavite konus nekoliko sati, a zatim ga obrišite vodom i četkom za ribanje.

17. Operite svoje voće i povrće

1682631072 871 20 iznenađujućih upotreba bijelog octa u vrtu

Čak i ako donosite proizvode iz vlastitog vrta, dobro ih je isprati prije upotrebe. Voda će ukloniti svu prljavštinu, ali ponekad želite biti dodatno temeljiti.

Pokušajte umiješati žlicu bijelog octa u litru vode. Koristite ovu otopinu za ispiranje povrća, uklanjanje prljavštine i bakterija.

18. Oživite uvenulo zelje

1682631072 432 20 iznenađujućih upotreba bijelog octa u vrtu

Ponekad uberete lisnato povrće prije nego što ga zapravo stignete pojesti. Ako vam povrće izgleda uvelo kad ga poslužite, oživite ga octom.

Stavite povrće u zdjelu s malo vode i malo octa. Bacite ih i spremni su za posluživanje.

19. Hvatanje moljaca

1682631072 351 20 iznenađujućih upotreba bijelog octa u vrtu

Moljci se ne nalaze samo u ormarima. Radije žvaču biljke nego odjeću! Ako imate problema s moljcima u svom vrtu, pokušajte napraviti zamku za moljce pomoću bijelog octa.

U plastičnom vrču pomiješajte 1 šalicu bijelog octa, ½ šalice melase, 1/8 žličice amonijaka i 5 šalica vode. Izrežite rupu od 5cm na vrhu vrča kako biste omogućili moljcima da uđu.

Objesite vrč na drvo ili ga stavite blizu mjesta gdje imate problema s moljcima. Ispraznite staklenku kada se uhvati dovoljno moljaca.

20. Testirajte kiselost svog tla

1682631072 918 20 iznenađujućih upotreba bijelog octa u vrtu

Teško vam je natjerati neke svoje biljke da rastu onako kako želite? Problem bi mogao biti vaš pod. Određene biljke vole alkalno tlo, dok druge trebaju više kiseline.

Ako niste sigurni u kiselost tla, provjerite ga bijelim octom. Uzmite pola šalice octa i dodajte malu šaku zemlje. Ako ocat počne mjehurićima, vaše je tlo alkalno.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka Svjetlo i sobne biljke

Savršene sobne biljke koje vole izravnu sunčevu svjetlost

Sobne biljke Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka

Njega biljke pauna – Kako se brinuti za Calatheu Makoyanu

Organizacija i planiranje vrta Vrtlarenje

Izgradnja povišenog vrta (Krajnji vodič)

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka Sobne biljke prema prostorijama Sobne biljke za čišći zrak

26 nevjerojatnih biljaka za spavaću sobu koje pomažu boljem snu

Organizacija i planiranje vrta Vrtni alati i oprema

Da li uređenje spada u radove? Što biste trebali znati