Kako uzgojiti drvo banane

1682659288 Wie man einen Bananenbaum zuchtet

Banane (Musa spp.) dolaze u desecima vrsta i varijacija. Iako se banane i druge biljke tropskog voća često nazivaju drvećem, one su goleme zeljaste biljke bez drvenastog debla. Umjesto toga imaju mesnate, uspravne stabljike koje ustupaju mjesto širokim, pravokutnim, svijetlozelenim listovima. Upadljivi cvjetovi obično se pojavljuju u proljeće, nakon čega slijede mesnati, duguljasti, zeleni ili žuti plodovi.

Vaš će vrt imati puno više karaktera ako znate kako uzgajati stabla banana. Stablo banane, glavno obilježje tropskog vrta, cijeni se zbog svojih velikih listova i impozantnog stasa. No, možda mislite da je ova biljka dostupna samo stanovnicima najtoplijih dijelova zemlje. Zapravo, možete naučiti kako uzgajati stablo banane na otvorenom čak i ako živite u hladnijoj klimi. Moguće je naučiti kako uzgajati stablo banane iu zatvorenom prostoru, budući da je prekrasna sobna biljka.

Evo nekoliko savjeta o uzgoju stabla banane:

  1. Odaberite vrstu stabla banane koja odgovara vašoj klimi. Postoji mnogo različitih vrsta stabala banane, stoga odaberite onu koja može uspijevati u vašem području.
  2. Dajte svom stablu banane puno sunca. Banane trebaju najmanje 6 sati sunčeve svjetlosti svaki dan, stoga ih posadite na mjesto s puno sunca.
  3. Redovito zalijevajte stablo banane. Stabla banane trebaju puno vode, stoga ih redovito zalijevajte i održavajte tlo vlažnim.
  4. Iskopajte rupu dvostruko veću od širine korijena biljke. Rupa bi trebala biti dovoljno duboka da pokrije korijenje zemljom.
  5. Prije sadnje stabla banane dopunite tlo kompostom ili gnojem. To pomaže stablu da brže raste i daje više plodova.

Koliko dugo treba stablu banane da naraste?

Ovisno o vrsti stabla banane i uvjetima uzgoja, može proći od četiri do osam mjeseci da stablo banane urodi plodom. Topla, vlažna područja s dobro dreniranim tlima idealna su za rast banana. Davanje stablu dovoljno svježe vode najvažniji je element uspješnog rasta stabla banane. Neadekvatna voda onemogućuje biljkama banane da proizvedu plod jer su žedne. Uz pravilnu njegu, stablo banane može uroditi plodom i do 20 godina. Zatim stablo treba zamijeniti.

Je li stabla banana lako uzgojiti?

Uz odgovarajuće uvjete (u zatvorenom ili otvorenom), stabla banana lako je uzgajati. Adekvatna količina vode i sunčeve svjetlosti ključni su za jačanje stabla banane.

Pravilno mjesto sadnje ključno je za jednostavnu njegu kada se stablo banane uzgaja na otvorenom. Ovu biljku treba uzgajati u zaštićenom prostoru daleko od jakih vjetrova jer je sklona oštećenju lišća. I pobrinite se da ima dovoljno prostora za visinu i širinu vaše vrste.

Biljke banane trebaju prosječnu temperaturu od 26°C danju i 21°C noću da bi dale plod. Idealni uvjeti su konstantna vlažnost od oko 50% i dvanaest sati dnevnog svjetla. U uvjetima koji nisu optimalni, banane će sazrijeti, ali će se kvaliteta ploda pogoršati.

Kako uzgojiti drvo banane

Kako dobiti sjeme banane?

Zapravo je vrlo jednostavno! Prvo morate pronaći zrelu bananu. Na koži ne bi trebalo biti modrica ili smeđih mrlja, a meso bi trebalo biti mekano na dodir. Kada pronađete zrelu bananu, pažljivo je ogulite. Unutar banane vidjet ćete male crne sjemenke. Ove sjemenke možete posaditi za uzgoj vlastitog stabla banane!

Sjemenke banane treba potopiti u toplu vodu 24 do 48 sati kako bi se prekinulo stanje mirovanja prije nego počnu klijati. To slabi ovojnicu sjemena, što embriju olakšava i ubrzava klijanje.

Posudu za sjeme, drugu posudu ili pripremljenu vanjsku gredicu na sunčanom mjestu napunite zemljom za posude obogaćenom dosta organskog komposta u omjeru od 60% pijeska ili prozračne ilovače do 40% organske tvari. Stavite sjemenke banane na dubinu od 6 mm i prekrijte kompostom. Ako stabla banane uzgajate iz sjemena, zalijevajte sjeme dok tlo ne postane vlažno, ali ne i vlažno, a okolno područje održavajte vlažnim.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta Sezonsko održavanje vrta

Što možete učiniti s vrećama za uzgoj na kraju sezone?

Tlo i gnojenje Vrtlarenje Vrtni alati i oprema

Sustavi za vrtlarenje u vrećama za uzgoj (i kako ih koristiti)

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Zaštita biljaka

Kako oživjeti biljku koja vene

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Palme Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto moja juka vene? (I kako to popraviti)

Voćnjak i uzgoj voća

Najbolje voće za uzgajanje

Voćnjak i uzgoj voća Tlo i gnojenje

Kada gnojiti borovnice?

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zaštita biljaka

Kako uzgajati Weigelu Midnight Wine?