Što učiniti s tulipanima nakon što procvjetaju?

Sto uciniti s tulipanima nakon sto procvjetaju1515151510

Kada je sezona tulipana gotova, vrijeme je da shvatite što učiniti s vašim uvenulim cvjetovima. Ako se pravilno brinete o njima, tulipani mogu postati trajnice u vrtu, što znači da će cvjetati svake godine.

Nakon što vam tulipani procvjetaju, upotrijebite škare za orezivanje kako biste odrezali mrtve cvjetne glavice. Ipak, nemojte još odrezati lišće jer se ono koristi za stvaranje energije potrebne za cvijeće sljedeće godine. Visokokvalitetno gnojivo za lukovice također se može primijeniti nakon što tulipani završe cvjetanje. Pobrinite se da isperete bilo kakvo zalutalo gnojivo s lišća i zalijevajte tulipane otprilike mjesec dana nakon cvatnje. Nakon što lišće prirodno odumre, možete iskopati i pohraniti lukovice tulipana ili ih ostaviti u vrtu ako tlo neće biti pretjerano mokro tijekom ljeta.

Što da radim s uvenulim cvjetovima tulipana?

Kada se život vaših tulipana bliži kraju, nemojte ih iščupati! Umjesto toga, uklonite mrtve cvjetove i stabljike. Ovaj proces je poznat kao mrtva glava .

Uklanjanje tulipana odmah nakon što cvjetovi odumru ključno je jer onemogućuje biljkama da ulože svoju energiju u razvoj sjemena. Odrezivanjem cvjetne glavice, biljka može usmjeriti svoju energiju na stvaranje pomaka lukovice ispod zemlje (ovako se tulipani umnožavaju u pravom obliku).

Trebate li oploditi tulipane odmah nakon što procvjetaju?

Primjena visokokvalitetnog prirodnog gnojiva za lukovice odmah nakon cvatnje može pomoći biljci da napreduje u razvoju. Mlade lukovice tulipana rastu oko glavne matične lukovice u tjednima nakon cvatnje. Hranjenje tulipana može biti posebno korisno ako se lukovice tulipana dižu i spremaju ili za višegodišnje vrste, koje same naturaliziraju područje.

Sto uciniti s tulipanima nakon sto procvjetaju1515151512

Što da radim s lišćem tulipana?

Umjesto uklanjanja lišća nakon što odsiječete mrtvu cvjetnu glavicu, ostavite lišće na biljci. Listovi se koriste za fotosintezu.

Ostavljanje lišća 4-6 tjedana nakon cvatnje omogućuje biljci da apsorbira sunčevu svjetlost i proizvodi energiju koja se pohranjuje ispod zemlje u novim lukovicama tulipana koje rastu iz glavne lukovice koja je izvorno zasađena. Ostavljajući lišće i stabljike, također dopuštate hranjivim tvarima da potonu natrag u lukovicu iz samih listova kako bi mogla ponovno procvjetati sljedeće sezone.

Trebam li ukloniti mrtvo lišće?

Pustite da lišće prirodno odumre, a zatim uklonite mrtve listove. Listovi bi trebali biti žuti ili smeđi prije nego što ih odrežete. Za većinu tulipana lišće se može podrezati u razini tla ili se može povući s lukovicama ako se lukovice tulipana pohranjuju nekoliko mjeseci prije ponovne sadnje u jesen.

Sto uciniti s tulipanima nakon sto procvjetaju1515151511

Kako čuvati lukovice tulipana nakon što lišće ponovno odumre?

Nakon što prođe 6-8 tjedana i/ili svi listovi odumru natrag na zemlju, lagano izvadite lukovice. Ne želite ih iskopati prerano ili možda neće ponovno procvjetati. Četkajte lukovice dok se prljavština ne skine i ostavite ih da se osuše. Zatim odrežite preostalo lišće i pohranite lukovice u dobro prozračenom prostoru dok ne dođe vrijeme za jesensku sadnju. Ovdje je vodič koji opisuje kako pohraniti lukovice tulipana .

Morate li vaditi lukovice tulipana iz zemlje?

Nikako! Zasigurno možete ostaviti svoje lukovice tulipana u zemlji sve dok su uvjeti prikladni. Lukovice tulipana rastu prirodno u okruženju sa suhim ljetima. Ako namjeravate redovito zalijevati i gnojiti gredicu u srpnju-kolovozu, možda je najbolje da podignete svoje tulipane za skladištenje. Podizanje tulipana također pomaže vrtlarima da odvoje odmak od matične lukovice i ponovno zasade mlade lukovice tulipana kako bi pokrili veće područje.

Što da radim s tulipanima u posudi nakon što procvjetaju?

Tulipani u posudi i tulipani posađeni u vrtu zahtijevaju sličnu njegu. Poželjet ćete se riješiti mrtvih cvjetnih glavica kako biste spriječili da sjemenke koje se razvijaju usisavaju energiju lukovice. Nakon 6-8 tjedana izvadite lukovice, obrišite ih i čuvajte u dobro prozračenom prostoru do jesenske sadnje.

Koje sorte tulipana čine bolje trajnice?

Iako mnoge sorte tulipana mogu postati trajnice ako, uz odgovarajuću njegu, postoji nekoliko sorti tulipana koje su bolje za ponovni uzgoj iz godine u godinu. Na primjer, hibridni tulipani Darwin , tulipani papiga, pojedinačni kasni tulipani neke su od najboljih vrsta tulipana za višegodišnje uzgoj.

Koje je tlo najbolje za poticanje ponovnog rasta?

Najbolje tlo za sadnju tulipana je pahuljasto (puno zraka i slobodno drenirajuće) i blago vlažno. Tlo koje dobro drenira najbolje je za tulipane da ne sjede u vodi. Također želite da tlo bude dovoljno porozno da omogući prozračivanje kroz tlo. Ako je tlo pregusto, može se nakupiti vlaga, što će uzrokovati truljenje lukovica. Tlo bi također trebalo biti dovoljno rahlo da omogući hranjivim tvarima da dođu do lukovica kako bi se potaknuo ponovni rast.

Nakon što proljeće završi i vaše lukovice budu u zemlji, zemlju želite održavati relativno suhom bez gnojenja, kako cvijeće ne bi procvjetalo prerano. Tlo će i dalje biti malo vlažno od zime, tako da obično nije potrebna dodatna voda osim ako nemate vrlo suhu ljetnu sezonu.

Kako biste osigurali da vaše lukovice tulipana ponovno izrastu sljedeće sezone, također možete izmjeriti kiselost tla. Tulipani najbolje rastu u blago neutralnom do kiselom tlu. pH vrijednost možete izmjeriti testom vrtnog tla. Ako je vaše tlo previše bazično ili  alkalno , možete dodati kiseli malč, tresetnu mahovinu ili životinjski gnoj. 

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta Uzgoj povrća

Savršena povrća za uzgoj u sjenovitom vrtu

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka

Sobne biljke s prekrasnim ružičastim lišćem

Organizacija i planiranje vrta

Kako se brže riješiti djeteline

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

Kako odabrati najbolju posudu za uzgoj salate

Sobne biljke Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Tonuće tla u lončanicama: uzroci i rješenja

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Orhideje

11 problema s dragulj orhidejama (i kako ih riješiti)