Kako uzgajati mikrozelenje bez zemlje

1682640440 Wie man Microgreens ohne Erde anbaut

Danas ćete naučiti kako uzgajati mikrozelenje bez zemlje. Pa počnimo!

Mikrozelenje je novi i popularni vrtni trend u kojem se manje mlade biljke brzo uzgajaju i beru u drugoj fazi razvoja. Njihov uzgoj je jednostavan. Za to nije potrebno puno novaca ili visoka agronomska diploma.

Počnimo učiti sve što možemo o tome.

Koje se mikrozelenje može uzgajati hidroponski?

Mikrozelenje svih vrsta i varijacija može uspijevati u hidroponskom sustavu. Međutim, neki imaju bolje rezultate od drugih. Dolje je nekoliko primjera:

 • amarant
 • bosiljak
 • brokula
 • chia
 • kelj
 • rotkvica
 • mješavina salata
 • repa
 • boražina
 • repa
 • grašak
 • blitva

Koji materijali su mi potrebni za uzgoj mikrozelenja bez zemlje?

Prije nego počnete, prvo morate odrediti koji su materijali potrebni za razvoj mikrozelenja. Kada uzgajate mikrozelenje u hidroponskom sustavu, činite to u vodenom okruženju. Jedini izvor hranjivih tvari i kisika je voda, a ne tlo.

 1. Sjemenke: Branje organskih mikrozelenih sjemenki je idealno, a sjemenke koje su bile izložene ili tretirane kemikalijama treba izbjegavati pod svaku cijenu.
 2. Posude za uzgoj: potrebne su standardne posude za uzgoj veličine 10″ x 20. Moraju imati rupe za povremeno punjenje i odvod vode.
 3. Rasvjeta: sjeme prvo mora proklijati, a svjetla u ovom trenutku nisu potrebna. Nakon 4-5 dana potrebna su svjetla za rast kako bi se započeo proces fotosinteze. Ako imate prozor okrenut prema jugu, razmislite o kupnji LED svjetla za uzgoj ili izravnog sunčevog svjetla.
 4. Medij za uzgoj: Kako biste zadržali mikrozeleno korijenje na mjestu, upotrijebite odgovarajući medij za uzgoj poput kokosovih vlakana ili prostirki od konoplje. U hidroponskim sustavima ovaj materijal nadomješta tlo koje nedostaje.
 5. Testne trake za pH: setovi za testiranje pH bitni su za omogućavanje kontinuiranog testiranja vode i održavanje željene slanosti.
 6. Boca s raspršivačem: Za redovito prskanje i kemijsko tretiranje potrebna je neiskorištena boca s raspršivačem. Nova boca idealna je kako bi se osiguralo da kemikalije nisu unesene u mikrozelene gredice.
 7. Hranjive tvari: Zapamtite da voda osigurava sve hranjive tvari, a ne tlo. Preporuča se koristiti hranjiva namijenjena hidroponskom uzgoju. Mnogo je bolje ako možete nabaviti gnojivo za hidroponsko mikrozelenje.
Kako uzgajati mikrozelenje bez zemlje

Kako uzgajati mikrozelenje bez zemlje?

Sada kada imate potrebne zalihe, evo koraka za uzgajanje mikrozelenja bez zemlje.

Pripremite vodu

Idealno je koristiti destiliranu ili kišnicu; Može se koristiti voda iz slavine, ali je najbolje ostaviti da odstoji 24 sata ili je prokuhati kako bi se uklonio klor.

Testirajte svoju vodu s priborom za pH i izvršite sve potrebne prilagodbe. Za povećanje pH raspona koristite drveni pepeo ili vapno ili fosfornu kiselinu da ga snizite; Ovo je također vrijeme za davanje hranjivih tvari. Nakon toga napunite bocu s raspršivačem.

Posadite sjeme

Pogledajte pakiranje sjemena i pročitajte upute. Uzmite 2-3 žlice sjemena i ravnomjerno ih rasporedite po pladnju i mediju za uzgoj. Ravnomjernim raspoređivanjem sjemena po ladici izbjegavate gole mrlje ili velike nakupine sjemena na jednom području.

Održavajte vlagu

1682640439 702 Kako uzgojiti mikrozelenje bez zemlje

Održavajte sjeme vlažnim nakon što ga raspršite u mediju za uzgoj pomoću boce s raspršivačem. Posudu držite pokrivenom kako bi medij ostao vlažan ili je držite na tamnom mjestu.

Ostavite sjeme da proklija

Ako sjeme držite na toplom (oko 20°C), proklijat će za 3-4 dana. Držite pladanj tamnim i toplim tijekom ovih dana, ali omogućite cirkulaciju zraka jer će plijesan rasti bez njega. Poprskajte donju ladicu vodom otprilike svakih 12 sati da ostane vlažna.

Čekanje žetve

Nakon klijanja, mikrozelenju može trebati i do dva tjedna da naraste. Do tada nastavite s tehnikom sušenja i namakanja.

Kad se pojave prvi pravi listovi, znat ćete da je vrijeme za berbu. Berba mikrozelenja u ovo vrijeme je prekrasna. Izrežite mikrozelenje oštrim škarama; Ne želite rezati korijenje, samo stabljike.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: