Kako uzgajati mrkvu (na zatvorenom ili na otvorenom)

1682638764 Wie man Karotten anbaut drinnen oder drausen

Isplati se uzgojiti vlastitu mrkvu ako želite da bude dobrog okusa. Osim tradicionalne narančaste mrkve, postoji niz različitih vrsta koje dolaze u duginim bojama. Oni su popularno, dugovječno korjenasto povrće koje uspijeva u različitim klimatskim uvjetima.

Naučite kako uzgajati mrkvu u zatvorenom ili na otvorenom!

Koji materijali su vam potrebni za uzgoj mrkve?

Odaberite sjeme mrkve s odgovarajućom veličinom i oblikom korijena koji odgovara vašem tlu. Uzgajajte vrste mrkve s kratkim korijenom ako vam je tlo debelo ili kamenito. Kompost, pijesak, grablje, organski malč, duboke posude i vrtna lopatica neke su od ostalih stvari koje bi vam mogle trebati.

Kada mogu presaditi sadnice mrkve vani?

Prije sadnje pričekajte dok sadnice mrkve ne budu visoke oko 2,5 cm. Prije nego što se sadnice zapetljaju, treba ih presaditi. Biljke treba saditi u otvoreno tlo na temperaturama iznad 10 stupnjeva Celzijusa.

Koliko treba mrkvi da sazrije?

Mrkva bi trebala biti spremna za berbu 70 do 80 dana nakon sadnje. Kada korijenje bude promjera 1-2cm, izvucite ga iz zemlje. Lopatom razriješite prljavštinu oko mrkve kako je ne biste oštetili prilikom vađenja.

Mrkvu treba prorijediti

Mrkvu je potrebno prorijediti jer će sazrijeti samo ako joj se da dovoljno prostora. Kada prorjeđujete mrkvu, uklonite neke mlade biljke u nizu kako biste napravili mjesta za ostale biljke da narastu do svoje pune veličine.

Evo vodiča koji će vam pokazati kako podrezati sadnice mrkve tako da ima dovoljno mjesta za dobru žetvu.

  1. Prije prorjeđivanja sadnica mrkve treba ih obilno zaliti. To će vam pomoći da ih iščupate bez oštećenja korijena, koji svojim mirisom privlači mrkvinu muhu. Sadnicu jednostavno uhvatite palcem i kažiprstom i izvucite. Sadnice trebaju biti razmaknute 2-4 cm. Pokrijte ga vrtnom vunom kako biste spriječili muhe korijena mrkve.
  2. Nakon tri do četiri tjedna ponovite metodu prorjeđivanja kako bi sadnice ostale udaljene 4 do 8 cm. Drugo prorjeđivanje obično rezultira malim mrkvama koje se mogu narezati i koristiti kao prilog salatama.

Kada biste trebali prorijediti mrkvu?

Kako biste ograničili konkurenciju, prorijedite mrkvu čim nikne. Vaše mrkve možda neće postići svoju punu veličinu i oblik zbog konkurencije. Kada presadnice dostignu visinu od 5 cm, počnite s prorjeđivanjem kako biste osigurali kvalitetan urod. Kada biljke dostignu visinu od 10 cm, potrebno ih je ponovno prorijediti.

Savjeti za prorjeđivanje mrkve

Imajte na umu da mrkve, posebno manje i kraće vrste, imaju plitak korijen i stoga su osjetljive na oštećenja. Mrkvu je potrebno namakati tjedno dovoljno dugo da voda dopre do korijena u razvoju. Smanjite uznemiravanje biljaka koje ostavite na mjestu.

Kada je riječ o prorjeđivanju mrkve, ključna je riječ nježna. Posljednji put kada biste trebali vaditi mrkvu je kada je spremna za berbu. Prije ove točke, vaš cilj je nanijeti što je moguće manje štete. Prorjeđivanje se može pomoći vlažnom zemljom i rezanjem umjesto čupanjem. Isti vodič vrijedi bez obzira na to uzgajate li male mlade mrkve ili veće mrkve.

Uzgajajte mrkvu u zatvorenom prostoru

Mrkva je jedno od povrća koje je najlakše uzgajati u zatvorenom prostoru, a vaš će vrt s mrkvom u zatvorenom biti i lijep i koristan. Ovo je vodič korak po korak o uzgoju mrkve u zatvorenom prostoru.

  1. Odabir pravog mjesta. Morate pronaći mjesto u svom domu koje ima najmanje 9 do 12 sati sunčeve svjetlosti dnevno, možda na sunčanoj prozorskoj dasci ili balkonu. Temperature od 15-20 stupnjeva idealne su za rast mrkve.
  2. Odabir pravih posuda. Odaberite posude ili posude koje imaju dobru drenažu i mogu podnijeti najmanje 20-30cm zemlje, plus dodatnih 7cm prostora za glavu kako bi mogle rasti i sazrijevati bez ometanja. Temelj bi trebao biti širok najmanje 10cm.
  3. Pripremite smjesu za posuđe. Dodajte odgovarajuću količinu organskog gnojiva, npr B. dodan vermikompost.
  4. Posadite mrkvu. Napravite dvije rupe, svaka duboka od jedne 0,5-1cm. Budući da svaki soj ima različite potrebe za prostorom i rastom, važno je provjeriti ispravnu dubinu pakiranja sjemena. Prstima napravite rupe u zemlji i u svaku rupu posadite tri ili četiri sjemenke mrkve. Poprskajte ih vodom i nježno prekrijte zemljom. Dok sjeme mrkve ne proklija, održavajte tlo vlažnim.
Kako uzgajati mrkvu u zatvorenom ili otvorenom prostoru

Uzgoj mrkve u posudama

Stavljanje tih sitnih sjemenki u zemlju prva je prepreka uzgoju mrkve u zatvorenom prostoru. Ne brinite o tome da ih ravnomjerno rasporedite oko lonca kako biste uštedjeli vrijeme i frustracije. Samo navlažite tlo i posipajte sjeme na vrh.

Škarama izrežite višak sadnica nakon što niknu, ostavljajući preostale mrkve udaljene oko 1cm. Prorijedite ih na oko 2,5 cm jedan od drugog ili na udaljenost navedenu na pakiranju sjemena kada budu visoki oko 8 cm i možete vidjeti koje su sadnice najčvršće.

Držite mrkvu u saksiji na sunčanom prozoru dok sjeme ne proklija, održavajući površinu tla vlažnom. Nakon što sadnice počnu rasti, zalijte posudu do dubine od 2cm ako je tlo suho.

Prikladno je započeti s redovitom prihranom kada sadnice dostignu visinu od 8 cm. Svaka dva tjedna koristite tekuće gnojivo pune snage za kućne biljke.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: