Njega snježne gardenije

Summer Snow Gardenia Pflege fur Anfanger

Jeste li ikada vidjeli snježnu gardeniju? To je izdržljiva trajnica koja cvjeta u kasno proljeće i rano ljeto. Cvjetovi su čisto bijeli i slatkog su mirisa.

Gardeniji je potrebna odgovarajuća njega kako bi dobro cvjetale, ali vrijedne su truda. U ovom postu na blogu raspravljamo o tome kako se brinuti za svoju snježnu gardeniju tijekom ljetnih mjeseci. Također dijelimo nekoliko savjeta kako da izgleda najbolje.

Naučimo više o njima!

Što je ljetna snježna gardenija?

To je sorta gardenije koja je mala i polupatuljasta, s ogromnim dvostrukim cvjetovima, zimzelenim lišćem i dobrom hladnoćom. Biljke mogu narasti do 40cm visoko sa sličnim rasporedom i imaju veliki, gusto razgranati oblik dok sazrijevaju.

Je li ljetna snježna gardenija trajnica?

Ljetne snježne gardenije male su zimzelene biljke koje su višegodišnje. Njegovi slatki bijeli cvjetovi cvatu kasno u proljeće i traju cijelo ljeto. Svaki cvijet može preživjeti nekoliko tjedana prije nego što uvene. Međutim, neke se biljke ponašaju kao jednogodišnje biljke ovisno o okolišu i uvjetima uzgoja.

Koja je najbolja njega za biljku gardenije?

Njega na otvorenom

Gardenije su osjetljive na hladnoću i mogu patiti u jakim zimama; Stoga se često uzgajaju na otvorenom, gdje je zimska temperatura ugodna, ili se u posudama donose za zimu. Jesen ili proljeće je idealno vrijeme za sadnju grma gardenije.

Kada se radi o njezi gardenija na otvorenom, imajte na umu da biljka gardenija preferira biti u djelomičnoj sjeni kada raste vani. Gardenije također vole vlažno, kiselo tlo s dovoljno organske tvari koje je dobro drenirano. Gardenije je potrebno redovito zalijevati, čak i nakon što cvjetovi uvenu. Nakon što cvatnja prestane, obrežite grm gardenije kako biste uklonili rascvjetane cvjetove i neuredne grane i održali biljku u dobroj formi.

Njega u zatvorenom prostoru

Biljke gardenije također se mogu uzgajati u posudama i njegovati u zatvorenom prostoru poput sobnih biljaka. Ako grm gardenije uzgajate u zatvorenom prostoru, imajte na umu da joj treba puno svjetla i vlage.

Najteži će biti suhi, kratki zimski dani, osobito ako grm gardenije ne dobije dovoljno vlage. Zimi možete poboljšati svjetlosne uvjete postavljanjem biljaka na prozore okrenute prema jugu i/ili ih nadopuniti svjetlima za rast.

Njega gardenije u zatvorenom zahtijeva visoku razinu vlažnosti. Ako je zrak previše suh, cvjetovi će brzo početi otpadati s grma. Postoje brojne tehnike za povećanje razine vlažnosti u zatvorenom prostoru, uključujući korištenje ovlaživača zraka ili sakupljanje biljaka na pladnjevima s vlažnim kamenčićima. Nije dobra ideja prskati biljku gardenije jer može stvoriti gljivične mrlje.

Vlagu treba zadržati u rahloj, organskoj zemlji, ali ne do točke pretjeranog zalijevanja. Često pratite vlažnost tla i duboko zalijevajte kada se gornji 2cm tla osuši. Niže noćne temperature i toplije dnevne temperature također su korisne za biljku gardeniju.

Je li gardenija za sunce ili sjenu?

1682638638 704 Summer Snow Gardenia Care za početnike

Jarko svjetlo, ali bez izravne sunčeve svjetlosti, preferira gardenije u zatvorenom prostoru, posebno ljeti. Najbolje ih je smjestiti na osunčan prozor koji u podne dobiva sjenu. Gardenia gardenije uspijevaju u blago sjenovitom okruženju. Ovdje također dobro dođe malo sunca s nešto popodnevne sjene.

Kako održati cvjetanje gardenije?

Evo nekoliko prijedloga kako postići da vaše gardenije procvjetaju.

  • Nanesite kiselo gnojivo sa sporim otpuštanjem, kao što je gnojivo za azaleje ili kamelije, na vaše grmlje. Krvno brašno, riblja emulzija i koštano brašno su održive alternative za organske vrtlare.
  • Tlo održavajte ravnomjerno vlažnim, ali izbjegavajte pretjerano zalijevanje jer gardenije ne vole mokre noge. Zalijevanje kada gornja 5cm tla budu suha dio je dobre rutine zalijevanja. Temeljito zalijte svoje biljke i nanesite organski malč kako bi tlo ostalo vlažno. Malč je također koristan za suzbijanje korova oko biljaka, budući da gardenije s plitkim korijenom ne podnose uzgoj.
  • Pričekajte dok biljka ne procvjeta početkom ljeta da biste je orezali. Gardenije obično ne trebaju puno orezivanje. Odrežite neravne grane i starije, manje produktivne stabljike kako biste preoblikovali biljke. Uvenule cvjetove možete ukloniti u bilo kojem trenutku. Do kasnog ljeta biljke će postaviti cvjetne pupoljke za sljedeću sezonu, stoga izbjegavajte rezidbu nakon toga.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Razmnožavanje sobnih biljaka Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako posaditi lukovice slonovog uha u lonce

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Zaštita biljaka

Kako oživjeti biljku koja vene

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Štetočine i nametnici Tlo i gnojenje Životinje i kukci u vrtu

Riješiti se crva u zemlji: identifikacija i stvari koje biste trebali znati

Sukulenti Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sanseverija (Sansevieria) Sobne biljke

Zašto moja sansevijerija ima smeđe vrhove?

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Što je bijelo u tlu za lonce?