Evo na kojoj udaljenosti posaditi jagode

Evo na kojoj udaljenosti posaditi jagode3479879845398710

Pitate se na kojoj udaljenosti saditi jagode? Evo nekih uobičajenih, isprobanih razmaka za biljke jagoda.

Biljke jagoda mogu biti razmaknute čak 20cm ili oko 1m jedna od druge, ovisno o vrsti biljke jagoda, vašem proračunu i rasporedu mjesta za sadnju. Kako biste brzo popunili prostor za uzgoj, bolje je koristiti bliži razmak kako biste povećali broj biljaka. Ako biste radije trošili manje na biljke i ne smeta vam malo čekanja, u redu je da biljke razmaknete za 1m.

Čitajte dalje kako biste saznali više o tome na kojoj udaljenosti saditi jagode!

Sadnja jagoda zajedno

Sadnja jagoda blizu jedna drugoj najbolji je način da brzo dobijete ukusne jagode! Za novu zakrpu s jagodama razmaknite jagode najmanje 20cm. Vrtlari s kvadratnom nogom mogu posaditi jednu biljku jagode po kvadratu , tako da su biljke jagode udaljene 30cm.

Bliski razmak od 20-30cm između biljaka spriječit će rast korova i povećati urod bobica. Biljke će se, međutim, natjecati za sunčevu svjetlost i hranjive tvari, što znači da bi bobice mogle biti manje nego da su biljke udaljene. Mali razmak također može olakšati širenje bolesti, osobito ako su jagode sklone bolestima u vašem području (često u vlažnim klimama).

Evo nekoliko preporučenih minimalnih razmaka za različite vrste biljaka jagoda :

  • Alpske jagode = 25cm jedna od druge
  • Stalno rodne sorte jagoda = 30cm razmak
  • Dnevno neutralne sorte jagoda = 30cm razmak
  • Sorte jagoda koje rađaju u lipnju = razmak od 45cm
Evo na kojoj udaljenosti posaditi jagode5987344 wop

Sadnja jagoda daleko jedna od druge

Sadnja jagoda daleko jedna od druge je najekonomičniji način uzgoja velike jagode. Većina jagoda razmnožava se sama bez ikakve pomoći vrtlara. To znači da ne morate kupovati onoliko biljaka koliko vam je potrebno, jer će se svaka biljka razmnožavati!

Umjesto da sadite jagode sve u jednu grupu, razmaknite ih po cijelom budućem dijelu s jagodama. U redu je ako ima puno gole zemlje. Bit će pun trkača od jagoda prije nego što se sjetite.

Godinu dana nakon sadnje, mnoge moje biljke jagode imaju 4 ili 5 biljki jagoda na svojim stazama. Možete ih ostaviti da sami biraju mjesta rasta (sami će se ukorijeniti), ili ih možete presaditi na željeno mjesto. Trkači između biljaka više nisu potrebni nakon što se mladunci postave.

Koliko udaljeni saditi jagode da bi rasle najveće i najsočnije bobice

Kao što je gore spomenuto, jagode koje se uzgajaju u blizini međusobno će se natjecati za hranjive tvari i sunčevu svjetlost. Stoga, za uzgoj najvećih, najsočnijih bobica, konkurenciju s drugim biljkama jagode (i korovom i tako dalje) treba svesti na minimum. Nećete dobiti toliko bobica, ali one koje dobijete bit će sjajne. Potrebno je puno više rada, ali možda vam se isplati.

Kako biste maksimalno povećali sunčevu svjetlost i smanjili konkurenciju, uzgajajte svaku biljku jagode daleko od ostalih na malom brežuljku tla. Brdo može biti 30cm u promjeru i 15cm više od okolnog tla. Također možete napraviti jedan dugi nasip umjesto odvojenih malih brežuljaka.

Ključ za smanjenje konkurencije je uklanjanje korova i trkača. Orezivanje trzalica s matičnih biljaka sprječava biljke da troše energiju na uzgoj novih biljaka. Želimo da sva energija ide u velike ukusne bobice!

Evo na kojoj udaljenosti posaditi jagode5879433 wop

Savjeti za sadnju jagoda na različitim razmacima

Za usko raspoređene jagode često je najlakše iskopati dugi rov pravilnom lopatom. Zatim rasporedite biljke jagoda pored rova ​​i izmjerite razmak. Napunite kada su jagode postavljene na ispravan razmak.

Za biljke jagoda koje su udaljene jedna od druge, lakše je iskopati pojedinačnu rupu za svaku biljku. Provjerite je li svaka rupa dovoljno duboka da se korijenje može postaviti okomito.

Što je s redovima? Trebaju li jagode redove?

Osim ako ne postavljate neku vrstu komercijalne operacije jagoda, nema puno potrebe za formalnim redovima. Ograničavajući čimbenik o tome trebate li redove ili ne jest možete li doći do jagoda da ih uberete! Jagode prirodno tvore mrlju i gotovo se mogu smatrati pokrivačem zemlje…. zapravo nije nešto što voli biti ograničeno na redove.

Jagode uglavnom sadim u široki red. Dva ili tri metra lijepa je širina za krpicu s jagodama, jer čak i male ruke obično mogu doseći većinu jagoda. Red jagoda može biti širok 5 ili 6 biljaka – i to je u redu – sve dok možete doći do jagoda bez gaženja reda.

Za velike vrtove s više širokih redova jagoda, svakako ostavite dovoljno prostora između redova da udobno hodate između njih (a možda čak i stavite svoja kolica).

Evo na kojoj udaljenosti posaditi jagode3479879845398711

Mogu li jagode biti previše raspoređene?

Da, jagode se mogu saditi preblizu, pogotovo ako želite velike sočne bobice. Gusta prostirka od biljaka jagoda nije nužno loša stvar, ali nije optimalna za berbu velikih, ukusnih bobica.

Malo natjecanja za sunčevu svjetlost i hranjive tvari je dobra stvar, ali to ne bi trebala biti sveobuhvatna borba. Dok razmak između jagoda pomaže biljkama jagoda da se nadmeću s korovom, malo kretanja zraka između biljaka pomaže im u održavanju zdravlja. Zagušljiv zrak može dovesti do bolesti. Gredice s jagodama koje su postale pretjerano guste zahtijevat će stanjivanje (čupanje nekih biljaka).

Najbliži razmak sadnje s kojim sam uspio bio je 15cm- i to s jednim redom alpskih jagoda. Posadio sam ih vrlo blizu jer sam se više brinuo o tome da imam gustu, lijepu, ukrasnu liniju jagoda nego o berbi velikih bobica. Alpske jagode divno pokrivaju tlo, a budući da su išle samo u vrlo mršavom redu, pokazalo se da je 15cm u redu.

Ostali savjeti za sadnju jagoda u vrtu

Nasreću, jagode prilično opraštaju. Relativno ih je lako uspostaviti, a nakon što sretno rastu… teže ih je ubiti nego mnoge druge vrtne biljke.

Počnite s visokokvalitetnim biljkama. Nije dobro početi s biljkama koje već imaju virus ili su na neki drugi način nezdrave. Nabavite zdrave biljke od uglednog lokalnog vrtnog centra ili od dobro recenziranog dobavljača jagoda na mreži.

Jagode vole puno sunca i zemlje koja dobro drenira. Pokušajte ne odabrati područje koje je uvijek u sjeni ili koje često ima lokve vode nakon kiše. Potražite sunčana područja koja nisu sklona mokrim i blatnjavim.

Zalijte svoje jagode s vremena na vrijeme i provjerite jeste li ubrali sve ukusne bobice! Sada kada ste naučili koliko udaljene jagode treba saditi, vrijeme je da se bavite vrtlarstvom.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

10 uzroka žutog lišća na sobnim biljkama (i rješenja)

Tlo i gnojenje Vrtlarenje

Kakvo tlo je najbolje za vaš vrt

Uzgoj povrća Vrtlarenje Životinje i kukci u vrtu

Kako uzgajati krumpir u vrećama za uzgoj (Vodič za početnike)

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Razmnožavanje sobnih biljaka Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

Kako razmnožiti Zamiju