Vrtno tlo: vrhunski vodič za prirodno tlo u našim vrtovima

Vrtno tlo vrhunski vodic za prirodnu prljavstinu u nasim vrtovima5348979834598710

Jeste li spremni ovogodišnji vrt učiniti najboljim ikad!? Vrijeme je da uložite u svoje tlo. Uostalom, zdravo vrtno tlo temelj je uspješnog vrta.

Odlično vrtno tlo općenito duboko, porozno i ​​ilovasto. Zadržava dovoljno vlage i zraka da podupire korijenje biljaka, dok dopušta da se višak vode odlije. Plodno tlo bogato je hranjivim tvarima, bez štetnih zagađivača i obiluje zdravim mikroorganizmima u tlu, stvorenjima i glistama. Vrtovi s takvim uvjetima tla obično su izvrsno produktivni.

Pogledajmo svaku od ovih karakteristika vrtnog tla i kako dobiti sjajno tlo u našim vrtovima. Čitajte dalje kako biste saznali sve o karakteristikama visokokvalitetnog vrtnog tla.

Što je vrtno tlo?

Vrtno tlo je mješavina mineralnih čestica, zraka, vode, organske tvari i živih organizama. Odlično vrtno tlo podržava rast biljaka i osiguravanjem stabilne strukturne baze, ali i tako što korijenima biljaka čini ključne ulazne tvari poput vode, kisika i hranjivih tvari. Tlo je također stanište za mnoge druge žive organizme, djeluje kao prirodna kompostna hrpa, pa čak i kao filter za vodu.

Pogledajmo svaku od komponenti koje čine vrtno tlo.

Od čega se pravi vrtna zemlja?

Vrtna zemlja se sastoji od sljedećih komponenti:

Mineralne čestice: Mineralne čestice su sitni komadići stijene koji su istrošeni s većih stijena. Čestice na bazi stijena u tlu općenito su okarakterizirane veličinom u tri kategorije: pijesak, mulj i glina. Zrnca pijeska vidljiva su ljudskom oku, ali čestice gline su premale da bi se mogle vidjeti. Mineralne čestice općenito čine oko polovicu volumena vrtnog tla (iako se tla uvelike razlikuju).

Zrak: Sadržaj zraka ključna je komponenta vrtnog tla. Sitni zračni džepovi daju tlu poroznost, što znači da je puno malih rupa (koje se također nazivaju pore ili šupljine). Zračni džepovi u matrici tla omogućuju korijenu biljaka pristup kisiku koji im je potreban za život. Oni također pružaju prostor za vodu, korijenje biljaka i razna bića iz tla. Prekrasno lagano vrtno tlo može biti otprilike napola čvrste čestice i napola prazan prostor. Da je tlo izgnječilo zračne džepove, bilo bi tvrdo kao kamen!

Voda: Voda je još jedan važan ulaz za zdrave biljke. Prazan prostor između mineralnih čestica i organskih tvari nije samo ispunjen zrakom – nadamo se da sadrži i malo vode. U potpuno zasićenom tlu sav je prazan prostor pun vode (koja istiskuje zrak). Sadržaj vode u tlu uvelike varira, mijenjajući se tijekom sezone, pa čak i tijekom dana.

Organska tvar: Organska tvar je dio tla napravljen od raspadajućih organizama . Biljke, životinje, gljive, bakterije i pripadnici drugih kraljevstava života na kraju umiru i razgrađuju se kako bi postali dio tla. Kad bih gledao rezultate ispitivanja tla , bio bih sretan vidjeti sadržaj organske tvari od 5-10 posto. Vrtno tlo s sadržajem organske tvari izvan ovog raspona još uvijek može podržati život biljaka, ali može zahtijevati malo više pažnje.

Živi organizmi: Dio tla je živ ! Tlo je dom za fascinantan broj jednostaničnih mikroorganizama poput bakterija, ali i većih višestaničnih stvorenja poput malih biljaka, životinja i gljiva. Ta su živa bića ono što odvaja uspješnu vrtnu zemlju od inertnog, laboratorijskog medija za uzgoj.

Ostale stvari u vrtnom tlu: Naravno, postoji mnogo drugih stvari koje mogu ući u vrtno tlo. Rutinski pronalazim male autiće i plastične etikete s davno mrtvih biljaka. Tlo također može sadržavati poljoprivredne kemikalije. Možda postoje stari novčići koje članovi vaše obitelji koji detektiraju metal mogu vratiti. Tko zna! Tlo je nevjerojatno promjenjivo.

Odakle dolazi vrtno tlo?

Vrtno tlo vrhunski vodic za prirodnu prljavstinu u nasim vrtovima5348979834598710

Vrtno tlo dobiva se iz prirodnog gornjeg sloja tla ili se može stvoriti miješanjem različitih sastojaka . Vrtna zemlja kupljena u trgovini poznata je po nepotpunom označavanju. Uvijek provjerite sa svojim dobavljačem vrtne zemlje kako biste točno znali što dobivate!

Relativno neoštećen komad zemlje u vašem dvorištu općenito će imati određenu dubinu prirodnog gornjeg sloja tla. Ispod trave ili malča nalazit će se dio tla koji ne samo da sadrži sitne kamenje, već ima i znakove života. Dubina od 6-8″ gornjeg sloja tla dobar je početak za mnoga stambena dvorišta.

Ako unosite vrtnu zemlju na svoje imanje, ona je ili skinuta s vrha drugog komada zemlje, ili što je češće, pomiješana iz raznih sastojaka u pogonu za proizvodnju vrtne zemlje. Oba izvora vrtnog tla očito imaju prednosti i nedostatke.

Prirodni gornji sloj tla se otkopava s vrha neizgrađenog dijela posjeda. To se često događa na novim gradilištima, gdje je cijelo mjesto lišeno organskih tvari jer one mogu otežati pokretanje strojeva. Bez testa vrtnog tla , prilično je nemoguće znati što točno dobivate.

Proizvedeno vrtno tlo miješa se od materijala poput pijeska, gline, kompostiranog gnoja, kompostirane piljevine i drugih raznih nusproizvoda industrije. Postoji beskonačna raznolikost stvari koje ulaze u proizvedeno vrtno tlo. Možda dobivate silažu od žitarica, a možda i mulj iz ljudske kanalizacije. ZATRAŽITE SASTOJKE.

Najbolje vrtno tlo

Najbolje vrtno tlo općenito se opisuje na sljedeći način:

 • Duboko: ima dovoljno dubine da smjesti korijenje predviđenih usjeva
 • Ilovasti: ima lijepu mješavinu mineralnih čestica, općenito s dobrom količinom pijeska i manjim količinama mulja i gline
 • Porozno: zadržava dovoljno zraka kako bi korijenje biljaka osiguralo kisik i stabilan temelj
 • Dobro drenirajuće: strukturirano da zadrži pravu količinu vode tako da korijenje može pristupiti vlazi i kisiku
 • Plodno: sadrži odgovarajuću količinu hranjivih tvari koje biljke dobivaju iz minerala i organske tvari u tlu
 • Čisto: bez štetnih kemikalija, toksina, korova, patogena i štetnika
 • Biološki aktivan: dom je uspješnog eko-sustava.

Nemojte podcjenjivati ​​važnost zdravog vrtnog tla. To se odnosi na sva područja kućnog krajolika, od cvjetnjaka do povrtnjaka, pa čak i travnjaka.

Tlo koje je izvrsno za uzgoj biljaka naziva se tlo s dobrom “obradom. Tlo s dobrom obradom, ili koje je izvrsno za vrtlarstvo, ima pravu količinu pora za zrak i vodu, a također zadržava pravu količinu vode. Također će biti bogat hranjivim tvarima za biljke i bez štetnih zagađivača (i nadamo se od korova!).

Vrtno tlo vrhunski vodic za prirodnu prljavstinu u nasim vrtovima5348979834598713

Tlo: detaljne karakteristike vrtnog tla

Na plodnost tla utječu sve značajke potrebne za rast biljaka. Vrsta tla, njegova struktura i hranjive tvari koje sadrži ključni su za zdravlje biljaka koje u njemu žive.

Tekstura tla

Tekstura tla je metoda klasifikacije tla na temelju veličine njihovih mineralnih čestica. Većina volumena vrtnog tla dolazi od stijena. Stijene se troše u sitne komadiće tijekom milijuna godina. Ovi sitni komadići kamenja glavni su sastojak vrtnog tla. Ove sićušne stijene su mineralne čestice u vrtnom tlu.

Mineralne čestice klasificirane su prema njihovoj veličini kako bismo lakše odredili teksturu i vrstu tla. Najveće mineralne čestice tla su pijesak. Najmanje mineralne čestice tla su glina. Čestice mulja su negdje u sredini. Ove tri veličine mineralnih čestica tla – pijesak, mulj i glina – često se javljaju u mješavini sve tri kategorije veličina.

Udjeli pijeska, mulja i gline u tlu su ono što određuje tip tla. Kada se shvati raspodjela veličine čestica, tlo se može klasificirati u jednu od dvanaest kategorija. Kategorije teksture tla predstavljene su pomoću trokuta teksture tla .

Različite teksture tla imaju različite implikacije na život biljaka. Teška glinena zemlja može imati puno hranjivih tvari za biljke, ali ni približno dovoljno čestica zraka za zdravo korijenje. Rastresito pješčano tlo može imati dovoljno zraka za zdravo korijenje, ali ne može zadržati prijeko potrebne hranjive tvari tijekom bilo kojeg vremena.

Struktura tla

Struktura tla je način na koji se njegove čestice spajaju. Tlo je mješavina čvrstih tvari i praznog prostora između tih krutih tvari. Vrtnom tlu su potrebne obje ove komponente za održavanje života biljaka. Konfiguracija čvrstih čestica s plinom i tekućinom između njih zapravo je vrlo važan čimbenik vrtnog tla.

S vremenom, tlo postaje zasićeno vodom, suši se, smrzava se, odmrzava, po njemu hodaju i pomiču ga gliste i druga stvorenja. Ova mehanička aktivnost gura čestice tla zajedno u nakupine, poznate kao agregati tla. Ostaci živih bića daju agregatima tla pojačanje kohezije s malo prirodnog “ljepila”.

Korijen biljaka zahtijeva pristup i zraku i vodi. Biljke trebaju adekvatne zračne šupljine u matriksu tla i općenito im je potrebna i voda da bi se dobro ocijedila kroz te šupljine. Osim ako tlo nije potpuno zasićeno, uglavnom zadržava zrak u većim porama i uglavnom vodu u manjim porama. Ova vrsta tla stvara lijepu ravnotežu dobro dreniranih karakteristika i karakteristika koje zadržavaju vlagu.

Općenito, dobro vrtno tlo ima uravnoteženu mješavinu čestica i praznog prostora. Veličina i čestica i šupljina također treba varirati. Priroda stvara tlo dobre strukture s mnogo većom učinkovitošću od ljudi. Mnogi vrtlari stoga se odmiču od duboke obrade tla i umjesto toga odlučuju potaknuti prirodni podzemni ekosustav da razvije vlastitu strukturu.

pH tla

pH tla je mjerenje nastoji li matrica tla proizvoditi kiselu ili alkalnu otopinu, kao i jačinu kiselosti ili lužnatosti. Sve biljke imaju određeni raspon pH vrijednosti gdje najbolje rastu. Neke biljke uspijevaju u kiselom tlu, dok druge preferiraju malo lužnatosti.

pH tla može biti u korelaciji s dostupnošću specifičnih hranjivih tvari. Na primjer, matična stijena vapnenca može stvoriti alkalna tla koja su prirodno niska u dostupnom fosforu. Kisela tla su manje prijateljska za neke korisne mikroorganizme koji rade na tome da hranjive tvari tla čine dostupnima biljkama.

Hranjive tvari tla

Kako brzo i prirodno dodati dusik u tlo3289779853498712

Razina hranjivih tvari u tlu važna je komponenta zdravlja biljaka. Biljke trebaju različite hranjive tvari (u različitim količinama) za normalan rast. Vrtno tlo prirodno sadrži hranjive tvari, ali se također može dopuniti gnojivima koja sadrže hranjive tvari . Ove hranjive tvari apsorbira korijenje biljaka i koriste se u raznim biološkim procesima.

U svijetu biljnih gnojiva postoje tri ključna hranjiva: dušik, fosfor i kalij. Postoji i niz drugih hranjivih tvari koje biljke zahtijevaju, uključujući stvari poput magnezija, željeza i drugih poznatih elemenata iz periodnog sustava.

Svako vrtno tlo imat će prirodnu količinu bilo koje hranjive tvari. To može, ali i ne mora biti dovoljno za podržavanje vrste biljke koju želite tamo uzgajati. Važno je napraviti test tla kako biste razumjeli osnovne hranjive tvari u vašem tlu i razumjeli potrebe za hranjivim tvarima bez obzira na to što uzgajate. Možete čak testirati izbojke biljaka na hranjive tvari, iako je to rjeđe u stambenoj proizvodnji usjeva.

Na kraju, treba napomenuti da iako biljke trebaju uzimati hranjive tvari iz tla, one to čine na održiv način. Biljke ne mogu samo “iskoristiti” sav dušik na jednom mjestu, a zatim otići na novi komad zemlje kako bi pronašle još (iako mi je prilično smiješno zamisliti to u mislima). Biljke su dio nevjerojatno složenog ekosustava koji savršeno uspijeva samostalno, onako kako je priroda zamislila.

Život tla

Vrtno tlo je stanište za sve vrste života, od jednostaničnih mikroorganizama do kišnih glista. Biljke, životinje, bakterije, gljive i drugi oblici života koji čine svoj dom u tlu mogu raditi u suradnji s usjevima koje uzgajamo kako bi proizveli jače, produktivnije vrtove. Ovaj ekosustav se često naziva Mreža tla-hrane.

Neke bakterije mogu doslovno apsorbirati dušik iz zraka kako bi ga biljke mogle koristiti. Postoje gljive koje mogu pomoći biljkama da apsorbiraju povećane količine vode i hranjivih tvari. Gliste stvaraju zračne šupljine i povećavaju kapacitet drenaže vrtnog tla. Ima puno toga za voljeti u životu u tlu!

Organska tvar tla

Organska tvar je dio tla koji se sastoji od raspadajućih ostataka živih bića. Organska tvar u vrtnom tlu uključuje raspadajuće dijelove biljaka, životinjske ostatke i životinjske otpadne proizvode poput gnoja. Život u tlu i organska tvar koja proizlazi iz njega razlikuje zdravo vrtno tlo od vrećice obične kamene prašine. Mnogi vrtlari dodaju organsku tvar svom tlu tako što ga prihranjuju jednom centimetrom domaćeg komposta .

Organska tvar je toliko važna za vrtno tlo jer pomaže u stvaranju dobre strukture tla. Organska tvar iz mrtvih biljaka i životinja pomaže da se tlo skupi u agregate. Voda se lako odvodi između agregata, ali sami agregati uključuju manje šupljine koje dobro drže vodu za biljke. Sama organska tvar također pridonosi biljnim hranjivim tvarima, posebno uvijek važnom dušiku koji biljke toliko vole.

Vrtno tlo vrhunski vodic za prirodnu prljavstinu u nasim vrtovima5348979834598712

Upoznajte tlo u vašem vrtu

Upoznavanje tla u vlastitom vrtu ključni je korak da postanete iskusan vrtlar. Što više vremena provedete u svom vrtu, više ćete upoznati tlo. S obzirom na to, postoji nekoliko načina za početak učenja o svom vrtnom tlu.

Vrtlarska jama za ispitivanje tla

Najlakši način da počnete učiti o svom tlu je da s lopatom izađete u dvorište! Naravno, postoji niz sigurnosnih razloga za kopanje u vašem dvorištu, od kojih se mnoga razlikuju po regiji iu svakoj pojedinačnoj situaciji. Razmotrite i riješite opasnosti prije kopanja u svom vrtu (uključujući stvari poput pozicioniranja tijela, zaštitne opreme i podzemnih komunalnih usluga). Vaš lokalni sveučilišni savjetodavni ured ili poljoprivredna zadruga mogu biti izvrstan izvor za savjet.

Iskopajte rupu oko metar duboko u vrtu. Pogledajte tlo uz strane rupe. Postoje li različite vrste tla na različitim razinama? Pokupite šaku zemlje i osjetite njezinu teksturu u svojim rukama. Ako se čini da postoje različite vrste tla na različitim razinama, provjerite svaku pojedinačno. Ponovite ovaj postupak testne jame na nekoliko drugih mjesta.

Uzmite u obzir karakteristike o kojima smo raspravljali prilikom ispitivanja tla u vašem vrtu. Pogledajte tlo i razmotrite njegovu teksturu i strukturu. Potražite organsku tvar i druge znakove života u tlu.

Tlo s odgovarajućim prazninama u svojoj strukturi omogućit će korijenima biljaka da prodru duboko, umjesto da budu ograničeni na plitke dubine. Voda treba slobodno otjecati u tlo i ne smije se stvarati lokve nakon kiše. Trebalo bi biti relativno lako iskopati lopatu zemlje. Ova lopata zemlje vjerojatno će sadržavati crve ili druge naznake života u tlu. Tlo ne smije izgledati zbijeno, teško ili grudasto.

Tlo u kojem dominira glina obično ima ljepljiv osjećaj. Može se zarolati u obliku kugle ili crva, a da se pritom ne raspadne. Pješčano tlo ima više problema s lijepljenjem. Može biti prilično teško formirati ga u loptu. Moći ćete osjetiti pijesak čestica pijeska na svojoj koži.

Laboratorijska analiza tla

Čak ni najiskusniji znanstvenik za tlo ne može precizno opisati tlo bez odgovarajućeg ispitivanja tla. Ispitivanje tla pomaže u procjeni danog uzorka tla i vodi donošenje odluka o svim poboljšanjima koja bi mogla pomoći u poticanju rasta biljaka. Mnoga lokalna sveučilišta, zadruge i privatni laboratoriji nude ispitivanje tla (a neka će čak i uzorkovati vaše tlo umjesto vas – što je dobra stvar).

Tekstura tla

Neki laboratorijski testovi odvajaju različite veličine čestica tla i navode izmjerene postotke za svaku kategoriju veličine. Ova ispitivanja općenito provode inženjerski laboratoriji. Poljoprivredni laboratoriji obično testiraju teksturu tla na način da je pregledaju stručnjaci i ručno kategoriziraju. Za kućne vrtlare ručna klasifikacija teksture tla od strane stručnjaka trebala bi biti sasvim prikladna, ako ne i pretjerano precizna.

Organska tvar

Organsku tvar tla, iako je donekle vidljiva, teško je odrediti ručno. Većina vrtlara teži sadržaju organske tvari između pet i deset posto. Tako uski raspon teško je procijeniti. Testirajte svoje tlo kako biste bolje razumjeli komponentu organske tvari.

Kemija tla

Kemija tla je možda najčešći razlog zašto vrtlari testiraju svoje tlo. Važno je razumjeti prirodne hranjive tvari u vašem tlu, kao i pH. Ovi rezultati ispitivanja pomažu pri odabiru usjeva za vrt, planiranju poboljšanja tla i razmatranju biljnih gnojiva.

Vrtno tlo vrhunski vodic za prirodnu prljavstinu u nasim vrtovima5348979834598711

Izgradnja zdravog vrtnog tla

Izgradnja zdravog vrtnog tla postaje mnogo pristupačniji zadatak kada shvatite karakteristike idealnog vrtnog tla I kada shvatite karakteristike postojećeg tla u vlastitom vrtu. Puno je lakše krenuti prema cilju kada znate gdje počinjete i kamo idete!

Preciznost o tome koje gnojivo koristiti nije nužno najučinkovitija upotreba vašeg vremena. Iako su hranjive tvari važne, one ne bi trebale biti jedini fokus na održavanju zdravlja vaših biljaka. Struktura tla, organska tvar i cjelokupni biološki život također su ključna komponenta uspješnog vrta.

Koristite organske metode upravljanja tlom, dodajte malo domaćeg komposta svake godine i povremeno testirajte tlo. Izgraditi zdravo tlo znači stvoriti *temelje* za uspješan vrt. Odajmo našem vrtnom tlu poštovanje koje zaslužuje!

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah