Vodič za njegu japanskog šimšira (Buxus microphylla)

Japanski vodic za njegu biljaka simsira Buxus microphylla5784538710

Japanski šimšir je atraktivan izbor za uređenje doma, uključujući i kada se uzgajaju u kontejnerima i kada se sade kao niska živica.

Japanski šimšir ( Buxus microphylla ) je širokolisni zimzeleni grm s malim sjajnim zelenim listovima. Također se naziva i Littleleaf šimšir, ova je vrsta među najhladnijima, otpornijima na bolesti i lakim za uzgoj od svih ukrasnih šimšira. Biljke japanskog šimšira mogu izrasti u velike grmove tijekom desetljeća, ali obično se podrezuju u male živice ili topiare.

Pogledajmo sve što trebate znati o ovim prekrasnim zimzelenim grmovima.

Japanski šimšir: osnove

Japanski šimšir poznat je i kao mali šimšir . Njegovo botanički latinski naziv vrste je  Buxus microphylla . Ovi spororastući širokolisni grmovi uzgajaju se zbog svog sjajnog zelenog lišća i imaju prekrasnu osobinu zadržavanja lišća tijekom zime.

Većina grmova japanskog šimšira naraste do oko 1 metra visine i 1 metar širine, iako postoje i niže i više sorte. Biljke malolisnog šimšira imaju guste grane i sklone su stvaranju prirodno zaobljenog oblika kako rastu

Ove ukrasne zimzelene biljke rastu sitne cvjetove u proljeće, dajući im lijep miris na početku vegetacije, kao i vrijednost za oprašivače. Japanski šimšir ima plitko korijenje, a ove biljke imaju koristi od malčiranja tla oko sebe kako temperature rastu. Biljke su općenito otporne na jelene i jednostavne za uzgoj.

Ova biljka se uzgaja najranije od 14. stoljeća u Japanu. Japanski šimšir popularan je grm koji se sadi kao niska opojna biljka ili biljka na rubovima. To je zato što obično nema toliko problema s bolestima kao engleski šimšir ili američki šimšir ( Buxus sempervirens , obični šimšir).

Japanski vodic za njegu biljaka simsira Buxus microphylla57845387146

Upotreba japanskog šimšira u uređenju krajolika

Japanski šimšir se obično uzgaja kao ukrasno bilje. Jedna od njegovih najprikladnijih upotreba je za nisko rastuće lijepe živice ili formalne topijare. Japanski šimšir također čini izvrsne temeljne biljke i može se koristiti za uokvirivanje žarišne točke. Određene sorte mogu se koristiti za bonsai i oblikovati u malena stabla. Konačno, ovi veličanstveni grmovi su izvrsna biljka za živicu koja nadopunjuje linearno uređenje poput ograde, prilaza, vrtne staze ili ulaza.

Japanski vodic za njegu biljaka simsira Buxus microphylla57845387145

Odabir mjesta za sadnju japanskih grmova šimšira

Iako je japanski šimšir prilično čvrst, važno je odabrati odgovarajuće mjesto za sadnju i uzgoj ovih grmova. Za razvoj im je potrebno malo sunčeve svjetlosti, ali previše topline može uzrokovati oštećenje lišća i isušeno korijenje. Lišće je također sklono sušenju s hladnim zimskim vjetrovima.

Ovdje su karakteristike idealnog mjesta za sadnju grmova japanskog šimšira:

 • Odaberite sortu koja dobro odgovara lokalnoj klimi
 • Dajte prednost sunčanim mjestima za sadnju , osim u najtoplijim zonama. Dok se šimšir brže uspostavlja u sjeni, ustaljene biljke snažnije rastu uz odgovarajuću sunčevu svjetlost. Jutarnje sunce je bolje od punog popodnevnog sunca, ali nije nužno.
 • Zaštićena mjesta mogu pomoći u smanjenju izloženosti hladnim zimskim uvjetima, uključujući suhe zimske vjetrove i rano proljetne cikluse smrzavanja i odmrzavanja.
 • Biljke japanskog šimšira su tolerantne na različite tipove tla , ali preferiraju dobro drenirano, ilovasto tlo. Raste na alkalnim tlima, ali preferiraju kiselo od neutralnog tla (idejno je pH tla između 6,5 i 7,0).

Idealna okolnost za japanski šimšir ( Buxus microphylla ) je prošarana sunčeva svjetlost ili djelomično sunčano mjesto. Općenito, jutarnje sunce je draže od oštrog popodnevnog sunca. To je osobito istinito na mjestima gdje je popodnevno sunce prilično vruće. Japanski šimšir moguće je uzgajati i u punoj sjeni, ali će rasti puno sporije zbog nedostatka svjetla. Grmovi japanskog šimšira čine izvrsne niske živice i temeljne zasade.

Japanski vodic za njegu biljaka simsira Buxus microphylla57845387144

Razmak između japanskih šimšira

Razmak između biljaka japanskog šimšira ovisi o željenoj konačnoj veličini grma(a). Grmovi posađeni kao jedan primjerak mogu narasti 1m u širinu i preko 1 m u visinu tijekom nekoliko desetljeća. Ovi spororastući grmovi isprva su mali, ali se s vremenom šire u guste, veće zaobljene kuglice.

Biljke japanskog šimšira često se sade raspoređene u nizu kako bi se stvorila živica. Prije odluke o razmaku treba definirati konačne dimenzije živice u prostoru vrta.

Za srednje visoku i široku živicu 1 m, biljke japanskog šimšira mogu se saditi na udaljenosti od 1-1,5m. Na udaljenosti od 80cm, male biljke će godinama imati razmak između sebe, ali će kasnije imati prostora za rast i razvoj kao biljke pune veličine. Izmjerite razmak od središta središnjeg debla/debla jednog stabla do središta stabljike/debla susjeda.

Za nisko rastuću živicu , možda 30-60cm visoku, biljke japanskog šimšira trebale bi biti bliže jedna drugoj. Razmak japanskog šimšira u niskim živicama općenito je 35-70cm. Ne očekujte da će grm šimšira rasti mnogo širi nego što je visok, jer su to prirodno sferne biljke.

Savjetuje se sadnja japanskih šimšira na udaljenosti od 10-15 cm, budući da su oni prilično kompaktni u usporedbi s nekim drugim šimširima koji se koriste u uređenju okoliša. Ovaj blizak razmak je razuman samo ako se u rasadniku kupuju vrlo male lončanice. Očekujte da će ove blisko raspoređene biljke formirati nisku živicu u 3-5 godina nakon sadnje.

Sadnja japanskog šimšira

Najbolje vrijeme za sadnju japanskog šimšira je rana jesen ili rano proljeće. Japanski šimšir najbolje je posaditi u široku, plitku rupu . Za živicu iskopajte dugi rov za korijenske kugle umjesto pojedinačnih rupa. Pažljivo stavite svaku biljku u rupu i nježno napunite zemljom koja je izašla iz rupe. Možete umiješati gnojivo za presađivanje kao što je Espoma Bio-Tone Starter Plus organska biljna hrana .

Duboko zalijte grm(e) nakon sadnje i razmislite o postavljanju navodnjavanja kapanjem . Malčirajte biljke organskim malčom nakon što se njihov položaj provjeri i potvrdi kao ispravan.

Malčiranje grmova šimšira

Malčiranje može učiniti apsolutna čuda za vaš japanski šimšir. Debeli sloj malča od 2cm može pomoći u suzbijanju kompetitivnih korova i zaštititi plitko korijenje šimšira. Budući da mu je korijenje plitko, može biti osjetljivo na temperaturne fluktuacije. Malč održava tlo hladnim ljeti, a također štiti korijenje od oštre zimske hladnoće.

Proširite malč preko tla barem nekoliko centimetara iznad vanjskog promjera biljke. Dok tlo oko biljke treba malčirati, sam malč ne smije dodirivati ​​stvarnu stabljiku grma. Održavajte zemlju čistim na mjestu gdje se stabljika spušta do korijena kako biste osigurali odgovarajuću cirkulaciju zraka i izbjegli zadržavanje vlage na koru šimšira.

Japanski vodic za njegu biljaka simsira Buxus microphylla5784538713

Zalijevanje japanskog šimšira

Plitko korijenje japanskog šimšira zahtijeva redovito zalijevanje. To je osobito istinito tijekom prve dvije godine i tijekom vrućeg vremena. Najbolje je izbjegavati zalijevanje japanskog šimšira odozgo, jer ova praksa može pridonijeti bolestima lišća.

Ipak, zapamtite da je važno da tlo bude dobro drenirano. Ako tlo ne drenira dovoljno dobro, onda rezultirajuća vlažna zemlja može uzrokovati trulež korijena ako vremenski uvjeti dovedu do vlažnog tla tijekom duljeg vremenskog razdoblja.

Kako biste bili sigurni da je zadržavanje vlage i drenaža tla dovoljna, prije sadnje možete unijeti 8cm organske tvari u tlo, na primjer, dobro truli stajski gnoj ili kompost. Malčiranje će također pomoći u usporavanju isparavanja vode, kao i konkurenciji korova.

Gnojidba japanskog šimšira

Najbolje je izvršiti ispitivanje tla kako biste naučili kako pomoći vašem japanskom šimširu ( Buxus microphylla ) da napreduje. Zatim možete temeljiti razine makronutrijenata dušika, fosfora i kalija na rezultatima analize.

Ako ne namjeravate izvršiti ispitivanje tla, možete koristiti visokokvalitetno organsko gnojivo . Poželjet ćete posipati gnojivo sa sporim otpuštanjem na vrh tla nakon sadnje grma. U kasno proljeće ili rano ljeto, poželjet ćete ponovno gnojiti prije nego što se na vašem grmu pojavi novi rast. Važno je da gnojivo držite oko 15cm od stabljika vašeg šimšira kada distribuirate gnojivo.

Grmovi japanskog šimšira najčešće zahtijevaju dušik više od bilo koje druge hranjive tvari. Dušik pomaže biljci da raste svoje lijepo zeleno lišće, koje zauzvrat stvara energiju za biljku. Dušik je često osiromašen u stambenim tlima. Evo nekoliko prirodnih načina za povećanje dušika u tlu vašeg grma .

Japanski vodic za njegu biljaka simsira Buxus microphylla5784538712

Orezivanje grmova i živica japanskog šimšira

Japanski šimšir najbolje će izgledati ako se podvrgne godišnjem šišanju, a vrlo dobro reagira na rezidbu. Prije podrezivanja ošišane živice provjerite jesu li vaši alati za obrezivanje oštri i čisti. Za najbolje rezultate upotrijebite ručne škare/škare ili odgovarajuće škare za živicu i možda oblik za vođenje u procesu oblikovanja. Neki vrtlari izrađuju oblike vodiča za šimšir u stilu topiaryja od kokošije žice ili metalne platnene mreže.

Grmlje i živice japanskog šimšira najbolje je orezati u kasno proljeće. Pustite biljku da izađe iz stanja mirovanja i stavite početno svjetlo zelene boje, a zatim je ponovno podrežite kako biste potaknuli rast bočnih izdanaka. To će pomoći u stvaranju gusto razgranatog oblika. Najbolje je izbjegavati teška šišanja u jesen. Inače, nova izraslina koja nikne možda neće imati dovoljno vremena prije mraza da se stvrdne.

Bolesti japanskog šimšira

Trulež korijena

Ako se sadi u zbijena i slabo drenirajuća tla,   može se razviti trulež korijena . Trulež korijena uzrokuje gljiva, čiji su tipični uzročnici gljivice  Phytophthora ,  Rhizoctonia ,  Pythium ili  Fusarium  . Sve ove gljive će napredovati u previše vlažnom tlu i mogu postati problem za druge biljke ako presadite zaražene biljke.

Biljke koje su zahvaćene truljenjem korijena neće moći apsorbirati hranu ili vlagu iz tla. Kada boluju od ove bolesti, biljke mogu izgledati slično onima koje su nanesene nedostatkom minerala, stresom i sušom.

Ako primijetite da je lišće promijenjeno, vene ili zakržljalo, možda imate trulež korijena. Primijetit ćete kako izbojci i lišće odumiru i ubrzo nakon toga cijela biljka može umrijeti. Izvučete li iz zemlje biljku koja boluje od truleži korijena, primijetit ćete da je korijenje mekano, smeđe i neugodnog mirisa umjesto bijelo i čvrsto.

Ako se sumnja na trulež korijena, odmah prestanite zalijevati područje. Potražite bilo kakva curenja u blizini u navodnjavanju ili drugim izvorima viška vode. Ako je moguće, obrežite okolne biljke kako biste pustili više sunčeve svjetlosti i povećali cirkulaciju zraka. U ekstremnim slučajevima, biljka će se možda morati presaditi u svježe suho tlo ili zamijeniti.

Najbolji način da se nosite s problemom truleži korijena je izbjeći da ga imate. Najvažnije je posaditi grmlje u dobro dreniranom tlu i ne zalijevati svoje biljke . Izbjegavajte sadnju šimšira na vlažnim tlima. Šimšir se može oporaviti od truleži korijena, ali samo ako se problemi s vlažnim, mokrim tlom odmah riješe.

Lisna pjegavost

Lisna pjegavost  je bolest koja prekida fotosintezu i zbog toga slabi grmlje i drveće. Iako ova bolest najvjerojatnije neće ozbiljno naštetiti vašoj biljci, treba je shvatiti ozbiljno ako dođe do umjerenog gubitka lišća u razdoblju od 2-4 godine. Ako tijekom nekoliko uzastopnih vegetacijskih sezona dođe do gubitka listova, vaš japanski šimšir može postati osjetljiviji na bolesti i štetnike, a njegov se rast može smanjiti.

Ako je vaše grmlje zaraženo bolešću lisnih pjegavosti, postoji niz stvari koje možete učiniti kako biste smanjili pojavu bolesti u godinama koje dolaze. Oni uključuju:

 • Izbjegavajte prenatrpanost biljaka, razmaknite ih najmanje tri metra;
 • Obrežite svoje grmlje kako biste poboljšali cirkulaciju zraka i povećali prodor svjetlosti;
 • Pobrinite se da se malč i organski ostaci povuku s kore stabljike gdje ulaze u tlo;
 • Pograbljati i uništiti lišće koje je otpalo prije prve snježne padavine;
 • Zalijevajte grmlje u podnožju i svakako izbjegavajte prskanje vode po lišću;
 • Smanjite stres na grmlje pravilnim tehnikama zalijevanja i malčiranja;
 • Nemojte gnojiti osim ako to ne preporuči ispitivanje tla.

Japanski šimšir je čvrst grm, ali sve biljke imaju bolesti kojima mogu postati žrtvom. Znajući unaprijed s kakvim se vrstama bolesti mogu suočiti šimšir može osigurati da možete spriječiti probleme najbolje što možete i zaustaviti ih u ranoj fazi njihovog procesa prije nego što postanu previše problematični.

Japanski vodic za njegu biljaka simsira Buxus microphylla5784538711

Uobičajena pitanja o japanskom šimširu

Evo nekoliko često postavljanih pitanja o grmovima japanskog šimšira:

Koliko veliki postaju japanski šimširi?

Grmovi japanskog šimšira mogu narasti 1m u širinu i preko 1m u visinu, iako bi trebalo mnogo godina da narastu do ove veličine. Većina vrtlara obrezuje svoje biljke japanskog šimšira godišnje kako bi bile u rasponu od 50cm do 60cm visine i širine.

Koliko brzo raste japanski šimšir?

Grmovi japanskog šimšira rastu vrlo sporo. Većina kultivara svake godine raste samo 5-8cm više/šire. Može proći nekoliko desetljeća da grm dosegne zrelu veličinu od oko 1m široke i preko 1m visine (ako se ne obrezuje godišnje).

Je li japanski šimšir dobra biljka za živicu?

Japanski šimšir je dobra biljka za živicu, posebno za grm koji se ne održava tijekom cijele godine. Japanske biljke šimšira obično su otpornije i otpornije na bolesti od običnog šimšira. Ove biljke treba koristiti samo za male i srednje visoke živice, obično u rasponu od 50-90cm.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više