Vodič za njegu i uzgoj Pothosa

Vodic za njegu biljaka i uzgoj sobnih biljaka Pothos 22222222231

Pitate se koju je kućnu biljku najlakše uzgajati? Za mnoge vrtlare u zatvorenom prostoru ništa nije lakše brinuti se od biljke Pothos.

Pothos ( Epipremnum aureum ) je tropska biljka vinove loze porijeklom iz Francuske Polinezije koja se obično uzgaja kao sobna biljka. Pothos je dobro poznat među ljubiteljima biljaka po tome što se lako uzgaja, a ima i vrlo atraktivno lišće koje se spušta niz elegantne loze. Mnoge specijalne sorte imaju šarolike ili šarene listove što ih čini vrlo traženim.

Čitajte dalje kako biste saznali sve o biljci Pothos i kako se brinuti za nju!

Pothos: Osnove

Pothos (Epipremnum aureum ), također poznate kao “Đavolji bršljan”, vrlo su jednostavne za održavanje, što ih čini popularnim među vrtlarima početnicima. Ove biljke najbolje rastu uz puno filtrirane, neizravne sunčeve svjetlosti i tlo s ravnomjernom razinom vlage. Uz to, Pothosi mogu podnijeti malo zanemarivanja, stoga se nemojte previše brinuti ako ih s vremena na vrijeme zaboravite zaliti.

Botanički latinski naziv za Pothos je Epipremnum aureum , gdje je Epipremnum rod. Pothos se svrstava u biljnu obitelj Araceae. Iako ove sobne biljke mogu biti izvrstan dodatak vašem domu,  otrovne su za kućne ljubimce i za ljude, stoga ih je najbolje držati podalje od kućnih ljubimaca i male djece.

Vodic za njegu biljaka i uzgoj sobnih biljaka Pothos 22222222232

Kupnja Pothosa

Ovisno o vrsti, Pothose možete kupiti u lokalnoj vrtnoj trgovini ili online trgovini biljaka za oko 150kn. Cijena obično ovisi o veličini biljke i vrsti sadilice u kojoj se prodaje. Ponekad se ove biljke prodaju u vrtnim centrima u malim plastičnim posudama od 10cm za više od 70kn, iako možda nisu “imenovana” sorta kao što je one navedene u nastavku.

Vodic za njegu biljaka i uzgoj sobnih biljaka Pothos 22222222233

Vodič za njegu Pothosa

Pothos biljke su možda najjednostavnija tropska sobna biljka za njegu. Bolje podnose nepravilno zalijevanje i manje od savršene svjetlosne uvjete od većine sobnih biljaka. Ovdje su svi detaljni savjeti za njegu koji su vam potrebni da biste se dobro brinuli o ovoj tropskoj biljci.

Zalijevanje Pothosa

Pothos može izdržati danima bez vode, a preporučuje se da se zemlja osuši između zalijevanja. Međutim, trebali biste povremeno provjeravati svoju biljku kako biste bili sigurni da se ne osuši u potpunosti. Nakon što se gornji centimetar zemlje osuši, temeljito zalijte.

Ako niste sigurni treba li vašoj biljci zalijevanje ili ne, provjerite lišće. Pothos kojima je potrebna voda imat će obješene listove koji će rasti odmah nakon zalijevanja. Osim toga, možete probušiti rupe u tlu ražnjevima ili štapićima za prozračivanje tla. Probijanje mršavih rupa u tlu može pomoći razbiti previše isušeno tlo kako bi voda dospjela u područje glavne korijenske kugle.

Još jedna stvar koju treba imati na umu prilikom zalijevanja je drenaža tla. Korištenje dobro drenirajućeg tla za lončanice spriječit će truljenje korijena u većini slučajeva. Osim toga, pobrinite se da posadite svoj Pothos u lonac s drenažnim otvorom pristojne veličine kako biste spriječili da višak vode stagnira unutar sadilice. 

Na kraju, možda mislite da ste pretjerali sa zalivanjem vaše biljke Pothos ako se na vrhu lišća vaše biljke nalaze sitne kapljice lišća. Međutim, kapljice vode na lišću su sasvim normalne za Pothos zbog njihove učinkovitosti u prenošenju vode od korijena do lišća. Ove biljke su mini ovlaživači zraka!

Zahtjevi za svjetlom za Pothos

Pothos uspijeva na jakom, neizravnom svjetlu. Također mogu tolerirati područja sa slabim osvjetljenjem, poput ureda ili kupaonice. Međutim, preporuča se da vašoj biljci date nekoliko sati neizravnog svjetla dnevno kako biste je održali zdravom. Ako nemate pristup jakom, neizravnom svjetlu, možete koristiti svjetla umjetnih biljaka.

Još jedna stvar koju treba imati na umu kada smišljate gdje ćete smjestiti svoj Pothos je previše svjetla. Izravna sunčeva svjetlost može uzrokovati opekline lišća, što može naštetiti ili ubiti biljku u ekstremnim slučajevima. S druge strane, nedovoljno svjetla uzrokuje da Pothosovo lišće postane blijedozeleno u nekim sortama. Pothos također raste mnogo sporije s vrlo malo svjetla. 

Gnojivo za Pothos

Pothos biljke možete gnojiti svakih mjesec ili dva kada najaktivnije rastu u proljeće, ljeto i jesen. Međutim, tijekom zime, najbolje je uopće ne gnojiti svoju biljku Pothos.

Svakako pročitajte upute za određeni proizvod koji odaberete, jer različita gnojiva imaju različite količine primjene i zahtjeve za učestalost primjene.

Vlažnost i temperatura za Pothos

Pothos biljke su tropske biljke koje uspijevaju u razinama vlažnosti od oko 50%. Međutim, sve dok je razina vlage u vašem domu otprilike 35-50%, vaša biljka Pothos bi trebala biti u redu. Osim toga, optimalna temperatura za Pothos je 21°-32°C.

Vodic za njegu biljaka i uzgoj sobnih biljaka Pothos 22222222234

Presađivanje Pothosa

Najbolje vrijeme za presađivanje vaše biljke Pothos je svake godine tijekom proljeća. Biljke pothosa mogu brzo rasti ako se o njima adekvatno brine, što znači da ćete svoju biljku morati presaditi ako želite da nastavi rasti. Ako želite da vam biljka ostane relativno manja, možete je držati u manjoj posudi. Ako se odlučite presaditi u veću sadilicu, odaberite posudu s drenažnom rupom promjera oko 5cm širim od postojećeg lonca.

Tlo za Pothos

Pothosu je potrebno dobro drenirajuće tlo koje nije previše gusto. Ako je potrebno, smjesi možete dodati perlit ili kokos kokos kako bi se voda bolje ocijedila (iako većina visokokvalitetnih tla za lončanice već sadrži ove sastojke).

Posude za pothos

Pothos uspijeva u raznim posudama. Na primjer, možete koristiti glinene posude, ali one brže isušuju tlo jer odvode vlagu. Ako odlučite koristiti glinenu posudu za Pothos, znajte da ćete morati češće zalijevati. Također možete koristiti plastične posude; međutim, oni zadržavaju vodu, tako da ćete morati osigurati da ne pretjerate s vodom. Možete koristiti šipku za mahovinu da potaknete loze da rastu prema gore ako ne želite da vise preko ruba lonca. 

Na kraju, možete staviti svoju biljku Pothos u keramičku glaziranu viseću posudu i pustiti da se loze vuku niz stranu. Ako je vaša biljka Pothos u visećoj posudi ili u visokoj posudi, loze mogu doseći i do 1,5m!

Vodic za njegu biljaka i uzgoj sobnih biljaka Pothos 22222222235

Razmnožavanje Pothosa

Kada dođe vrijeme za podrezivanje vaše biljke Pothos, možete uzeti obrezivanje i ponovno ih posaditi natrag u tlo kako biste stvorili nove stabljike. Presađivanje reznica stabljike poznato je kao razmnožavanje. Propagacija nije tako komplicirana kao što zvuči. Ovdje je detaljan vodič o tome kako razmnožavati Pothos!

Uobičajeni štetnici koji utječu na pothos

Nažalost, Pothosi nisu imuni na uobičajene štetočine. Najčešći štetnici koji utječu na Pothos su brašnaste bube. Brašnaste bube su sitne bube bez krila koje na lišću vaše biljke izgledaju poput pamuka. Ove su bube najčešće u vlažnim, vlažnim okruženjima, zbog čega ih biljke pothosa jako privlače. Brašnaste bube se mogu tretirati pranjem lišća toplom vodom sa sapunom, a zatim redovitim prskanjem biljke organskim insekticidom.

Rjeđe, na vrhu tla za lonce mogu se nalaziti gljivice. Ovi insekti štetnici izgledaju poput sitnih crnih mušica i polažu jaja u tlo vlažnih posuda. Za ove bube možete koristiti isti organski insekticidni sprej. 

Vodic za njegu biljaka i uzgoj sobnih biljaka Pothos 22222222236

Uobičajene bolesti pothosa

Vrlo malo bolesti utječe na Pothos. Međutim, jedna stvar koja može utjecati na Pothos je trulež korijena. Ovo je gljivično stanje koje uspijeva u uvjetima vlažnog tla i loše cirkulacije zraka. Trulež korijena nastaje zbog prekomjernog zalijevanja, slabo drenirajućeg tla i/ili loše drenirane posude.

Pothos je potrebno zalijevati samo kada se gornji centimetar tla osjeća suh, a čak i tada, oni mogu poprilično dugo bez vode. Samo pokušajte ne dopustiti da se cijela sadilica osuši jer je to teško za biljku, a tlo je teže hidratizirati nakon što se to dogodi.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: