Kako uzgajati šparoge iz sjemena

wop 2662626

Šparoge moraju biti moje omiljeno rano proljetno povrće. Iako je divno kuhana. Mislim da ga je najbolje jesti sirovog dok radite u vrtu. Šparoge se često započinju iz jednogodišnjih krošnji, no šparoge možete saditi i iz sjemena

Nije teško uzgojiti šparoge iz sjemena; samo dodaje dodatnu godinu na razdoblje čekanja dok ne možete početi žetvu. Posadili smo sortu ‘Argenteuil’ francuskog naslijeđa.

wop Sparoge768049393

Biljke su stare tek oko 6 tjedana i već imaju impresivan korijenski sustav.

Osim toga, šparoge su višegodišnje povrće – posadite je jednom i uživajte u njoj dugi niz godina. Hrskave, sočne i okusne, šparoge su dobre i za vas.

Ipak, sve ovako ukusno i pouzdano ne dolazi lako. Zauzima puno prostora, puno je pripremnog rada kako bi se krevet pripremio, a potrebno je oko tri godine od sjemena do žetve prije nego što kušamo jedno koplje.

Dobra vijest je da šparoge, kada se jednom započnu, mogu trajati čitavu generaciju, tako da postoje velike nagrade!

Sadnja šparoga iz sjemena

Prije dvije godine sam iz sjemena uzeo šparoge i presadio ih u gredicu u vrtu. Odmah su ih pojeli klinovi! Bilo je kasno ljeto i nisam mislio da su još uvijek aktivni. Pogrešno!

Zamislite moje olakšanje kada su nekoliko tjedana kasnije poslali nove listove i nastavili rasti sve dok nije nastupilo hladno vrijeme. Prošlog su proljeća iskočili – slatka mala minijaturna koplja šparoga koja su se pretvorila u bujne zelene listove.

Budući da su muške biljke produktivnije, uspjeli smo otkriti koje su bile ženske kada su procvjetale i formirale sjemenke. Ove biljke su izvučene, a ostale su samo muške biljke. Ovog proljeća, prije nego što se pojavio bilo kakav rast, došlo je vrijeme da biljke preselimo na njihovo stalno mjesto.

wop hgu9398p3hp39

Nisam mogao vjerovati koliko je korijenski sustav postao ogroman!

Iskopali smo rov širok oko 12 inča i dubok 8 inča. Dodali smo kompost na dno rova ​​i upotrijebili ga da napravimo 4 inča visoke humke na udaljenosti od oko 18 inča u rovu.

wop hng8309bpbph38

Postavili smo krune biljaka na humke i pustili korijenje da se spusti preko strana, a zatim ih prekrili s nekoliko centimetara zemlje. Kako koplja rastu, možemo nastaviti puniti rov dok ne bude ravan ili čak malo viši od okolnog tla. Krunice bi trebale završiti najmanje 4 inča ispod površine.

Sada dolazi stvarno teži dio. Ove godine ne možemo ubrati nijedno koplja, a sljedeće možda tek nekoliko. Treće godine možemo birati samo koplja koja su veličine prsta, ali se moraju zaustaviti kada postanu manja od 1/2 inča u promjeru.

wop nhu83o50h8g359h35
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: