12 iznenađujućih zdravstvenih prednosti vrtlarstva u kontejnerima u izolaciji

1682608860 12 Uberraschende gesundheitliche Vorteile von Container Gardening in Isolation

U današnjem svijetu može biti lako poludjeti i upasti u mentalnu ludnicu s naizgled beskrajnim zatvaranjima i karantenama. Protekla godina bila je godina izolacije bez presedana i svi smo morali pronaći načine da ostanemo zdravi i zaposleni.

Problem s izolacijom je taj što utječe na naše zdravlje. Ne samo emocionalno nego i fizički. Prestajemo ustajati iz kreveta, dolazi do depresije i usamljenosti i prestajemo brinuti o sebi.

Budući da smo zbog vlastite sigurnosti zatvoreni u zatvorenom prostoru, nuspojave izolacije sigurno će se dogoditi – čak i ako ne živite sami, ali osobito ako letite sami.

Doduše, nemamo lijeka za usamljenost ili izolaciju, ali smislili smo odličan način za borbu protiv obojega – vrtlarstvo u kontejnerima!

Jeste li novi u vrtlarstvu u kontejnerima ili ste tek počeli? Nema problema! Pogledajte naše vrtlarenje u spremnicima za početnike za savjete za početak.

Iako ovo možda nije lijek, izolirano vrtlarstvo u kontejnerima može vam dati razlog za brigu i razlog da ponovno stanete na noge. Zdravstvene prednosti izoliranog vrtlarstva su neporecive i mogle bi vas čak iznenaditi.

Međutim, najvažnije prednosti vrtlarstva u kontejnerima su dobrobiti za mentalno zdravlje. Smanjit ćete stres, osjećati se dijelom nečega, povratiti kontrolu, ostati sigurni i čak uštedjeti novac. Postoji toliko mnogo razloga za početak vrtlarstva u kontejnerima tijekom ove pandemijske izolacije i evo ih.

Evo 12 iznenađujućih zdravstvenih prednosti uzgoja u izoliranim kontejnerima za koje biste trebali znati!

1) Nešto što će vas zaokupiti u izolaciji

Ostati zaposlen u izolaciji može biti izazovno nakon što ste mentalno zaokupljeni kuhanjem, čišćenjem, radom i vježbanjem. Mentalna iscrpljenost zbog toga što nemate što raditi i nemate kamo otići može ozbiljno utjecati na vaše zdravlje.

Međutim, ako možete pronaći nešto čime ćete zaokupiti svoje vrijeme, vaš razum može biti sačuvan.

Nešto kao… vrtlarstvo u kontejnerima.

Bilo da radite vani u svom dvorištu ili u zatvorenom prostoru blizu prozora u vrtu s kontejnerima, imat ćete nešto što će vas okupirati i spriječiti gubitak vašeg mentalnog zdravlja.

2) Ostanite sigurni kroz socijalno distanciranje

Svi znamo koliko je važno držati se podalje od drugih tijekom ove pandemije. Stoga je vrlo važno pronaći aktivnosti koje vas zaokupljaju I štite.

Vrtlarstvo u kontejnerima nudi oboje!

Vrtlarstvo u izolaciji je samotnjačka aktivnost koja ne zahtijeva kontakt s drugima. Opet, bez obzira jeste li unutra ili vani, sigurni ste.

3) Vratite kontrolu kada svijet izmakne kontroli

U ovim neviđenim i nesigurnim vremenima, postoji prilično opći osjećaj gubitka kontrole.

Malo je stvari u našem današnjem svijetu nad kojima imamo kontrolu. Dakle, kada se ukaže prilika da preuzmete kontrolu nad bilo kojim područjem svog života, mudro je iskoristiti je. Vrtlarstvo u kontejnerima nudi ovu priliku za kontrolu.

Vi kontrolirate vrste biljaka, raspored, raspored itd.

Dajte si osjećaj kontrole u svijetu u kojem je taj osjećaj rijetkost i počnite s vrtlarstvom u kontejnerima već danas!

Moglo bi vas također zanimati… Oslobodite radost pažljivog vrtlarenja

Vrtlarstvo u kontejnerima izvrsno je za vaše mentalno zdravlje.

4) Reorganizacija i kreativni potencijal

Ovaj je članak savršen nastavak prethodnog razloga za početak vrtlarstva u kontejnerima: potencijal preuređivanja. Kada vrtlarite u posudama, imate fleksibilnost mijenjanja rasporeda posuda i/ili posuda.

Mogućnost preraspodjele daje vam kontrolu da budete kreativni s rasporedom svojih biljaka. Ne samo da vam to daje kreativnu slobodu, već ako vrtlarite u zatvorenom prostoru, to vam omogućuje promjenu okruženja – ili što bliže možete biti ako ste izolirani.

5) Manje rada od normalne obrade tla

Prednost vrtlarstva u kontejnerima je u tome što uključuje puno manje posla od običnog vrtlarstva.

Uz vrtlarstvo u kontejnerima, ne morate trošiti vrijeme na plijevljenje ili prilagođavanje sadržaja tla kako biste nadoknadili otjecanje hranjivih tvari uzrokovano povezivanjem s tlom, a ne morate zalijevati tako često jer manje biljaka upija vodu.

Da ne spominjemo da postoji manja vjerojatnost da gljivice ili druge bolesti zahvate vaše biljke jer su izolirane i zaštićene od mogućih prijetnji.

Čak i ako vrtlarite na otvorenom u kontejnerima, ove pogodnosti i dalje vrijede!

6) Nagrade – Pogledajte kako se vaš trud isplatio

Vrtlarstvo u kontejnerima vrlo je korisno!

Svakoj biljci možete dati vlastitu posudu koja joj savršeno odgovara, dajući joj više prostora za rast, omogućujući optimalan rast i proizvodnju povrća ili voća.

Čak i kada uzgajate začinsko bilje u posudama, dodatna pažnja koju možete posvetiti svakoj biljci pojedinačno pomoći će svakoj biljci da maksimalno raste.

Ove dobrobiti rezultiraju obilnijim urodom povrća, voća i bilja. Kada biljke rastu s malo ili nimalo konkurencije u okolnom tlu, biljke daju sve od sebe. Uz bolju žetvu, osjetit ćete veću nagradu. Bilo koji proizvod koji možete uzgojiti pružit će vam ugodan osjećaj koji može pomoći vašem mentalnom zdravlju dok ste izolirani.

7) Osvježavajući i svježi sastojci za kuhanje

Svježe povrće iz vašeg vrta jedna je od zdravstvenih prednosti vrtlarstva u kontejnerima.

Kuhanje samo po sebi može biti pravi zadatak – čak i više nego prije. Srećom, kuhanje s vrtlarstvom u posudama može biti više osvježavajuće. Divno je imati svježe namirnice iz svog vrta, koje nisu ubrali drugi kupci.

Svojim jelima možete dodati svježe ubrano začinsko bilje (bosiljak, peršin, origano, ružmarin, majčina dušica, menta itd.). Ništa nema bolji okus od svježe ubranog bilja ili svježe narezanog voća i povrća u jednom obroku.

8) Nema sezonskih ograničenja

Jedna od prednosti vrtlarstva u kontejnerima je ta što ne morate čekati jesen, proljeće ili ljeto za sadnju. Možete saditi kad god želite (ako sadite u zatvorenom prostoru) budući da se vaši unutarnji spremnici nalaze u okruženju s kontroliranom temperaturom.

To pomaže vašem izoliranom mentalnom zdravlju jer ne morate čekati da počnete saditi. Ovu korisnu aktivnost možete započeti odmah.

9) Uštedite novac

Jedna od NAJBOLJIH prednosti vrtlarstva u izoliranim kontejnerima je ta što vam može uštedjeti novac. S toliko gubitaka radnih mjesta i skraćenim radnim vremenom, mnogima je bilo teško nositi se s financijskim pritiskom. Ne samo da vam vrtlarstvo u kontejnerima štedi novac na potrepštinama za kuhanje, već također štedite novac na plinu.

Spremanjem vlastitog bilja, voća i povrća u kontejnere što je više moguće, uštedjet ćete nešto novca koji može biti razlika između plaćanja računa ili ne.

Svaka čast pomaže!

10) Šarenije i svježije okruženje

Svi znamo da sobne biljke osvježavaju i pročišćavaju zrak u vašem domu. Sama ta korist može koristiti vašem mentalnom zdravlju tijekom ove izolacije.

Iako osvježava zrak, pruža vam i svježe i prirodno okruženje puno boja. Bilo da posadite cvijeće koje je puno prekrasnih boja i lijepog mirisa ili biljke koje daju jestive plodove, unijet ćete boju u svoj prostor.

Iako moramo ostati socijalno distancirani, dobrobiti sadnje vanjskog vrta u kontejnerima mogu stvoriti osjećaj zajednice. Oni koji prolaze pokraj vašeg vrta uživat će u ljepoti vašeg truda. A sve dodatne proizvode koje ne možete sami konzumirati možete sigurno isporučiti susjedima beskontaktnom dostavom.

Ovo dijeljenje proizvoda može stvoriti osjećaj zajednice u ovim izoliranim vremenima. Iako možda nije ono što je nekad bilo, vrtlarstvo u kontejnerima omogućuje vam stvaranje nostalgične zajednice i osjećaja susjedstva.

“Stvari koje treba zapamtiti su da kada smo potpuno sami, svi smo u tome zajedno.” – PS Volim te

12) Prikladno za početnike – Svatko može napraviti vrt s kontejnerima

Konačno, jedna od stvari koja vrtlarstvo u kontejnerima čini tako savršenim za one od nas koji se borimo u izolaciji je ta da ne morate znati kako vrtlariti da biste pokrenuli vrt u kontejnerima.

Ova vrsta vrtlarstva vrlo je pogodna za početnike i otporna je na pogreške.

Čak i ako zabrljate i ubijete biljku, puno je lakše krenuti ispočetka i pokušati ponovo. Bez sezonskih ograničenja za vrtlarenje u kontejnerima u zatvorenom prostoru, početak ispočetka je jednostavan i nema pritiska ni žurbe.

Šanse da ne uspijete prilično su male zbog količine kontrole koju imate u posudi u usporedbi s vrtlarstvom u tlu – količina vode koju svaka biljka dobije, sadržaj tla i kontrola štetočina. Ova razina kontrole smanjuje vjerojatnost da će zabrljati vrt s kontejnerima.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Vrtlarenje Organizacija i planiranje vrta

10 savjeta za malčiranje koji će preobraziti vaš vrt

Sobne biljke Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka

Kako se brinuti za kalateju Warscewiczii

Sobne biljke Razmnožavanje sobnih biljaka

Razmnožavanje singonija

Hidroponija Sjeme za mikrozelenilo Vrtlarenje

Kako uzgajati mikrozelenje bez zemlje

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Rajčice zelene iznutra? Evo što trebate znati