Savjeti i trikovi za vrtlarstvo u kontejnerima (Vodič za brzi početak)

1682615764 Tipps und Tricks fur den Containergarten Schnellstartanleitung

Htjeli biste imati vrt u svojoj kući, ali nemate mjesta za to? Ne brini; Postoji rješenje gdje ipak možete imati svoj vrt. Ovo rješenje je kontejnerski vrt!

Da, kontejnerski vrt je rješenje za vaše probleme ograničenog prostora. Omogućuju vam da imate vrt bilo gdje, bilo da se radi o dvorištu, balkonu ili trijemu. Također možete objesiti lončanice na krov ili ih montirati na zid. Mogućnosti su beskrajne. Možete posaditi bilo koje povrće, cvijeće, ljekovito bilje, voće, drvo, jednogodišnju, višegodišnju biljku ili bilo što drugo što želite. Oni daju dašak boje vašem domu i čine ga privlačnijim. Također dodaju dekorativan izgled vašem domu i uljepšavaju cijelu kuću.

Pročitajte naš popis savjeta i trikova za vrtlarenje u kontejnerima.

Prednosti kontejnerskog vrta

Vrtlarstvo u kontejnerima ima prednosti.

Kontejnerski vrtovi imaju svoje prednosti. Ne zauzimajući puno prostora, privlače vaš dom za oko. U nastavku su još neki dobri razlozi zašto biste trebali pokrenuti vrt u kontejnerima.

 1. Vrtlarstvo u kontejnerima najbolje je rješenje za one koji nemaju veliko dvorište za pokretanje vrta. Vrtlarstvo u kontejnerima može se raditi bilo gdje, bilo na trijemu, balkonu ili žardinjeri.
 2. Jedna od prednosti kontejnerskog vrta je to što je prenosiv. Lako možete premjestiti kante bilo gdje u vašem domu. Ako biljke trebaju sunčevu svjetlost ili zaštitu od hladnoće, možete ih jednostavno premjestiti ili unijeti u kuću.
 3. Za razliku od običnog vrta, vaš vrt u kontejnerima omogućuje vam uzgoj biljaka s različitim zahtjevima tla.
 4. U kontejnerskom vrtu nije potrebno plijevljenje.
 5. Oštećenja od štetočina su minimalna kod biljaka u kontejnerima. Rijetke su i bolesti.
 6. Svestranost je još jedna prednost kontejnerskih vrtova. Mogu se posaditi unutar ili izvan vašeg doma, što god želite. Sadnja u zatvorenom prostoru dodaje boju vašem interijeru i poboljšava kvalitetu zraka.
 7. Dakle, na prozorskoj dasci imate začinsko bilje ili povrće. Samo odaberite nešto i pripremite odličan obrok!

Nedostaci kontejnerskog vrta

Vrtlarstvo u kontejnerima ima neke nedostatke.

Dolje su navedeni neki nedostaci vrta u kontejnerima. To biste trebali uzeti u obzir kada planirate svoj vrt.

 1. Kada uzgajamo biljke u posudama, one se lako osuše jer kiša ne djeluje na njih kao što bi to bilo u običnom vrtu. Redovito zalijevanje je apsolutno neophodno.
 2. Morate redovito dodavati gnojivo kako bi biljke napredovale i bile zdrave.
 3. Kompostiranje i malčiranje ne funkcioniraju dobro s biljkama u posudama, stoga treba redovito koristiti mješavinu gnojiva.
 4. Uzgoj velikih količina voća, povrća ili začinskog bilja nije najbolji plan za kontejnerski vrt. To je nedostatak u usporedbi s normalnim vrtovima.
 5. Biljke u saksijama osjetljivije su na hladnoću od običnog vrta. To je zato što nisu zaštićeni izolacijom od okolnog tla. Isto vrijedi i za nedostatak vode, budući da kiša ne funkcionira u vrtovima s kontejnerima.
 6. Spremnici također ograničavaju rast biljke ograničavajući korijenje unutar spremnika i sprječavajući njihov napredak.
 7. Biljke u saksijama ne dobivaju korisno gnojivo od glista i drugih stvorenja.

Savjeti i trikovi za uzgoj kontejnerskog vrta

Kako bi vaš vrt u kontejnerima bio zdrav i uspješan, evo nekoliko savjeta.

 1. Ključ dobrog rasta biljaka je veličina posude. Biljke bolje rastu u velikoj posudi nego u maloj. Mali spremnici obično ograničavaju rast korijena biljke. Prednost velikog spremnika je u tome što sadrži više zemlje, što biljke duže održava zasićenima i vlažnima. Prije sadnje razmislite o veličini posude i biljke koju ćete staviti u saksiju. Ako biljka ima opsežan korijenski sustav, odlučite se za veliki spremnik. Međutim, ako je korijenski sustav biljke plitak, poslužit će i mali lonac. Međutim, zapamtite da će prevelika posuda rezultirati vlažnim tlom, što će biljci uskratiti kisik i utopiti korijenje.
 2. Pravilna drenaža također je važan čimbenik u dobrom kontejnerskom vrtu. Bez odgovarajuće drenaže, biljke ne mogu disati, uzrokujući da venu i umiru.
 3. Birajte biljke koje mogu uspijevati u klimi u kojoj živite. Biljke moraju odgovarati vremenu i klimi vašeg mjesta; inače neće napredovati.
 4. Tlo bogato hranjivim tvarima osnovni je uvjet za kontejnerski vrt. Dobro tlo pomaže zadržati vodu i hranjive tvari, što rezultira pravilnim rastom biljaka.
 5. Potrebno je redovito zalijevanje biljaka, posebno u toplijim mjesecima. Ali nema svaka biljka iste zahtjeve. Veličina biljke, zahtjevi za svjetlom i veličina posude često određuju količinu potrebne vode. Manje vode neće dopustiti korijenima da pravilno rastu.
 6. Redovito njegujte svoje biljke, možda dva puta tjedno. Izrežite mrtve cvjetove, strmoglave stabljike ili mrtve biljke. Potražite gljivice ili štetnike. Neki od najčešćih problema na koje treba obratiti pozornost prilikom njegovanja su:
 7. Gnojidba vašeg vrta u kontejnerima ključna je za uspješne biljke. Gnojivo sa sporim otpuštanjem dobra je ideja za održavanje zdravlja biljke. Međutim, zapamtite da ni prekomjerno hranjenje nije dobro. Uzrokuje da lišće biljke postane smeđe ili žuto, oštećujući pritom korijenje.

Uz nekoliko jednostavnih koraka i tjednu njegu, vaš će vrt s kontejnerima uskoro početi cvjetati. Obavezno često zalijevajte i gnojite biljke i pazite na štetnike ili gljivice.

Bilo da tek počinjete ili ste iskusan vrtlar, ovi će vam savjeti sigurno pomoći s vašim vrtom u kontejnerima.

 1. Kada zalijevate svoj vrt u kontejnerima, imajte na umu da je biljkama s tankim lišćem potrebno više vode, a biljkama s debelim lišćem manje.
 2. Kada sadite, uvijek kupujte patuljaste varijante biljke jer one dobro rastu u posudama.
 3. Luk, češnjak, luk i poriluk među najboljima su za sadnju u kontejnerskim vrtovima. Imaju plitko korijenje i zauzimaju malo prostora, pa se mogu saditi u manje posude. Osim toga, problemi s kukcima i bolestima također su rijetki u ovim biljkama.
 4. Prilikom odabira spremnika uvijek uzmite u obzir veličinu biljaka i svoj životni prostor. Kada sadite stablo, razmislite o veličini koju će ono doseći i prema tome odaberite posudu.
 5. Koristite posude svijetle boje umjesto tamnih. Smanjuju apsorpciju topline i održavaju korijenje hladnim.
 6. Možete pokušati malčirati kako biste spriječili gubitak vode.
 7. Ako niste zadovoljni kako vaša posuda izgleda, možete je pokušati obojiti. Obojite ga u svoje omiljene boje i dajte mu atraktivan izgled.
 8. Kako bi vaše biljke bile zdrave i uspješne, pomiješajte gnojivo sa sporim otpuštanjem sa smjesom za posude.
 9. Najbolje vrijeme za zalijevanje biljaka je rano jutro i neposredno prije zalaska sunca. Gubitak vode isparavanjem manji je u to vrijeme.
 10. Razmislite o sadnji bršljana ako želite prekriti svoje zidove. Dobro rastu u posudama.
 11. Ako u svom dvorištu imate teške kontejnere, postavite ih na malu platformu s kotačima. To će znatno olakšati premještanje biljaka.
 12. Ako imate vrlo egzotičnu biljku upečatljivog izgleda, odaberite jednostavnu posudu u koju ćete je posaditi. To će biljci dati više pažnje.
 13. Ne zaboravite potražiti znakove nedostatka u svom vrtu s kontejnerima.
 14. Ako postavljate svoju posudu, napunite je zemljom do jednog inča od vrha. Time se stvara prostor za zalijevanje.
 15. Ako imate grašak zasađen u svom vrtu, berite ga često jer će to potaknuti biljku da proizvodi više.
 16. Imate li zapušteni kutak u svom domu, pokušajte ga uljepšati paprati.

Trikovi za ukrašavanje vašeg vrta s kontejnerima

Kontejnerski vrtovi dodaju boju vašem domu.

Ukrašavanje vašeg vrta s kontejnerima osvijetlit će vaš kut kuće. Dajte mu prirodni ili otmjeni ukras, prema vašem ukusu. Što god radili, zapamtite da će izgledati šarmantno i privlačno.

 1. Možete pokušati staviti svoje kante na ljestve. Ne mora biti novo ili savršeno. Vaše biljke učinit će ga privlačnim za vas.
 2. Također možete pokušati reciklirati stare bačve. Dolaze u različitim oblicima i veličinama. Ako u nju posadite cvijeće ili trajnice, izgleda fantastično.
 3. Stare cipele su također opcija. Da, dobro ste čuli. Posadite začinsko bilje unutra i iskopajte rupe na dnu kako biste omogućili drenažu.
 4. Košare su još jedna sjajna opcija. Obložite košare prozirnom plastikom i izrežite pore za drenažu.
 5. Objesite svoje posude. Ne morate biti na zemlji. Isplanirajte svoj vrt s kontejnerima s nekim biljkama na tlu i nekim visećim. Oni će dodati boju mjestu i izgledati lijepo.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Peperomija (Peperomia) Sukulenti

Peperomija obtusifolia: sobna biljka s niskim zahtjevima za održavanjem

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Sobne biljke za početnike Sukulenti

29 najboljih sobnih biljaka za početnike koje izgledaju nevjerojatno

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto lišće sobnih biljaka postaje smeđe? (I 7 rješenja)

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Štedljivi vrtlarski vodič za ponovnu upotrebu zemlje za posude

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Zaštita biljaka

Slomljeno korijenje biljke: činjenice i što biste trebali učiniti

Uzgoj cvijeća Zaljevanje sobnih biljaka

10 načina za održavanje svježe rezanih ruža u vodi