Kako se brinuti za lavandu u zatvorenom prostoru – 9 osnovnih savjeta

Kako se brinuti za lavandu u zatvorenom prostoru – 9 osnovnih savjeta7895643043 wop

Naglašavajući lijepo cvijeće i cijenjeni aromatični miris koji je mnogima poznat, nije iznenađenje vidjeti sve više i više vlasnika kako uzgajaju lavande u zatvorenom prostoru. Počnimo s kratkim sažetkom kako se brinuti za lavandu u zatvorenom prostoru, prije nego što prijeđemo na detalje.

Kako se brinuti za lavandu u zatvorenom? Postavite blizu prozora koji dobiva najmanje 3-4 sata jarke izravne sunčeve svjetlosti dnevno i raste u dobro dreniranom tlu kako bi vaša lavanda bila zdrava. Zalijevajte čim se gornji centimetar tla osuši, gnojite dvaput godišnje i osigurajte nisku vlažnost i umjerene temperature.

Uzgoj lavande u zatvorenom prostoru nije teško ako razumijete osnove što treba i ne treba raditi. Upoznajte se sa sljedećim osnovama o tome kako se brinuti za lavandu u zatvorenom prostoru i bit ćete nagrađeni nevjerojatno aromatičnom biljkom koja uspijeva u vašem domu.

Prednosti uzgoja lavande u zatvorenom prostoru

Podrijetlom s Mediterana, Bliskog istoka i Indije, povijest lavande seže više od dvadeset i pet stotina godina. Ime je dobio od latinske riječi ‘lavare’, što znači oprati.

Stari Rimljani koristili su lavandu za miris vode za kupanje u privatnim i javnim kupatilima. Njegova aromatična reputacija prati ga i danas, pogodna je za kulinarsku, medicinsku i zanatsku upotrebu.

Kulinarska: grančice lišća ili cvjetovi koriste se za aromatiziranje deserta i pića kao što su limunade i druga alkoholna pića.

Ljekovita: i biljke i eterična ulja koriste se kao pomoć pri spavanju ili za ublažavanje stresa.

Izrada: suho cvijeće se koristi za izradu potpourrija, mirisnih torbi i dodaje se svijećama, sapunima i bombama za kupanje.

Uvjeti uzgoja lavande

Lavande općenito je lako uzgajati sve dok im dajete potrebne uvjete za uzgoj. Pogledajmo neke od specifičnosti kako biste osigurali da vaša lavanda uspijeva u zatvorenom prostoru.

Svjetlosni uvjeti za lavande koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru

wop mgub54gz78wzg5978ww4zhzhuh4uzhtrs

Osiguravanje vašim lavandama svjetlo koje im je potrebno jedan je od najvažnijih aspekata uzgoja u zatvorenom prostoru. Kad su vani, uspijevaju u uvjetima punog sunca, pa im je potrebno što više svjetla kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru. Bez obzira na to gdje postavite svoje biljke, rotirajte posudu tjedno kako biste potaknuli ravnomjeran rast i cvjetanje.

Za najbolji rast stavite posude s lavandom na prozorsku dasku ili u neposrednoj blizini prozora okrenutog prema jugu gdje mogu primati najmanje 3 do 4 sata izravnog sunca svaki dan. Ako nemate prozor okrenut prema jugu, sljedeća najbolja opcija je zapadni prozor; dobivaju dugo razdoblje izravnog sunca, ali često propuštaju najtopliji dio dana. 

Ako nemate južni ili zapadni prozor ili ako su vam prozori djelomično zasjenjeni, možda će biti potrebno osigurati dodatnu rasvjetu kako biljke ne bi postale previše duge i vretenaste. Obucite fluorescentne svjetiljke velike snage, kompaktne fluorescentne ili LED svjetiljke punog spektra oko 30cm iznad vaših biljaka.

Temperatura za lavande

Kad se uzgajaju u zatvorenom prostoru, lavande trebaju nešto drugačije temperature noću nego danju, i trebaju hladnije temperature zimi u odnosu na proljeće/ljeto/jesen kada aktivno rastu. Ove razlike u temperaturi potaknut će cvjetanje i snažan, zdrav rast lišća.

Od proljeća do sredine jeseni, idealne temperature su oko 21°C tijekom dana i 10-13°C noću. U kasnu jesen tijekom zime, temperature bi trebale biti 15-18°C tijekom dana i 7-10°C noću. 

Vlažnost

Za razliku od tropskih sobnih biljaka, lavanda preferira klimu s niskom vlagom i najbolje uspijeva u toplim, sušnim uvjetima. Većina domova ima relativnu vlažnost od oko 40%, što je savršeno za uzgoj lavande.

Nema potrebe dodavati dodatnu vlagu u njihov prostor pomoću posuda za kamenje ili ih uzgajati u kupaonici za veću razinu vlage.

Cirkulacija zraka

Ostavite prostor između biljaka za dobar protok zraka; ako uzgajate više od jedne biljke u jednom spremniku, ostavite im najmanje 5-8cm prostora između svake biljke za cirkulaciju zraka. Time se sprječavaju štetnici insekata, kao i problemi s gljivicama i plijesni potičući sušenje tla. 

Lagani povjetarac s otvorenog prozora nekoliko sati svaki dan je optimalan. U bilo koje godišnje doba izbjegavajte stavljati lavandu na mjesto gdje je izravno izložena zraku iz otvora za prisilno provjetravanje koji ispušta vrući ili hladni zrak.

Zalijevanje lavande u zatvorenom prostoru

wop ngui45zg874zuh4nwugnjiklwwn5iu4whjui54w34j69863jshg

Lavanda je porijeklom iz Mediterana i voli ostati na suhoj strani, za razliku od nekih biljaka koje preferiraju da im korijenje ostane vlažno. Tlo se treba lagano osušiti između zalijevanja, ali ne smije se dopustiti da se potpuno osuši ili ćete vidjeti žutilo na lišću. Prekomjerno zalijevanje će potaknuti pojavu truleži korijena, ugrožavajući cijelu biljku.

Prstom provjerite vlažnost tla i vodu kada se gornji 1cm tla osuši. Kada zalijete, dajte dovoljno vode da se tlo dobro navlaži, a zatim ga ponovno pustite dok se zemlja ne osuši. Zimi smanjite učestalost zalijevanja na vrijeme kada se gornjih 5cm tla osuši zbog usporenog rasta biljaka.

Izbjegavajte da voda dođe na lišće, umjesto toga usmjerite je na tlo kako biste spriječili rast gljivica i plijesni.

Napisao sam nekoliko članaka koji će vam pomoći da procijenite svoje biljke kako biste znali kada ih s povjerenjem zalijevati.

Gnojidba lavande u zatvorenom prostoru

Kao što lavanda voli da je gotovo ignorira kada je u pitanju zalijevanje, isto vrijedi i za gnojidbu. U divljini lavande uspijevaju u lošim uvjetima tla u kojima bi se mnoge druge biljke borile.

Previše gnojiva potiče vegetativni rast i sprječava cvjetanje , što je u konačnici vaš cilj jer su cvjetovi najaromatičniji dijelovi biljke.

Kako biste spriječili prekomjernu gnojidbu, na početku vegetacijske sezone, a zatim ponovno u kasno ljeto ili ranu jesen, primijenite uravnoteženo, u vodi topivo gnojivo u količini od pola preporučene.

Ako presađujete svoju lavandu, dodajte malu količinu granuliranog gnojiva sa sporim oslobađanjem u smjesu zemlje umjesto proljetne gnojidbe.

Obrezivanje/berba lavande

Lavande treba orezati nakon prve cvatnje, a zatim ponovno u jesen prije nego što se rast uspori za zimu. Uklonite do dvije trećine biljke do otprilike donja dva seta listova na stabljikama pazeći da ne zarežete u drvenasti dio biljke. Uštipnite vrhove biljaka prema potrebi tijekom vegetacijske sezone kako biste potaknuli rast grmolja.

Da biste ubrali cvjetove lavande, odrežite ih oštrim škarama ili škarama u rano proljeće odmah nakon što se otvore. Skupite stabljike u šaku i odrežite ih oko 5cm iznad drvenaste izrasline u podnožju biljke.

Presađivanje lavande

wop mgu45uz0897uz458tuz45j58th45uhtn4wnhhstjkh

Povremeno je najbolje presaditi svoje lavande da ih stavite u veći spremnik i osvježite tlo.

Učestalost presađivanja

Presađujte svake godine, rano u proljeće prije nego što biljke počnu aktivno rasti za sezonu. To omogućuje ponovno uspostavljanje korijena, a vašoj lavandi da prevlada stres/šok nakon presađivanja uz minimalan utjecaj na njezin rast.

Tlo

Lavande vole “mršavo” tlo s izvrsnom drenažom i preferiraju blago alkalni pH. Potražite komercijalno tlo koje ima izvrsne mogućnosti drenaže. Također možete dodati dodatni pijesak ili perlit kako biste potaknuli brže kretanje vode kroz vaše posude. 

Da biste postigli blago alkalni pH uz komercijalni medij za uzgoj, dodajte žlicu vapnenca u smjesu zemlje prije nego što napunite posudu. To će podići pH malo iznad neutralnog.

Izbjegavajte korištenje ravnog kokosovog kokosovog vlakna ili sphagnum tresetne mahovine u svojim posudama; zadržavaju previše vode. 

Važna napomena — pri punjenju posuda s podlogom za uzgoj nemojte stvarati “drenažni sloj” na dnu posude. Dugo je vremena ovo bila vrlo preporučena praksa, podučavana novim vrtlarima. Dokazano je ipak da je ova praksa više štetna nego korisna.

Kako se voda gravitacijom kreće niz profil tla, ona se zaustavlja kada naiđe na ovaj drenažni sloj stvoren od stijena ili malih kamenčića. Prije nego što voda procuri u sloj, cijelo tlo za posude mora se napuniti vodom, što sloj čini problematičnim umjesto korisnim.

Vrsta posude

Glinene ili terakota posude su najbolje opcije jer omogućuju dobar protok zraka i kretanje kroz zonu korijena , omogućujući brzom sušenju medija za uzgoj. Plastične posude zadržavaju previše vode.

Odlučite se za posude koje su samo 1-2 cm većeg promjera od korijenske kugle. Lavanda voli biti malo nabijena za najbolji rast. Višak prostora omogućuje da tlo zadrži previše vode.

Razmnožavanje lavande u zatvorenom prostoru

Ako želite uzeti svoju jednu lavandu i proširiti svoj vrt na dva, tri ili više, to je najlakše i najjeftinije učiniti sami razmnožavanjem novih biljaka. Pokretanje novih biljaka iz reznica najbolja je opcija jer vam daje točan klon vaše postojeće biljke. Također je brže nego početi od sjemena.

Za pokretanje novih biljaka iz reznica stabljike:

 1. Napunite spremnik(e) prethodno navlaženom zemljom.
 2. Uzmite stabljiku od 10cm iz lišća tvrdog ili mekog drveta. Uklonite sve listove s donjih 5cm stabljike i lagano ostružite kožu s donjeg dijela jedne strane.
 3. Napravite rupu u tlu nešto dublje od reznice.
 4. Pažljivo ga stavite u zemlju, pazeći da nježno ispunite rupu.

Reznice bi se trebale ukorijeniti za otprilike tri do četiri tjedna; reznice tvrdog drveta mogu potrajati nešto duže.

wop gknu45zg87w9zu87wzhuih5b4owuhtuw44hhtt9h43hujkiotot33uhs

Problemi s štetnicima i bolestima s lavandom uzgojenom u zatvorenom

Lavande općenito se smatraju otpornijima od mnogih drugih trajnica, ali ipak postaju žrtvom nekoliko problema s kukcima i bolestima. Često pratite svoje biljke kako biste rano otkrili probleme i liječili ih prije nego što šteta postane velika.

Insekti

Lavande ne privlače mnogo štetnika insekata zbog svog snažnog mirisa, ali možete imati problema s pljuvačicama, lisnim ušima i bijelim mušicama.

Stjenice

Pljuvačke su poznate po pjenastim masama pljuvačke koju proizvode kada sišu sok iz lavande. Pumpaju mjehuriće u pjenastu tvar koja se izlučuje tijekom hranjenja; pljuvačka masa tada obuhvaća nimfe, štiteći ih od isušivanja ili napada neprijatelja. U većini slučajeva, zaraza pljuvačicama ne šteti vašim biljkama. 

Najbolji način da ih se riješite je da ih uklonite ručno; pesticidi su neučinkoviti jer pljuvačka štiti nimfe.

Lisne uši

Lisne uši su jedan od najčešćih insekata koji pogađaju sobne biljke. Ovi sićušni kukci u obliku kruške vežu se za biljku sisajući sok, a zatim luče “mednu rosu”. Simptomi se pojavljuju kao iskrivljeno lišće i opadanje lišća. 

Uklonite lisne uši tako da biljke obrišete čistom, mekom krpom ili ih poprskate blagom otopinom vode koja sadrži nekoliko kapi sapuna.

Bijele mušice

Bijele mušice su usko povezane s lisnim ušima i često se pogrešno smatraju sitnim bijelim moljcima. Obično su blijede boje i prekrivene su praškastim bjelkastim voskom; i nimfe i odrasle jedinke sišu sok, ostavljajući medljiku za sobom. Simptomi uključuju zaostajanje i žutilo lišća, nakon čega slijedi opadanje lišća.

Brzo bježe kada je biljka domaćina poremećena, zbog čega ih je teško liječiti. Najbolje je ručno ukloniti ili biljke prskati jakom mlazom vode.

Bolesti

Uobičajene bolesti koje se mogu vidjeti u lavandi su trulež korijena, virus mozaika alfalfa i shab.

Trulež korijena 

Najčešći problem kod lavande je trulež korijena, uzrokovana prekomjernim zalijevanjem, osobito u zimskim mjesecima. Korijenje tada ponovno odumire zbog nedostatka kisika ili prekomjernog rasta gljivica u tlu.

Navlažena tla potiču rast i razmnožavanje gljivica Pythium, Phytophthora, Rhizoctonia ili Fusarium koje se šire u korijenje i zaraze biljke

Zdravi korijeni postaju smeđi i kašasti kako propadaju, nesposobni uzeti hranjive tvari potrebne za rast. Kako trulež korijena napreduje, listovi postaju žuti, venu ili padaju, a zatim postaju i kašasti. Jednom kada su simptomi vidljivi u lišću, problem može biti prošao točku otklanjanja, ugrožavajući cijelu biljku.

Izazov s truležom korijena je taj što često ostaje neprimijećen jer se javlja ispod površine tla i izvan vidokruga. U ekstremnim slučajevima kada su uvjeti savršeni, odnosno u posudama bez drenažnih rupa, trulež korijena može ubiti cijelu biljku u roku od deset dana.

Ako budete uhvaćeni dovoljno brzo, možete presaditi biljku kako biste je pokušali spasiti. Uklonite što je više moguće zaražene zemlje dodajući svježu, čistu zemlju. Ako se trulež korijena značajno proširila, secirajte biljku, zadržavajući samo zdrave dijelove. Ako je zahvaćena cijela baza, uzmite reznice stabljike sa zdravog lišća kako biste razmnožili novu biljku.

Virus lucerna

Virus lucerna, koji zarazi mnoge biljke velebilja i mahunarki diljem svijeta, također se može naći u gotovo svakoj komercijalnoj proizvodnji lavande. Zaraza rezultira gubitkom prinosa, smanjenom sposobnošću biljke za prezimljavanje i povećanjem osjetljivosti na druge bolesti. Simptomi se pokazuju kao iskrivljeno žuto lišće ili mrlje koje se pojavljuju u obliku mozaika. 

Virus obično šire lisne uši, pa je važno pratiti zarazu lisnih uši. Jednom kada biljke pokažu znakove infekcije, malo se toga može učiniti za liječenje. 

Povezana pitanja

wop jngfu834zu8t73zu87u34ztzhunownsgjjnabg34g

Koja je razlika između francuske, engleske i španjolske lavande?

 • Sva tri su povezana, ali imaju različite karakteristike. Francuska lavanda nije tako uobičajena kao engleska lavanda, ima mekši miris, a njezino cvjetanje traje mnogo dulje od ostalih vrsta. Engleska lavanda je najzastupljenija: ima najaromatičnije cvijeće i najviše podnosi hladnoću. Španjolska lavanda ima najmekši miris i obično se koristi za uređenje prostora umjesto za proizvodnju ulja.

Mogu li se moje lavande premjestiti van?

 • Da, vaša lavanda se može premjestiti van i može imati koristi od toga. Zbog visokih zahtjeva za svjetlošću, lavande dobro uspijevaju kada im se dopusti da žive vani tijekom vrućih ljetnih mjeseci kada su dani dugi. Iako nisu otporne na hladnoću, svakako ih vratite prije nego što temperature padnu prenisko u jesen.

Koje biljke se mogu uzgajati s lavandom?

 • Najbolje biljke za uzgoj s lavandom su one kojima su potrebni slični uvjeti za uzgoj: origano, kadulja, timijan, ružmarin, lovor, mažuran. 

Ako su biljke prekomjerno zalijevane, je li moguće riješiti problem?

 • Najbolji način da ispravite prekomjerno zalijevanje je da odmah presadite biljku. Tijekom procesa presađivanja nježno uklonite dio natopljene zemlje iz korijenske kugle, nadopunjujući je svježim, novim tlom koje ima dobre mogućnosti drenaže.

Jesu li lavande otrovne?

 • Lavande se smatraju neotrovnim. U većini uvjeta, ako se konzumiraju, predstavljaju malu prijetnju ljudima ili kućnim ljubimcima, iako mogu uzrokovati želučane smetnje ako se proguta velika količina biljnog materijala. Zabrinutost je zbog ulja lavande, jer je ono otrovno u velikim količinama.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto mojoj pahiri opada lišće? (I kako to popraviti)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moj ljiljan mira ne raste? (5 lakih popravaka)

Travnjaci i ukrasno bilje Vrtni alati i oprema

Kako kositi travnjak kosilicom koja se vozi