Isplati li se uzgajati vlastiti kukuruz?

1682617487 276 5 einfache Schritte zum Maisanbau in Growbags.webp.webp

Isplati li se uzgajati vlastiti kukuruz? Mnogi ljudi postavljaju ovo pitanje ovih dana. Nažalost, cijena kukuruza dramatično je porasla posljednjih godina, zbog čega se nekim ljudima potencijalno ne isplati uzgajati vlastiti kukuruz. Ipak, ne smijete zanemariti neke prednosti uzgoja vlastitog kukuruza.

Prednosti uzgoja kukuruza

Mnogo je prednosti uzgoja kukuruza, uključujući činjenicu da ga je lako i jeftino uzgajati uz vrlo niske početne troškove. Tu je i obilje svježih proizvoda za jelo iz vašeg vrta – čak i ako se čini da nema mjesta! Osim toga, možete koristiti dio kukuruza za više sadnje, što rezultira kontinuiranom opskrbom svježim proizvodima.

Početnici zainteresirani za uzgoj kukuruza trebali bi razmotriti nekoliko stvari prije nego što se odluče za sortu. Jedan je klima u kojoj se kukuruz uzgaja – neke sorte bolje uspijevaju u toplim klimama, dok druge bolje uspijevaju na nižim temperaturama. Osim toga, važno je razmišljati o tome kako se koristi kukuruz.

Na primjer, neke su sorte bolje za jelo svježe, dok su druge bolje za pripremu kukuruznog brašna ili stočne hrane.

Uzgoj kukuruza iz sjemena:

Uzgoj kukuruza iz sjemena može biti korisno iskustvo za svakog vrtlara, početnika ili ne. Ne samo da je biljku relativno lako uzgajati, već daje i obilne žetve u kojima se može uživati ​​na razne načine. Međutim, postoji nekoliko stvari koje morate imati na umu kada uzgajate kukuruz iz sjemena.

  • Prvo, važno je odabrati soj koji odgovara vašoj klimi i uvjetima uzgoja.
  • Drugo, sjeme treba posaditi u dobro drenirano tlo bez ostataka i kamenja.
  • Treće, biljke moraju biti ravnomjerno raspoređene kako bi se osigurao odgovarajući protok zraka i spriječio rast gljivica.
  • Konačno, kukuruz zahtijeva puno vode, pa se pobrinite da biljke budu ravnomjerno hidratizirane tijekom vegetacije.

Uz malo planiranja i brige, možete uživati ​​u ukusnoj berbi domaćeg kukuruza.

Prvi korak u uzgoju kukuruza iz sjemena je odabir odgovarajuće sorte sjemena za vašu lokaciju, što će odrediti želite li uzgoj na otvorenom ili u zatvorenom i koliko prostora imate u svjetlosnim satima.

Najbolje tlo za vaš kukuruz

Isplati li se uzgajati vlastiti kukuruz?

Vrsta tla koju koristite može značajno utjecati na uspjeh vašeg usjeva pri uzgoju kukuruza. Najbolje tlo za uzgoj kukuruza je rahlo i dobro drenirano, s neutralnim pH. Također bi trebao biti bogat organskom tvari jer će to pomoći u osiguravanju hranjivih tvari i poboljšanju zadržavanja vlage. Što se tiče teksture, ilovasto tlo često se smatra idealnom opcijom za uzgoj kukuruza.

Ova vrsta tla je mješavina pijeska, mulja i gline koja uravnotežuje drenažu i zadržavanje vlage. Ako niste sigurni u kvalitetu svoje zemlje, uvijek je dobra ideja da je ispita stručnjak prije sadnje. Onda ste na dobrom putu za uspješnu žetvu kukuruza s pravim tlom.

Što je glinasto tlo?

Glineno tlo je vrsta tla koja je mješavina gline, pijeska i mulja. Ova kombinacija sastojaka čini glinasto tlo idealnim za uzgoj kukuruza. Glina u ilovastom tlu pomaže u zadržavanju vode, dok pijesak i mulj osiguravaju drenažu i prozračivanje.

Ova uravnotežena mješavina rezultira tlom koje može zadržati pravu količinu vlage, što ga čini savršenim za uzgoj kukuruza. Osim toga, glineno je tlo bogato hranjivim tvarima i biljkama daje hranjive tvari koje su im potrebne da rastu jake i zdrave. Iz tih razloga, glinasto tlo se često smatra najboljim tlom za uzgoj kukuruza.

Koje tlo treba kukuruz?

1682658959 182 Isplati li se uzgajati vlastiti kukuruz?

Kukuruz šećerac treba tlo bogato organskim tvarima. Ovo bi trebalo biti vlažno, plodno i dobro drenirano. Kukuruz šećerac voli puno vlage, ali ne voli da je tlo predugo vlažno jer to može uzrokovati truljenje korijena, što koči rast.

Jedan od načina za postizanje ove ravnoteže voda/tlo je osigurati da voda može otjecati, a ne samo sjediti na podu.

Temperatura za uzgoj kukuruza

Što se tiče temperature, ona mora biti topla da bi vaš kukuruz dobro rastao. Kao vrtlar početnik, također biste trebali znati da temperatura igra još jednu važnu ulogu pri uzgoju kukuruza. Kukuruz treba puno topline, ali ne podnosi jaku hladnoću. Pomoglo bi ako uzgajate kukuruz u području gdje je temperatura između 16-32 C, inače riskirate usporavanje rasta vašeg usjeva.

Tipično, temperature moraju biti između osamdesetih i srednjih devedesetih da bi kukuruz uspijevao. Biti upozoren. Ako se smrzne, vaš će kukuruz gotovo sigurno uginuti.

Pokušajte izbjeći sadnju usjeva kukuruza u punoj sjeni ako možete. Puna sjena neće spriječiti rast vašeg kukuruza, ali ga može učiniti manje zdravim i osjetljivijim na bolesti.

Što ne treba saditi u blizini kukuruza?

Kod uzgoja kukuruza važno je znati što ne smijete saditi u blizini. Kukuruz je visoka biljka kojoj je potrebno puno sunca, pa treba izbjegavati biljke koje ga zasjenjuju. Osim toga, kukuruz je veliki potrošač koji ima koristi od dodatnog dušika, tako da uzgoj usjeva koji fiksiraju dušik u blizini može biti koristan.

Međutim, kukuruz se ne smije saditi pored graška ili graha jer se oni natječu za dušik u tlu. Osim toga, kukuruz se ne smije saditi uz krumpir, jer je osjetljiv na iste bolesti i štetnike. Ako vodite računa o tome što sadite u blizini kukuruza, možete osigurati da vaši usjevi napreduju.

Koliko vode treba kukuruzu?

Kada uzgajate kukuruz iz sjemena, ne zaboravite osigurati dovoljno vode za mlade sadnice! Ako ne dobiju dovoljno vode, njihovo korijenje možda neće moći rasti duboko u tlo, što će kasnije rezultirati zakržljalim biljkama.

Ako živite u području s malo oborina tijekom ljetnih mjeseci, kada kukuruz najbolje raste, razmislite o povećanju zalijevanja dopunom metoda navodnjavanja kao što su sustavi kap po kap i održavanje tla vlažnim plijevljenjem i oranjem.

Koliko sunca treba kukuruzu?

Biljke kukuruza najbolje rastu na punom suncu, stoga ih držite podalje od drveća. Ne vole ni sjenu – kukuruz ima rast lišća samo kada lišće ima dovoljno svjetla za proizvodnju hrane fotosintezom.

Pobrinite se da vaše dvorište ima puno otvorenog prostora, pogotovo ako planirate uzgajati više od jednog reda kukuruza! Područje mora biti osvijetljeno najmanje šest sati dnevno (ili dva dana po dvanaest sati) s malo izravne sunčeve svjetlosti kako bi usjev dobro rodio.

Premalo sunca može rezultirati zaostatkom u rastu biljaka i slabim prinosima zbog sporijeg klijanja i kraće vegetacijske sezone.

Štetočine koje napadaju kukuruz

Nažalost, štetnici mogu uništiti vaš urod kukuruza ako niste pažljivi. Mravi, skakavci, puževi i gusjenice rado jedu kukuruz. Što god učinili, vaš će kukuruz vjerojatno biti zaražen barem nekim od ovih štetočina.

Insekticidni sprejevi i praškovi jedan su od načina za suzbijanje nekih od ovih nametnika. Što se tiče zemljanih vjeverica, morate poduzeti drastične korake kako biste ih se riješili.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Razmnožavanje sobnih biljaka Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

Kako razmnožiti Zamiju

Uzgoj cvijeća Zaštita biljaka

Cvjetovi otporni na mraz

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moja dracena ima smeđe vrhove?

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

Kako uzgajati luk u vreći za uzgoj

Uzgoj povrća Vrtlarenje Vrtni alati i oprema

Kavezi za rajčice: Vrtlarski vodič

Organizacija i planiranje vrta Zaštita biljaka

Najbolje vrste podova za staklenik