Engleska lavanda: njega Lavande Angustifolie

Engleska lavanda njega biljaka i sorte Lavandula Angustifolia51251251210

Lavanda je prekrasna cvjetnica poznata po svom slatkom cvjetnom mirisu. Iako postoji mnogo različitih vrsta lavande, engleska lavanda je najmirisnija od svih.

Engleska lavanda ( Lavandula angustifolia ) je kratak grm s klasovima ljubičastih cvjetova koji obično cvjetaju početkom i sredinom ljeta. Engleska lavanda je porijeklom iz Mediterana, ali je otpornija na hladnoću od ostalih popularnih vrsta lavande. Poznata je po tome što je najbolja vrsta lavande kako za miris tako i za kulinarsku primjenu. Engleska lavanda zahtijeva godišnju rezidbu u vrtu, ali ovaj posao obično se isplati zbog prekrasnih cvjetova.

LAVANDA pereglin.com98675

Engleska lavanda: osnove

Engleska lavanda ( Lavandula angustifolia ) je cvjetni grm porijeklom iz Mediterana. Engleska lavanda poznata je po svom slatkom cvjetnom mirisu, kulinarskoj prikladnosti i visokokvalitetnom ulju lavande. Drugi uobičajeni nazivi za englesku lavandu ( Lavandula angustifolia ) su vrtna lavanda, obična lavanda, bugarska lavanda, uskolisna lavanda i fina lavanda.

Biljke engleske lavande općenito su prilično izdržljive u vrtu. Uspiju na dobro dreniranom tlu i na mjestima za sadnju na punom suncu. Engleska lavanda najbolje raste u klimama s vlažnim zimama i suhim, vrućim ljetima. Biljke imaju sivo-zeleno lišće i cvjetaju početkom i sredinom ljeta (obično lipanj ili srpanj) u razdoblju od oko 3-4 tjedna. Lavanda je prikladna biljka i za ukrasne cvjetnjake i za začinsko bilje.

Engleska lavanda njega biljaka i sorte Lavandula Angustifolia51251251216

Njega engleske lavande

Engleska lavanda je mediteranski grm koji uspijeva na sunčanim mjestima s dobro dreniranim tlom. Ove biljke su tolerantne na različite tipove tla i obično najbolje rastu tamo gdje su zime vlažne, ali su ljeta relativno suha. Engleska lavanda se često sadi u graničnim vrtovima zajedno s cvjetnim trajnicama ili uz staze.

Zahtjevi za sunčevu svjetlost engleske lavande

Englesku lavandu treba uzgajati na mjestu punom sunca gdje lišće dobiva najmanje 6-8 sati sunčeve svjetlosti dnevno. Lavanda ne uspijeva u sjenovitim područjima i zahtijeva puno sunčeve svjetlosti kako bi proizvela mnoštvo mirisnih cvjetova po kojima je engleska lavanda poznata.

Vrtno tlo za englesku lavandu

Lavanda najbolje raste na laganim, dobro dreniranim tlima. To uključuje pješčanu ilovaču ili pješčano tlo koje lako odvodi višak vode. Biljke lavande obično mogu izdržati vodu u ribnjaku samo kratko vrijeme i ne vole imati “mokre noge. Biljke lavande su tolerantne na niz vrijednosti kiselosti tla, ali imaju tendenciju da najbolje rastu na neutralnim ili blago alkalnim tlima.

U vrtovima s glinenim tlom, lavanda se može uzgajati na uzdignutim brežuljcima poboljšanog tla koji dopuštaju da voda nesmetano istječe. Uzdignuti humci za lavandu na tlu na bazi gline mogu se poboljšati organskim kompostom i malo vrtnog vapna (za podizanje pH tla).

Zalijevanje engleske lavande

Biljke engleske lavande mogu postati prilično otporne na sušu kada se postave, ali zahtijevaju često zalijevanje kada su mlade. Tek zasađenu lavandu prvih nekoliko godina potrebno je redovito zalijevati navodnjavanjem kap po kap ili ručno. Često je zalijevanje najvažnije prvih 4-6 tjedana nakon presađivanja.

Dosljedno zalijevanje mladih biljaka engleske lavande pomaže da se korijenje učvrsti u okolnom tlu. Opsežan korijenski sustav pomaže biljkama da izdrže suhe ljetne uvjete i proizvedu više cvijeća. Izbjegavajte zalijevanje iznad glave gdje je to moguće.

Pripazite da li tlo dobro drenira. Briga o biljkama lavande koje rastu u slabo dreniranom tlu može biti frustrirajuće, jer bi se svaka dodana voda potencijalno mogla nakupiti i dovesti do “mokrih nogu” koje mogu naštetiti biljkama lavande. Previše vode (posebno zalijevanje iznad glave) može dovesti do raširenih biljaka koje su osjetljive na bolesti.

Engleska lavanda njega biljaka i sorte Lavandula Angustifolia51251251214

Klimatski uvjeti za uzgoj engleske lavande

Engleska lavanda je mnogo otpornija na hladnoću od drugih popularnih vrsta poput francuske lavande i španjolske lavande.

Lavanda također zahtijeva suhe sezone rasta da bi uspjela. Biljke dobro rastu u područjima s vlažnim zimama i suhim ljetima. Engleska lavanda prirodno raste u visokim planinskim područjima Francuske (poput Pireneja) gdje je ljetna vlažnost obično niska, a tlo suho.

Gnojidba engleske lavande

Biljke engleske lavande zahtijevaju dodatne hranjive tvari u situacijama kada je tlo siromašno (pogledajte ispitivanje vrtnog tla kako biste dobili ideju o razinama hranjivih tvari u vašem tlu). Započnite nanošenjem 2cm debelog sloja domaćeg komposta kao organskog malča na površinu tla. Malč djeluje tako da zadrži korov i održava temperaturu tla i razinu vlage dosljednijim, a istovremeno osigurava polagano oslobađanje biljnih hranjivih tvari iz prirodnog izvora.

Postoje i neki izvrsni komercijalno dostupni proizvodi gnojiva koji mogu povećati dostupne hranjive tvari za biljke engleske lavande. Većina su organski proizvodi koji se sporo otpuštaju formulirani za dugovječne cvjetnice.

Biljke lavande mogu se hraniti gnojivom u proljeće i ponovno u kasno ljeto nakon završetka cvatnje. Slijedite upute na određenom proizvodu gnojiva za pojedinosti o primjeni.

Vrtno vapno još je jedan vrlo čest dodatak tla za englesku lavandu. Ove biljke su porijeklom iz tla dobivenih od vapnenca i prilično vole vapno. Dok je lavanda, općenito, donekle tolerantna na kiselo tlo, engleska lavanda je manje i često ima koristi od primjene vrtnog vapna. Vrtno vapno se može ubrizgati u tlo prije sadnje ili primijeniti u proljeće ili jesen.

Obrezivanje engleske lavande

Biljke engleske lavande općenito se prilično teško orezuju kako bi biljke snažno rasle u lijepom kompaktnom obliku. Mlade biljke engleske lavande obično se orezuju u rasadniku i treba ih snažno orezati svake godine tijekom njihova životnog vijeka.

Biljke engleske lavande mogu se orezati nakon cvatnje i/ili u ranu jesen prije mraznog vremena. Biljke engleske lavande koje se uzgajaju zajedno kao niska formalna živica ponekad se također orezuju sa strane u proljeće, osobito ako se sade uz stazu.

Za orezivanje engleske lavande nakon cvatnje ili u ranu jesen, odrežite cijelu biljku za 1/3 do 1/2 njezine veličine. Na primjer, ako je većina stabljika s lišćem duga oko metar, svaka se može rezati na 15-20cm. Uklonite sve stabljike koje su mrtve, umiruće, bolesne ili oštećene. Ove stabljike se mogu ukloniti sve do temelja biljke.

Biljke engleske lavande koje nisu jako orezane godišnje imaju tendenciju razvoja drvenastih centara koje je teško oblikovati u budućim godinama. Vrtlari koji preferiraju biljke s nižim održavanjem mogu razmisliti o sadnji francuske lavande umjesto engleske lavande, jer francuska lavanda zahtijeva mnogo manje rezidbe.

Engleska lavanda njega biljaka i sorte Lavandula Angustifolia51251251213

Razmnožavanje engleske lavande

Engleska lavanda se razmnožava uzimanjem reznica s matične biljke i ukorjenjivanjem kako bi se stvorile klonirane biljke. Kratki komadići stabljike stavljaju se u vlažni medij za uzgoj dok ne razviju korijenje.

U proljeće odrežite reznice mekog drveta dugačke oko 7-10cm od ustaljene biljke za razmnožavanje. Uklonite lišće s donje polovice stabljike i umočite stabljiku u hormon za ukorjenjivanje . Stavite u vlažan medij za uzgoj koji slobodno drenira. Reznice mekog ili polutvrdog drveta također se mogu uzeti u jesen i ukorijeniti u zatvorenom prostoru ili u hladnom okviru preko zime. Redovito promatrajte reznice za znakove novog rasta.

Engleska lavanda se također može uzgajati iz sjemenki lavande . Sjeme lavande može biti teško klijati, a općenito je lakše kupiti zdrave klonirane biljke iz lokalnog rasadnika. Engleska lavanda uzgojena iz sjemena također je prilično varijabilna u pogledu veličine, oblika i oblika cvjetanja dobivenih biljaka.

Berba engleske lavande

Cvjetovi engleske lavande beru se za upotrebu u proizvodnji eteričnih ulja, kuhanju, potpourri vrećicama, parfemima i drugim korisnim aplikacijama za prekrasan miris. Lavanda se obično bere ujutro nakon što se rosa osuši, ali prije nego što temperatura postane prevruća.

Kada se suši cijeli klas, lavanda se uglavnom bere u rano ljeto kada procvjetaju samo prva dva cvijeta. Većina cvjetova koji se još nisu otvorili osušit će se na klasu, što će dovesti do prekrasnog tornja osušenih mirisnih cvjetova. Lavanda ubrana dok se prvi cvjetovi otvaraju može se koristiti i za svježe cvjetne bukete i aranžmane.

Lavanda ubrana sa značajnim brojem otvorenih cvjetova može se koristiti za vrećice lavande ili potpourri. Ima tendenciju da padne sa stabljike, ali je jednako lijep što se tiče mirisa.

Engleska lavanda njega biljaka i sorte Lavandula Angustifolia51251251212

Uobičajene biljne bolesti koje utječu na englesku lavandu

Iako su engleske lavande općenito prilično otporne, postoji nekoliko gljivičnih, bakterijskih i virusnih bolesti koje ih mogu utjecati. Bolest je najčešća u kišnim, vlažnim klimama.

Gljivične bolesti, osobito gljivice pjegavosti lišća ( Septoria lavandulae ) i trulež korijena uzrokovane plijesni Phytophthora , mogu se pojaviti u biljkama engleske lavande koje se uzgajaju u područjima s velikom količinom oborina i/ili čestim zalijevanjem. Trulež korijena obično se javlja i tamo gdje tlo ne ispušta višak vode. Pazite da tlo dobro drenira i da zrak cirkulira oko baze biljke.

Biljke engleske lavande ponekad su zahvaćene virusom mozaika alfalfe , koji stvara žuti “mozaični” uzorak na lišću zahvaćenih biljaka. Smatra se da se ovaj virus širi lisnim ušima i nesterilnim alatima za obrezivanje.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Zašto lišće moje rajčice žuti?

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako uzgajati cherry rajčice

Sukulenti Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sanseverija (Sansevieria) Sobne biljke

Zašto moja sansevijerija ima smeđe vrhove?

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Njega clivije – Kako uzgajati kafirski ljiljan

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Njega biljke kamenice (Tradescantia spathacea)