Je li vaš kompost zdrav, spreman i gotov? Imamo 5 načina da ga testirate

wop kompost 3

Pojedinci koji su zainteresirani za pomoć okolišu i uzgoj proizvoda kod kuće trebali bi ozbiljno razmisliti o kompostiranju. Kompostiranje je relativno jednostavan proces s mnogo malih detalja koje treba razumjeti prije sigurnog početka procesa. Koja je svrha uzgajati vrt koji je blago otrovan i koji nas polako razbolijeva? Od vitalnog je značaja započeti praksu kompostiranja na ispravan način i razumjeti što je kompost potrebno da bi ostao zdrav.

Je li vaš kompost zdrav i spreman? Tajna zdravog komposta bit će u tome što je pretežno baziran na ugljiku, a manje na dušiku. Omjer ugljika i dušika bit će ključan za ukupni pH i nutritivnu vrijednost vrta.

Šest načina za testiranje komposta kako biste bili sigurni da je zdrav su:

 1. Pomirišite kompost.
 2. Vizualno pregledajte kompost.
 3. Provjerite je li kompost previše vlažan ili zahtijeva više ugljika.
 4. Ispitajte razgradnju onoga što je kompostirano.
 5. Pratite pH komposta.
 6. Kompost poslati na stručni pregled.

Do kraja ovog vodiča bit ćete znatno sigurniji u svoje vještine kompostiranja i nadamo se da ćete vidjeti brzo poboljšanje u svom vrtu. Ovaj članak će pokriti načine kako saznati nudi li kompost visokokvalitetnu prehranu za vrt, kako to testirati i opću mudrost za početak kompostiranja!

wop Kompost785349897038973655

Kako testirati svoj kompost

Obično će biti prilično jasno da nešto nije u redu s kompostom. Glavne tehnike koje treba koristiti kako biste vidjeli je li kompost zdrav su sljedeće:

wop bhgu3ih8u3h8g9o3pgh
 1. Pomirišite kompost – Miris je možda najznačajniji pokazatelj zdravog komposta, a vid je drugi. Miris komposta može ukazivati ​​na to da li ima previše vlage ili je kompost postao anaeroban.
  • Ako miriše na amonijak i jako je oštar, onda je prisutno previše dušika. U kompost dodajte više predmeta na bazi ugljika (stvari poput slame, pokošene trave i kartona).
  • Ako miriše na plijesan, onda je previše vlažan i nema dovoljno zraka. Češće okrećite kompost ili ručno ili kupnjom rotacionog komposta i uravnotežite proces razgradnje.
 2. Vizualno pregledajte kompost – Vaš će kompost biti spreman za korištenje kada je tamne boje i više ne može razlikovati izvorni materijal. Veći komadi još uvijek mogu biti prisutni, ali bi trebali biti spužvasti i lako će se raspasti. Na primjer, ako je kompostna hrpa započela s lišćem i travom, sredina hrpe trebala bi biti tamna i nalikovati tlu, a ne više lišću i travom. Vanjski dio hrpe još uvijek nije razbijen i oni se mogu koristiti u sljedećem krugu za hrpu.
 3. Ispitajte razinu vlage – Potražite vidljive znakove da je kompost natopljen vodom. Ako je previše vlažno, dodajte suhe materijale bogate ugljikom poput lišća, kartona, suhe trave i grančica. Oni koji žive u regiji koja ima puno kiše, a kompost je vani, trebali bi poduzeti korake da pokriju kompost kako ne bi postao previše mokar. 
 4. Ispitajte brzinu razgradnje – kompost se može završiti za samo tri mjeseca u optimalnim uvjetima, ali ponekad može potrajati i do godinu dana da se kompost razgradi. Međutim, ako je kompost započet prije dvije godine i još uvijek nije spreman, onda je važno pogledati što kompostu nedostaje.
 5. Pratite njegov pH – pH komposta je nevjerojatno važan za uspjeh vrta jer mikroorganizmi koji postoje u kompostu pogoduju neutralnim ili blago kiselim razinama pH. Slatka točka bi trebala biti između 5 i 8 na pH mjeraču, što se može izmjeriti pomoću testa tla ili pH papira . Nešto zreliji kompost koji je nekoliko puta recikliran i star je nekoliko mjeseci trebao bi imati pH bližu 8.
 6. Pošaljite ga na pregled – Ako ništa drugo ne uspije, zamolite stručnjaka da utvrdi kakvoću komposta.
wop nhgfu34ipphp935hg5

Nekoliko drugih savjeta za isprobavanje između testova i vidjeti je li uočeno poboljšanje:

 • Koristite manje grančica – ovim većim objektima treba dulje da se razbiju i mogu odgoditi brzinu kompostiranja mješavine. Pokušajte koristiti tanje ili sitnije nasjeckane predmete u kompostu.
 • Dodajte prozračivanje raspršivanjem – Neki vrtlari možda ne dodaju dovoljno prozračivanja ili protoka zraka svojoj hrpi i možda će je trebati ‘razmutiti’ ili dodati više zraka okretanjem. Ako velike promjene nisu očite, možda će biti potrebno posvetiti više vremena za povećanje protoka zraka. Prozračivanje je ključ zdravog komposta, a bez njega kompost neće biti održiv. Pogledajte naš članak Kada trebam okrenuti kompostnu hrpu?
 • Dodajte malo vode – ponekad je popravak ovako jednostavan. Ako je kompost previše suh na dodir ili se čini da je dehidriran, počnite s dodavanjem male količine vode. Ostavite da se odmori i polako dodajte male količine vode dok se hrpa ne učini dovoljno vlažnom.

Možda će biti potrebno nekoliko pokušaja i pogrešaka, ali ako biljke ne rastu pravilno ili se čini da su bolesne, može doći do širenja bolesti u vrtu iz komposta. Kada sumnjate, sve očistite i počnite ponovno sa svježe dezinficiranom serijom komposta, izbjegavajući sve visokorizične kompostne materijale.

Što je potrebno za zdrav kompost

Kada ispitujete kompost kako biste utvrdili njegovu razinu zdravlja, prvo biste trebali uzeti u obzir osjetljivi omjer ugljika i dušika u kompostu. Da ponovimo, kompost voli ugljik, stoga razmislite o dodavanju više ugljika i pazite na bilo kakve promjene ako je teško pronaći ravnotežu.

Da biste ponudili pregled o tome koje materijale treba uzeti u obzir, držite se omjera ugljika i dušika 30:1. Ovaj omjer je nevjerojatno bitan pri početku komposta. Neki uobičajeni materijali ugljika i dušika koji se koriste za kompostiranje su:

UgljikDušik
Drvna sječkaTalog kave
Pepeo od drvetaOstaci vaših obroka
Papir i novinePokošena trava
PiljevinaCvijeće
lišćeAlge
GrančiceVrećice čaja
KartonKravlji gnoj
Dlaka iz sušiliceOstaci voća i povrća

Zdravom kompostu trebat će oko četiri do šest mjeseci da bude spreman, uz stalno okretanje i prozračivanje kako bi se postigla odgovarajuća konzistencija.

Oznaka da je kompost gotov i spreman je kada nema tragova hrane ili predmeta. Kompost bi trebao biti razbijen u teksturu nalik zemlji koja je tamna i nalik zemlji. Ne smije nalikovati voću, povrću, travi, kartonu ili bilo čemu drugom što je dodano u mješavinu.

Ako to ne radi na vrijeme ili se ne pokaže da ima željenu kvalitetu, može postojati problem s mješavinom komposta.

Uobičajene bolesti komposta i kako ih riješiti

Ako je kompost nezdrav, evo uobičajenih bolesti i njihovih rješenja:

 • Kompost je previše kiseo – To može značiti da je tlo previše vlažno i da mu treba dodati materijal bogat ugljikom kako bi se lagano osušio. Također je moguće smanjiti količinu voća u kompostu kako bi se smanjila kiselost komposta.
 • Kompost je previše alkalan – Učinite upravo suprotno i dodajte više voća ili kiselih ostataka kompostu kako biste ga neutralizirali.
 • Kompost je prevlažan – Dodajte suhe materijale koji su bogati ugljikom. Možda će se trebati češće okretati kako bi se dodatno prozračilo i povećala cirkulacija zraka u kompostu.
 • Kompost je presuh – Polako dodajte još vode. Potražite teksturu nalik tlu koja je bogata i mrvičasta.
 • Kompost jako smrdi – Zdrav kompost ima bogat, zemljani miris. Ali ako nije dovoljno zemljana ili miriše pokvareno, možda će biti potrebno odbaciti ovu seriju i početi ispočetka. Obavezno oribajte kantu za kompost i uklonite sve bolesti koje su mogle sabotirati prethodni kompost.

Većina ovih problema brzo se rješava. Obično je sve što je potrebno koristiti osjetilima i logikom za određivanje što kompost treba. Vjerujte instinktima crijeva jer ono zna zdrav kompost kad ga vidi!

Kako najlakše kompostirati

Pokušajte ne gledati na kompostiranje kao na dodatni posao, već kao na meditativnu praksu povezivanja s ljepotom hranjenja ljudskog tijela.

Početak može biti zastrašujući, ali evo nekoliko jednostavnih načina za početak kompostiranja:

 • Koristite stvari poput ostataka povrća i voća, taloga od kave, papirnatih ručnika, riže, kruha, kartona itd. Međutim, postoji određena rasprava o korištenju mesa i mliječnih proizvoda, za koje je poznato da slabe kompost, privlače pesticide ili sprječavaju protok zraka.
 • Ugljik je ključ zdravog komposta. Upotrijebite puno grančica i slame, gomilajte ih u slojevima. Mnogi preporučuju rotiranje slojeva koji su suši s vlažnijim slojevima. Rotirajte slojeve svakog od njih i oni će se vremenom pokvariti.
 • Često provjeravajte kompost kako biste bili sigurni da je vlažan, ali ne previše mokar. Dopustite da kiša bude primarni izvor vode komposta.
 • Povremeno prekrijte kompost kako bi zadržao toplinu i vlagu. To su dva elementa koja značajno pomažu u pripremi prikladnog komposta. To će također pomoći da kompost ne postane vlažan ili pokvaren.
 • Svakih nekoliko tjedana okrenite hrpu lopatom i dopustite kisiku da prodre u slojeve koji su se raspadali. Ako postoji visoka koncentracija materijala na bazi ugljika, okrećite ga rjeđe. Okretanje je ključ za pravilno kompostiranje, a na raspolaganju su rotirajući komposteri koji pojednostavljuju ovaj proces.
 • Pokušajte pokriti kompost kako biste ga zaštitili od kiše, kao i voćnih mušica, koje obično privlače kompost i otpad od hrane. Dodajte kalcij u prahu kompostu i za borbu protiv voćnih mušica.
 • Dajte kompostu standardnih 4-6 mjeseci da sazrije. U ovom trenutku bi se trebala primijetiti tekstura nalik tlu jer se sve pokvarilo.

Sada možete dodati ovaj kompost u voćni vrt i iskoristiti prednosti svježije, jeftinije, hranjivije i brže rastuće hrane od kuće!

wop ngu3ih8390h3o

Što ne treba bacati u kompost

Važno je znati što treba staviti u kompost, ali budite svjesni i stvari koje mogu privući štetnike ili bolesti u kompost i vrt.

Izbjegavajte dodavanje sljedećih namirnica u kompost:

 • Meso
 • Lešine
 • Kosti
 • Riblje kosti/koža
 • Proizvodi/lišće/biljke koje su već mrtve
 • Stajnjak za životinje/kućne ljubimce
 • Piljevina od obrađenog drveta
 • Trava koja nije prskana pesticidima
 • Borove iglice i češeri 
 • Mliječni proizvodi
 • Plastični
 • Dlaka
 • Predmeti koji se mogu reciklirati

Oni će ili privući štetnike, oslabiti kompost ili blokirati protok zraka stvaranjem omjera teških dušika.

Kako ubrzati proces kompostiranja

Neki savjeti kako oživjeti vrt brže od uobičajenog šestomjesečnog sazrijevanja su:

 • Napravite manju hrpu komposta – brže će sazrijeti ako nije tako velika hrpa za kompost. Prava veličina bit će oko kubičnog jarda. Središte ove dubine omogućit će očuvanje topline i brži rad mikroba.
 • Koristite aerator za kompost – Baš kao i ljudi, kompostni vrtovi trebaju kisik i zrak. To mu omogućuje ne samo da preživi već i napreduje, nudeći kvalitetnije i svježije proizvode. Često ga okrećite i koristite aerator. Rotirajući komposteri to također mogu olakšati.
 • Isjeckajte svoju hrpu – pazite da je sve što vam je stavljeno na hrpu već nasjeckano, narezano na kockice, isjeckano ili razdvojeno na manje komade. Što su dijelovi manji, kompost se brže razgrađuje.

Nemojte se osjećati pod pritiskom da povećate brzinu vrta, ali ako vam se čini da je zamrznut na mjestu, ovo su sjajne tehnike za pokretanje vrta.

Zašto treba kompostirati?

Prednosti kompostiranja su brojne, ali samo su neki od mnogih razloga zašto bi vrtlari trebali početi kompostirati (ako već nisu prodani) su:

 • Otpad neće propasti – kore od banane, ljuske jaja, ljuske krumpira – bacite ih u kompost! Agencija za zaštitu okoliša nedavno je otkrila da kompost štedi milijune tona otpada. Razmotrite dugoročne učinke ovoga na globalnoj razini. Gdje bi još sav ovaj otpad trebao otići?
 • Odlagalište se prelijeva – „, otpaci hrane je najčešći materijal pronađen u američkim odlagališta. To je najveća pojedinačna komponenta komunalnog otpada koji odbacujemo, a čini više od 20 posto materijala koji stiže na odlagališta i spalionice .”
 • Smanjenje metana – Najštetniji učinak ovih prepunih odlagališta nije smeće. Ova odlagališta su najveći emiteri otrovnog plina metana u atmosferi.. Mora postojati održivija metoda gospodarenja otpadom jer to nije dugotrajno.
 • Dobro za okoliš – Ova tehnika omogućuje da vrt procvjeta bez upotrebe otrovnih gnojiva koja nisu dobra za udisanje, a kamoli za konzumiranje. Kompost će biti gnojivo koje svaki vrt zaslužuje osigurano znatno prirodnijom metodom.
 • To je najprirodniji način – Tako je priroda zamislila! Dopustite mu da učini svoje bez stavljanja jakih kemikalija i pesticida po svu hranu koju ljudi spremaju konzumirati. Kompost omogućuje mikroskopskim organizmima da razgrađuju hranu kao što je ciklus života namijenjen.
 • Neutralizira tlo – Ako je bilo koja komponenta tla previše kisela ili previše alkalna, kompost će joj pomoći da se vrati na pH od 7, što je neutralno.
 • Hranite se zdravije – Vrtlari koji uzgajaju više voća i povrća vjerojatno jedu zdraviju hranu, možda gube na težini i osjećaju se energičnije. Svježi proizvodi će dati pojedincima trajnu energiju, mentalnu jasnoću i općenito bolje zdravlje.
 • To će uštedjeti novac – Nemojte svaki tjedan plaćati 50,00 kn za organske borovnice u trgovini jer se voće može uzgajati kod kuće. Zamislite uštedu kada salate, priloge od povrća, voće za doručak itd. pokrije vrt iza! Neće biti potrebno toliko ići u trgovinu, a vrtlari osjećaju ponos uzgoja hrane!

To je bolje za cjelokupno zdravlje, okoliš, atmosferu i još mnogo toga. Uz sve ove prednosti, kako se može poreći strašna moć komposta?

Posljednji savjeti za stvaranje zdravog komposta

Svaki dobar vrtlar zna koliko je kompost fantastičan i zadivljujući način na koji može reciklirati smeće u nešto novo.

Neki posljednji savjeti za početak putovanja kompostom su:

 • Kako biste pohranili kompost na način koji neće jako mirisati, uložite u proizvod poput pristupačnog galonskog komposta od nehrđajućeg čelika bez mirisa, filtriranog ugljenom, koji će kompostiranje iz kuhinje učiniti praktičnijim.
 • Nikada nemojte koristiti mrtve biljke ili zaraženo lišće. To bi moglo proširiti bolest na ostatak vrta.
 • Ako je kompost na suncu, pronađite način da mu ponekad ponudite hlad kako biste izbjegli isušivanje komposta.
 • Ono što kompostna hrpa najviše zahtijeva je vlaga, zrak i toplina. Dajte mu ravnotežu ovih stvari i vjerojatno će se razviti uspješna i zdrava mješavina komposta!

Zaključak

Zdrav kompost je živa tvar ispunjena zdravim mikroorganizmima i bakterijama. To se može dogoditi samo ako vrtlar točno balansira dušik i ugljik i pregleda kompost kako bi razumio njegove potrebe.

Ako vam se čini presuho, dodajte kišnicu. Ako izgleda previše mokro, povećajte prozračivanje ili materijale bogate ugljikom. Iskoristite instinkte koji su vam pomogli u početku kompostiranja jer već imate zeleni palac! Vjerujte!

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više