Koliko vremena je potrebno za izradu komposta?

wop kompostiranje

Kompost je ključni sastojak svakog uspješnog vrta. Te živahne biljke prepune sočnih crvenih rajčica, paprika i limuna neće izaći iz blage zemlje. Imaju temelj bogat hranjivim tvarima sa zemljom koja je ugrađena s kvalitetnim organskim kompostom. Dok kompost poboljšava teksturu tla i sastav hranjivih tvari te potiče mikrobnu aktivnost, nije ga tako lako pripremiti. Strpljenje je ključ za izradu komposta kod kuće.

Dakle, koliko je vremena potrebno za izradu komposta? Duljina vremena uvelike varira ovisno o sastavu kompostne hrpe, uloženom trudu, uvjetima okoline i drugim čimbenicima. Može proći između 2 mjeseca do godine dana, ponekad čak i dulje, prije nego što kompost bude spreman za upotrebu.

Ovisno o tome kada ga vrtlar planira koristiti, moguće je odabrati prave sastojke, redovito upravljati njime i pripremiti kompost za samo nekoliko mjeseci. Suprotno tome, ako se sastojci samo bače u kantu za kompost i ostave da se zaborave u kutu, mogu proći godine prije nego što kompost bude upotrebljiv. Nastavite čitati kako biste saznali kako proces funkcionira i može li se išta učiniti da ga katalizira.

wop Kompost374806678039668693

Vruće kompostiranje protiv hladnog kompostiranja?

Bilo da vrtlar odvoji vrijeme za dobro upravljanje kompostnom hrpom ili je ostavi sam da napravi čaroliju, krajnji rezultat je prekrasan!

Postoje dvije osnovne metode: toplo kompostiranje i hladno kompostiranje. Pogledajte što oni znače kako biste odlučili koji ćete koristiti za vlastiti kompost.

Vruće kompostiranje

Vruće kompostiranje je ono za odabir je li kompost potreban u roku od nekoliko tjedana. Odaberite mjesto za kompostiranje u blizini izvora vode. Zdrava kompostna hrpa ima ugljik i dušik u omjeru 30:1. Tada će mikrobne aktivnosti biti najbolje.

Izvori ugljika (“smeđe”): grančice, suho lišće, isjeckane novine, drvena sječka, slama, vlakna iz sušilice itd.

Izvori dušika (“Zeleni”): kuhinjski otpad, životinjski gnoj (izbjegavajte otpad od ljudi i kućnih ljubimaca), talog kave, pokošena trava, korov itd.

Otprilike 3 dijela smeđe i 1 dio zelene boje čine zlatni omjer ugljika i dušika 30:1.

Također, stavite priličnu količinu zemlje u kantu kako biste uključili mikroorganizme koji će razgraditi komponente. Ako ne pada kiša, redovito zalijevajte hrpu kako bi kompost ostao vlažan, ali ne previše vlažan.

Kada treba okrenuti kompost?

U početku će ga trebati češće okretati – dovoljno je dvaput tjedno. Kada mikroorganizmi počnu raditi svoju čaroliju i temperature unutar hrpe počnu rasti, trebat će se okretati samo jednom tjedno.

Koristite termometar za kompost kako biste držali temperaturu pod kontrolom. Idealna temperatura hrpe je između 40°C i 50°C Visoke temperature će ubiti sjemenke korova i patogene iz oboljelih biljaka, tako da vrtlari ne moraju brinuti o bilo kakvoj kontaminaciji u konačnom proizvodu.

Ako temperatura padne ili poraste izvan raspona, okrenite hrpu i zalijte je. Što se više okreće, to bolje, u ovom slučaju.

Pročitajte naš članak: Kada trebam okrenuti kompostnu hrpu? kako biste saznali više o najboljem vremenu za okretanje kompostne hrpe.

Iako je vruće kompostiranje radno intenzivna metoda, upotrebljivi kompost bit će dostupan u roku od nekoliko mjeseci. Kada se uspostavi taman, trohak kompost zemljanog mirisa, tada je spreman za odlaganje u vrtnu gredicu.

Hladno kompostiranje

Za one vrtlare kojima se ne žuri, hladno kompostiranje je put do domaćeg komposta bez napora.

Samo nastavite bacati “smeđi” i “zeleni” otpad na hrpu, a ostalo pustite prirodi.

Teško je reći točno vrijeme kada će iskoristivi kompost biti dostupan, ali bit će potrebno pričekati nekoliko godina prije nego što se koristi u vrtu.

Iako ga je moguće u potpunosti prepustiti prirodi, okretanje jednom mjesečno može pomoći da se malo ubrza. Izbjegavajte dodavanje korova ili zaraženih biljaka na hrpu jer se hladnim kompostiranjem neće postići temperature za ubijanje patogena i sjemena korova.

Savjeti za najbrži kompost

wop ghnju3489389ohp0hjph

Što god pokušali, kompostiranje nije proces koji će se dogoditi preko noći. Trebat će svoje vrijeme za razgradnju organskog materijala i oslobađanje hranjivih tvari. Međutim, postoji hrpa stvari koje bi se mogle učiniti kako bi se proces ubrzao. Evo nekoliko savjeta:

1. Povećajte veličinu kompostne hrpe

Ne vjerujte tvrdnjama proizvođača posuda za kompost da njihov proizvod može kompost pripremiti za dva tjedna. Kompostne posude će raditi, ali veća kompostna hrpa će raditi brže. Mikrobi rade kroz hrpu komposta, zagrijavajući je. Toplina je ključna za ubrzavanje procesa kompostiranja.

Veća hrpa, obično 3x3x3 stope, bolje će zadržati toplinu i brže kompostirati.

Moguće je imati veće hrpe, ali veličina je ograničena samo sposobnošću vrtlara da ih učinkovito okreće.

2. Dodajte dušično gnojivo

Ako kompostna hrpa ima višak “smeđeg” organskog materijala (izvora ugljika), proces kompostiranja će biti spor.

Dušik zagrijava hrpu, potiče mikrobe na razmnožavanje i kao rezultat toga ubrzava kompostiranje.

Dostupni su komercijalni kompostni starteri ili kompostni akceleratori, ali su skupi i potpuno nepotrebni. Sadrže izvore dušika ili mikrobe, ili oboje. Sve dok je kompostna hrpa zdrava, oba ova bitna elementa su već tu. Čak i ako u hrpi nedostaje dušika, dodavanje dušičnog gnojiva će učiniti trik.

3. Usitnite i usitnite sav materijal

Što su veći komadi organskog materijala koji se dodaju, to će se dulje razgraditi.

Nasjeckajte materijal na manje komade prije nego što ih dodate na hrpu.

Umjesto da dodajete cijele listove, koristite nasjeckane listove. Što je manja veličina organskog materijala, to će imati veću površinu za razlaganje mikroorganizmima. S većom površinom, materijal će se razgraditi i pretvoriti u kompost mnogo brže nego kod korištenja većih komada.

Nemaju svi pristup velikom i skupom stroju za usitnjavanje/sjeckalicu. Međutim, kosilica savršeno radi za usitnjeno lišće i mekani materijal iz vrta. Koristite mogućnost malčiranja i kontinuirano kosite preko materijala. Zatim ga zgrabljajte i dodajte na svoju hrpu komposta!

wop jngiure3398gp3u9p8h

4. Zalijevajte kompostnu hrpu prema potrebi

Vlaga je ključni element za proces kompostiranja. Za učinkovito kompostiranje, hrpa bi trebala biti približno mokra kao ocijeđena spužva. Kompostna hrpa će se vrlo sporo razgraditi ako se ostavi suha.

Zalijevajte ga redovito tijekom suhog vremena, ili kada se na hrpu doda pozamašna količina suhog “smeđeg” materijala.

Previše vlage također nije dobra stvar. Postoji odličan trik kojim se provjerava vlažnost komposta. Uzmite šaku komposta i stisnite ga u dlan. Ako kapi vode ne izlaze, hrpa je pre suha. Ako voda curi, pre vlažna je. Ako se pojavi kap ili dvije vode, vlaga je taman.

Ako je hrpa previše mokra, potrebno je dodati više “smeđeg” materijala, poput usitnjenog lišća, grančica ili kartona. Mokra hrpa također će se morati češće okretati radi pravilnog prozračivanja sadržaja. Pokrijte hrpu tijekom vlažnog vremena kako biste spriječili prekomjernu vlagu. Međutim, kišnica je najbolji izvor vlage za suhu hrpu.

5. Često okrećite kompostnu hrpu

Kompost će se razviti čak i ako se hrpa nikada ne okreće. S druge strane, da biste ga brže uspostavili, često ga okretanje može pomoći u postizanju toga.

Okrenite ga čim temperatura komposta padne ispod 36°C.

Jezgra hrpe mora ostati “vruća” za brže kompostiranje. Pad temperature drastično će usporiti brzinu razgradnje – to, naravno, nitko ne želi.

Često okretanje također će održavati hrpu optimalno prozračenom kako bi aerobne bakterije učinkovito radile, ravnomjerno raspoređuje vlagu i povećava površinu organske tvari izložene mikrobima. Sve ove prednosti u konačnici pridonose bržem krajnjem rezultatu – tamnom, mrvičastom kompostu!

Pročitajte naš post Kada trebam okrenuti kompostnu hrpu? kako biste saznali više o najboljem vremenu za okretanje kompostne hrpe.

6. Dodajte zemlju ili gotov kompost

Mikrobi razgrađuju organsku tvar i pretvaraju je u kompost. Odakle dolaze ti organizmi? Ne brinite, materijal koji je dodan na hrpu već ima dosta mikroba, čak i ako se ne mogu vidjeti. Međutim, dodavanje dodatnih sitnih radnika ubrzat će proces.

Većina vrtlara voli uključiti slojeve zemlje ili gotovog komposta na hrpu.

Tlo ili pripremljeni kompost osiguravaju dodatnu vojsku razlagača u obliku gljivica, insekata, bakterija i drugih organizama koji pomažu bržem razbijanju organske tvari. 

Kada je kompost spreman za upotrebu?

wop gnhiu3p839hu938ph

Gotovi kompost nije teško prepoznati. Spremna je za upotrebu nakon što izvorni sastojci više nisu prepoznatljivi. Ono što će se vidjeti u ovoj fazi je tamni, mrvljivi materijal slatkog, zemljanog mirisa.

Još jedna provjera gotovog komposta je njegova temperatura. Kada bude spremna, kompostna hrpa imat će istu temperaturu kao i okolni zrak. Ako je još toplo, kompost još nije spreman.

Ako je još nekoliko tvrdih komadića ostalo nekompostirano, nije potrebno više čekati. Samo ga prosijte kroz sito od 1 inča na svježu hrpu. Krhki gotovi kompost će proći kroz rupe, dok će nekompostirani komadi, poput grančica, plastike ili kamenja, biti zarobljeni preko zaslona. Odbacite materijal koji se neće razgraditi i vratite organsku tvar na hrpu za kompostiranje.

Gotova kompostna hrpa sada je spremna za odlazak u vrt. Čak i ako se ne upotrijebi odmah, napravit će nadopunu tla bogatom hranjivim tvarima, iako može početi gubiti dio dušika ispiranjem.

Za više informacija pogledajte naš članak Je li vaš kompost zdrav, spreman i gotov? 5 načina da ga testirate .

Različite tehnike kompostiranja – koja je najbrža?

Postoje različiti načini za obavljanje procesa. Nagomilajte dvorišni otpad u nasip visok 3 metra i širok 3 metra ili odložite otpad u veliku kantu (drvenu ili žičanu mrežu). Vrtlari također mogu kupiti gotovu posudu za kompost kako bi im olakšali posao. Moguće je i kompostiranje u zatvorenom prostoru, koje uglavnom preferiraju vrtlari u apartmanima.

Evo kako se ove tehnike uspoređuju i koliko im je vremena potrebno za pripremu komposta:

TehnikaVrijeme kompostiranja
Čaša za kompost10 tjedana
Kanta za kompost10 tjedana (“vruće”), 1-2 godine (“hladno”)
Kompostna hrpa10 tjedana (“vruće”), 1-2 godine (“hladno”)
Kompostiranje u zatvorenom prostoru2 – 5 tjedana

● Čaša ili posuda za kompost

Uobičajena je zabluda, odnosno marketinška strategija proizvođača posuda za kompost, da ti proizvodi kompost čine brže. Evo što se stvarno događa:

Kompostiranje se ubrzava ako se sadržaj često okreće. Bager za kompost relativno olakšava okretanje organske tvari. Ako se sadržaj kompostne posude ili hrpe okreće istom frekvencijom kao i sadržaj posude za kompost, tada će se kompost pripremati istom brzinom.

Na vrijeme kompostiranja također utječe veličina hrpe otpada i sastojci. Ako je posuda za kompost manji od posude za kompost ili hrpe, priprema gotovog komposta može potrajati i dulje.

Ipak, mnogi vrtlari biraju posude za kompost jer to čini proces urednijim i lakšim. Umjesto da obrađuje sadržaj vrtnom vilicom, vrtlar će samo okretati bačvu. Budući da je okretanje puno jednostavnije s posudom za kompost, vrtlar bi to mogao učiniti češće, što u konačnici rezultira bržim kompostom.

*Imajte na umu da, iako posuda za kompost može napraviti kompost jednako brzo kao i druge opcije, količina gotovog komposta na kraju je ograničena na manje količine.

wop hnigu3h89398p5h935

● Kanta za kompost

Posude za kompost lako se izrađuju i drže hrpu otpada zatvorenom, dajući im uredniji izgled. Čak se mogu kupiti u vrtnim centrima ili online trgovini kako bi se preskočio DIY projekt, iako nije težak.

Dobra stvar kod DIY posude za kompost je to što je moguće napraviti veliku koja se lijepo zagrijava u središtu za brže kompostiranje. Većina vrtlara preferira cilindrični spremnik od žičane mreže, promjera 3 metra, visine 4 metra za optimalan kapacitet i učinkovito okretanje sadržaja pomoću vrtne vilice.

Jedinica za držanje snježne ograde 3’x3’x3′ također će savršeno raditi za tu svrhu. Čak i ako sadržaj ostane netaknut, oni će se na kraju ipak pretvoriti u kompost, ali će proći barem nekoliko godina prije nego što gotovi kompost bude dostupan. Redovitim okretanjem pomoću lopate, vrtne vilice ili alata za prozračivanje i slijedeći sve gore istaknute savjete, kompost će biti spreman za samo nekoliko mjeseci.

Napravili smo naše kante za kompost (prikazane gore) BESPLATNO tako što smo pronašli rabljene palete i spojili ih s patentnim vezicama i/ili bungee užadima!

● Kompostna hrpa

Možda nije najatraktivnija tehnika, ali je definitivno najjeftinija dostupna. Vrtlari s velikim posjedom koji stvara mnogo vrtnog otpada posebno će ga smatrati korisnim. Kupnja nije potrebna; jednostavno gomilajte sav otpad iz vrta i kuhinje u nasip koji je visok 3 do 5 stopa i visok najmanje 3 metra.

Ako se nasip ostavi da se zaboravi u kutu imanja, onda se za godinu-dvije može razviti upotrebljivi kompost. Ako se sadržaj redovito miješa ili okreće, tada će gotov kompost biti gotov za nekoliko mjeseci, kao što je slučaj s kompostnom hrpom.

● Kako kompostirati u zatvorenom prostoru

Vrtlari u apartmanima ili stanovnici malog prostora, koji nemaju veliko dvorište za postavljanje vanjske jedinice za kompostiranje, okreću se kompostiranju u zatvorenom prostoru kako bi dobro iskoristili otpad. Uzmite velike plastične kante ili drvene sanduke, izbušite neke rupe za prozračivanje u poklopcu i počnite kompostirati.

Ostatke povrća, isjeckani papir, talog kave i obrezivanje sobnih biljaka bacite u kantu za smeće. Izbjegavajte dodavanje smrdljivih ili vodenastih predmeta u unutarnji spremnik za kompost kako biste izbjegli nered u kući. Jednom tjedno ručnom lopaticom dobro promiješajte kako biste prozračili sadržaj i zagrijali ga kako biste povećali aktivnost mikroba.

Kompost u zatvorenom prostoru koji se pravilno upravlja bit će spreman za dva do pet tjedana.

Prije ili kasnije, dobit ćete svoj vrt

Bez obzira na to kako se to postiže ili koliko dugo traje, krajnji rezultat je isti – lijep, svjež, zemljani kompost koji će svakom vrtu dati novi život. Teško je povjerovati kako se puki otpad može pretvoriti u nešto što vrtlari smatraju “crnim zlatom”! Možda će vam se činiti da će prednosti biti još mjeseci ako počnete kompostirati danas, ali vjerujte mi, isplati se čekati!

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Najčešće bolesti rajčice

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako sačuvati sjeme tikvice

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Kako se brinuti za ktenant

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaštita biljaka

Prepolovljavanje lišća: treba li to učiniti? Evo zašto