Zimsko povrće: povrće za berbu u vrtu tijekom cijele godine

Ozimi usjevi 28 povrca u hladnoj sezoni za berbu u vrtu tijekom cijele godine3458934587910

Opet je to vrijeme! Zima je na putu i vrijeme je da razmislimo koje usjeve uzgajati i koliko ih možemo zaštititi. Nemojte samo objesiti lopaticu samo zato što postaje mraz. Mnogo je zimskih usjeva za uzgoj i ubiranje iz vašeg vrta ove sezone! Evo sjajnih povrća otpornih na hladnoću za vaš zimski vrt.

Uzgoj povrća za zimsku berbu

Većina ozimih usjeva su ili lisnato povrće ili korjenasti usjevi. Klasične voćne kulture (rajčice, dinje itd.) općenito nisu otporne na hladnoću, iako ih ima nekoliko na popisu u nastavku!

Ozimi usjevi su ograničeni niskom/kratkom dnevnom svjetlošću, oborinama po hladnom vremenu i niskim temperaturama (i temperaturnim promjenama). Hladnija područja često koriste opremu za vrtlarenje za produženje sezone kao što su klopci, hladni okviri, polituneli/kućice s obručima, pokrivači redova, negrijani staklenici i druga zaštita usjeva za zimu.

Zimsko vrtlarstvo je ubiranje usjeva tijekom cijele zime koji su zasađeni ljeti i u jesen. Usjevima koji sporo rastu kao što su brassicas potrebno je dulje vrijeme za sazrijevanje od stvarno brzih usjeva kao što su rikola i rotkvice. Pogledajmo sada popis!

1. Zelena salata

Zelena salata je glavna kuhinjska namirnica za salate i sendviče, bez obzira na doba godine. Zelena salata općenito može jako dobro rasti tijekom zime, a neke vrste mogu podnijeti lagani mraz čak i bez pokrivanja. Najbolje će rasti u natkrivenom politunelu, hladnom okviru (kao gore) ili drugom negrijanom natkrivenom prostoru (poput staklenika).

U blagoj klimi, sadite sjeme svakih nekoliko tjedana kako biste imali stalnu žetvu tijekom zime. 

2. Kelj

Kelj je možda moja omiljena zimska kultura. Prvi put sam uzgajao kelj tijekom zime kada sam živio u prohladnoj zoni. Bio sam zadivljen niskim temperaturama koje je mogao podnijeti! U uistinu hladnim područjima, možda će trebati malo zimske zaštite, dobro je bez pokrivanja veći dio zime. Listovi su čak i slađi nakon nekoliko smrzavanja. Kakav divno zimski urod! Evo mojih favorita:

3. Špinat

Špinat je izvrsna zimska kultura, jer je otporan na hladnoću i svestran je u kuhinji. Koristite svježi zimski špinat u salatama, smoothiejima, pa čak i jelima od kuhane tjestenine za zdravo domaće povrće usred zime. Direktno sijati kroz kolovoz i rujan dok klijanje sjemena ne ometa hladno vrijeme.

4. Rotkvica

Određene vrste rotkvica (poznate kao zimske rotkvice) obično se siju sredinom do kasnog ljeta za žetvu od jeseni do zime. Kraće duljine jesenskog dana potaknule su na rast ukusnog korijena, što dovodi do ukusnih rotkvica za blagdanske obroke! Rotkvicama će možda trebati hladni okvir ili druga vrsta pokrivača koji produžuje sezonu u hladnijim klimama kako bi se omogućila zimska berba. U najhladnijim zonama, berite ih u jesen i čuvajte za korištenje tijekom cijele zime.

5. Češnjak

Češnjak je zimska kultura u mnogim krajevima, ovisno o klimi. U hladnijim područjima češnjak sadite u jesen kako bi prezimio u vrtnom tlu, spreman za berbu sljedećeg ljeta. Dakle, iako ovaj usjev nije spreman za berbu tijekom zime, svakako zaslužuje mjesto u vašem zimskom vrtu!

6. Kupus

Kupus se obično bere u studenom, nakon što se malo zasladi mrazom (biljke kupusa su otporne na mraz). U blagim područjima, međutim, moguće je ostaviti zdrave biljke kupusa da rastu za zimsku žetvu u prosincu ili čak siječnju. U hladnijim područjima kupus se može ubrati prije nego što snijeg odleti za kasnije zimi, jer se mnoge sorte dobro čuvaju 3-6 mjeseci. Bravo za salatu od kupusa! 

7. Prokulice

Prokulice su poput mini kupusa koji rastu na središnjoj stabljici. Poput kupusa, prokulice su biljke otporne na mraz, koje zapravo postaju slađe na niskim temperaturama. 

8. Blitva

Blitva je klasična zimska kultura za vrt, jer je većina vrsta otporna na mraz. Dobro će prezimiti u blagim klimatskim uvjetima i može preživjeti pod hladnim okvirom ili drugim produžetkom sezone u hladnijim područjima. 

9. Cikla

Cikla je srodna blitvi, ali se uzgaja zbog svog ukusnog crvenog korijena. Uzgajajte ih kao blitvu (gore), berbe tijekom zime. Cikla pravi ukusne zimske juhe, a može se čak ispeći u ukusan čips!

10. Gorušica

Gorušica je poznata po svojoj sposobnosti da preživi niže temperature. Gorušica ne podnosi jak mraz, ali može tolerirati svjetlo. Izuzetno dobro uspijevaju na dobro dreniranom, plodnom tlu. 

11. Karfiol

Karfiol se često može sijati u kasno ljeto ili u jesen za zimsku berbu. Iako bi biljke mogle trebati zaštitu u hladnijim zonama, ovaj zimski usjev općenito se može održati u vrtu u područjima s blažim zimama. Potpuno odrasle glavice cvjetače možete ostaviti u vrtu dok ih ne budete spremni upotrijebiti. 

12. Radič

Radič je divna i uistinu podcijenjena zimska kultura. Ovo lijepo, elegantno lisnato povrće najbolje raste na niskim temperaturama i prezimljuje! Radič ponovno izrasta iz svoje baze za ponovno berbu iz iste biljke kada to temperature dopuštaju.

13. Poriluk

Poriluk je klasična zimska kultura jer ove biljke općenito mogu podnijeti nekoliko smrzavanja. Poput nekih drugih usjeva na ovom popisu, poriluk također poboljšava svoj okus nakon nekoliko mrazova ili čak jakih smrzavanja. Poriluk se dobro skladišti u zemlji i može se brati tijekom cijele zime sve dok se zemlja ne smrzava hladnim okvirom ili drugim pokrovom. Isprobajte ove vrste:

14. Rikola

Rikola unosi malo okusa u hrskava zimska jela! Ova lisnato zeleno dobro je prikladna za zimsku berbu (i savršena je za salatu ili uz svježe napravljenu pizzu). Ove jeseni uz zelenu salatu i špinat svakako ubacite malo rikole!

15. Mrkva

Mrkva je prirodna dvogodišnja biljka i evoluirala je da preživi u zemlji tijekom zime kako bi mogla cvjetati sljedeće ljeto. Dok korijenje može podnijeti smrzavanje, vrhovi to ne podnose. Također je prilično teško ubrati mrkvu iz smrznute zemlje! Iz tog razloga, vrtlari u hladnijim područjima obično pokrivaju svoje usjeve mrkve prozirnim polietilenom ili hladnim okvirom kako bi potaknuli da područje ostane toplije.

16. Pastrnjak

Poput mrkve, korijenje pastrnjaka preživljava u zemlji tijekom zime. I kao i mnoga druga korjenastog povrća, hladno vrijeme poboljšava okus pretvarajući blage škrobove u slatke šećere! Pastrnjak je uistinu izvrsna zimska kultura. 

17. Zeleni luk

Zeleni luk omiljen je u kuhinji tijekom cijele godine. Luk poput mladog luka može se saditi tijekom cijele vegetacijske sezone, sve do kasnog ljeta i rane jeseni. Najbolje od svega je što se ove biljke režu i ponovno dolaze, što znači da možete ubrati zelene vrhove s iste biljke dvaput! To čini super uštedu prostora (i ukusan zimski pečeni preljev od krumpira).

18. Brokula

Brokula je otporna na mraz i najbolje raste na niskim temperaturama jeseni. Određene vrste uzgajane su za otpornost na hladnoću nakon mraza ili dva. 

19. Peršin

Peršin je dvogodišnja biljka koja je prirodno otporna na niske temperature. Iako je zimi moguće uzgajati začinsko bilje u zatvorenom prostoru, peršin se sasvim dobro snalazi s malo pokrivača u vrtu. 

20. Repa

Repa je dobar zimski urod jer postaje mnogo slađa nakon što je izložena niskim temperaturama. Sijte u ranu jesen za zimske berbe (manje sorte bit će spremne početkom zime, dok će veće vrste malo dulje sazrijeti).

21. Vlasac

Vlasac je višegodišnja kulinarska biljka iz obitelji luka. Ove hladno otporne biljke ustraju i na niskim temperaturama i mogu se koristiti umjesto zelenog luka. Posadite ih jednom i uživajte u njima zauvijek!

22. Grašak

Grašak uspijeva u svježim danima jeseni, baš kao i u prva rosna proljetna jutra. Mogu se sijati od kasnog ljeta do zime za kontinuirani zimski urod lijepog domaćeg graška.

23. Korijander

Korijander je još jedna lisnato zelena biljka koja najbolje raste na nižim temperaturama. Poput peršina, može se uzgajati i u zatvorenom prostoru, ali postoji svaki razlog da ostavite neke vrste korijandera da prezime u vrtu!

Ozimi usjevi 28 povrca u hladnoj sezoni za berbu u vrtu tijekom cijele godine3458934587911

Sretno vam u vašem zimskom vrtu!!

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više