Kako pripremiti podignute vrtne gredice za hladno vrijeme

Zimovanje podignutih gredica važan je dio godišnjeg ciklusa u dvorišnom povrtnjaku. Sada je vrijeme da se pripremite za uspjeh u budućnosti pomažući u njegovanju zdravog vrtnog tla i dobro se brinete o svojoj vrtnoj opremi. Čitajte dalje kako biste saznali sve o prezimivanju vaših podignutih vrtnih gredica.

1. Izvucite istrošene biljke iz podignutih gredica i kompostirajte/odbacite

Prvi korak u prezimljavanju podignutih vrtnih gredica je podizanje i kompostiranje istrošenih biljaka tople sezone . Neke biljke će umrijeti od mraza, dok će druge završiti svoj životni ciklus do ovog trenutka u godini. Kompostirajte istrošene biljke osim ako se čini da su onečišćene bolešću. Biljne tvari se najbrže kompostiraju kada se izrežu na male komadiće, a ne samo odbace na kompostnu hrpu.

Zabilježite svaki usjev dok čistite gredice. Zabilježite produktivnost biljaka, sve probleme sa štetočinama i sve ostalo što biste željeli zapamtiti za toplu sezonu rasta sljedeće godine. Ovo je također sjajno vrijeme za spremanje sjemena u posljednji trenutak koje niste učinili kao dio rujanskih poslova u vrtu .

2. Uklonite i spremite nosače za biljke

Jesen je vrijeme za uklanjanje, čišćenje i pohranjivanje privremenih nosača biljaka kao što su kolci i rešetke, kao i druge osjetljive strukture kao što su vrtni ukrasi i neiskorišteni obruči za pokrivanje redova. Ove potpore će trajati godinama ako se pravilno brinu o njima, stoga ih ima smisla pohraniti na čisto i suho mjesto tijekom zime. Čuvajte ih podalje od elemenata i trajat će mnogo dulje nego ako su ostavljeni na snijegu i kiši.

3. Glatka i dotjerana površina tla podignute gredice za sljedeću godinu

Nakon što istrošene biljke i privremeni oslonci nestanu, vrijeme je da zagladite površinu tla u uzdignutoj gredici . Upotrijebite ručni kultivator ili ručne grablje kako biste stvorili razumno ravnu površinu na svakoj gredici.

Nakon što se svaku gredicu uspravi, nanesite prihranu od 2cm domaćeg komposta ili lišća kao gornji sloj na svaku podignutu gredicu. Ovo kondicioniranje tla jedna je od tajni za dobro zimovanje podignutih vrtnih gredica. Vaše će tlo biti puno hranjivih tvari i imat će poboljšanu strukturu na vrijeme za sljedeću sezonu rasta.

4. Posadite zimske kulture i povrće koje prezimljuje

Jesen je savršeno vrijeme za sadnju usjeva koji se mogu ubrati tijekom cijele zime i do sljedećeg proljeća . Neki uobičajeni jesenski zasađeni usjevi za podignute gredice uključuju korijenaste usjeve poput češnjaka, rotkvice i mrkve, kao i lisnato zelje poput zelene salate, kelja i gurmanskog povrća. Ovdje je detaljan popis ozimih usjeva za uzgoj u vašim podignutim gredicama po hladnijem vremenu.

Vaša će lokalna klima diktirati hoće li određeni usjevi zahtijevati uređaje koji produžuju sezonu kao što su tuneli za pokrivanje polietilenskih redova, oklopi ili hladni okviri. Neke podignute gredice dolaze s nastavcima za hladno vrijeme tako da lako možete uzgajati povrće tijekom cijele godine, dok se drugi mogu naknadno opremiti i poboljšati dodacima za produljenje sezone. Napravite plan za odgovarajuće strukture za produženje sezone kao dio prezimljavanja vaših podignutih vrtnih gredica.

5. Ispunite prazna područja s zimskim pokrovnim usjevima

Nakon što su vaši zimski usjevi posađeni, obratite pozornost na preostala područja gole zemlje . Ova područja su primarna nekretnina za pokrovne usjeve zelene gnojidbe ! Ove korisne prizemne biljke istiskuju korov i dodaju organsku tvar u tlo.

Općenito se ispostavlja da će na golom tlu NEŠTO rasti ako se prepusti samo sebi. Bolje je uzgajati lijepu zelenu gnojidbu nego pustiti korov da preuzme vlast.

6. Plan za uklanjanje lišća i snijega u području povišenih gredica tijekom zime

Posljednji korak u prezimljavanju podignutih vrtnih gredica je izrada planova za bilo kakvo potrebno uklanjanje lišća i/ili uklanjanje snijega . Ove stvari se svakako mogu ostaviti na vrhu uzdignutih gredica radi pristupa koji nije potrebno održavati za prezimljavanje podignutih vrtnih gredica, ali većina vrtlara nastoji barem ukloniti većinu lišća, kao i snijeg sa svih aktivnih područja vrta.

Uklonite lišće s gredice kako se pojavi i kompostirajte ih kako biste napravili plijesan od lišća . Moći ćete upotrijebiti kalup za lišće s ovih listova za prihranjivanje gredica kompostom sljedeće jeseni. Najbrže ostavlja kompost ako se prvo usitnjava usisavačem ili kosilicom za malčiranje.

Snijeg je zapravo prekrasan izolator i ne mora se nužno uklanjati. Površine zasađene prezimljenim češnjakom mogu se cijelu zimu ostaviti sa snježnim pokrivačem. Uz to, sve površine koje se aktivno žetve imat će koristi od uklanjanja snijega. Nosači poput plastičnih polietičkih tunela i staklenih hladnih okvira možda neće moći izdržati opterećenje snijegom i treba ih redovito čistiti.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sanseverija (Sansevieria) Sobne biljke Sukulenti

Zašto moja sansevijerija ima smeđe vrhove?

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Što bi trebali znati o uzgoju salate?

Organizacija i planiranje vrta Permakultura Tlo i gnojenje

Miješanje starog malča u tlo? smjernice i koristi

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Dracena (dracena marginata) Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moja dracena ima smeđe vrhove (Dracaena Fragrans)

Organizacija i planiranje vrta Vrtlarenje

Kako da svoj vrt učinim lijepim zimi?

Njega sobnih biljaka Sobne biljke Zaštita biljaka

Kako se brinete za mahovinu? Objašnjeni su svi rastući zahtjevi