Koje povrće najbolje raste na suncu?

1682658421 Welches Gemuse wachst am besten in voller Sonne

Uzgoj povrća odličan je način da uštedite novac na namirnicama i imate svježe proizvode cijelo ljeto. Današnji post govori o najboljem povrću za puno sunca. Govorim o tikvicama, feferonima, mahunama, krastavcima i još mnogo toga! Lako ih je uzgajati po toplom vremenu i pružit će vam mnogo ukusnih domaćih proizvoda koji su puno boljeg okusa nego kupljeni u trgovini (vjerujte mi!).

Što znači puno sunce?

Puno sunce definira se kao najmanje šest sati sunčeve svjetlosti dnevno. To ne znači da možete uzgajati sve na punom suncu, ali ono pruža najviše svjetla za povrće. Puno sunce također znači zaštitu od vjetra i kiše, tako da biljke nisu osjetljive na oštećenja dok su mlade ili kad sade voće/povrće.

Je li jutarnje ili popodnevno sunce bolje za povrće?

Jutarnje sunce je bolje od popodnevnog. Poslijepodnevno sunce je mnogo jače, što može biti problem u toplijim podnebljima. Imajući to u vidu, postoji neko povrće koje najbolje podnosi sunčevu svjetlost kasnog dana, poput zelene salate i špinata.

Za većinu vrtlara koji trebaju maksimizirati svoj prostor, jutarnje sunce je najbolje.

Povezano: Kako isplanirati svoj povrtnjak i koji alati za povrtarstvo su vam potrebni?

Najbolje povrće za uzgoj na punom suncu

tikvica

Ova je bundeva na vrhu naše liste i to s razlogom. Tikvice su izvrsna biljka za uzgoj na punom suncu. Brzo raste i daje plodove cijelo ljeto.

Najbolje je saditi ovo povrće kada temperatura tla dosegne 65 stupnjeva Fahrenheita, najbolje u travnju ili svibnju. Samo pazite da zaštitite vinovu lozu pokrovima za redove dok biljke ne počnu cvjetati.

Tikvice možete ubrati za svježu potrošnju do prvog mraza ili ih konzervirati zamrzavanjem, konzerviranjem, dehidracijom ili kiseljenjem.

papar

Paprika pripada istoj obitelji kao i rajčica. To znači da im je potrebno puno sunca i topli vremenski uvjeti.

Paprike također imaju vrlo dugu vegetacijsku sezonu, pa neka vas to ne obeshrabri da ih rano posadite ako vam klima dopušta! Ako temperatura padne ispod 50 stupnjeva Fahrenheita dulje od nekoliko dana, najbolje je pokriti biljke pokrovima za redove ili nekim drugim oblikom zaštite.

Za one koji žive u područjima gdje ljetne temperature rutinski prelaze 35 stupnjeva Fahrenheita, biljke paprike treba uzgajati u posudama na terasama ili trijemovima i često ih zalijevati kako bi se spriječilo venuće i spaljivanje lišća.

Većina sojeva dobro uspijeva na dobroj količini sunčeve svjetlosti, a opet, one su jedna od onih biljaka koje ne zahtijevaju posebno održavanje kada niste previše sigurni u svoje vrtlarske vještine.

Pogledajte naše savjete o najboljim načinima uzgoja Anaheim paprike ako želite znati više.

Zeleni grah

Koje povrće najbolje raste na suncu

Većina ljudi zna da zeleni grah najbolje raste na suncu, ali zašto?

Biljke zelenog graha zapravo su vrsta biljke graha. Oni proizvode duge loze koje lutaju po tlu i drugim biljkama tražeći sunčevu svjetlost. Lišće na ovim trsovima može doseći 10 stopa visine!

Rast zelenog graha ovisi o tome koliko sunčeve svjetlosti prima tijekom dana. Potrebno im je najmanje 6 sati izravne sunčeve svjetlosti svaki dan ako žele imati maksimalnu proizvodnju. Ako primijetite da vaše biljke ne rađaju onoliko koliko bi trebale, pobrinite se za dovoljno svjetla i ujutro i poslijepodne!

Lišće ovih biljaka često postaje žućkasto-smeđe kada je izloženo prevelikoj sjeni drugih biljaka oko njih ili obližnjeg drveća.

Najbolje mjesto za biljku zelenog graha je pored nečega visokog s puno prostora oko njega kako bi se mogla popeti i visjeti što je više moguće. Bez dovoljno svjetla, vinova loza će prestati rasti ili će pasti poput špageta koji vise s talijanskog kuhinjskog elementa.

krastavci

Krastavci su vrsta biljke koja najbolje raste na punom, izravnom suncu. Ako biljke nemaju dovoljno sunca, plodovi će postati sitni i gorkog okusa. Potrebno im je najmanje 6 sati sunca svaki dan kako bi proizveli najveće prinose. Možete znati dobivaju li vaše biljke krastavaca dovoljno svjetla tako da potražite tamnozeleno lišće i žute cvjetove na trsovima. Ako ih uzgajate u zatvorenom prostoru, pobrinite se da imaju dovoljno prirodne ili umjetne svjetlosti kroz prozore ili svjetiljke tijekom vegetativne faze (obično od travnja do rujna).

Ako vaše dvorište ima previše sjene od drveća ili zgrada, pokušajte uzgajati krastavce na rešetki umjesto izravno u zemlji. Rešetke pružaju podršku za penjanje vinove loze koja se ne može postići samo vertikalnim potporama kao što su stupovi ili kolci. Da biste to učinili, posadite dva reda sjemenki krastavaca na razmaku od oko 8 inča niz duljinu reda, a zatim ih ravnomjerno razmaknite svaka dva metra duž oba reda kako bi imali nešto po čemu će se penjati dok rastu. Zatim pričvrstite čvrsto uže ili žicu na krajeve svakog reda, a zatim ih prekrižite na vrhu i čvrsto pričvrstite na dnu.

Nakon što vaši krastavci neko vrijeme rastu i počnu se penjati po svojim rešetkama, odštipnite sve osim jedne muške biljke po trsu kako bi više energije usmjerili na proizvodnju plodova umjesto na stvaranje sjemena.

slatki krumpir

Slatki krumpir je glavna namirnica diljem svijeta, i to s dobrim razlogom. Najbolje rastu na punom suncu s temperaturama u rasponu od 60-85 stupnjeva Fahrenheita.

Tlo treba biti rahlo i dobro drenirano, ali također treba sadržavati dosta organskog materijala za osiguravanje hranjivih tvari. Batat ne voli teška glinena tla ili ona koja ostaju vlažna dulje vrijeme.

bamija

Bamija, također poznata kao ženski prstići, je povrće koje uspijeva u vrućim i vlažnim klimama. Bamija najbolje raste na punom suncu, ali može dobro rasti i u sjeni. Najbolje uspijeva na suncu jer je potrebno da bamija sazrije i postane jestiva. Preferira tla s neutralnim pH i dosta vlage. Za najuspješniji uzgoj biljaka bamije, posadite ih najmanje 1 inč ispod površine tla kako biste izbjegli plitak rast korijena koji će dovesti do venuća ili smrti.

Kukuruz

1682658420 967 Koje povrće najbolje raste na suncu

Kukuruz je izvrstan usjev za početnike jer može rasti u većini klimatskih područja. Međutim, kukuruz najbolje uspijeva na punom suncu. Kukuruz treba najmanje 6-8 sati sunčeve svjetlosti svaki dan da dobro raste. Stoga je kraj travnja i svibanj najbolje vrijeme za sadnju kukuruza. Najbolje raste kada su dani dugi i vedri tijekom ljetnih mjeseci i spreman je za berbu negdje u lipnju, srpnju i kolovozu.

Pogledajte naš post o savjetima za uzgoj kukuruza ako želite saznati više o tome kako započeti s ovom kulturom.

bundeve

Mnogo je razloga zašto ove jeseni u svom vrtu uzgajati bundeve. Bundeve se mogu koristiti za ukrašavanje, pečenje kolača ili rezbarenje jack-o’-lampiona. Uzgoj bundeva može biti vrlo zabavan. Ali ako niste oprezni, mogli biste završiti tako da uzgojite jednu koja ne raste kako bi trebala jer je sadite. Ako vaše biljke bundeve imaju previše hlada, možda nikada neće proizvesti velike bundeve koje svi toliko volimo.

Bundevama, tikvama i drugim članovima obitelji tikva potrebno je najmanje 8 sati sunčeve svjetlosti dnevno za optimalan rast. Ako živite u području gdje vaše biljke nemaju dovoljno sunca da pravilno rastu (tj. oblačno ili maglovito), pokušajte ih staviti blizu prozora okrenutog prema jugu ili vani u dvorištu za sunčanih dana.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sadnice i presađivanje Vrtlarenje

Ideje za sadnicu u bačvi za prekrasan vrt

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Rajčice zelene iznutra? Evo što trebate znati

Sukulenti Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto lišće moje biljke žada postaje smeđe?

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Kako uzgajati prokulice

Organizacija i planiranje vrta Uzgoj cvijeća

10 savjeta za početnike za projektiranje cvjetnjaka