Zašto moj filodendron ima žuto lišće?

wop Filodendron736336

Filodendrone svih sorti obično je lako uzgajati nakon što svladate osnove. Za brigu će vas nagraditi prekrasnim lišćem osim ako ne naiđete na jedan od uobičajenih problema. Ako vaš filodendron ima žuto lišće, ovaj će vam članak pomoći da shvatite što je uzrok problema i pomoći vam da popravite svoju biljku.

Žuto lišće na filodendronima najčešće je zbog prekomjernog zalijevanja. Ostali uzroci uključuju štetočine, probleme s gnojivima, nedovoljno zalijevanje, temperaturni stres i prekomjerno svjetlo. Žuto lišće obično neće ponovno postati zeleno, ali ako riješite problem, vaša će biljka nastaviti zdrav rast.

Zašto moj filodendron ima žuto lišće?

Većina filodendrona koje danas uzgajamo kao sobne biljke potječu iz tropskih područja Sjeverne, Južne i Srednje Amerike ili Zapadne Indije. Tamo će rasti u gustim tropskim šumama i biti podložni vlažnim, vlažnim uvjetima, ali s dobrom drenažom.

Ako dopustite da korijenje vaše biljke postane previše vlažno, reagirat će razvojem žutih listova. Pod uvjetom da ste pažljivo pratili svoje biljke, uskoro ćete uočiti ovaj problem i brzo ga moći riješiti.

wop Filodendron768095353

Prekomjerno zalijevanje

Ako postoji jedan problem s kojim se većina novih vrtlara susreće, to je prekomjerno zalijevanje svojih biljaka. U nastojanju da biljka bude što sretnija, neiskusni vrtlar često je sklon ljubaznošću ubijati.

Uz samo malo više iskustva i malo manje zalijevanja, problem se obično može brzo otkloniti i biljka će se uskoro vratiti u puno zdravlje.

Ono što pokušavate postići je korijenska gruda koja je vlažna, ali nije natopljena. Najbolji način da to učinite je osjećajem i za to je potrebno malo vježbe. Želite da gornja dva inča tla budu suha prije nego što ponovno zalijete.

Unatoč činjenici da postoje alati za mjerenje razine vlage, najbolji način za provjeru je da zaronite prst dva inča u tlo i osjetite vlagu. 

Što se događa na korijenskoj razini?

Osim što vaš filodendron dobiva žuto lišće, prekomjerno zalijevanje uzrokuje nekoliko drugih problema. Navlažan medij uskraćuje korijenu kisik, a to je ključno za život.

Ako se približite tlu koje ne drenira učinkovito, često ćete moći osjetiti močvarni miris. Ovo dodaje dodatni dokaz činjenici da je previše vode uzrok zdravstvenih problema vaše biljke.

Kada je korijenje preplavljeno, biljka ne može učinkovito preuzimati hranjive tvari i to će uskoro uzrokovati druge zdravstvene probleme.  

Velik dio zalijevanja može se izbjeći jednostavnim dopuštanjem da se višak vode odlije. To se neće dogoditi ako vaša biljka stoji u pladnju punom vode. Voda koja okružuje korijenje samo će se tamo zadržati, a žuto lišće će sigurno slijediti.

Ako dopustite da se vaša biljka osuši između zalijevanja, a zatim temeljito zalijevate, mnogi će problemi biti riješeni. Nakon što to učinite, uklonite višak vode koji istječe u pladanj. Voda koja stoji u ladici spriječit će otjecanje vlage koja se nalazi u tlu, stoga ostavite posudu praznu nakon svakog zalijevanja.

Korijen bi sada trebao biti savršeno vlažan i neće ga trebati ponovno zalijevati dok se gornja dva inča ponovno ne osuše. Ako ništa, griješite prema previše suhom, a ne previše mokrom.

Nakon što se problem navodnjavanja riješi, biljka bi trebala početi izgledati puno sretnije, a novi rast trebao bi biti zdrav. Možete ukloniti žute listove sa svog filodendrona ili ih jednostavno dopustiti da sami otpadnu.

wop ngjh4lk3lqk3qhnljg3kkqqlkgj3

Ostali čimbenici koji utječu na razinu vlage

Osim prekomjernog zalijevanja, postoje i drugi čimbenici koji mogu uzrokovati da tlo postane previše vlažno. Jedna od njih je da na dnu posude za biljke možda nema rupa za drenažu ili su se te rupe začepile.

Ovo je siguran način da ubijete svoju biljku. Neki će prodavači biljaka bezosjećajno saditi biljku u lonac bez drenažnih rupa, a zatim je dalje prodavati. Uvijek provjerite ima li svaki lonac u kojem držite biljke dovoljan kapacitet drenaže.

Zemlja za tegle

Dobra zemlja vrlo će brzo ispustiti vodu i vrtlar će to vidjeti dok ona bježi ispod tegle. Ako se to ne dogodi ili se voda nakuplja na površini tla prije nego što otječe, to je znak da trebate presaditi biljku.

Prekomijerno zalijevanje

Još jedna uobičajena pogreška koju vrtlari čine je pretpostavka da što više prostora biljka ima, to će biti sretnija. Dajemo previše vode jer pretpostavljamo da će biljka biti sretnija, a isto tako presađujemo u preveliku posudu.

Pretpostavka je da ako biljka ima više prostora i više tla onda će uspjetnije uspjeti. Zapravo, ono što se događa je da tlo upija vodu i ne drenira se dovoljno brzo i vi se vraćate u položaj u kojem dolazi do zalijevanja.

Sezonski čimbenici

Sve biljke rastu sporije u određeno doba godine, a to nije ništa manje istinito za filodendron. Tijekom zimskih mjeseci biljka će imati daleko manje rasta i ta smanjena aktivnost zahtijeva manje zalijevanja.

Još jednom, ovaj se problem može izbjeći redovitim zabijanjem prsta u tlo i osiguravanjem da je samo vlažno.

Svjetlosni uvjeti

Koliko je svjetla dostupno odredit će koliko brzo vaša biljka raste. U idealnom slučaju, želite da vaš filodendron bude na jakom svjetlu, ali ne na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Ako ima manje svjetla, bit će manji rast i stoga će biljka zahtijevati zalijevanje u rjeđim intervalima. 

Drugi uzroci žutog lišća filodendrona

wop nhgjk433wwnnjlkkh5

Nedovoljno zalijevanje

Moguće je, naravno, nedovoljno zalijevati svoj filodendron. To će se očitovati različitim simptomima od onih povezanih s češćim problemom prekomjernog zalijevanja.

Ovdje će rubovi listova postati smeđi i postati suhi i naborani. Neki listovi također će požutjeti i mogu pasti s biljke, osobito starije, niže lišće.

Da biste to ublažili, dobro natopite biljku. Ponekad vrlo suho tlo isprva odbija vodu, pa bi možda bilo najbolje potopiti lonac u nekoliko centimetara vode na 5-10 minuta, dopuštajući biljci i tlu da polagano upiju vodu kapilarnim djelovanjem.

Ispravno zalijevanje vaše biljke jedan je od najčešćih problema s kojima se susreću neiskusni vrtlari, stoga se nemojte previše zafrkavati oko toga. Usredotočite se na redovitu provjeru svojih biljaka i to je jedan problem koji će s vremenom postati druga priroda.

Štetočine

Ove biljke obično napadaju isti štetnici kao i mnoge druge biljke s lišćem kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru. Četiri glavna krivca su brašnaste bube, lisne uši, ljuskavi kukci i paukove grinje. Svi ovi tipovi uspijevaju sisanjem soka iz lišća ili stabljike.

Oštećenje lišća s vremenom će rezultirati žutim mrljama na lišću, pjegavim žutilom, rupama na lišću ili oštećenim rubovima listova. Također možete vidjeti opadanje lišća.

Najveća obrana u tom pogledu uvijek će biti pažljivo promatranje. Ova stvorenja nikada ne postanu problem preko noći. Umjesto toga, oni se tijekom vremena nakupljaju, tako da ako redovito pomno pregledavate svoje biljke, moći ćete ih eliminirati prije nego što se postave. Tretirajte ih insekticidnim sapunom ili hortikulturnim uljem i uskoro će biti prošlost.

Problemi sa svjetlom

I slabo svjetlo i višak svjetla mogu uzrokovati da vaš filodendron dobije žuto lišće, ali mehanizam je u svakom slučaju sasvim drugačiji.

Pri slabom osvjetljenju vaša će biljka pokušati iskoristiti što je više moguće svjetla. Listovi će u početku postati tamnije zelene boje i mogu izgledati živahnije. Ako svjetla ostane nedovoljno, listovi će polako postati bljeđi i žuti, osobito donji listovi koji su manje izloženi svjetlu.

Imajte na umu da slabo osvjetljenje uzrokuje spor rast, smanjenu potrošnju vode, a također povećava rizik od prekomjernog zalijevanja. Sasvim je moguće imati dva problema u isto vrijeme.

Višak izravne sunčeve svjetlosti može uzrokovati pečenje lišća, što uzrokuje smeđe ili žute mrlje na lišću, smeđe rubove, a ponekad i uvijanje lišća. Možda ćete primijetiti da svoju biljku morate zalijevati vrlo često, jer višak svjetla i topline rezultira brzim gubitkom vode.

Filodendroni općenito preferiraju jarko, neizravno svjetlo da bi cvjetali, pa ćete možda morati eksperimentirati s pozicioniranjem svoje biljke kako biste je dobili kako treba. Imajte na umu da se osvjetljenje dramatično mijenja iz jedne sezone u drugu, pa ćete s vremenom možda morati promijeniti položaj biljke.

wop nhjk543w3wnnkch54wjw

Nedostatak hranjivih tvari

Pod uvjetom da je vaše tlo u dobrom stanju, biljke će odatle dobiti većinu svojih hranjivih tvari. Morat ćete to povećati gnojivom koje biste trebali primijeniti otprilike jednom mjesečno tijekom vegetacijske sezone, a vraćajući se na svakih šest do osam tjedana tijekom hladnijih zimskih mjeseci.

Nedostatak hranjivih tvari također može dovesti do žutila lišća, ali će to biti manje izraženo nego u slučaju prekomjernog zalijevanja. Promjena boje obično je blijedozelena, a sami listovi neće postati spužvasti kao što se događa s previše vode.

Temperatura

Filodendroni su najsretniji na temperaturnom rasponu između 15-30°C, ali su prilično tolerantni da budu malo izvan tog raspona. Izbjegavajte ih stajati preblizu bilo kojem obliku centralnog grijanja ili na mjestima gdje će biti izloženi propuhu.

Novo ili staro lišće

Postoje dvije situacije u kojima se ne morate brinuti ako vaš filodendron ima žuto lišće. Ponekad i staro i novo lišće može izgledati žuto, a to obično ne ukazuje na temeljni problem s vašom biljkom.

Kada se pojave novi listovi nekih vrsta filodendron, često mogu izgledati prilično blijedo i žuto. Srećom, nema razloga za zabrinutost, jer će novi listovi obično potamniti tijekom nekoliko tjedana kako bi odgovarali boji zdravih zrelih listova.

U suprotnom slučaju, većina filodendrona će pogodovati rastu novog lišća, a najstariji listovi ponekad će požutjeti po cijelom tijelu, a kasnije opasti s biljke. Sve dok se to događa samo s malim brojem listova odjednom, to nije zabrinjavajuće.

Imajte na umu da će se to vjerojatno dogoditi s većim brojem listova u jesen i zimu, jer se razina svjetlosti smanjuje, a biljka baca nepotrebno lišće.

U zaključku

Filodendroni su biljke lakog ponašanja, ali da biste izvukli najbolje od njih, morat ćete ih pomno promatrati i reagirati na sve probleme. Ako vaš filodendron ima žuto lišće, najvjerojatniji problem je prekomjerno zalijevanje, stoga prvo istražite to.

Ključno je pažljivo pregledati svoju biljku i uvjete njege kako biste ispravno identificirali uzrok problema. Većinu problema je lako riješiti kada ste sigurni u to što ih uzrokuje.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: