Zašto moje madagaskarsko zmajevo drvo umire? (10 rješenja)

Madagaskarsko zmajevo drvo ( Dracaena marginata ) jedna je od mojih omiljenih sobnih biljaka. Nudi prekrasnu kombinaciju pouzdanosti i snažnog arhitektonskog oblika. Kao i sve sobne biljke, postoji nekoliko stvari koje mogu poći po zlu, ali ih je gotovo uvijek lako ispraviti. Dakle, ako izgleda kao da vaše stablo zmaja sa Madagaskara umire, ovaj će članak pomoći da se vaša biljka vrati u savršeno zdravlje.

Najvjerojatniji uzroci umiranja madagaskarskog zmajevog drva su prekomjerno zalijevanje i nedovoljno osvjetljenje. Nedovoljno zalijevanje, prekomjerna svjetlost, problemi s gnojivom, prekomjerno zalijevanje, niska vlažnost, štetnici ili bolesti također mogu uzrokovati probleme. Identificiranje problema pomoći će vam da obnovite zdravlje vaše biljke.

Zašto moje madagaskarsko zmajevo drvo umire?

Ime ove biljke vjerojatno je pomalo šaljivo kada je u pitanju identificiranje njezine zemlje podrijetla. Poznavanje regije u kojoj je biljka evoluirala uvijek je od velike pomoći kada je u pitanju repliciranje uvjeta uzgoja.

Nažalost, madagaskarsko zmajevo drvo je raznolika zemlja sa širokim rasponom klimatskih i okolišnih uvjeta pa ovdje morate pažljivo koračati. Zapravo, Zmajevo drvo je iz šumovitih krajeva te zemlje i to nam govori da biljka neće podnijeti izravnu sunčevu svjetlost.

Previše svjetla

Vaše zmajevo drvo će napredovati na jakom svjetlu, ali čak i skromna količina izravnog sunca dovoljna je da lišće uvene i postane smeđe. Smeđenost obično počinje s vrhovima i rubovima listova, ali će na kraju utjecati na cijele listove. Ubrzo nakon toga će opasti ako se biljka ne premjesti na manje sunčano mjesto.

Čak i u najgorem slučaju kada vaša biljka počne gubiti lišće, vjerojatno će se oporaviti ako je premjestite na zasjenjenije mjesto. Mnoge rezerve koje su mu potrebne za preživljavanje drže se u tim dugim elegantnim stabljikama. Iako može potrajati neko vrijeme, biljka bi trebala početi proizvoditi nove listove.

Premalo svjetla

Premalo svjetla također može predstavljati probleme, ali u daleko manje dramatičnim razmjerima. Mnoge biljke zmajeva imaju ružičasti ili bijeli rub duž rubova lišća. Ako biljka osjeća da ne dobiva dovoljno svjetla, izgubit će tu boju i lišće će postati zeleno. U zatvorenom prostoru obično je moguće pronaći mjesto koje nudi jako svjetlo, ali ga zapravo ne pogađa sunce.

Uvjeti slabog osvjetljenja uzrokovat će da vaše madagaskarsko zmajevo drvo raste sporije i izgledat će sve rijeđe i rastegnutije kako vrijeme odmiče. strujna rasvjeta povećat će rizik od problema s prekomjernim zalijevanjem i može učiniti biljku osjetljivijom na štetnike i bolesti, koje je mogu lako ubiti.

Zalijevanje

Ako je rasvjeta ispravna i vaša biljka pokazuje znakove stresa, vrlo je vjerojatno da će biti problem zalijevanja. Većina sobnih biljaka, posebno onih koje potječu iz tropskih ili suptropskih regija, vole da im je tlo vlažno, ali ne mokro.

Jedan od najčešćih razloga zbog kojih ove biljke postaju stresne je taj što dobronamjerni vlasnici misle da više vode znači sretnije kućne biljke. To je rijetko slučaj.

Vaše zmajevo drvo zapravo može podnijeti prilično suhe uvjete u usporedbi s mnogim drugim kućnim biljkama. To je zbog činjenice da može pohraniti određenu količinu vode u tim jezgrivim stabljikama. Nemojte se bojati pustiti da se biljka malo osuši između zalijevanja.

To možete provjeriti osjećajem. Ako je gornji centimetar tla suh, tada biljci vjerojatno treba voda. Temeljito ga natopite tako da voda počne izlaziti iz otvora na dnu posude, a zatim ostavite da se ponovno osuši. Ne ostavljajte biljku da stoji u tanjuriću s vodom.

Učestalost zalijevanja

Ljeti ćete morati zalijevati češće nego zimi, jer će biljka brže rasti, a topliji uvjeti rezultirat će većim isparavanjem. Potrebe za vodom varirat će ovisno o veličini biljke u odnosu na njenu posudu, materijal posude, kao i temeljnu temperaturu i razinu vlage.

Naučite se osloniti na osjećaj gornjeg centimetra tla i s vremenom ćete postati mnogo vještiji u procjeni sadržaja vlage.

I prekomjerno i premalo zalijevanja može dovesti do opadanja lišća. Razlika je u tome što ako se višak odnosi na premalo vode, listovi će postati suhi i lomljivi. Ako je to posljedica previše vode, lišće će postati mokro i mlohavo, a trulež korijena je mnogo vjerojatnija. Prekomjerno zalijevanje je mnogo ozbiljnije za dugoročno zdravlje vaše biljke.

Problemi s gnojivom

Mnogo je vjerojatnije da će problemi s gnojivom biti povezani s viškom gnojiva nego s nedostatkom gnojiva. Ako svoju biljku hranite redovito, soli gnojiva mogu se nakupiti u tlu, fizički oštetiti korijenje, spriječiti upijanje vode u biljku i negativno utjecati na pH tla.

Ako vaše madagaskarsko zmajevo drvo vene i razvija smeđe vrhove i rubove listova, potražite znakove nakupljanja soli gnojiva na površini tla. Prestanite s gnojenjem i temeljito isperite tlo vodom kako biste isprali višak gnojiva. Razmislite o presađivanju vaše biljke u svježu zemlju, ali samo kao posljednje sredstvo, jer to može uzrokovati dodatni stres za biljku.

Dobro izbalansirana tekuća biljna hrana opće namjene je sve što ove biljke zahtijevaju. Sporo rastu pa ćete ih trebati hraniti samo jednom mjesečno ili rjeđe tijekom ljetnih mjeseci, a možete ih potpuno prestati hraniti tijekom zimske sezone.

Gnojite oprezno tako da gnojivo razrijedite na pola preporučene jačine. Bolje je vašoj biljci davati malo gnojiva redovito nego puno gnojiva rijetko.

Vlažnost

Niska vlažnost zraka može biti problem u domovima koji koriste klima-uređaj, ili zimi kada centralno grijanje isušuje zrak i pruža nam toplinu.

Niska vlažnost će uzrokovati da se vaša biljka brže osuši i može dobiti smeđe vrhove i rubove listova. Iako neće ubiti vašu biljku, može pokvariti dobar izgled vašeg madagaskarskog zmajevog drva.

Evo nekoliko dobrih savjeta za povećanje razine vlažnosti u vašem domu:

  • Neka biljka stoji u posudi s vodom i kamenčićima. Dno posude treba stajati na kamenčićima, a ne u samoj vodi. Isparavanje vode će povećati razinu lokalne vlažnosti.
  • Grupirajte svoje sobne biljke zajedno, tako da je kolektivna transpiracija podigla razinu vlažnosti za sve vaše biljke.
  • Koristite ovlaživač zraka kako biste brzo i jednostavno podigli vlagu u svom domu.
  • Nabavite digitalni mjerač vlažnosti za praćenje razine vlage. Smatram da je ovo toliko korisno da vidim koji je raspon vlažnosti u mom domu, što mi omogućuje da se prilagodim prema potrebi.

Pretjerano zalijevanje

Jedna stvar koja može utjecati na zadržavanje vlage u tlu je da je biljka možda bila presađena ili je prerasla svoju postojeću posudu. Presađivanje se događa kada se biljka stavi u posudu koja je daleko veća od korijenske kugle. Višak mješavine zemlje apsorbira puno vode i biljka postaje zatopljena, što dovodi do truljenja korijena.

Ovo je stvarno čest uzrok umiranja stabla zmaja na Madagaskaru, jer možete uzrokovati trulež korijena dok zapravo vrlo rijetko zalijevate svoju biljku. Posude odgovarajuće veličine presudne su za većinu sobnih biljaka, posebno za madagaskarsko zmajevo drvo, koje ne vole da ih se previše zalijeva.

Presađivanje

Ako biljka postane prevelika za svoju posudu, gruda korijena ispunit će posudu i bit će malo mjesta za tlo. Bez tla koje zadržava vlagu, voda će samo teći kroz posudu bez hranjenja biljke. S vremenom će vaše madagaskarsko zmajevo drvo venuti, s vremenom će postajati sve manje živopisno i zdravo.

Presadite biljku u posudu koja je nešto veća od trenutnog doma koristeći zemlju za sobne biljke opće namjene. Miješanje u 1/3 perlita uvelike će povećati drenažu i spriječit će mnogo problema s prekomjernim zalijevanjem.

Štetočine

Ako vaša biljka počne izgledati nesretno, to je najvjerojatnije zbog jednog od razloga koje sam već spomenuo. Kao i sve kućne biljke, ovi su momci osjetljivi na napade brašnastih buba, paukova grinja ili insekata. Obično će ovi štetnici napasti biljku jer je oslabljena drugim ekološkim problemima i malo je vjerojatno da je sam štetnik uzrok umiranja vašeg zmajevog drva.

Oprez

Prva i najvažnija obrana od štetnika je oprez. Ovi se tipovi ne pojavljuju samo preko noći. S vremenom se postupno nakupljaju i to ne mogu učiniti ako ste posvećeni čestom pregledu biljaka.

Ipak, oni su stručnjaci u skrivanju pa ih nećete uočiti samo usputnim pogledom. Morat ćete pomno zaviriti u zglobove listova i ispod lišća kako biste bili sigurni da ne grade svoje snage u tajnosti.

Ako ih uočite rano, vjerojatno ih možete jednostavno obrisati mlazom vode ili ih obrisati vlažnom krpom. Ako su postali više utemeljeni od toga, možda će vam trebati veća vatrena moć.

Neemovo ulje razrijeđeno s devedeset pet posto vode može se poprskati po biljci i uskoro bi trebalo riješiti sve infestacije. Sjetite se, međutim, vjerojatno su bili tamo jer je biljka bila pod stresom i to će se pitanje morati riješiti. Zdrava biljka daleko se bolje brani od štetnika.

Generalno održavanje

Ono što zmajevo drvo čini tako privlačnim je arhitektonski oblik tih dugih sivo-smeđih stabljika. Ove biljke su zapravo drveće, i iako ste svoju biljku možda kupili kao nešto što ćete staviti na kraj svog stola, s vremenom mogu izrasti u stvarno impresivna stabla u zatvorenom prostoru koja će dosezati do stropa.

Nježno obrezivanje

Morat ćete održavati biljku u svom najboljem izgledu, a da biste to učinili, listove je potrebno održavati čistima i ukloniti višak ili žutilo lišća. Volim ograničiti lišće svojih biljaka na sam vrh stabljike i skidam nezdrave listove ili one koje rastu prenisko niz stabljiku.

Ovo je jednostavno pitanje držanja lista u podnožju, između palca i kažiprsta, a zatim povlačenja prema dolje prema dnu biljke. Nemojte povlačiti list okomito od biljke jer to može oštetiti stabljike. Povlačenjem prema dolje listovi se lako skidaju i biljka ne trpi nikakve štetne posljedice. Ovakvom kozmetičkom rezidbom biljka uvijek izgleda kao da je u vrhunskom stanju.

Temperatura

U smislu kućnih biljaka, biljke zmajeva su prilično nezahtjevne kada je u pitanju temperatura. Očito im se neće svidjeti da stvari postanu previše hladne, s obzirom na njihovo naslijeđe, ali se inače mogu nositi s većinom kućnih uvjeta. Nemojte ih stavljati na izravan propuh, ali neće sklupčati nožne prste i umrijeti na vama ako ih dotakne povremeni povjetarac.

Kako zaustaviti umiranje madagaskarskog zmajevog drva                                            

Ako izgleda kao da vaše zmajevo drvo umire, obično je to povezano s problemom s njegovom njegom. Problemi s navodnjavanjem i rasvjetom daleko su najčešći problemi, stoga prvo razmislite o njima. Pomno proučite svoju biljku, tlo i uvjete, jer će postojati više tragova koji vam mogu pomoći da shvatite u čemu je problem. 

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Aeroponika Akvaponika Vrste sjemena

Kako sjeme može proklijati bez zemlje

Njega sobnih biljaka Sobne biljke Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako gnojiti sobne biljke – jednostavan vodič

Ručni rad i ukrasi

Ideje za biljke za Majčin dan

Sadnice i presađivanje Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kada presaditi sadnice rajčice u vanjski vrt

Presađivanje sobnih biljaka Sobne biljke

Presađivanje pothosa u novu posudu

Organizacija i planiranje vrta Uzgoj povrća

Koje je povrće najbolje u jesen?

Razmnožavanje sobnih biljaka Sobne biljke

Kako razmnožavati sobne biljke: Potpuni vodič sa slikama

Filodendron (Philodendron) Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Kako se brinuti za srcolisni filodendron (Philodendron Hederaceum)