Prednosti i nedostaci kontejnerskog vrtlarstva

1682610325 Vor und Nachteile der Containergartnerei

Jeste li strastveni vrtlar? Ili biste možda jednog dana htjeli postati? Volite cvijeće i želite sami uzgajati cvijeće i povrće, ali nemate pravog prostora? Ne brini! Vrtlarstvo u kontejnerima je odgovor za vas!

U ovim posudama možete uzgajati mnogo različitih vrsta biljaka. Začinsko bilje poput bosiljka, majčine dušice i vlasca također dobro raste u posudama. Ne zauzimaju puno prostora, a daju prekrasan izgled vašem domu. Mali balkon, dvorište ili veranda dovoljni su za stvaranje kontejnerskog vrta. Vašem stanu ili domu dodaju boju i daju mu atraktivan izgled. Možete ih staviti na pod, na prozorsku dasku ili objesiti na ulaz u svoj dom. Mijenjaju ambijent vašeg vanjskog prostora za sjedenje i istovremeno izgledaju vrlo primamljivo.

Za ukrašavanje vašeg vanjskog prostora možete koristiti posude različitih veličina. Možete stvoriti grupu spremnika kako biste stvorili ukrasni izgled. Posadite ih s jednogodišnjim biljkama, patuljastim zimzelenim biljkama ili možda čak i s trajnicama ako želite. Kad procvjetaju, izgledaju prekrasno skupljeni zajedno stvarajući savršen izgled vrta.

veličine spremnika

Za i protiv kontejnerskog vrtlarstva

Veličina kontejnera je također stvar razmatranja kada razmišljate o pokretanju kontejnerskog vrta. Upamtite da je lakše uzgajati biljke u velikim posudama nego u malim posudama. Veliki spremnici sadrže više zemlje i održavaju je vlažnom i hladnom. Biljke u malim posudama brže se suše. Možda ćete ih morati češće zalijevati kako bi biljke napredovale.

Osim toga, vrsta biljke koju želite uzgajati odredit će veličinu posude. U igru ​​ulazi nekoliko čimbenika, poput oblika i veličine korijenskog sustava biljke. Osim toga, je li višegodišnja, jednogodišnja biljka ili grm te koliko brzo raste još je jedan odlučujući čimbenik. Međutim, biljke s korijenom ne rastu dobro u posudama.

Upamtite da za zdrave i uspješne biljke mora postojati dovoljno prostora za korijenje i tlo u posudi. Održavajte biljke dobro zalijevane i gnojene i vaš će vrt u kontejnerima napredovati.

Prednosti vrtlarstva u kontejnerima

 1. Najveća prednost kontejnerskog vrta je mogućnost sadnje gotovo bilo gdje. Ako nemate mjesta za običan vrt, ne brinite. Svoj vrt u kontejnerima možete posaditi gotovo bilo gdje u svom domu, bilo da je to balkon, trijem ili kuhinjski prozor. Lijepo cvijeće, povrće i začinsko bilje uvijek će krasiti vaš dom.
 2. Biljke u kontejnerima također se lako transportiraju. Ako nemaju dovoljno sunčeve svjetlosti ili vrijeme postane prehladno, uvijek ih možete iznijeti unutra ili van, ovisno o vremenu.
 3. Kontejnerski vrtovi omogućuju vam uzgoj različitih biljaka s različitim zahtjevima tla. U pravom vrtu to obično nije moguće.
 4. Gotovo da nije potrebno plijevljenje u kontejnerskim vrtovima. Na to se sigurno ne možete žaliti!
 5. Također ste zaštićeni od teškog ručnog rada u vrtlarstvu u kontejnerima. Uopće vam ne trebaju teški vrtlarski alati, samo svjetlo, voda i gnojivo.
 6. Biljke su također zaštićene od štetnika i bolesti kada se sade u kontejnere.
 7. Biljke u posudama olakšavaju stvaranje unutarnjeg vrta, što zauzvrat poboljšava kvalitetu zraka u vašem domu i dodaje boju i miris.
 8. Na kraju krajeva, svako začinsko bilje ili povrće koje posadite u svom vrtu u kontejnerima nadohvat je ruke.

Nedostaci vrtlarstva u kontejnerima

 1. Biljke koje se uzgajaju u posudama lako se suše, pa ih je potrebno redovito zalijevati.
 2. Gnojiva se moraju povremeno dodavati u tlo. Budući da kompostiranje i malčiranje ne funkcioniraju dobro u vrtlarstvu u kontejnerima, gnojivo je najbolje rješenje.
 3. Ako želite uzgajati velike količine povrća ili začinskog bilja za vlastite potrebe, onda vrtlarstvo u kontejnerima nije za vas. U posudama se može uzgajati samo mala količina, taman za jednu upotrebu.
 4. Biljke u posudama su osjetljivije na hladnoću jer nisu zaštićene izolacijom od okolnog tla. Sklonije su umiranju od hladnoće ili nedostatka vode jer kiša ne čini mnogo dobro ovim biljkama.
 5. Kontejneri ograničavaju rast biljke ograničavajući korijenje i čineći ga zakržljalim.
 6. Biljke u saksijama ne dobivaju korisno gnojivo od glista i drugih stvorenja.

Mnogo je prednosti i mana vrtlarstva u kontejnerima, baš kao i bilo koje druge metode vrtlarstva. Možete odvagnuti oboje i zatim odlučiti koju metodu želite usvojiti i isprobati. Vrtlarstvo u kontejnerima bit će plodonosno iskustvo za vas ako imate vremena i energije za to. Upamtite da će vrtlarstvo u kontejnerima poboljšati vaš dom kao nitko drugi bez razmišljanja o ograničenjima prostora.

Neki savjeti za vrtlarenje kontejnera

1682610324 39 Prednosti i mane vrtlarstva u kontejnerima

Jednom kada se naučite baviti vrtlarstvom u kontejnerima, možda ćete svake godine poželjeti dodati nešto u svoj vrt u kontejnerima. U nastavku je nekoliko savjeta koje treba imati na umu za zdrave biljke u vašem vrtu s kontejnerima.

 1. Provjerite ima li vaše kontejnersko postrojenje odgovarajuću drenažu. Ako se voda ne ispusti pravilno, voda će uzrokovati truljenje korijena, što će na kraju ubiti biljku.
 2. Dodajte gnojivo u tlo kako biste pomogli biljkama da napreduju. Također, koristite više zemlje za posude za bolje zadržavanje vode. Biljke u loncima imaju tendenciju da se brzo osuše, pa je zemlja za lončanice pomiješana s gnojivom dobra opcija.
 3. Također se možete odlučiti za posude svijetle boje jer apsorbiraju manje topline od onih tamnih boja i održavaju korijenje hladnijim ljeti.
 4. Pazite da uvijek koristite dobro tlo za svoj vrt s kontejnerima. Upotrijebite dobre mješavine tla za lonce koje ćete dodati u tlo.
 5. Ako svoje biljke u posudama nosite u kući za zimu, odaberite mjesto koje ima maksimalnu ili barem odgovarajuću količinu sunčeve svjetlosti koja je biljci potrebna. To mu omogućuje da razvije svoj puni potencijal.
 6. Konačno, morate zapamtiti najvažniju stvar koju morate uzeti u obzir kada sadite kontejnerski vrt. Uvijek provjerite odgovara li veličina posude veličini biljke. Na primjer, ne možete posaditi rajčice u mali lonac. Trebaju im prostor i ulozi kako bi narasli do svoje pune veličine. S druge strane, greška je sadnja češnjaka u veliku posudu. Češnjak ima kratko korijenje i uspijeva u malim posudama. Pogledajte: Je li češnjak povrće?
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka

Zašto lišće kalateje požuti?

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako uzgajati paprike

Organizacija i planiranje vrta Tlo i gnojenje

Možete li rupu u zemlji ispuniti glinom?

Sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka

Zalijevanje biljaka u platnenim posudama: Evo kako

Organizacija i planiranje vrta Sezonsko održavanje vrta Vrtlarenje

Planiranje vrta u jesen