Filodendron Birkin: zapanjujuća prugasta sobna biljka

Filodendron Birkin jedna je od najpopularnijih sobnih biljaka koju možete dodati vašoj obitelji biljaka.

Filodendron Birkin je ukrasna sobna biljka iz obitelji Aroid ( Araceae ) poznata po jedinstvenim bijelim prugama na lišću. Ovu ljupku biljku lako je brinuti i čini lijep dodatak svakoj kolekciji sobnih biljaka. Birkin sorta filodendron prilično je novi uvod na tržište sobnih biljaka i tek počinje stizati u veće trgovine.

Čitajte dalje kako biste saznali više o podrijetlu ove biljke, kako je uzgajati, kako se brinuti za nju i još mnogo toga. Možda ćete otkriti da je to savršena nova biljka koju možete dodati svom domu!

Filodendron Birkin: Osnove

Filodendron Birkin je hibridna biljka iz obitelji Aroid ( Araceae ). To je ravna, samonosna biljka (što znači da joj ne treba nikakav dodatni oslonac za rast). Filodendron je prvi put otkriven negdje u 1600-ima. To je dovelo do naknadnog otkrića preko 489 različitih vrsta filodendrona koje se najčešće nalaze u vlažnoj, tropskoj klimi.

Filodendroni su lako prepoznatljivi po sjajnom sjajnom lišću. Iako često rastu u tropskoj divljini, najčešće se koriste kao sobne biljke. Birkins je nastao zbog rijetke mutacije stanica u rojo kongo filodendronu . Ova mutacija je uobičajeno poznata kao spontana himerna mutacija. Biljke s kimernim šarenilom imaju određena područja stanica koja ne mogu proizvesti zeleni pigment klorofila, stoga bijele pruge na Birkinu. Smanjena količina lisne površine s klorofilom znači da Birkinovi filodendroni trebaju više svjetla od svojih nerazličitih kolega.

List filodendrona Rojo Congo koji je mutirao brzo se razmnožio iz matične biljke i izrastao sam. Tako je nastao filodendron Birkin! Zbog svog nevjerojatno jedinstvenog podrijetla, sorta Birkin filodendron nigdje se ne može naći u divljini. Kao što vidite, razmnožavanje je prošlo dobro, a Birkin je ostao vrlo popularna sorta filodendrona, posebno za kućne vrtlare.

Prije nego što krenete posaditi jednu, samo zapamtite da su svi filodendron Birkins osjetljivi na mutacije. Nijedna biljka nije identična drugoj, a budući da se uzgajaju putem kulture tkiva, svaki bi Birkin mogao vrlo dobro mutirati natrag u filodendron Rojo Congo s pravilnim lišćem. Znat ćete da se to dogodilo ako, umjesto zelenog lišća s bijelim prugama, vaša biljka počne rasti čvrste bordo-zelene ili krem ​​boje listove. filodendron ‘Rojo Congo’ je hibridni križ filodendron ‘Imperial Red’ i filodendron ‘Tatei’ uzgojen na Floridi.

Uzgoj filodendrona Birkin

filodendron Birkin je prilično sporo rastuća biljka koja može biti visoka i do tri metra široka. Kao što je već spomenuto, filodendron Birkin je samoglava biljka, što znači da je biljka koja se ne penje i samonosi. Budući da ova biljka nije pretjerano velika, lako se može postaviti na vaš stol ili radnu površinu bez da vam smeta.

Budući da su Birkini tako sporo rastu, postoji velika šansa da ih nikada nećete morati presaditi. Kad je riječ o tome, filodendron Birkins je izuzetno jednostavan za njegu i ne zahtijeva puno muke. Sve dok ste spremni uložiti samo malo vremena i truda, vjerojatno ćete otkriti da vaš filodendron Birkin napreduje.

Briga za filodendron Birkin

Sada kada znate nešto više o filodendron Birkin, vjerojatno želite znati kako ga najbolje uzgajati i brinuti se o njemu. Evo nekoliko osnovnih savjeta koji će vam pomoći da počnete.

Zahtjevi za rasvjetu za filodendron Birkin

Filodendroni su tropske biljke koje obično rastu u toplim, vlažnim okruženjima ispod krošnje drveća. filodendron Birkin najbolje uspijeva na srednje do jakoj neizravnoj sunčevoj svjetlosti. Područja sa srednjim neizravnim sunčevim svjetlom obično bacaju meku/svjetlu sjenu. Filodendroni općenito ne vole jaku sunčevu svjetlost osim ako se uzgajaju u hladnijim klimatskim uvjetima bez oštre sunčeve svjetlosti. Biljke s bijelim šarenilom poput Birkina posebno su osjetljive na opekline od sunca.

Možda ćete biti zabrinuti gdje ćete staviti svoj filodendron Birkin. Što ako nemate mjesto s dovoljno prirodne, ali neizravne sunčeve svjetlosti? Na sreću, filodendron Birkin uspijeva u prirodnom svjetlu, ali može uspjeti i pod fluorescentnim ili LED svjetlima. Filodendron Birkin koji se uzgaja u zatvorenom prostoru vjerojatno će imati koristi od dodatne rasvjete iz jednostavne LED žarulje za biljke ili grupirane s drugim sobnim biljkama pod LED diodnim svjetlom za uzgoj u obliku ploča .

Razine vlažnosti za filodendron Birkin

Što se vlažnosti tiče, filodendron Birkin je tolerantan na prilično širok raspon. Obično je najsretniji u prosječnoj do iznadprosječnoj razini vlažnosti.

Živite u području s posebno suhim zrakom? Bez brige! Najučinkovitiji način za podizanje razine vlage je ovlaživač zraka. Možete koristiti obični ultrazvučni ovlaživač zraka ili se odlučiti za specijalni ovlaživač zraka iz trgovine biljaka. Ako ništa drugo ne uspije, također možete pokušati grupirati svoje biljke kako biste stvorili mini eko-sustav ili pokušajte uzgajati svoju biljku na velikom pladnju sa šljunkom.

Najbolje tlo za filodendron Birkin

Obratite posebnu pozornost na vrstu tla u koju sadite svoj filodendron Birkin. Tlo mora biti bogato i puno hranjivih tvari kako bi vaše biljke bile zadovoljne. Odabrat ćete rastresito tlo, ali ne previše rastresito jer ono ipak mora moći zadržati zdravu količinu vode. Imajte na umu da ne može zadržati previše vode. Ne želite se kasnije suočiti s truležom korijena ili gljivičnim izraslinama.

Upotrijebite svježu zemlju za saksiju da presadite svoj filodendron Birkin kako biste izbjegli prijenos bolesti koje se prenose iz tla.

Ako niste sigurni koju vrstu tla kupiti, gotovo ste uvijek sigurni sa zemljom na bazi sfagnum tresetne mahovine ili zemljom od kokos kokosa. Tresetna mahovina je izuzetno prozračna i grube teksture. To znači da može zadržati vodu, ali će se prozračivanje u tlu pravilno ocijediti što će vaš filodendron Birkin potpuno zaštititi od truljenja korijena. Možete ga pomiješati i s perlitom ako želite odlične rezultate.

Zalijevanje filodendrona Birkin

Baš kao i većina drugih članova obitelji filodendron, Birkins je izuzetno osjetljiv na prekomjerno zalijevanje. Kako biste izbjegli prekomjerno zalijevanje, prije ponovnog zalijevanja morate biti sigurni da je gornji dio tla suh od nekoliko centimetara.

Filodendroni obično mogu dobro preživjeti razdoblja suše, ali prekomjerno zalijevanje će ih vjerojatno ubiti ako potraje predugo. Međutim, ni vi ne želite dopustiti da se potpuno osuši. Budite maksimalno oprezni sa zalijevanjem vašeg filodendron Birkin. Previše i umire. Premalo, i neće rasti onako dobro kako bi inače.

Gnojidba filodendrona Birkin

Filodendron Birkin obično ne zahtijeva puno gnojidbe, ali će zahtijevati malo dodatne prehrane ako se uzgaja u kontejneru izvan svog prirodnog ekosustava. Ako odlučite koristiti gnojivo, primjenjivajte ga samo tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci. Koristite mješavinu koja je posebno prilagođena sobnim biljkama i pažljivo slijedite upute za doziranje (trebate izbjegavati korištenje više nego što je preporučeno). Pazite da ne koristite previše gnojiva jer bi to moglo ozbiljno oštetiti korijenje.

Obrezivanje filodendrona Birkin

Što se obrezivanja tiče, tu se zapravo ne treba puno raditi osim uklanjanja mrtvih stabljika ili lišća. Sve dok držite mrtve dijelove odrezane i uklonite sve komadiće mrtvog lišća s površine tla, vaš će filodendron Birkin rasti i dostići svoj puni potencijal.

Presađivanje Filodendrona Birkin

Kao što je već spomenuto, filodendron Birkins prilično je sporo rastuće biljke što znači da ih možda nikada neće trebati presaditi. Međutim, ako se potreba u jednom ili drugom trenutku ipak pojavi, evo što trebate učiniti.

Možda se pitate zašto je presađivanje uopće potrebno? Ako počnete primjećivati ​​da vam je lonac s biljkom natečen ili napuhan u dijelovima, to vjerojatno znači da vaša biljka postaje vezana za korijen. To znači da se korijenje vaše biljke jako zapetljalo i počelo rasti u jednu, gustu masu. To će spriječiti vašu biljku da pravilno raste, a ako postane dovoljno loša, mogla bi čak i umrijeti.

Ako je problem korijenje, htjet ćete odabrati novi lonac koji je nekoliko centimetara veći od prethodnog. To će vašem filodendron Birkin dati dovoljno prostora za rast, ali neće biti prevelik za biljku. Sadnja u preveliki lonac uvelike će vam olakšati prezalijevanje jer će ogromna posuda zadržati puno više vode nego ona savršene veličine.

Prilikom vađenja iz stare posude pazite da ne oštetite korijenje. Pokušajte što je više moguće razmrsiti korijenje i pažljivo stavite biljku u njenu novu posudu. Budite marljivi u zalijevanju i osvjetljavanju, osobito odmah nakon što ga premjestite u drugu posudu. Ako pazite da se brinete o njoj najbolje što možete, vaša bi biljka trebala dobro preživjeti selidbu.

Razmnožavanje filodendrona Birkin

Kada razmnožavate svoj filodendron Birkin, pazite da režete na zdravom području. Ako to ne učinite, možete nepopravljivo oštetiti svoju biljku. Također želite biti sigurni da ovo područje ima barem jedan čvor (novi spoj stabljike) kako bi mogao ponovno izrasti nakon rezanja. Napravite rez na zrelijem dijelu biljke kako bi brzo ponovno narasla.

Kada režete biljku, koristite čiste škare ili škare kako biste izbjegli prenošenje prljavštine i infekcije duž biljke koje bi je potom mogle ubiti (ili u najmanju ruku razboljeti). Napravite svoj rez u dijagonalnom smjeru što će povećati površinu rezanja. Poželjet ćete odrezati sve donje listove jer ako imate novi rez koji stoji u vodi nekoliko tjedana, svi listovi koji su ostali u vodi će istrunuti i lonac će zaudarati.

Stavite sve reznice biljaka u posude napunjene čistom vodom. Provjerite jesu li čvorovi pod vodom kako bi počeli rasti korijenje. Stavite nove rezove na mjesto sa svijetlim, ali neizravnim sunčevim svjetlom. Ako niste sigurni da li vaše biljke dobivaju dovoljno svjetla, razmislite o korištenju svjetlosnog monitora za mjerenje. Ako trebate više, uvijek ga možete dopuniti fluorescentnim ili LED svjetiljkama.

Problemi i štetnici filodendrona Birkin

Baš kao i druge biljke, filodendron Birkin ima dosta problema i štetnika. Evo nekoliko o kojima biste mogli znati.

Srećom, filodendron Birkin je prilično otporan na većinu štetnika, ali povremeno ima problema s tripsima, brašnastim bubama i paukovim grinjama. Najbolji način da se nosite s tim je korištenje otopine ulja neema ili kvalitetnog organskog pesticida . Nanesite otopinu za suzbijanje štetočina na Birkin jednom tjedno kako biste se riješili štetnika.

U trenutku kada počnete primjećivati ​​znakove moguće zaraze, poželjet ćete izolirati zahvaćenu biljku(e) što je prije moguće. To će spriječiti širenje insekata na ostale biljke. Znakovi štetočina mogu uključivati ​​smeđe, žuto ili rupasto lišće. Pripremite i primijenite otopinu neema/organski insekticid što je prije moguće kako biste spriječili daljnja oštećenja.

Većina bolesti koje utječu na filodendron Birkin su isključivo gljivične bolesti. Gljivične bolesti (često u obliku truleži korijena) najčešće su uzrokovane prekomjernim zalijevanjem biljke. Ako korijenje predugo stoji u vodi, počet će rasti gljivice i plijesan koje bi ga mogle brzo ubiti. Ako lišće vaše biljke počne dobivati ​​žutu ili smeđu boju i počinje klonuti, to je siguran znak da možda pati od truleži korijena.

Kako biste donijeli svoju zahvaćenu Birkin u zdravlje, odrežite sve odumrlo ili umiruće lišće. Ako je biljka predaleko otišla, to može značiti da je trebate presaditi. Zamijenite smjesu za saksije suhom, svježom, sterilnom mješavinom za lonce. Tijekom presađivanja, odrežite trulo korijenje ili dijelove biljke koji izgledaju bolesno. Također možete tretirati biljku organskim fungicidom nakon što se smjesti u svoju novu mješavinu za lonce.

Kao što je već spomenuto, morate paziti na količinu vode koju mu dajete. Pobrinite se da se gornjih 2cm zemlje osuši prije nego što je zalijete kako biste spriječili da trulež korijena utječe na vašu biljku.

Često postavljana pitanja

Evo nekoliko uobičajenih pitanja oko filodendrona Birkin:

Koliko brzo raste Birkin?

Filodendron Birkin raste prilično sporo. Moglo bi proći nekoliko godina prije nego što dosegne svoju punu potencijalnu visinu.

Koliko sunčeve svjetlosti treba?

Filodendron Birkin trebat će srednje do jako neizravno sunčevo svjetlo da bi ostao sretan i zdrav. Može uspijevati na prirodnoj sunčevoj svjetlosti, kao i na fluorescentnom ili LED svjetlu.

Zašto je moj Birkin žut?

Zapamtite da Birkine ponekad variraju u boji jer su mutirane biljke. Međutim, ako lišće vašeg Birkina požuti, to može ukazivati ​​na prekomjerno zalijevanje ili da pati od najezde štetnika.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka Sobne biljke Zaštita biljaka

Briga o biljkama i AC: Je li AC loš za biljke?

Kreativni projekti sa sobnim biljkama Ručni rad i ukrasi

Aktivnosti u vrtu za predškolsku djecu: Zabava i obrazovanje za malu djecu u vrtu

Štetočine i nametnici Zaštita biljaka

Kako ukloniti lisne uši s kelja: brzi vodič

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Najčešće bolesti rajčice

Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Briga za kalateju musaicu – Kako uzgajati kalateje

Njega sobnih biljaka Sobne biljke Uzgoj cvijeća

Paperwhites za Božić: uzgoj bijelog blagdanskog cvijeta