4 jeftina načina da napravite i popunite podignutu vrtnu gredicu

wop podignute gredice

Jedno od najpopularnijih pitanja koje vidim od novih vrtlara je kako napuniti novu podignutu gredicu zemljom. Postoji mnogo različitih metoda koje rade izvrsno! Svatko ima različita mišljenja i različite materijale na raspolaganju. Puno sam istraživao kako bih otkrio kako su drugi punili podignute krevete.

Evo četiri najbolja načina da ispunite podignuti vrt.

 1. Jezgreno vrtlarstvo
 2. Hugelkultur
 3. Kraljica malča
 4. Povratak u Eden

Prije nego što počnemo, ako vaš podignuti krevet još nije izgrađen, možda bi bilo dobro pogledati naš članak Jesu li podignute vrtne gredice bolje od vrtnih kreveta u zemlji? . To vam može pomoći da odlučite koja je najbolja opcija za vaše tlo i klimu.

Uđimo u detalje o najboljim načinima popunjavanja podignutog vrtnog kreveta!

image 240

Izračunajte potrebnu količinu tla

Prije nego što dođemo do popisa, mislim da je važno razumjeti koliko bi zemlje i organskog materijala moglo biti potrebno da bi se popunio podignuti krevet. Bilo da kupujete vreće materijala ili kupujete na veliko u dvorištu, potrebno je malo matematike da biste dobili dobru procjenu koliko je potrebno i koliko bi to moglo koštati.

Prvo izračunajte volumen podignutog kreveta. Ovo govori koliko materijala krevet može držati.

Volumen (kubičnog m) = duljina (stope) x širina (stope) x visina (stope)

Mjernom trakom izmjerite najdužu stranu kreveta, a to je duljina. Zatim izmjerite kraću stranu, a to je širina. Na kraju izmjerite dubinu/visinu kreveta. Ako su sva ta mjerenja u stopama, konačni odgovor volumena bit će u kubičnim stopama.

Radi ovog članka, poslužimo se primjerom podignutog vrtnog kreveta koji je četiri stope širok, osam stopa dugačak i jedan metar visok. Ovo je vrtni krevet prilično standardne veličine. Naš izračun volumena bi tada bio:

10 kubika

U vrtnim trgovinama normalno je vidjeti vreće zemlje i komposta u vrećama od dva kubična metra. Dakle, trideset dva podijeljeno s dva značilo bi da je potrebno šesnaest vreća materijala za punjenje ovog podignutog kreveta.

Ako je vrt koji se puni velika podignuta gredica ili više podignutih kreveta, vjerojatno je bolje kupiti na veliko i nabaviti materijal u kubičnim jardima. U ovom slučaju, podijelite volumen u kubičnim stopama s dvadeset sedam kako biste saznali koliko je kubičnih metara materijala potrebno. U našem primjeru, 32 podijeljeno sa 27 jednako je oko 1,18 kubičnih jardi. Dakle, samo biste kupili 1 kubični jar materijala.

Navest ću neke od ovih primjera i metoda za izračun količine materijala potrebnog za podignuti krevet u metodama u nastavku.

1. Jezgreno vrtlarstvo

wop Vrtlarstvo786287620

Koncept temeljnog vrtlarstva je stvaranje unutarnje “spužve” u sredini vrtne gredice. Ova jezgra drži vodu poput spužve i moći će uvući vlagu dva metra u oba smjera.

Evo nekih od prednosti osnovne metode vrtlarstva:

 • Manje zalijevanja! Budući da jezgra može zadržati vodu tijekom cijele sezone, vrt će se morati zalijevati mnogo manje (ako uopće, ovisno o klimi). Ako se malč drži na vrhu tla, to će još više pomoći pri manjem zalivanju!
 • Manje korova! Površina tla može ostati suha ako vrt ne treba često zalijevati. To znači da sjemenke korova imaju manje šanse da niknu jer im je potrebna voda da bi proklijale. Opet, ako se tlo drži malčirano (kao što UVIJEK preporučam), korov će najvjerojatnije biti ugušen ako se dogodi da može niknuti. Ovo je samo još jedna prednost pokrivanja vrtova malčem!
 • Jači korijenski sustav za biljke. Budući da je površina tla suha, korijenje biljaka će sezati dalje u tlo za vodu koju osigurava jezgra. To također pomaže biljkama da dosegnu hranjive tvari koje su dublje u tlu i pomaže u stvaranju zdravije i snažnije biljke.
 • Smanjuje probleme s bolestima. Mnogi problemi s bolestima uzrokovani su previše vlage na površini tla. Ako jezgra kontrolira vlagu u biljkama, šanse za pojavu gljivica, plijesni, plamenjače i pepelnice su znatno smanjene.

Koraci za stvaranje temeljnog vrtlarskog podignutog kreveta.

Ovi se koraci mogu koristiti bez obzira imate li postojeći podignuti krevet ili punite novi prazan podignuti krevet.

Izgradite rov za jezgru

Izgradite rov dubok oko 3-4 cm i oko 1-2 metra po sredini podignutog kreveta. Ako se koristi postojeća podignuta gredica, samo gurnite zemlju na strane ili je privremeno uklonite.

Za novi podignuti krevet, prvo, preporučam da stavite karton ili novine za podnožje kreveta, pod pretpostavkom da je točno na tlu. To će ugušiti svu travu ili korov koji bi mogao postojati. Nije ni potrebno prethodno ukloniti te korove ili travu. Stavite nešto zemlje po izboru (o kojoj ćemo kasnije govoriti) na karton/novine, ali samo malu količinu ovisno o visini kreveta. Zatim započnite rov kao što je gore spomenuto.

Napunite jezgru podignute gredice

Jezgru podignute gredice treba ispuniti mokrom organskom tvari koja se već počela raspadati. Najbolji i najpreporučljiviji materijal za korištenje su stare bale slame. Oni se nedvojbeno mogu naći besplatno nakon Halloweena! Samo ih ostavite vani cijelu zimu da se počnu lomiti prije nego što ih dodate u jezgru.

Drugi materijal koji se može koristiti zajedno ili umjesto slame je staro granje, lišće ili pokošena trava. Ove stavke se mogu miješati zajedno ako su svi dostupni. U svakom slučaju, jezgra bi trebala biti slobodna za punjenje!

Jezgru/rov napunite organskom tvari. Hodajte po vrhu materijala kako biste ga stvarno dobro spakirali. Preporučam snimanje za oko 4-5 cm debljine nabijenog materijala. Bilo bi sasvim u redu imati blagi nasip na sredini kreveta kada je gotov jer će se to s vremenom slegnuti.

Napunite jezgru!

Obavezno dobro zalijte jezgru. To se naziva “punjenje jezgre”. Cijela svrha temeljne metode vrtlarstva je stvaranje spužve u sredini gredice koja biljkama osigurava vodu tijekom cijele sezone. Nemojte preskočiti korak zalijevanja jezgre!

Ostatak podignute gredice napunite zemljom

Ako se koristio postojeći podignuti krevet, samo ponovno napunite tlo koje je privremeno uklonjeno kako biste stvorili rov za jezgru. Opet, sasvim je u redu imati blagi nasip po sredini. S vremenom će se složiti.

Ako se puni nova podignuta gredica, onda odlučite o vrsti tla i koliko će biti potrebno. Nemojte biti stvarno fensi s ovim. Mješavina vrta/vrhunske zemlje i komposta u omjeru 50/50 bit će sasvim dobra za podignutu gredicu.

Dakle, imali smo ukupno 10 kubična metra prostora u našem podignutom krevetu i napunili smo 6 kubičnih stopa zemljom, tako da nam je potrebno 26 kubičnih stopa zemlje da popunimo.

Možete kupiti 7 vrećica organskog vrta/gornjeg sloja zemlje i 7 vrećica komposta gdje je svaka vrećica zapremine 2 kubične stope (tako da biste imali 10 kubIKA). Ovisno o cijenama po području, to bi moglo doseći ukupno oko300 kn Ovo može biti preskupo za neke vrtlare.

Ovu cijenu je moguće spustiti i jeftinije! Pokušajte pronaći nekoga tko ima besplatan gornji dio tla, možda iz nedavnog građevinskog projekta. Također preporučam raditi na izradi domaćeg komposta kako bi se smanjili troškovi, ali bi očito trebalo vremena za proizvodnju.

Možda je najbolja opcija kupiti komponente tla na veliko. Gornji sloj zemlje i kompost mogu se kupiti u dvorištu. Jedan jard jednak je dvadeset sedam kubika. U našem primjeru, trebalo nam je dvadeset šest kubičnih stopa. Trgovina može, ali i ne mora prodavati gornji sloj zemlje i kompost u pola jardi. Ako ga prodaju samo po dvorištu, to će i dalje biti više nego vjerojatno manji ukupni trošak od kupnje pola jarde upakiranog materijala, tako da bi se u suštini mogla izgraditi dva podignuta kreveta po cijeni jednog!

Opskrbite malo dodatnih hranjivih tvari i biljke!

Najvjerojatnije će novu podignutu gredicu trebati opskrbiti nekim dodatnim hranjivim tvarima. Bilo bi dobro pronaći organsko granulirano gnojivo i možda dobar izvor dušika kao što je gnoj ili gnojivo za ribe. Neka vaš krevet uvijek bude malčiran i svake godine dodajte kompost na vrh tla, a potreba za kupnjom organskih gnojiva trebala bi biti eliminirana u budućnosti!

Što bi trebalo učiniti sljedeće sezone?

Nakon što prođe godina dana, jezgra će najvjerojatnije nestati. Organski materijal će se pretvoriti u odličan kompost za vrt, a crvi će prirodno obrađivati ​​vrt.

Mnogi ljudi vole rekreirati jezgru iz godine u godinu. Vrtlari koji ponovno grade rov, napune organsku tvar i pune jezgru, dobro su za još godinu dana.

Ovo vjerojatno funkcionira savršeno i bez sumnje je bolja metoda od obrade vrta. Međutim, ne mogu mimoići činjenicu da se tlo svake godine narušava. Osim toga, to je dodatni posao!

Nakon prve ili možda druge godine primjene temeljne metode vrtlarstva, ne smatram da je potrebno nastaviti je rekreirati osim ako je vrt u vrlo suhoj klimi ili vrtlar jednostavno nema vremena za zalijevanje, čak i rijetko.

Ako je tlo cijelo vrijeme prekriveno malčom i svake godine se na vrh tla dodaje kompost, tada se sigurno gradi zdravo tlo i ne narušava se kritični život tla ispod. Smatram da u većini slučajeva to nije potrebno za dodatni rad na stvaranju jezgre svake godine.

2. Hugelkultur podignuti krevet

wop nbgui3h8938p9h

Hugelkultur je proces zakopavanja velikih količina trulih ostataka ispod tla. To obično uključuje velike trule trupce, štapove i druge krhotine.

Kao što ste možda primijetili, metoda Hugelkultur vrlo je slična osnovnoj metodi vrtlarstva. Prednosti su gotovo identične, pa ih ovdje neću detaljno ponavljati.

Pod zemljom se još uvijek stvara velika spužva koja dobro drži vodu i daje biljkama hranjive tvari. Korijeni biljaka će putovati dublje u tlo kako bi dobili hranjive tvari i vodu, što stvara jače biljke.

Jedna razlika s ovom metodom je ta što je materijal ispod puno veći i trebat će puno dulje da se razgradi. To znači da bi moglo trajati i do pet godina prije nego što se ta osnovna spužva pretvori u prekrasno tlo. Dok se materijal razgrađuje, zagrijavat će se i stvarati mikroklimu ispod biljaka i zagrijavati tlo, što može biti korisno u hladnijoj klimi.

Koraci za stvaranje kreveta Hugelkultur

Cilj je staviti trulo drvo i druge krhotine oko 10-12 inča duboko u krevet. Ako se koristi postojeća podignuta gredica, prvo iskopajte svu zemlju. Možda će čak biti potrebno iskopati dublje od razine tla da biste došli do ove dubine. Ostavite zemlju za sada na stranu.

Za novu podignutu gredicu moguće je kasnije uštedjeti novac tako da se ukopa u postojeći gornji sloj tla i ostavi ga po strani. Za naš primjer uzdignute gredice iznad koje je dvanaest inča duboko, možda ćete htjeti iskopati tri do četiri inča gornjeg sloja tla. To će biti tri do četiri inča zemlje koju kasnije nećete morati kupovati!

Sada pronađite stare trule trupce, granje i druge krhotine i bacite ih na dno podignutog kreveta. Važno je da se koristi drvo koje već počinje trunuti, jer će to zadržati vodu i osigurati hranjive tvari biljkama puno bolje od svježeg drveta.

Sav dodatni prostor i praznine između velikih cjepanica popunite lišćem, pokošenom travom, podrezima od grmlja, drvnom sječkom itd. To zauzima prostor besplatnim materijalima pa nije potrebno trošiti toliko novca na punjenje kreveta.

wop nkjui3hugh3898h3p9

Zalijte sav organski materijal

Zatim provjerite jesu li svi trupci, lišće, pokošena trava i slično dobro zalijevani, slično prethodno navedenoj metodi vrtlarstva. Ovaj materijal bit će izvor vode za biljke iznad njega tijekom cijele sezone.

Ostatak svog podignutog kreveta napunite zemljom

wop gjnh3ihj838jp83j

U idealnom slučaju, dobra količina postojećeg gornjeg sloja tla bila bi iskopana na početku ovog procesa, tako da možda neće biti potrebno kupovati puno više. Možda bi bilo dobro pomiješati ovaj gornji sloj zemlje s vrećicama komposta ako je potrebno više materijala da bi vaše gredice bile pune.

Čak i ako se ovaj vrt započne s potpuno novom uzdignutom gredicom i iskopa se tri do četiri inča gornjeg sloja zemlje, ne vjerujem da će biti potrebno dodatno tlo. Ako se sav ovaj gornji sloj zemlje vrati na truli materijal, a zatim se na tlo doda nekoliko centimetara malča, ovaj bi projekt trebao biti gotovo besplatan!

Vrijeme i konačna razmišljanja

Ova metoda može ili ne biti ispravna u bilo kojoj situaciji, ovisno o pristupu trulim trupcima i drugom materijalu. Ali ako su ti resursi dostupni, onda ovo definitivno može biti besplatan način za pokretanje novog vrtnog kreveta ili poboljšanje postojećeg!

Ova metoda se može izgraditi u proljeće, a vrt se može zasaditi odmah, ili se može započeti u jesen kako bi se organska tvar razgradila cijelu zimu, a zatim se vrt može saditi sljedeće proljeće. Zakopani ostaci hranit će tlo oko pet godina.

Opet, može biti korisno koristiti neko organsko gnojivo, gnojivo ili gnojivo za ribe u prvoj godini kako bi se ubrzalo hranjenje tla u novom podignutom krevetu. Međutim, ako slijedite naša načela dodavanja komposta na vrh tla svake godine i držanja tla stalno malčirana, vaša potreba za kupnjom gnojiva u budućnosti bi trebala biti eliminirana! U prirodi nitko ne gnoji tlo i sve dobro raste!

3. Vrtni krevet kraljica malča

wop hjg3iuh833ph38

Metoda promiče korištenje malčiranja vrta pokvarenim sijenom i brzu izgradnju zdravog tla. Sijeno se brzo razgrađuje, hrani tlo i smanjuje zalijevanje.

Sada, imajte na umu: sijeno obično ima obilje sjemena korova! Međutim, ova metoda zahtijeva debeo sloj od najmanje osam inča sijena u svakom trenutku, a većina korova ne može proklijati kroz ovaj debeli sloj malča.

Pokretanje vrtne gredice sjajno je napraviti u jesen u pripremi za proljetnu sadnju. Međutim, ako je proljeće, krevet Ruth Stout odličan je način da odmah počnete s krumpirom!

Koraci za izradu vrtnog kreveta

Ova metoda je vjerojatno najlakša za implementaciju, a trošak je vrlo minimalan pod pretpostavkom pristupa besplatnom sijenu.

Vrtni krevet trebao bi biti izgrađen izravno na tlu, ali ne mora imati stranice. Međutim, smatram da je standardna vrtna gredica sa stranicama dobra ideja samo da se sve zadrži – osobito u vjetrovitim područjima.

wop hg3iuwh839uh3p9jh39ii

Počnite dodavanjem nekoliko centimetara komposta/odležanog stajskog gnoja točno na vrh zemlje. Nije potrebno ubijati niti uklanjati travu ili korov! Kupujte ove proizvode u vrećicama kao što smo gore raspravljali ili kupujte na veliko kako biste uštedjeli novac. Svaki dodatni kompost ili gnoj može se spremiti za korištenje u drugom vrtu ili kasnije koristiti za dodavanje hranjivih tvari u ovu vrtnu gredicu.

U ovom trenutku, savršeno je vrijeme za sadnju krumpira u cijeloj ovoj gredici u proljeće! Istražite i kupite sjemenski krumpir koji je prikladan za vaše područje. Nemojte rezati sjemenski krumpir prije sadnje. Samo stavite cijeli sjemenski krumpir otprilike na pola puta u sloj komposta/stajskog gnoja. Ako je krumpir još uvijek vidljiv na površini, to je sasvim u redu.

Sada raširite pokvareno sijeno po gredici na krumpir. Sijeno treba ravnomjerno rasporediti i biti duboko osam do dvanaest centimetara. To je stvarno sve što je potrebno da se ovaj krevet pokrene! Nije potrebno zalijevati niti dirati ovu gredicu i dogodit će se sjajna berba krumpira!

Završne misli

Ovo je sjajna metoda za pokretanje vrtnog kreveta za malo ili nimalo novca. Pomaže u brzoj izgradnji tla, a u budućim sezonama krumpir se može saditi na isti način i dodati više sijena ili saditi druge kulture u izgrađeno tlo.

Kod sadnje drugih kultura sijeno se mora odgurnuti u stranu, a sjeme/presadnice posaditi u tlo. Kako biljke rastu, sijeno se može gurati oko biljaka kao malč.

Isti koncept za početak krumpira može se izvesti s drvnom sječkom ako sijeno nije lako dostupno. O drvnoj sječki ćemo više govoriti u sljedećoj metodi!

4. Povratak u Eden vrtni krevet

wop njhgiu3whg8389huj3p

U svom istraživanju vrtlarstva možda ste naišli na pojam Vrtlarenje u raju. Ovaj pristup proslavio je Paul Gautschi. Toplo preporučam da pogledate njegov film i videozapise na YouTubeu koje možete pronaći jednostavnim pretraživanjem “Back to Eden Paul Gautschi”.

Paul nije izmislio ili otkrio ništa što već nije postojalo. Poput Ruth Stout, nakon godina teškog rada u vrtu obradom zemlje, otkrio je moć prekrivanja tla malčom i oponašajući prirodu i Božji naum. Za razliku od Ruth Stout, postigao je veliki uspjeh s korištenjem besplatne drvne sječke kao svog izbora malča zajedno s kompostiranim pilećim gnojem.

Prednosti vrta Back to Eden vrlo su slične ostalim metodama o kojima smo gore govorili i ovi vrtovi se mogu pokrenuti uz vrlo male troškove. Drvena sječka pomaže u izgradnji zdravog tla dok se razgrađuje, osigurava hranjive tvari biljkama, smanjuje korov i zadržava točnu količinu vlage koja je biljkama potrebna.

Koraci za stvaranje vrta Povratak u Eden

Opet, ova metoda se može izvesti sa ili bez podignutog vrtnog okvira. Uglavnom se preporuča započeti novi krevet prekrivanjem zemlje kartonom ili novinama. Navlažite ovo tako da uguši svu travu i korov.

Zatim uzmite malo zemlje. Slično gornjim metodama, može se miješati i koristiti omjer 50/50 komposta/odležanog stajskog gnoja i gornjeg sloja tla. Ovo može biti dostupno besplatno ili se može kupiti u vrećici ili u rasutom stanju u dvorištu. Uzdignuti krevet trebao bi biti ispunjen otprilike do pola, ili oko šest inča. Da biste uštedjeli novac, prvo implementirajte podskup jedne od prve dvije gore navedene metode stavljanjem organske tvari na karton/novine.

Na vrhu tla je mjesto gdje bi drvna sječka trebala biti kao sloj malča. Drvna sječka može biti duboka koliko god želite, ali općenito bi oko četiri inča ili tako dobro funkcioniralo s gornjom metodom.

Drvena sječka bi se trebala moći dobiti besplatno pozivanjem lokalnih tvrtki za uređenje okoliša i drveća. Često im se naplaćuje da odlažu svoju sječku na određena mjesta i rado bi svoju sječku predali besplatno. Za one koji su izbirljivi, drvna sječka stvorena iz sjeckalice je bolja od drvne sječke stvorene iz drobilice drva (oboje rade dobro!). Sjeckalica će usitniti drvnu sječku na način koji stvara veću površinu i pomoći će materijalu da se brže razbije. Način na koji leži zajedno također će pomoći u sprječavanju pogodnog okruženja za puževe.

Da biste uštedjeli novac, stavite drvenu sječku točno na travu i korov i ne kupujte dodatno tlo. U tom slučaju, provjerite je li drvena sječka nagomilana najmanje osam inča duboko.

U oba slučaja, nikada nemojte miješati drvnu sječku s zemljom. Također, nikada nemojte saditi sjeme ili presađivati ​​u drvnu sječku. Kao i kod svakog malča, uvijek pazite da odgurnete drvnu sječku i posadite u tlo. Prvih nekoliko sezona možda će biti potrebno dodati neko organsko gnojivo, ali s vremenom će se drvna sječka razgraditi i stvoriti zdravo i plodno tlo za biljke.

Zaključak

Znaci to je to! To su četiri jednostavna načina za početak ili poboljšanje podignutog vrtnog kreveta. Sve ovisi o tome koji su resursi dostupni besplatno. Nemojte se bojati raspitati se za ove resurse. Neki gradovi imaju besplatan program malča i komposta. Poljoprivrednici su također odlična opcija za stajski gnoj, slamu i sijeno. Drvena sječka i lišće trebali bi biti najlakši izvor koji ćete pronaći u tvrtkama za uređenje okoliša i drveća ili samo uz cestu od domova u jesen.

To bi moglo biti očito, ali svaka metoda je u biti ista stvar – izgradnja tla prirodnom organskom tvari i uvijek prekrivanje tla malčom. Upravo tako funkcionira priroda! Samo želimo malo ubrzati proces za vlastite potrebe vrtlarstva.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Smeđe mrlje na lišću sobnih biljaka (uzroci i rješenja)

Sobne biljke Pilea (Pilea peperomioides) Razmnožavanje sobnih biljaka

Razmnožavanje pilee

Voćnjak i uzgoj voća Vrtlarenje

Uzgoj jagoda za početnike

Sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka

Koliko dugo tlo treba ostati vlažno nakon zalijevanja?

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka Sobne biljke prema prostorijama Sobne biljke za čišći zrak

26 nevjerojatnih biljaka za spavaću sobu koje pomažu boljem snu