7 koraka za brzo kompostiranje drvne sječke

Ako nađete hrpu ostataka strugotina, nemojte ih brzo procijeniti kao beskorisni vrtni otpad. Umjesto toga, trebali biste prepoznati mnoge načine na koje možete koristiti drvnu sječku u svoju korist. Jedna od najkorisnijih opcija je izrada komposta od drvne sječke.

Kompost može biti nevjerojatno koristan za vaše vrtne gredice jer sadrži tone organskih materijala koji mogu obogatiti tlo. Međutim, ako ste upoznati s kompostiranjem, znate da može proći neko vrijeme prije nego što vaš trud rezultira zdravim dodatkom tlu koji možete koristiti za poticanje rasta biljaka u vašem vrtu.

Strpljenje je neophodno kada se započinje ovakav projekt, ali postoji nekoliko načina na koje možete ubrzati proces kompostiranja. U ovom ćemo vam članku pomoći da naučite najbrži način kompostiranja drvne sječke i kako svoj kompost od drvene sječke možete dobro iskoristiti.

7 koraka za kompostiranje drvne sječke što je brže moguće

Ne postoji niti jedan trik koji će vašu sječku brzo kompostirati. Umjesto toga, trebali biste poduzeti nekoliko koraka, od kojih će svaki imati određeni utjecaj na brzinu kompostiranja drvne sječke. Identificirali smo sedam najvažnijih savjeta i naveli ih u nastavku:

 1. Neka vaša drvna sječka bude vrlo mala
 2. Počnite kompostirati drvnu sječku u pravo doba godine
 3. Dodajte zeleni materijal svojoj hrpi komposta
 4. Učinite svoju hrpu komposta velikom
 5. Dodajte gnojivo svom kompostu od drvne sječke
 6. Održavajte svoj kompost vlažnim
 7. Pomiješajte kompostnu hrpu drvene sječke

Sada je vrijeme da pobliže pogledamo svaki od ovih koraka. Dok budete čitali sljedećih nekoliko odjeljaka, otkrit ćete kako svaka od ovih metoda pridonosi procesu razgradnje.

7 koraka za brzo kompostiranje drvne sječke

1) Neka vaša drvna sječka bude vrlo mala

Prvi korak u što bržem razbijanju drvne sječke je rezanje na najsitnije moguće komade. Kao što možete zamisliti, većim komadima drva potrebno je mnogo vremena da se raspadnu u usporedbi s manjim. Pazeći da vaša drvna sječka bude mala, smanjujete vrijeme koje morate čekati da kompost bude spreman za upotrebu.

Iverci od nekoliko inča ili više ne bi trebali biti dio vaše kompostne hrpe ako vam je brzina prioritet. Dakle, ako imate hrpu svježih sječaka, ali su mnoge od njih veće, pokušajte ih izrezati na sitne komadiće kućnom sjekačicom drva.

2) Počnite kompostirati drvnu sječku u pravo doba godine

Općenito, kompostnu hrpu drvene sječke možete postaviti u bilo koje doba godine. Međutim, ako želite maksimalno povećati brzinu kompostiranja, morate iskoristiti sve prednosti koje možete dobiti. Zbog toga preporučujemo da svoju hrpu komposta od drvene sječke započnete u rano proljeće za najbrže rezultate.

Proces kompostiranja oslanja se na toplinu kako bi se olakšala razgradnja vaše drvne sječke. Dakle, što više topline vaš dimnjak može apsorbirati iz okolnog zraka, to bolje. Pokretanje kompostne hrpe u rano proljeće daje vam priliku da u potpunosti iskoristite toplinu toplih mjeseci. Ovisno o vašem području, proljetno kompostiranje može vam dati osam mjeseci ili više stalno toplog vremena, što će koristiti vašem kompostu.

3) Dodajte zelenu tvar svojoj hrpi komposta

Svatko s iskustvom u kompostiranju zna da su za kompostnu hrpu potrebni i smeđi i zeleni materijali. Isti koncept vrijedi i za kompostiranje drvne sječke. Zeleni materijali osiguravaju mnogo dušika, koji je ključan za proces kompostiranja.

Napravite kompostnu hrpu s jednakim količinama drvne sječke i materijala bogatih dušikom. Neki izvrsni izvori dušika su:

 • svježe pokošenu travu
 • zeleno lišće
 • talog kave
 • ljuske jaja
 • kuhinjski ostaci
 • životinjski izmet
 • pileći gnoj
 • borove iglice
 • ostaci voća
 • ostaci
Ostaci hrane za vaš kompost od drva

I sav ostali organski otpad. Bez obzira na to što koristite, zelena tvar je neophodna za pokretanje i održavanje razgradnje vašeg malča od drvne sječke.

4) Neka vaša kompostna hrpa bude velika

Jednostavno rečeno, veće hrpe komposta rade brže od manjih. Razlog za učinak povezan je s važnošću topline tijekom kompostiranja. Hrpe većeg volumena manje su osjetljive na temperaturne fluktuacije, što znači da hladan vanjski zrak manje može sniziti temperaturu velike hrpe komposta.

Pokušajte napraviti kompostnu hrpu oko tri do četiri četvorna metra ili veću. To pomaže vašoj hrpi da održi višu razinu topline, što omogućuje da se vaša drvna sječka brže razgradi nego da se razgradi u manjoj hrpi ili posudi za kompost.

5) Dodajte gnojivo svom kompostu od drvne sječke

Dodavanje gnojiva još je jedan način za ubrzavanje kompostiranja kojeg mnogi vrtlari početnici nisu svjesni. Prava vrsta gnojiva može pomoći vašem kompostiranju na nekoliko načina, zbog čega biste trebali uključiti gnojidbu u svoju rutinu održavanja komposta.

Gnojiva mogu povećati ukupnu količinu hranjivih tvari u vašem kompostu, što rezultira boljim krajnjim proizvodom. Ako je gnojivo koje koristite bogato dušikom, ono će također ubrzati vaše kompostiranje. Kao i kod organskih zelenih materijala, gnojiva mogu povećati raspoloživi dušik, uzrokujući bržu razgradnju komposta.

6) Održavajte kompost vlažnim

Uz toplinu, vlaga je jedan od najkritičnijih elemenata u procesu kompostiranja. Tijekom kompostiranja, mikrobi u hrpi pomažu razgraditi vašu drvnu sječku. Mnogi od ovih mikroorganizama najbolje preživljavaju kada imaju pristup relativno vlažnom okruženju.

Nemojte to shvatiti kao da bi vaša hrpa komposta uvijek trebala biti potpuno mokra. Najbolji način da svoju kompostnu hrpu održite relativno vlažnom je da je redovito zalijevate. Pokušajte zalijevati tlo jednom ili dva puta tjedno, pratite ukupnu razinu vlažnosti hrpe i prilagodite je u skladu s tim.

7) Pomiješajte kompostnu hrpu drvene sječke

Naš posljednji savjet za brzo kompostiranje drvne sječke je redovito miješanje hrpe drvenog komposta. Dok kompost zahtijeva i toplinu i vlagu, ti elementi nisu dovoljni. Prozračivanje kompostne hrpe također je važno za učinkovito odvijanje procesa kompostiranja.

Miješanje hrpe također pomaže u stvaranju ravnomjernije raspodjele topline na drvnoj sječki. Kako se hrpa počinje raspadati, stvarat će se toplina, koja je uglavnom u sredini hrpe. Miješanje komposta pomiče toplije unutarnje dijelove hrpe van i pomaže hladnijim dijelovima da apsorbiraju malo više topline. Na kraju, miješanje osigurava bržu i ravnomjerniju razgradnju vaše drvne sječke.

Gdje nabavljate drvnu sječku

Ako želite sami napraviti kompost od drvne sječke, ali nemate drvne sječke, ovdje možete nabaviti malo za kompost.

Najlakši način da nabavite drvnu sječku je da odete kod drvosječe (ili pružatelja usluga kao što je ChipDrop, koji će vam dati besplatno. Mnogi drvosječe rado će ostaviti hrpu sječke na vašem prilazu, ali ovo bi mogla biti velika hrpa , pa pitajte svoje susjede žele li s vama podijeliti sječku.

Druga mogućnost je kupiti drvnu sječku u lokalnoj željezariji. Mogu biti malo skupi, ali to je sjajan način da dobijete veliku količinu odjednom.

1682624518 935 7 koraka za brzo kompostiranje drvne sječke

Koliko dugo treba kompostirati drvnu sječku?

Sada kada imate ideju kako brzo kompostirati svoju drvnu sječku, vjerojatno se pitate koliko će taj proces točno trajati. Iako vaši rezultati mogu varirati, moguće je da se drvna sječka kompostira za samo nekoliko mjeseci. Što ste više strateški u planiranju kompostne hrpe i što ste pažljiviji s kompostnom hrpom, prije možete očekivati ​​da će vaš kompost biti spreman za upotrebu.

Prednosti komposta od drvne sječke

Ako se osjećate obeshrabreno poslom koji morate obaviti kako biste kompostirali drvnu sječku, dobro je razmisliti o brojnim prednostima koje će kompost imati za vaš vrt. Ovdje su neki od ključnih pozitivnih rezultata koje možete očekivati ​​od svog komposta od drvene sječke i koji će učiniti trud vrijednim truda:

 • Obogaćivanje tla: Možda je najistaknutija korist dodavanja drvenog komposta u vaše povrtnjake to što dodaje mnoge organizme u tlu i hranjive tvari. Vaše će biljke cijeniti ove hranjive tvari jer ih apsorbiraju kao gorivo i iskorištavaju ih kako bi maksimalno iskoristile svoju energiju za snažan rast.
 • Manje jake vrtne kemikalije: Korištenje svježeg komposta u vašem vrtu omogućuje vam smanjenje komercijalnih gnojiva koja biste inače koristili za podršku svojim biljkama. Iako ta gnojiva imaju pozitivne kratkoročne učinke, mogu dovesti do nekih negativnih dugoročnih rezultata. Korištenje komposta umjesto standardnog gnojiva smanjuje broj štetnih kemikalija koje ulaze u tlo.
 • Bolja struktura tla: Kompost ne samo da dodaje važne hranjive tvari u tlo, već i poboljšava strukturu vašeg tla. Kompost od drvne sječke pomaže vašem tlu da se učinkovito isuši dok zadržava dovoljno vode da tlo ostane vlažno.
 • Ušteda: Kada vaše tlo zahtijeva manje gnojiva i može učinkovitije zadržati vodu, možete potrošiti manje vremena na gnojidbu i dodatno zalijevanje. Upotreba manje vode i gnojiva također će vam uštedjeti značajnu količinu novca tijekom vremena.
 • Prednosti za okoliš: Kompostiranje nije korisno samo za vas i vaš vrt, već i za širu okolinu. Kao što je ranije spomenuto, kompost smanjuje potrebu za štetnim kemikalijama. Također dodaje organsku tvar koja može koristiti cjelokupnom ekosustavu tla, što može imati pozitivan utjecaj na ekološke procese oko vas.

Jasno je da upotreba drvenog komposta u vašem vrtu ima mnoge prednosti za vaše biljke i samo tlo. Međutim, ne možete iskoristiti nijednu od ovih prednosti ako nemate pojma kako nanijeti kompost od drvene sječke na tlo u vašem vrtu.

1682624518 119 7 koraka za brzo kompostiranje drvne sječke

Kako koristiti kompost od drvene sječke u svom vrtu

Prije nego što završimo s ovim člankom, željeli bismo vam dati nekoliko praktičnih savjeta o tome kako koristiti kompost od drvne sječke u vašem vrtu. Pod pretpostavkom da ste uspješno dovršili prethodno navedene korake, evo nekoliko načina na koje možete poboljšati svoje tlo kompostom:

 • Koristite kompost kao prihranu: Raširite tanak sloj komposta preko postojeće zemlje u vašem vrtu. S vremenom će kompost prodrijeti u tlo gdje može koristiti vašim biljkama.
 • Umiješanje komposta u tlo: Započnite s rahljenjem prvih nekoliko inča tla u gredici za uzgoj. Zatim dodajte kompost i grabljama ga ugradite u tlo.
 • Dodavanje komposta u spremnike: Nema razloga zašto ne možete dodati kompost svojim biljkama u spremnicima. U tom slučaju malo komposta može poslužiti kao učinkovita prihrana.

Uz ovih nekoliko jednostavnih koraka, možete dodati kompost u svoj vrt koji će voljeti vaše biljke. A sada kada znate kako napraviti kompost i kako ga koristiti, nema razloga da ne napravite hrpu komposta od drvene sječke u svom dvorištu.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta Uzgoj cvijeća

Kako i zašto stvoriti vrt s oprašivačima za privlačenje pčela

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke Štetočine i nametnici

Uobičajeni štetnici sobnih biljaka: identificiranje, kontroliranje i sprječavanje

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Palme Sobne biljke

7 problema Kentia palmi (i rješenja)

Rezidba i orezivanje Travnjaci i ukrasno bilje

Trava raste na betonu: Evo što trebate znati

Organizacija i planiranje vrta Vrtlarenje

Kako da svoj vrt učinim lijepim zimi?