Kako uzgajati kalateju lancifoliu

wop Kalateja lancifolia7512

Kalateja lancifolia je biljka s upečatljivim listovima koji se okreću i izgledaju jednostavno zapanjujuće. Nije toliko zahtjevna za njegu kao neke druge kalateije, što ju čini izvrsnim uvodom u opsjednutost ovim egzotičnim sobnim biljkama. Pogledajmo sve što trebate znati o njezi Kalateje lancifolie kako bi ova prekrasna sobna biljka izgledala izvrsno.

Kako biste osigurali dobru njegu Kalateje lancifolie, stavite biljku na jako, neizravno svjetlo i održavajte tlo stalno vlažnim, ali ne mokrim. Sadite u lagano, dobro drenirano tlo, osigurajte temperaturu od 18°C ​​do 30°C i održavajte visoku vlažnost. Lagano gnojite svaka 2-4 tjedna tijekom vegetacijske sezone.

Recenzija kalateje lancifloie

Kalateja lancifolia nedavno je znanstveno preimenovana u Goeppertia insignis. U čast brojnih obožavatelja Kalatee koji još uvijek mijenjaju, nazvat ćemo biljku njezinim uobičajenim imenom. znam samo ovo ime Goeppertia ostaje ovdje, ali trebat će vremena da se svi naviknemo.

Kalateja lancifolia porijeklom je iz južnoameričkih prašuma i smatra se jednom od najlakših za njegu u obitelji. kalateja Goeppertia ). Pomalo je kao Marantaceaei dijeli šarmantne fotoaktivne listove skupine koja se kreće sa svojim izvorom svjetlosti i savija se noću.

Toplo, vlažno, tamno šumsko tlo prirodno je stanište Kalateje lanciofolie. Zimzelena je trajnica s rizomskim korijenovim sustavom koja u idealnim uvjetima raste umjereno. Veliki primjerci mogu doseći visinu od tri metra i više s širinom do 90 cm.

Izuzetna osobina kalateja lancifolia su njeni listovi. Dugi, uski listovi su briljantne svijetlozelene boje s tamnozelenim uzorkom koji čudesno podsjeća na istoimenog. Svaki ima valovite rubove i ljubičastu pozadinu.

Sažetak njege kalateje lancifolie

Znanstveno imeGoeppertia insignis ( Kalateja lancifolia prihvaćeni sinonim)
PodrijetloBrazil
zahtjevi za svjetlomUmjereno, neizravno svjetlo. Ne podnosi izravnu sunčevu svjetlost.
navodnjavanjeTlo uvijek održavajte blago vlažnim. Zalijevajte čim se gornjih nekoliko centimetara zemlje počne sušiti. Svaki put temeljito zalijte, pazeći da se višak vode dobro ocijedi.
tloDva dijela treseta ili kokosa i jedan dio perlita ili drugog prikladnog aditiva za drenažu dobro funkcioniraju.
temperatura18ºC do 30ºC. Ne vole kad termometar padne ispod 15°C.
gnojivoGnojite svaka 2-4 tjedna dok aktivno raste. Radije koristim ovo uravnoteženo gnojivo razrijeđeno na pola preporučene jačine. Bolje je koristiti malo redovito nego jači dodatak rjeđe. ne podnosi pretjeranu gnojidbu.
vlažnostVisoka razina vlažnosti od najmanje 50% vrlo je važna kako bi lišće dobro izgledalo.
cvjetanjeRijetko su beznačajni, bijeli ili žuti cvjetovi na kratkim klasovima koji rastu izravno iz zemlje.
isječakminimalni zahtjev. Uklonite sve oštećene ili mrtve listove.
razmnožavanjeVeće biljke razmnožite dijeljenjem.
ponovno zalijevanjePresadite samo kada je dovoljno pričvršćen za korijen. Bolje podnosi presađivanje od većine kalateja
bolesti i štetočineOsjetljiv na najčešće štetnike sobnih biljaka. Važni su rano otkrivanje i liječenje. Nije osjetljiv na određene bolesti osim truljenja korijena uzrokovanog prekomjernim zalijevanjem.
toksičnostNije toksičan za ljude i životinje

Zahtjevi za svjetlom kalateje lancifolie

Budući da Kalateja lancifolia dolazi od slabo filtrirane rasvjete šumskog poda, njihov je odnos prema svjetlu pomalo čudan. Cijeli njihov sustav usmjeren je na traženje svjetla—lišće koje se kreće pomiče se kako bi uhvatilo dragocjeni zrak, njihove boje i podloge hvataju svako zalutalo svjetlo—ali oni ne mogu podnijeti uvjete koji su presvijetli.

Njezin preferirani raspon svjetla je srednji do slab. Svjetlost mora biti neizravna: izravna sunčeva svjetlost brzo ih opeče. Čak i ako ne izgore odmah, lišće blijedi na jakom svjetlu.

wop Kalateja6789362762

Kad njihove boje izblijede, ugasite svjetla. Boje kalateja lancifolia su najdublje kada pokušavaju primiti svjetlost – izazov je pronaći razinu koja održava njihove boje dok rastu i ostaju zdrave. Općenito, trebali biste moći udobno čitati na svjetlu koje prima vaša Kalateja lancefolia.

Pogodna je djelomična ili prošarana sjena, a može se tolerirati i blago rano sunce. Također dobro funkcioniraju kada su dopunjeni umjetnim svjetlom.

 • Prozor okrenut prema istoku ima izvrsnu ekspoziciju. Nudi meko izravno svjetlo svakog jutra i neizravno osvjetljenje tijekom dana.
 • Prozor okrenut prema zapadu također je dobar, ali budite spremni postaviti ih 30-60 cm od prozora kako biste izbjegli vruće kasno poslijepodnevno sunce.
 • Prozori okrenuti prema sjeveru nude najmanje svjetla; Možda ćete morati dodati dodatnu rasvjetu.
 • Južni prozori mogu biti neudobni. Biljku trebate zaštititi prozirnim zavjesama ili je odmaknuti metar-dva od stakla kako biste izbjegli izravnu sunčevu svjetlost.

Uravnoteženo zalijevanje

Iako je njega kalateje lancifolije manje zahtjevna od ostalih kalateja ( Goeppertias ), još uvijek imaju stroge zahtjeve za vlagom tla.

Cilj je održavati medij lagano vlažnim cijelo vrijeme. Treba im dobro drenirano tlo i ne mogu zalijevati prema utvrđenom rasporedu – morate ga se pridržavati.

Općenito je pravilo zalijevati kada je gornji centimetar tla suh. Također možete naučiti procijeniti težinu posude kako biste znali je li voda potrebna.

Evo nekoliko savjeta:

 • Zimi je potrebno manje zalijevati, ali ne dopustiti da se potpuno osuše.
 • Ako se tlo previše isuši, dobro ga namočite. Tresetnu mahovinu posebno je teško rehidrirati.
 • Ako vam se savjetuje da biljku još malo sušite između dva zalijevanja, imajte na umu da tlo iz donatora može bolje zadržati vodu od vašeg. Slušajte biljku.
 • Prilikom zalijevanja, provucite višak kroz tlo kako biste temeljito zasitili smjesu i isprali je. Ako se tlo vrlo brzo ocijedi, možda ćete ga trebati dulje namakati—ali nemojte dopustiti da tlo ostane u vodi.
 • Žućenje lišća obično je znak pretjeranog zalijevanja. Biljka je vrlo sklona truljenju, stoga pregledajte korijenje ako vidite bilo kakve znakove problema.

Osjetljivost na vodu

Ako imate problema s njegom Kalateje Lancifolia, važno je razmotriti kvalitetu vode kao potencijalni problem. Kalateja lancifolia ( Goeppertia insignis ) osjetljiv je na klor, minerale i druge zagađivače u vodi i pokazuje nelagodu u lišću.

Ako je vaša voda iz slavine visoko mineralizirana, najbolje je davati destiliranu ili filtriranu vodu, pa čak i kišnicu. Korištenu vodu treba uvijek deklorirati i zagrijati na sobnu temperaturu kako bi se izbjegao hladni šok.

wop jhl3bnln5bin76l544

Zahtjevi za tlo za Kalateje Lancifolie

Osiguravanje odgovarajućeg tla ključno je za dobru njegu Kalateje lancifolie. Želite mješavinu koja ostaje prozračna nakon temeljitog namakanja, ali također zadržava dovoljno vlage kako bi biljka bila hidratizirana između dva zalijevanja.

Postoji nekoliko načina za savršenu prljavštinu. Uobičajeni recept je kombinirati dva dijela treseta ili kokosovog vlakna s jednim dijelom perlita ili drugog aditiva za prozračivanje.

Evo prikladnih materijala za tlo vašeg Kalateje Lancifolie:

Osnovni materijali

 • Tresetna mahovina – treset zadržava vodu i daje joj određenu strukturu, ali dodajte anorganski materijal za prozračivanje kako bi ostala otvorena i dobro drenirana. Tresetna mahovina čini tlo pomalo kiselim i teško ga je rehidrirati kada se osuši.
 • Kokosovo vlakno – Ovaj materijal dobro zadržava vodu, ali ne zakiseljuje tlo niti se razgrađuje poput treseta. Dodajte elemente za prozračivanje za idealnu konzistenciju.

Materijali za ventilaciju

 • Perlit – Klasični ventilacijski materijal. Perlit se ne raspada i pruža izvrsnu drenažu. Također ne mijenja pH tla… ali nastoji isplivati ​​na površinu tla i stići posvuda!
 • Plovac – Izvrstan – iako skup – anorganski aeracijski materijal za mješavinu bez tla. Ovo ne mijenja pH vrijednost.
 • Kompost – iako se ponekad koristi umjesto perlita, organski materijali se razgrađuju i zbijaju kada se održavaju vlažnim i potrebno ih je redovito mijenjati.
 • Vermikulit – Ovaj aditiv za prozračivanje zadržava malo vode previše dobar i najbolje ga je dodavati u malim obrocima.
 • Krupni pijesak – ekonomičan element koji može pomoći da vaša zemlja ostane rahla i otvorena, ali koristite samo grubi pijesak. Umjesto toga, fini pijesak sabija tlo.

Zahtjevi za vlagom

Jedan od razloga zašto je ova obitelj biljaka na dobrom glasu je njena potreba za vlagom. Kalateja lancefolia je tolerantnija od svojih bliskih srodnika; ali iako se neke tropske biljke prilagođavaju niskoj vlažnosti, kalateje ne pripadaju.

Kalateja lancefolia treba 50% ili više vlažnosti kako bi izgledala najbolje. Ako vam je vlažnost zraka niža i niste spremni preseliti se u bazen Amazon, evo nekoliko opcija:

Grupiranje biljaka – Najlakši način je oponašati prirodni okoliš biljke okružujući je drugim tropskim zelenilom. Ova metoda zahtijeva malo održavanja: samo zalijevajte biljke normalno i pustite ih da pomažu jedna drugoj.

Dobivate samo blagi poticaj hidratacije; ali ako vam vlažnost nije preniska, grupiranje bi vas moglo odvesti na vrh. Osigurajte dobru cirkulaciju zraka.

Posude s vodom – Postavljanje posuda napunjenih vodom u blizini vaše biljke također će malo povećati lokalnu vlažnost. Ne kompenzira sušu, ali povećava vlažnost za nekoliko postotaka.

Napomena: Neki uzgajivači štede prostor tako što napune posudu s vodom kamenčićima i postave posudu na vrh. Spremnik ostaje sigurno iznad vodene linije . Morate držati ladice pune, ali inače Ovo je jednostavan plan niske tehnologije.

Ovlaživači zraka za prostorije – prijeđimo na veliko rješenje. Iako je to ulaganje vremena i truda, ako želite lišće spremno za Instagram, hidratantna krema je pravi izbor.

Zamagljivanje – Nažalost, ne možemo uključiti zamagljivanje za povećanje vlage. Magla se jednostavno ne zadržava dovoljno dugo da bi bilo što učinila. Vlaženje lišća također nije dobra ideja.

Pripazite na suhe rubove ili nedostatak sjaja na plahtama i poduzmite nešto ako je potrebno. Zapamtite da grijanje zimi također utječe na vlažnost: biljka koja uspijeva u toplijim mjesecima može imati problema.

Zahtjevi za temperaturu kalateje lancifolie

Tropsko porijeklo, vaša Kalateja lancifolia preferira temperature na toplijem rubu raspona od 18 °C do 30 °C. Neće joj se svidjeti kada termometar padne ispod 15 °C.

Gnojidba kalateje lancifolie

Kalateje imaju umjeren rast tijekom tople sezone i iako trebaju dodatne hranjive tvari – osobito u mješavini bez zemlje – nemojte pretjerivati. Osjetljivo je i slabo reagira na višak gnojiva i ostataka. Što se tiče gnojidbe, manje je više.

Organsko gnojivo je sigurnije od sintetičkih mješavina i također pogoduje ekologiji tla na način koji je zdrav za biljke. Malo dodatnog dušika je dobrodošlo; Formula 10-10-5 NPK dobro funkcionira.

Hranjenje malo i često je bolje od davanja većih doza. Uobičajen način gnojidbe je svaka 2-4 tjedna u pola ili četvrtini razrjeđenja.

Gnojite samo od ranog proljeća do kasnog ljeta.

wop bjhkl3hnj73lnjm7cl

Manje cvatnje

Cvjetanje kalateja lancifolia u toploj sezoni je pomalo apokrifno i rijetko se – ako ikad – vidi na jednom primjerku u loncu. Bijeli ili žuti cjevasti cvjetovi manji su od 3 cm u promjeru i pojavljuju se na kratkim klasovima.

Orezivanje nije potrebno

A sada lakši dio: ovu biljku ne morate orezivati. Njega je rijetko potrebna.

Kalateja lancifolia ne odbacuje redovito listove osim ako se previše ne osuši ili nešto drugo pođe po zlu. Uklonite stare ili oštećene listove, ali inače pustite biljku da raste.

Presađivanje

Kalateje lancifolie obično treba presađivati ​​svake jedne do dvije godine. Pričekajte dok korijenje ne ispuni tlo ili dok rast lišća ne preplavi posudu.

Biljka dobro raste u raznim posudama, samo pazite da imaju odgovarajuću drenažu. Podignite zdjelu samo jedne veličine (promjer 3-5 cm). Previše viška zemlje bez korijena koje može apsorbirati vodu može odbiti vaš režim zalijevanja i uzrokovati da tlo ostane previše vlažno.

Budite nježni s korijenjem. Ne morate rahliti tlo korijenove bale: novi izdanci će izrasti u svježu zemlju.

Zamijenite zemlju na istoj razini kao prije – ukopavanje debla potiče truljenje.

Kako razmnožiti Kalateju lancifoliu

Ako možete održavati matičnu biljku u dobrom zdravlju, razmnožavanje vaše kalateje nije previše teško. To je zabavan i jeftin način dodavanja u svoju kolekciju.

Glavni način razmnožavanja je dijeljenje. (Kalateja lancifoliu može se uzgajati iz sjemena ako Možete pronaći ugledan izvor; ali dok na ovaj način možete uzgojiti više novih biljaka, potrebno je više vremena i truda da se proizvede primjerak u kojem možete uživati.)

Dijeljenje je najbolje obaviti u proljeće: ono brzo postavlja novu biljku i pomaže matičnoj biljci da se brzo oporavi. Transplantacija je idealna prilika.

Zalijte biljku dan prije zahvata – suho korijenje ima manju elastičnost i sklonije je pucanju i oštećenjima. Budite nježni prema nježnom korijenskom sustavu biljke tijekom cijelog procesa.

Evo koraka:

 1. Odaberite odgovarajuću posudu i pripremite novo tlo istog sastava kao izvorno tlo.
 2. Pažljivo uklonite matičnu biljku. Lagano odvojite korijenje i pronađite najbolje mjesto za rastanak. (Uobičajeno je podijeliti biljku na pola, ali po želji možete podijeliti korijenje većeg primjerka u nekoliko skupina.)
 3. Upotrijebite svoje prste da napravite pravi rascjep. Pokušajte ne potrgati korijenje. Bolje je ostaviti zemlju u korijenu i ne uklanjati je.
 4. Presadite odjele u svježu mješavinu. Pobrinite se da linija tla na dnu svake biljke bude na istom mjestu kao iu izvornoj posudi. Temeljito zalijte i stavite biljke na isto svjetlo kao i prije.
 5. izborni : Za podijeljene biljke ima smisla biti u prozirnim plastičnim šatorima. To povećava vlažnost i održava stalnu vlažnost tla kako bi se pomoglo u oporavku.
 6. Osigurajte dovoljno vlage u tlu. Čim vidite novi rast, počnite uklanjati plastiku, postupno povećavajući interval.
wop bhkl34nj3nco7clm

Savjeti za održavanje Kalateje Lancifolie

 • Budite oprezni s promjenama unutarnje vlažnosti, koje se mogu promijeniti tijekom vremena ili korištenjem grijanja ili klimatizacije.
 • Smeđi rubovi lišća mogu imati nekoliko uzroka: niska vlažnost, suho tlo, izravna sunčeva svjetlost, pretjerana gnojidba ili neravnomjerno zalijevanje.
 • Držite vodu dalje od lišća! Promjena boje i gljivice mogu biti posljedica mokrog lišća.
 • Kad su temperature niske, biljku trebate držati lagano suhom kako biste izbjegli oštećenje lišća.
 • Povremeno očistite listove mekom, vlažnom krpom. To ih održava netaknutima, pomaže biljci da diše i daje priliku za pregled štetnika.

Netoksična

Ova biljka je bezopasna. Siguran je za ljude i ne truje pse i mačke. Obično se koristi u vivarijima.

Štetnici i bolesti

Iako njeni debeli listovi nisu posebno osjetljivi, kalateja lancifolia je ipak osjetljiva na uobičajene štetnike. Posebno paukove grinje mogu postati problem u suhim zimskim uvjetima. Zaraze lisnim ušima i/ili pepelnicom također su česte.

Najbolja strategija je rano uočiti probleme. Pravovremena intervencija spašava biljku i olakšava borbu protiv infekcije.

Kada nađete neželjene posjetitelje, za vas i biljku najbolje je koristiti nježne tretmane. Razrjeđivanje izopropilnog alkohola (trljanje) može biti sigurno i učinkovito. Lagano hortikulturno ulje i insekticidni sapun drugi su pouzdani pripravci.

Evo nekoliko savjeta:

Prvo ispitivanje na licu mjesta – Nanesite otopinu na malo područje prije tretiranja cijele biljke kako biste bili sigurni da nema nuspojava.

Primijenite u povoljnim uvjetima – Nemojte tretirati biljku pogođenu sušom, opeklinama od sunca ili drugim stresom osim ako nemate hitne štetnike. Također, izbjegavajte korištenje ulja na visokim temperaturama.

Temeljito pokrijte biljku – Ovi blagi tretmani moraju doći u kontakt sa štetočinama da bi imali učinak.

Praćenje po potrebi – U većini slučajeva jedna aplikacija neće u potpunosti ukloniti infekciju. Ponavljajte ovo svakih pet do sedam dana dok štetnici ne nestanu.

Lječenje bolesti

Njega Kalateje lancifolie nije ometena određenim bolestima, ali su vlažni uvjeti koji su joj potrebni pogodni za mnoge patogene, posebno one koji uzrokuju pjegavost lišća. Naravno, truljenje korijena uvijek predstavlja rizik ako tlo ostane previše vlažno.

Zadržavanje vode iz lišća i dopuštanje da se gornji centimetar zemlje dobro osuši spriječit će probleme. Uklonite zaraženo lišće i odložite ga na siguran način kako biste izbjegli daljnju kontaminaciju.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Monstera (Monstera deliciosa) Njega sobnih biljaka

Zašto lišće moje monstere visi? (7 jednostavnih rješenja)

Sobne biljke Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

Stopa rasta zamije (i kako učiniti da raste brže)

Vrtlarenje Organizacija i planiranje vrta

Kako pripremiti podignute vrtne gredice za hladno vrijeme

Tlo i gnojenje Vrtlarenje

Kako posaditi drveće u vreće za uzgoj