Automatizacija akvaponskog sustava

1682595549 Automatisierung eines Aquaponik Systems Organic Pereglin

U akvaponici postoji niz stvari koje se neprestano unose kako bi se osiguralo ispravno funkcioniranje sustava. Automatizacija akvaponskog sustava može donijeti brojne prednosti vašem sustavu.

Ovisno o veličini akvaponskog sustava, vašoj dnevnoj rutini i proračunu, možete odrediti u kojoj mjeri želite automatizirati sustav.

Pogledajte naš detaljni vodič za akvaponiku i saznajte što trebate znati da biste pokrenuli uspješan sustav.

Automatizacija se može činiti zastrašujućim zadatkom, ali je stvarno laka ako imate mali akvaponski sustav ili ga koristite iz hobija. Korištenje mjerača vremena i prekidača s plovkom čini automatizaciju jednostavnom, ali postavljanje je ključno kako biste bili sigurni da sve radi glatko. Pa da vidimo kako postaviti ovu automatizaciju.

Kako mogu automatizirati akvaponski sustav?

Akvaponika je vrlo održiv način organskog uzgoja biljaka i može proizvesti biljke visoke kvalitete na vrlo malom prostoru. U određenom smislu, sama akvaponika je oblik automatizacije, gdje ribe stvaraju hranu za biljke, a biljke koriste hranjive tvari i sprječavaju nakupljanje u sustavu koje može naštetiti ribama.

To je automatizirani ekosustav formiran simbiozom između biljaka i riba sve dok ne dođe vrijeme za hranjenje riba.

Sada smo naišli na blok, postoji unos koji treba napraviti. Redovito!

Što ako možete nahraniti ribu uz minimalnu intervenciju? Možda vam raspored ne dopušta da stalno brinete o ribi ili da se pobrinete da sustav ne presuši.

Možda je vaš sustav u pogonu i želite postaviti neku vrstu automatizacije tako da ne morate stalno provjeravati ribu.

Za prosječnog vrtlara s malim sustavom, hranjenje riba može se obaviti jednostavno postavljanjem automatske hranilice za ribe.

Oni obavljaju posao za vas, koliko često i koliko hrane vaša riba treba. Nevjerojatno su korisni kada idete na odmor ili duža putovanja. Vaše ribe će biti stalno hranjene čak i kada ste odsutni.

Automatizacija akvaponičkog sustava Organski Pereglin

Hranilice za ribu dolaze u mnogo različitih oblika i veličina, ovisno o veličini hrane kojom hranite ribu. Oni rade tako da postave mjerač vremena tako da se ribe mogu hraniti hranom na temelju dodijeljenog vremena koje hranilica radi pomoću mjerača vremena.

Eheim ima sustav ventilacije koji će vašu hranu za ribe uvijek održavati suhom kako se ne bi pokvarila i može podnijeti većinu vrsta hrane za ribe. Ova se hranilica može koristiti za manje sustave, ali i za akvarije.

Značajke ove DIY hranilice

 • Spremnik za suhu riblju hranu
 • Otvorena cijev koja prolazi kroz dno posude za izvlačenje hrane iz posude u vodu
 • Svrdlo s tvrdom žicom pogonjeno motorom od 5 okretaja u minuti
 • Motor se napaja iz utičnice s timerom i upravlja se daljinski ili u unaprijed određeno vrijeme.

Drugi dio koji biste trebali automatizirati je razina vode u sustavu.

Voda u akvaponskim sustavima isparava. To znači da razina vode u sustavu kontinuirano opada. Možda ga nećete moći vidjeti jer pada u malim dijelovima jer je proces isparavanja spor.

Za toplijih dana i ovisno o vremenskim uvjetima, stopa isparavanja može biti veća, što rezultira još većim gubitkom vode.

Još jedan problem koji se može pojaviti u akvaponskim sustavima, iako nije uobičajen, jest da korijenje biljne prostirke naraste dovoljno dugo i veliko da na kraju začepi odvodne cijevi. Cijevi se također mogu začepiti malom nakupinom krhotina tijekom vremena.

To dovodi do gubitka vode preljevom. Ovisno o tome kako je vaš sustav postavljen, gubitak vode može biti mali ili vrlo velik i isprazniti cijeli sustav.

Jednostavno rješenje je korištenje plovka za spremnik.

Postavljanjem da pluta u komponentu koja drži pumpu za vodu. U većini slučajeva to je u močvari. Razina vode ostaje konstantna cijelo vrijeme. Razmislite o tome kako radi WC spremnik. Oni ispiru vodu prema dolje i plovak omogućuje vodu natrag u spremnik bez prelijevanja i stvaranja nereda.

Jednostavan prekidač s plovkom može vas spasiti od mnogih nesreća kada ste vani ili kada se ne možete brinuti za svoju biljku.

Treća preporuka.

1682595548 396 Automatizacija akvaponičkog sustava Organski pereglin

Toplo preporučam instaliranje automatiziranog električnog rezervnog sustava u slučaju nestanka struje. Nestanci struje mogu uništiti akvaponski sustav.

To uključuje –

 • Pumpa više ne radi
 • Hrana za ribe više ne djeluje
 • Razina vode raste i prelijeva se u korito jer se pumpa zaustavlja
 • Gubitak zračne pumpe i kisika u sustavu za održavanje ribe na životu
 • Kad nestane kisika, riba ugine

Rezervno napajanje prebacuje napajanje s uobičajenog napajanja od 110 volti na bateriju od 12 volti. Ovo održava sustav funkcionalnim bez štetnih učinaka. Tipično, prekidi napajanja ne traju dulje od nekoliko sati, a dobra rezervna opskrba omogućuje nesmetan prijenos energije uz vrijeme rada za vrijeme trajanja nestanka struje.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: