Kako uzgojiti drvo avokada iz sjemenki (sa slikama)

Kako uzgojiti drvo avokada iz sjemenki sa slikama987345554 wop

Volimo avokado zbog njegovog laganog okusa maslaca, nutritivnog sadržaja i lijepog zelenog mesa. Smatraju se superhranom iz više razloga. Ali jeste li znali da možete uzgojiti stablo avokada iz sjemenki?

Kako uzgajati stablo avokada iz sjemenki: svoje sjemenke avokada možete staviti iznad vode čačkalicama, potopiti ih u vodu dok ne počnu nicati, začeti ih u vrećici ili čak posaditi izravno u vlažno tlo. Trebat će 3-6 tjedana prije nego što se korijenje razvije, oko 3 mjeseca da dosegnu visinu od 20cm i najmanje 5 godina da donesu plod .

Stabla avokada čine prekrasne sobne biljke sa živopisnim zelenim lišćem. Uz odgovarajuće uvjete i malo strpljenja, možda će vam čak donijeti lijepo cvijeće i ukusno voće u kojem ćete uživati. Nastavite čitati za vodič korak po korak o tome kako uzgajati stablo avokada iz sjemenki. Također ćete naučiti kako se brinuti za svoje stablo avokada, koliko je vremena potrebno da raste pravi avokado i kako riješiti sve probleme koje vaše klice mogu imati.

wop Avokado78639689738796389374

Četiri načina uzgoja stabla avokada iz sjemenki

Postoje četiri načina uzgoja stabla avokada iz sjemenki.

 • Metoda s čačkalicom
 • Metoda s vrećicom
 • Metoda namakanja
 • Metoda s tlom

Avokado je porijeklom iz Meksika, a također dobro raste u Kaliforniji i Floridi. Većina sorti avokada moraju imati blage temperature i dobru vlagu da bi rasle na otvorenom.

Ako živite u hladnijoj zoni uzgoja, još uvijek možete uzgajati vlastiti avokado iz sjemenki, samo ga uzgajajte unutra kao prekrasnu sobnu biljku. Možete koristiti bilo koju od sljedeće četiri metode za nicanje koštica avokada.

Metoda s čačkalicom za uzgoj stabla avokada iz sjemenki

wop b7v9347g3wzg78wz4g87zwg87z7zgbjhtrhureregger

Ovo je možda najpoznatija metoda klijanja sjemenki avokada. Vjerojatno ste to vidjeli u bilo kojem broju Facebook Hack videa i drugih online tutorijala. Prilično je jednostavno, a zabavno je gledati kako sjemenke klijaju i rastu na ovaj način. Za početak će vam trebati koštica ili sjemenka avokada, nekoliko čačkalica i čaša ili staklenka.

 1. Pažljivo otvorite svoj avokado. Općenito, možete upotrijebiti oštar nož kako biste narezali sve oko zrelog avokada. Pazite da ne posječete sebe ili sjeme koje se krije unutra.
 2. Izvadite sjeme i nježno ga isperite u toploj vodi.
 3. Postavite sjeme ravnom stranom prema dolje na svoj radni prostor.
 4. Umetnite tri čačkalice otprilike na pola puta do avokada, jednako oko sjemenki.
 5. Zakačite sjeme čačkalicama preko šalice ili male posude s vodom, tako da dno sjemena (ravni dio) bude mokro.
 6. Postavite šalicu i sjeme na sunčani prozor i pričekajte da nikne. Nakon što se korijenje uspostavi, možete posaditi proklijale sjemenke avokada u tlo.

Metoda s vrećicom za uzgoj stabla avokada iz sjemenki

wop hb8gv37zh378zg783wzhg7w4huih4ugd

Metoda s vrećicom izvrstan je način za početak sjemenki svih vrsta, uključujući sjemenke avokada. Ovo je jednostavan način pokretanja sjemena i lako možete provjeriti napredak u vašem sjemenu, a da ih previše ne ometate. Trebat će vam vrećica, koštica avokada, papirnati ručnik i voda.

 1. Otvorite svoj avokado, kako je gore objašnjeno.
 2. Izvadite sjeme i nježno ga isperite u toploj vodi.
 3. Zamotajte sjeme u vlažni (ne mokri) papirnati ručnik ili drugu krpu.
 4. Gurnite sjeme i ručnik u vrećicu, ali je nemojte zatvarati.
 5. Stavite vrećicu na toplo tamno mjesto i provjeravajte je svakih nekoliko dana.
 6. Vaš avokado bi trebao niknuti za nekoliko tjedana.
 7. Nakon što vaš avokado ima korijen od 8cm, spremni ste ga posaditi.

Metoda namakanja za uzgoj stabla avokada iz sjemenki

wop nzuvg34e779w34ztgtgv74w3zg78w43ztggzhwzeguefuz

Metoda namakanja dobro funkcionira kada počinjete s više sjemenki avokada u isto vrijeme. Trebat će vam koštice avokada i velika zdjela, staklenka ili posuda u koju ćete ih potopiti.

 1. Otvorite avokado i nježno izvadite koštice.
 2. Stavite sve sjemenke avokada u prozirnu vazu ili drugu posudu i napunite je vodom.
 3. Postavite vazu na sunčano mjesto.
 4. Isperite sjemenke i svakih nekoliko dana stavite u svježu vodu.
 5. Pažljivo pratite rast. Nakon što su sjemenke niknule, izvadite ih iz vode i posadite u zemlju.
wop nzbvg763wgz7wghzv4jugjgvrtstj

Nakon što proklijate sjemenke avokada bilo kojom od gore navedenih metoda, morat ćete ih premjestiti u tlo. Trebat će vam posuda s dobrim drenažnim rupama i dobro drenirajuća mješavina za posude.

Napunite posudu smjesom zemlje do otprilike 2/3. Napravite rupu za korijenje, koja bi trebala biti duga oko tri centimetra. Stavite sjeme u rupu i napunite je prljavštinom. Ostavite gornji dio sjemena da viri iz prljavštine.

Sjeme ili koštica će izgledati kao da je podijeljeno na pola, a kroz vrh će početi probijati izbojak. Ako ne, bit će uskoro! Nemojte cijepati sjeme niti povlačiti dijelove sjemena; oni su važni da pomognu stablu da raste i bez njih može umrijeti.

U prirodi, na stablima avokada nitko ne pere sjemenke i stavlja ih na čačkalice i stavlja ih u vrećice. Te metode su zabavne jer možete gledati kako se događa radnja i lako možete vidjeti kada korijenje počinje rasti i kada je vrijeme da posadite svoje sjeme u tlo. Međutim, ako želite prirodniji pristup klijanju sjemenki avokada, možda biste ih željeli niknuti u tlu.

wop bzt789z3g873hzuh34zghfz3u4gfhzu4bg3874f34

Metoda s tlom za uzgoj stabla avokada iz sjemena

Trebat će vam koštica avokada, posuda i malo dobro drenirajuće zemlje.

 1. Pažljivo otvorite avokado kako ne biste oštetili sjemenku iznutra.
 2. Izvadite sjeme i isperite ga.
 3. Odaberite posudu koja ima dobre drenažne rupe na dnu i napunite je labavom, brzo drenirajućom, bogatom zemljom. Dobra zemlja za lončanice ili mješavina pijeska i zemlje će dobro funkcionirati.
 4. Posadite sjeme s ravnim dijelom prema dolje, a zaobljenom ili šiljastom stranom prema gore. Korijenje će izaći s ravnije strane.
 5. Pokrijte zemljom.
 6. Zalijevajte svoje sjeme i održavajte tlo vlažnim, ali ne vlažnim.
 7. Postavite svoju biljku na toplo, sunčano mjesto.
 8. Pričekajte da vaša biljka nikne. To bi moglo potrajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci.
wop bv7893z478v34fg6843fg65347hg45ugwzbw34f6743fsh

Trebam li uzgajati avokado u tlu ili vodi?

Ako uzgajate avokado izravno u vodi, moći ćete vidjeti korijenje kako raste. To je prednost jer ćete znati koje su sjemenke dobre, a koje uopće ne rastu. Također ćete znati kada je vrijeme da posadite klice, jer ćete moći vidjeti kada je korijenje dugačko oko 8cm.

Međutim, ove metode nisu tako prirodne kao sadnja sjemena u mješavinu tla. Metoda s čačkalicom može oštetiti sjeme, zbog čega je manje vjerojatno da će nicati i trunuti.

U konačnici, obje vrste pokretanja sjemena će funkcionirati i koju ćete odabrati je osobna želja. Za najbolje rezultate isprobajte oba i pogledajte koji vam najbrže i najpouzdanije funkcionira.

Kako odabrati najbolju sjemenku avokada za uzgoj?

wop bv67399783ztfgt367tf783tgzvgzugfuzgreh7348gjs

Većina domaćih stabala avokada uzgaja se iz koštica ili sjemenki koje su ostale nakon što se avokado pojede, tako da možda nećete imati izbora sjemenki. Ne brinite ako ste avokado držali u hladnjaku, vaše će sjemenke rasti sve dok se ne smrznu.

Kao i svako sjeme, ono koje je pljesnivo, zgnječeno ili trulo neće rasti. Osim toga, moglo bi biti teško reći koje sjemenke posaditi, a koje jednostavno neće izrasti. Vaša je najbolja opcija, dakle, ako imate izbor sjemena, uzgajati selekciju, budući da neće svako sjeme rasti.

David, s thesurvivalgardener.com, dijeli da se čini da je veće jame lakše uzgajati nego manje. Također kaže da je koštice avokada Hass teže klijati od drugih vrsta. 

Ako čačkalicama suspendirate svoje sjeme u vodi, moći ćete vidjeti je li koštica pokvarena. Vaša će voda postati tamna i prljava, što znači da je sjeme istrunulo i da ga treba baciti. Ako se to dogodi, samo pokušajte ponovno.

Ako koristite metodu namakanja, moći ćete vidjeti koje sjemenke počinju pucati, stvarajući prostor za korijenje i izbojke da izrastu iz sjemena. Sjemenke koje plutaju vjerojatno neće izrasti i trebali biste ih jednostavno baciti. One koje počnu trunuti bit će očite, a možete ih i baciti. 

Ako posadite svoje sjeme u tlo, najbolje je da vidite hoće li rasti samo pričekati da izbojci probiju kroz tlo. Tada znate da je vaše sjeme niknulo i da počinje rasti.

Kako pripremate svoje sjemenke avokada za najbolje rezultate?

wop bnzvug378z9w38z78zvzgzhbgvjhbghfvghjvbjhk3964788

Da biste svoje sjemenke avokada pripremili za sadnju, najprije je morate pažljivo ukloniti iz zrelog avokada. Vrlo pažljivo oštrim nožem izrežite vanjsku ljusku avokada. Nemojte rezati preduboko jer ćete oštetiti sjeme iznutra. Koristite žlicu i nježno izvadite sjemenke. Zatim isperite meso toplom vodom.

Neki ljudi također predlažu uklanjanje smeđe vanjske ljuske koštice avokada kako bi se otkrila unutarnja ljuska. Ova vanjska ljuska štiti sjeme od oštećenja i bolesti, a teorija njegovog uklanjanja je da mu u vašim dobrim rukama ova zaštita neće trebati. Uklanjanje može povećati vjerojatnost klijanja sjemena, ali nisam našao nikakve čvrste podatke koji bi to potvrdili.

wop ugzgzurezgzg54u3z5gu75z4g7z354gg6gz7h6gz8h67gz7g6z745

Rezanje sjemenki avokada

Predlažem da oštrim nožem odrežete gornjih 1 cm i donjih 5 mm sjemena, prije nego što ih stavite u posudu s vodom i stavite na toplo mjesto. Opet, nemam podataka koji bi ukazivali na to da to povećava stopu uspješnosti, ali možda biste htjeli ovo isprobati.

wop gf789378zg78zwh37wh97zhzgjhg546

Kako se brinete o stablu avokada uzgojenom iz sjemenki?

Avokado uzgojen u zatvorenom prostoru iz sjemenki može se tretirati kao bilo koja tipična sobna biljka.

Uzgajajte svoje drvo avokada u dobro dreniranom tlu. Preferiraju rastresito, prozračno tlo , a ne teška kompaktna tla, koja će zaustaviti rast korijena. Možete dodati pijesak, perlit ili koru kako bi tlo bilo manje zbijeno.

Ne zalijevajte stabla avokada prečesto. Najbolje ih je dugo, temeljito popiti vode, a zatim ih više ne zalijevati dok se tlo malo ne osuši.

S vremena na vrijeme isperite višak soli iz tla kako biste spriječili nakupljanje soli u vašoj biljci, što će spaliti korijenje i biljku. Nemojte gnojiti svoje stablo dok ne napuni godinu dana. Možete koristiti tipično komercijalno gnojivo za kućne biljke ili gnojivo za citruse.

Držite ih na jakom sunčanom prozoru ili ispod svjetla za uzgoj kako bi dobili puno sunca. Nemojte gnojiti biljke prve godine i obrežite ih prema potrebi kako vam stabla avokada ne bi narasla prevelika za vaš prostor.

wop fzug437668gtf7683tz7637fgvz4gfh45wtrhtr

Treba li drveće avokada uzgajati u zatvorenom prostoru tijekom cijele godine?

Svoje stablo avokada možete uzgajati u zatvorenom prostoru tijekom cijele godine, međutim, imat će koristi ako neko vrijeme raste na otvorenom, čak i ako je u posudi. Drveće avokada treba puno sunčeve svjetlosti nakon što se uspostavi.

Da bi dalo plodove, vašem stablu će biti potrebni topliji dani i hladnije (ali ne i hladne) noći. To signalizira biljnim hormonima da počnu proizvoditi plodove. Većina domova nema dovoljno temperaturne razlike između dnevnog i noćnog vremena za proizvodnju cvijeća.

Ako ne živite u zoni uzgoja koja podržava uzgoj avokada na otvorenom tijekom cijele godine, možda biste željeli premjestiti svoj avokado u posudi vani kada je toplo vrijeme.

Morat ćete proći kroz proces očvršćavanja svake godine ako planirate premjestiti svoju biljku iz zatvorenog prostora na otvoreno samo za ljeto. Također ćete morati aklimatizirati biljku da se vrati unutra kada se jesensko vrijeme počne hladiti.

Koliko brzo raste avokado?

Za uzgoj voćaka treba vremena, a avokado nije iznimka. Možete očekivati ​​da će vaša koštica avokada proklijati za dva do šest tjedana, ovisno o uvjetima uzgoja i održivosti koštice. Vaše stablo avokada moglo bi narasti i do dva metra godišnje.

Koliko velika stabla avokada rastu?

Veličina stabla avokada ovisi o vrsti stabla i uvjetima u kojima se drvo uzgaja. Patuljasti avokado naraste do oko 3m, dok tipične sorte narastu 9-12m. Pod pravim uvjetima, stablo avokada moglo bi narasti i do 24m u visinu.

wop bvuzg7vg78934wwtgg7743w5b4hj4hj64bhbhbhhse

Kako održavati stablo avokada odgovarajuće veličine da raste u zatvorenom?

Stabla avokada mogu narasti prilično velika – do 5.5m u visinu. Kako biste uzgojili stablo avokada u zatvorenom prostoru, morat ćete ga dobro orezati. Da biste prvi put obrezali stablo avokada, možete ga uštipnuti kad naraste na oko metar visine.

Nakon što stablo dosegne jednu nogu, stisnite stabljiku dok ne bude visoka oko 20cm. To će pomoći potaknuti rast grmlja. Možete nastaviti štipati svoje stablo avokada kako biste ga držali pod kontrolom.

Ako samo lagano obrezujete stablo avokada, možete ga orezati u bilo kojem trenutku. Ako namjeravate značajno orezati svoje stablo, potrebno ga je orezati neposredno prije početka aktivnog razdoblja rasta, a to je kasna zima ili čak rano proljeće. Obrezivanje stabala avokada u srpnju će uzrokovati da stablo manje cvjeta sljedećeg proljeća.

Kada ćete dobiti avokado?

wop bvzugizu43gzugt4gtgujghferjghjers567438 1

Vaše stablo avokada može početi davati plodove od tri do petnaest godina, ali oko pet godina je vjerojatno prosjek. Začudo, avokado ne sazrijeva niti omekšava dok je još na stablu. Avokado se bere kada je plod zreo. Sazrijet će u roku od jednog do dva tjedna nakon berbe.

Ako berete vlastiti avokado, samo odaberite neke veće plodove i stavite ih na pult na nekoliko dana dok ne počnu omekšati. Možete ih staviti u hladnjak kada sazriju kako biste usporili proces i spriječili da vaš avokado prezre.

Cvjetovi avokada su stvarno zanimljivi

Cvjetovi avokada su jedinstveni i ponašaju se na način na koji druge voćke nemaju. Oni su i muškarci i žene, ali djeluju samo kao jedan po jedan spol. Jednog dana će se otvoriti kao ženke, a zatim će se zatvoriti i ponovno otvoriti sljedeći dan kao muški.

To smanjuje mogućnost da se stablo samoopraši. Dolaze u dvije vrste: A tipovi su ženke prvo jutro i mužjaci drugo poslijepodne, dok su tipovi B ženke poslijepodne i mužjaci sljedećeg jutra. To dodatno povećava mogućnost unakrsnog oprašivanja.

Kada su temperature točno oko 21°C, ovi cvjetovi funkcioniraju vrlo precizno. Kad temperature padnu, više muških i ženskih cvjetova bit će otvoreno zajedno dulje vrijeme, iako su cvjetovi manje održivi. Avokado uzgojen na otvorenom imat će veću žetvu ako se više kultivara posadi jedna blizu druge.

Uvijek postoji doba dana kada se zatvaranje ženskih cvjetova i otvaranje muških cvjetova preklapaju. Ženski cvjetovi imaju jedan žig koji stoji uspravno dok muški cvjetovi imaju niz uspravljenih prašnika.

U ovom trenutku možete koristiti pamučni štapić ili kist za premještanje peludi s muškog cvijeta na ženski cvijet. Ili čak možete odrezati muški cvijet i dodirnuti ga izravno na ženski cvijet.

Ako je vaše stablo avokada u zatvorenom prostoru, morat ćete ručno oprašiti cvijeće kako bi drvo dalo plodove. Međutim, ako živite u klimi s toplim ljetima, svoje stablo avokada u posudi možete aklimatizirati na otvorenom i držati ga vani kako bi se oprašilo prirodno.

Savjeti za uspješan uzgoj avokada iz sjemenki

 • Korijen i izdanci avokada vrlo su krhki, stoga postupajte s njima vrlo nježno.
 • Klijati više sjemenki avokada odjednom u slučaju da neke nisu održive.
 • Isprobajte različite metode dok ne pronađete onu koja vam najbolje odgovara.
 • Održavajte visoku vlažnost tako što ćete biljke usko grupirati, staviti posudu sa šljunkom i vodom ispod biljke ili povremeno zamagliti stablo avokada može povećati vlažnost. Ako to ne uspije, pokušajte s ovlaživačem zraka.
 • Drveće avokada preferira pH od 6,0 ​​do 6,5.
 • Zalijevajte stablo avokada rjeđe zimi kada je rast sporiji.
 • Ako sadite kako biste svoj avokado zadržali kao sobnu biljku, držite ga dobro orezanom kako biste upravljali njegovom veličinom.

Koji su uobičajeni problemi i rješenja pri uzgoju stabla avokada iz sjemenki?

wop bnvzu45gzuwgztwzugzugzsberjgstrvbn

Previše vode

Vodeći uzrok smrti stabala avokada je prekomjerno zalijevanje. Stabla avokada jednostavno ne rastu dobro u vlažnom tlu. Imaju plitak korijenski sustav, a korijenje će istrunuti ako se previše zalije. Simptomi prekomjernog zalijevanja su požutjelo lišće, malo žuto lišće, pa čak i grane koje umiru.

Pobrinite se da vaše drvo avokada ima dobro drenirajuću zemlju. Temeljito ga zalijte, pustite da višak vode iscuri. Zatim nemojte ponovno zalijevati stablo dok se tlo ne počne sušiti. Korištenje pogrešne vrste tla može dovesti do toga da previše vode sjedi oko korijena, što će oštetiti korijenje i uzrokovati trulež korijena.

Nema dovoljno vode

Druga strana medalje je nedovoljno zalijevanje, što može značajno usporiti rast vašeg stabla avokada. Stabla avokada imaju prilično velike zahtjeve za vodom, a trik je u tome da osigurate da se vaš avokado redovito zalijeva, a da ga ne ostavite da sjedi u natopljenom tlu.

Previše izravne sunčeve svjetlosti

Dok zreli avokado dobro uspijeva na izravnom suncu i treba mu puno sunca za uzgoj voća, mlade biljke mogu se spržiti od sunca. Pazite na kasno poslijepodnevno sunce kako biste bili sigurni da nije prejako za vašu biljku.

Nakupljanje viška soli

Ako vrhovi vaših listova avokada postaju smeđi, možda imate nakupljanje soli u tlu. Nakupljanje soli može se dogoditi normalnim zalijevanjem.

Još jedan pokazatelj nakupljanja soli je bijela kora na vrhu tla. Najbolji način za upravljanje nagomilavanjem soli je da temeljito isperete tlo vaših biljaka vodom i dopustite da voda iscuri.

Problemi s temperaturom

Avokado preferira blage temperature, između 16-29°C. Jednom uspostavljene, mogu podnijeti niže temperature do oko 10°C. Određene sorte, kao što je gvatemalski avokado, mogu podnijeti temperature do -3°C, dok meksički avokado može podnijeti malo niže temperature.

Prekomjerna gnojidba

Previše gnojiva može dovesti do toga da avokado postane visok i vretenast. To može oslabiti biljku jer je tjera da raste previše, prebrzo. Neki izvori ukazuju da se avokado ne smije gnojiti prve godine. Nakon toga će imati koristi od dušika i svih minerala koji nedostaju u tlu, kao što je cink.

Štetočine

Brojni štetnici mogu utjecati na stabla avokada, iako je to malo vjerojatno ako ih uzgajate u zatvorenom prostoru iz sjemenki. Neki od ovih štetnika su: bušilice, gusjenice, tripsi, stjenice i grinje.

Grinje su najvjerojatniji štetnici koji se pojavljuju u zatvorenom prostoru. Paukove grinje vidljive su po sitnim bijelim mrežama raštrkanim po lišću biljke. Mogu se isprati vlažnom spužvom ili tretirati komercijalnim proizvodom namijenjenim ubijanju paukovih grinja.

Bolesti

Najčešća bolest stabala avokada je trulež korijena zbog prekomjernog zalijevanja. Također mogu patiti od truleži plodova, rakova, mrlja od sunca i gljivica. Rakovi su rane na biljci koje se cijede i mogu ubiti stablo. Gljivica uzrokuje trulež plodova, a stabla pod stresom su podložnija ovom problemu.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

Uzgoj rajčice u stakleniku

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moja lavanda umire? (7 jednostavnih rješenja)

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zaštita biljaka

Ruska kadulja naspram lavandi

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Monstera (Monstera deliciosa) Njega sobnih biljaka

Zašto lišće moje monstere visi? (7 jednostavnih rješenja)

Sukulenti Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sanseverija (Sansevieria) Sobne biljke

Zašto moja sansevijerija visi? (uzroci i rješenja)