Njega trnove krune (Euphorbia Milii)

Stalno cvjetajuća trnova kruna (Euphorbia milii) jedna je od najstarijih sobnih biljaka. Lako ga je brinuti — uz nekoliko upozorenja — i dolazi s mnogo varijacija koje će vaš dom održati u veselom višebojnom stilu tijekom cijele godine.

Kako se brinete za trnovu krunu? Osigurajte svojoj trnovoj kruni, izravnu sunčevu svjetlost, temperature od 18-32°C, nisku vlažnost i brzo drenirajuće pješčano tlo. Zalijevajte kada se gornji centimetar tla osuši, orezujte kako biste održali oblik i lagano gnojite gnojivom s niskim udjelom dušika svaka 2-3 tjedna.

Stabljike s bodljama daju prednost uvjetima poput kaktusa, ali neke posebne tehnike pomažu izvući maksimum iz ove časne biljke. Pri rukovanju je potrebna pažnja, ali pridržavajući se mjera opreza i ovih savjeta za uzgoj, možete uživati ​​u jednoj od sjajnih sobnih biljaka svih vremena postavljenih i zaboraviti.

Pregled trnove krune

Euphorbia milii čuva se kao sobna biljka diljem svijeta. Njihova jednostavna njega i kontinuirano cvjetanje učinili su ih omiljenim stoljećima. Također je jedna od najboljih biljaka za početnike. Vole naše suhe domove.

Ovi čvrsti kupci mogu podnijeti ekstremne uvjete i preživjeti više od stoljeća. Poput ruže s kralježnicom, nudi ljepotu zajedno sa svojim trnjem. Međutim, bodlje nisu prava opasnost – njihov je kaustični sok opasniji. Mora se postupati s oprezom.

Iako se sadi na otvorenom u toplim klimatskim uvjetima, trnova kruna je prekrasna u kontejnerima. Izvrsna je biljka za terasu za vruće vrijeme i vrlo je otporna na štetočine—uključujući jelene i zečeve. Izvrsni su za more ili plažu jer im ne smeta prskanje slane vode.

Cvjetovi dolaze u različitim nijansama crvene i žute… višebojne pastele razvijene su i u hibridima. Postoji bezbroj sorti.

Karakteristike Euphorbia Milii

Trnova kruna je lisnati, visoko razgranati, drvenasti sukulent podrijetlom s Madagaskara. Može izrasti u veliki grm na otvorenom, ali je mnogo manji kada se uzgaja u kontejnerima.

Oni su dio obitelji Euphorbiaceae, ili Spurge, koja uključuje božićne zvijezde, bob ricinusa i manioku (koja nam daje tapioku). Imaju ljepljiv, otrovan bijeli lateks sok koji teče iz njihovih stabljika i drugih biljnih dijelova kada se režu.

Njegove sive stabljike prekrivene su bodljastim bodljama. Jajoliki listovi su širi blizu vrha i mogu biti dugi od 3-15cm. Oni rastu prilično sporo, a donji dijelovi njihovih stabljika odbacuju lišće kako stare. To biljci s vremenom može dati mršav izgled, ali će nakon rezidbe niknuti lišće na novom rastu.

Ukrasna vrijednost trnove krune je u njihovom cvijeću – ili, kako većina nas naziva cvijećem; botaničari ne. Svaka stabljika se na vrhu račva u beznačajan cvijet u obliku čašice u širokim modificiranim listovima zvanim bracts: ovi su listovi šareni dio. Zato njihovo neuništivo “cvjetanje” tako dugo traje: oni su oblik lista. Za naše potrebe, cijeli ćemo upadljivi sklop nazvati cvijetom.

Najbolje uspijevaju uz ograničeno zalijevanje u poroznom tlu i puno svjetla. Ove Euphorbias mogu podnijeti ekstreme ovih čimbenika – ali vlaga je njihov kriptonit.

Pregled njege trnove krune

 • Znanstveni naziv:   Euphorbia Milii
 • Uobičajeno ime:  trnova kruna
 • Porijeklo:  Madagaskar
 • Zahtjevi za svjetlo:  Puna, izravna sunčeva svjetlost.
 • Zalijevanje: Zalijevajte  čim se gornji centimetar tla osuši. Može podnijeti nedovoljno zalijevanje, ali će opadati lišće.
 • Tlo:  Pomiješajte ili napravite sami s jednakim dijelovima zemlje, krupnog pijeska i perlita.
 • Temperatura:   18-32°C. Može početi gubiti lišće ispod 15°C.
 • Gnojivo:   prikladna je sočna formula s nižim vrijednostima dušika i NPK kao što su 2-4-7 ili 3-4-5. Više dušika će potaknuti lišće bez cvjetanja.
 • Vlažnost:  Niska do srednja vlažnost. Nije izbirljiv.
 • Rezidba:  Dobro reagira na rezidbu za oblikovanje biljke. Nosite rukavice jer sok iritira kožu.
 • Razmnožavanje: Razmnožavanje  stabljikom je vrlo jednostavno. Razmnožavanje sjemenom traje dulje, ali je vrlo ostvarivo.
 • Presađivanje:  Cvjeta bolje kada je ukorijenjena. Pričekajte presađivanje dok ne preraste posudu.
 • Bolesti i štetnici:  Vrlo otporan na štetočine i bolesti. Pretjerano zalijevanje je najveći problem jer će uzrokovati trulež korijena.
 • Toksičnost:  Toksično. Dodir s kožom uzrokuje značajnu iritaciju. Gutanje uzrokuje bol i gastrointestinalne smetnje. Poduzmite mjere opreza s djecom i kućnim ljubimcima. Nosite rukavice prilikom rezidbe i presađivanja.

Velike razlike u njezi trnove krune među sortama

Njega koja je potrebna vašoj biljci ovisi o njenoj vrsti. Opsežna hibridizacija stvorila je nevjerojatnu raznolikost. Jedna od sjajnih stvari u vezi s Trnovom krunom je način na koji su pogodne za velike kolekcije koje se lako održavaju.

Neke su sorte više tropske od drugih… neke imaju manje ili manje trnja, neke preferiraju više ili manje vode ili svjetlosti. Postoje primjerci koji rastu u grmove visoke skoro 2m i drugi koji dosežu samo nešto više od 15cm. Hibridi iz Tajlanda rastu posebno velike, atraktivne cvjetove.

Ocrtat ćemo potrebe biljaka najbližih originalu nalik sočnom, ali zapamtite da je ovo samo polazišna točka. Saznajte što vaša sorta preferira. Konačni autoritet je uspjeh vaše biljke.

Zahtjevi za svjetlom trnove krune

Ova biljka voli puno, direktno sunce. Može uspjeti u polusjeni, ali možda nećete vidjeti puno cvijeća. Općenito, što su intenzivnije izloženi vrućim zrakama, to će intenzivnije cvjetati… iako su neki hibridi bolji na manje svjetla od drugih.

Može im trebati neka zaštita od podnevnih žara, ali to nije problem u zatvorenom prostoru Kao sobna biljka, pripada najsunčanijem prozoru ili kutku na terasi koji imate na raspolaganju – ako je potrebno, dopunite ga rasvjetom. Želite da se ekspozicija također produži.

Teško je pretjerati s dnevnim lumenima, ali svaku večer im dajte malo tame. Treba im slobodno vrijeme za izradu cvijeća.

Potrebe za zalijevanjem Euphorbie Milii

Kao sukulent, trnova kruna pohranjuje vodu u svojim debelim stabljikama. Može preživjeti dugo između pića, ali redovito zalijevanje pomaže im da ostanu lišće. Samo budite svjesni da previše vode potiče obilje zelenog lišća bez mnogo cvjetova… ili još gore, može donijeti trulež ili bolest.

Lišće se uvija ako im treba voda, ali nemojte čekati toliko dugo: samo pustite da se gornji centimetar gornjeg sloja zemlje osuši. Ako se korijenska gruda počne sušiti, biljka će početi gubiti lišće – ali to čini i prekomjerno zalijevanje. Ako obraćate pažnju, ne bi trebalo biti teško znati o čemu se radi.

Kad radite vodu, neka se broji. Temeljito zasitite tlo. Pazite da se potpuno iscijedi. Smanjite zalijevanje u hladnoj sezoni nakon što cvjetanje prestane.

Usput, neki hibridi imaju više tropskih karakteristika i potrebno im je češće zalijevanje… ali uvijek odložite ako niste sigurni.

Loše, porozno tlo idealno je za trnove krune

Najvažniji element tla trnove krune je da dobro drenira. Mogu uspijevati na siromašnom tlu, ali ne i ako je vlažno. Tla koja su prebogata potiču lišće, a ne cvijeće; također mogu promovirati trulež.

Dobro tlo za kaktuse dobro funkcionira. Svoju možete pomiješati s jednakim dijelovima ilovače, pijeska i perlita. Amandmani poput plovućca ili lave također su u redu: sve dok se cijedi , biljka nije izbirljiva.

Profesionalni savjet: Cimet je prijatelj Euphorije. To je prirodan način sprječavanja truljenja korijena i gljivica. Pritiskom štapića cimeta u mjesto rezanja korisno je spriječiti truljenje – samo ne zaboravite zaštititi ruke od soka.

Zahtjevi za temperaturu

Crown of Thorns preferiraju normalne sobne temperature. Naši udobni domovi savršeni su.

Sobne biljke se izvrsno snalaze vani tijekom tople sezone, ali ne vole hladno vrijeme. Počet će gubiti lišće i duriti se ako temperature padnu ispod 15°C. Preživjet će do oko 1°C, ali ne dugo. Unesite ih u zatvoreno prije nego što se temperature spuste.

Lagano gnojenje

Trnova kruna raste prilično sporo i ne voli previše gnojiva. Oni će biti bolji i cvjetati više uz lagane aplikacije. Prikladna je sočna formula s nižim vrijednostima dušika i NPK poput 2-4-7 ili 3-4-5.

Jedna popularna metoda je otopiti slabu mješavinu gnojiva u vodi i primijeniti svaka dva tjedna tijekom tople sezone. Nemojte pretjerivati ​​ili ćete dobiti puno listova i malo cvjetova. Neki vlasnici hrane samo dvaput: proljeće i ranu jesen.

Odložite nakon što se cvjetanje uspori u hladnijem vremenu.

Vlažnost

Toliko lijepih sobnih biljaka treba više vlage nego što nude naši suhi domovi – ova je biljka sretna iznimka.

Stavite ju na sunčani prozor i uživajte.

Cvjetanje

Trnova kruna gradi samopouzdanje jer je tako jednostavna i cvjeta. Čak i primjerak s jednom peteljkom i jednim listom vjerojatno će imati i cvijet.

Neke cvjetne ljepotice imaju popis uvjeta za pranje rublja, ali Euphorbia milii ima samo jedno: svjetlo. Ne dajte mu bogato tlo, ne dajte mu vlagu, nemojte pretjerati s vodom… samo mu dajte toplo sunce.

Ako imate problema s dobivanjem obilja koje želite, nemojte zaboraviti njegovo dnevno razdoblje tame. Također, čini se da uklanjanje donjeg lišća koncentrira energiju biljke na svoj posao.

Upozorenje o toksičnosti trnove krune

Ti trnovi opakog izgleda zapravo su prilično fleksibilni i njihov zastrašujući izgled podsjeća vas da nosite rukavice. Prava opasnost Euphorbia je njihov otrovni sok.

Otrovni, ljepljivi lateks curi iz svake posjekotine – čak i iz njegovih korijena. Može utjecati na vas poput otrovnog bršljana. 

Odmah isperite sok sapunicom. Zgušnjava se poput lateksa i postaje ga teško ukloniti. Ne želite ovaj sok u vašim očima; ako je tako, bol će vas upozoriti da posjetite najbližu bolnicu.

Nepotrebno je reći da djecu i kućne ljubimce držite podalje. Njegovo trnje u tome pomaže, ali nemojte riskirati. Nemojte ih ni saditi u blizini poribljenih ribnjaka… sok iz slomljenog korijena može ubiti ribu.

Kako orezati trnovu krunu

Prilikom rezidbe uvijek nosite rukavice. Ovo je jedna od rijetkih biljaka koja obrezivanje može pretvoriti u hitnu medicinsku pomoć.

Rečeno je da je biljka prilično podložna oblikovanju. Lijepo reagira na orezivanje bezlisnih stabljika… ponovno izrasta ne samo stabljiku, nego i lišće koje je izgubila.

Možete oblikovati biljku u prirodni oblik grma ili pustiti da se pojedinačne stabljike protežu poput malih stabala. Lako je stvoriti zanimljive primjerke.

Jedina briga, osim sigurnosti, je izbjeći dopuštanje da se obrezana područja navlaže prije nego što se samozatvore. Nemojte zalijevati nakon rezanja i nemojte rezati kada je kiša neizbježna.

Profesionalni savjet: Koristite vodootporno ljepilo za brzo brtvljenje rezova.

Kako razmnožavati Euphorbiu Milii

Trnova kruna se može podići iz sjemena ručnim oprašivanjem i sličnim, ali učinimo to na jednostavan način: razmnožavanjem stabljikom.

1) Počnite rezanjem vrha stabljike od 3-15cm u proljeće ili rano ljeto. Stavite izrezani kraj u hladnu vodu kako bi se sok lateksa stvrdnuo.

2) Ostavite reznicu da se suši dva-tri dana. Čudno je, ali nastavi s tim.

3) Stavite suhi rez u poroznu sočnu smjesu. Preporuča se prvo umočiti žuljevi kraj u hormon za ukorjenjivanje koji uključuje fungicid.

4) Održavajte srednje topline i blago vlažne – ne mokre i ne suhe. Trebale bi imati korijenje za pet do osam tjedana. Ubrzo nakon toga pojavit će se rast.

5) Nakon što imaju oko 5cm vrhunskog rasta, ponovno ih posadite u dobro drenirano tlo i tretirajte ih kao odrasle.

Savjeti za sadnju trnove krune

Ako živite u hladnom području, biljke u posudama možete premjestiti na otvorenom tijekom ljeta. Aklimatizirajte se prije nego ih stavite na vruće sunce.

Njegovajte svoju trnovu krunu uklanjanjem mrtvog lišća i cvjetova kojem je istekao rok trajanja. Osim estetske vrijednosti, ovo pomaže u sprječavanju gljivičnih bolesti.

Odmah odrežite sve dijelove biljke koji postanu smeđi i kašasti: korijenje, stabljike, lišće, bilo što.

Dobra je praksa ostaviti biljku da miruje četiri do šest tjedana svake godine. Smanjite zalijevanje i sklonite ga s jakog svjetla kako biste mu dali vremena da se napuni.

Trebate li presaditi trnovu krunu

Trnovoj kruni nije potrebno često ponovno sađenje. Pričekajte dok biljka ne preraste svoju posudu: najbolje cvjetaju kad su vezane za korijenje. Pričekajte ako niste sigurni – mogu živjeti sretno godinama u istoj posudi.

Sezona rasta je najbolje vrijeme. Upotrijebite preporučeno dobro drenirajuće tlo i ponovno zasadite na istu razinu. Postavljanje stabljike ispod prethodne dubine može uzrokovati propadanje.

Ove biljke također ne trebaju puno prostora — ne cvjetaju dobro u prevelikoj posudi. (Tropski hibridi mogu biti iznimka.) Mogu rasti u gotovo svim posudama: sadnicama za boce, vrtnim ladicama, terarijima itd.

Obična, neglazirana glinena posuda je dobar izbor, jer omogućuje tlu da diše. Još jedna razumna ideja je osigurati puno drenažnih rupa kako bi se smanjio rizik od natopljenog tla.

Bolesti i štetočine

Crown of Thorns su u osnovi bez bolesti i štetočina. Između drvenastih stabljika, čekinjastog trna i otrovnog soka očito nije previše ukusno. Osim ako biljka ne dobije previše vode—onda su sve oklade isključene.

Najveća briga je trulež korijena. To se događa lako i brzo se širi. Steknite naviku provjeravati njihovo tlo na smeđe kašasto korijenje. Uskoro ćete naučiti miris. Izvadite iz posude trnovu krunu, odrežite svu trulež, bez odlaganja pospite područje cimetom ili drugim fungicidom i presadite u mješavinu zemlje koja dobro drenira.

Ponekad će posuda s nedovoljnom drenažom zadržati vlagu. Istražite donja područja vaše posude ako imate problema koji se ponavljaju.

Uobičajeni problemi i pitanja

Zašto moja trnova kruna ne cvjeta?

Trnove krune trebaju puno svijetle, izravne sunčeve svjetlosti i puno vode da bi dobile najbolje cvjetanje. Pretjerana gnojidba također može umanjiti cvatnju, posebno pripravke s visokim sadržajem dušika, jer će oni potaknuti rast zelene boje na račun cvjetova.

Pretjerano obrezivanje u kasno ljeto i prekomjerne temperaturne fluktuacije također mogu šokirati biljku i dovesti do mnogo manjeg cvjetanja sljedeće sezone.

Moja trnova kruna vene zbog zanemarivanja. Kako to mogu popraviti?

Ove biljke žive desetljećima kroz guste i tanke. Čak i ako izgleda neplodno i napušteno, u njemu vjerojatno još ima života. Pravilo je ne napraviti odmah velike promjene.

Ako je gornjih nekoliko centimetara tla suho, temeljito ga popijte kondicioniranom vodom – ali prvo provjerite. Zatim nastavite zalijevati prema preporuci. Negujte mrtve stabljike i cvijeće, ali nemojte odmah gnojiti. Pričekajte proljeće i hranite vrlo lagano dok ne vidite novi rast.

Nemojte odmah ponovno saditi. Pričekajte pravu sezonu i razmislite o ukorjenjivanju novih biljaka iz njegovih reznica. Tako ćete biti opušteniji u pogledu rezultata.

Imamo veliku trnovu krunu za presađivanje. Trebamo li unaprijed orezati kako bismo izbjegli trnje?

Ne, presađivanje je bolje od ponovnog uzgoja korijena nego da se nosi s šokom obrezivanja. Lakši način je iskopati ga dok ne padne i nositi ih s korijenom!

Jesu li trnove biljke otporne na sušu?

Trnova kruna nije pustinjska biljka, ali dobro uspijeva u suhim uvjetima. Prirodno izgledaju sjajno kada su posađene uz velike stijene ili u posudi s drugim sočnim vrstama.

Zašto moja trnova kruna gubi lišće?

Prirodno je izgubiti lišće s donjeg dijela stabljike, ali gubitak listova po cijeloj biljci obično je jedna od dvije stvari:

Prekomjerno zalijevanje – Biljka može podnijeti višak vode na jakom svjetlu vegetacije, ali morate smanjiti u kasnu jesen i zimi. Ako vidite (ili osjetite miris) truleži korijena, uklonite oštećene dijelove i popravite situaciju.

Promijenjeni uvjeti – Premještanje unutra može uzrokovati gubitak listova, kao i promjena svjetla ili jednostavno novo mjesto.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

Uzgoj rajčice u stakleniku

Vrtlarenje Zaštita biljaka

Kako uzgajati kikiriki

Štetočine i nametnici Zaštita biljaka Životinje i kukci u vrtu

Kako se riješiti oposuma u svom vrtu

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

9 razloga zašto Hoya ne raste (i rješenja)

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Sadnja i njega kupusa

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Sobne biljke

Što uzrokuje ljepljivo lišće biljke: Ne biste se trebali brinuti